OΜάριος Τόκας, από τους πολυγραφότατους συνθέτες των τελευταίων ετών, απεβίωσε την Κυριακή του Πάσχα σε ηλικία 54 ετών, έπειτα από επτάμηνη μάχη με την επάρατη νόσο, έχοντας στο πλευρό του τη σύζυγό του και τα τρία τους παιδιά. Στον κυπριακής καταγωγής συνθέτη, η ασθένειά του- καρκίνος στον φάρυγγαέγινε γνωστή τον περασμένο Σεπτέμβριο, για να ακολουθήσει σειρά εξετάσεων και θεραπευτικών αγωγών τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Γερμανία, οι οποίες όμως δεν είχαν ευτυχή κατάληξη. Η κηδεία του πραγματοποιείται, με δαπάνες της Κυπριακής Δημοκρατίας, σήμερα στις 15.30 από τον Ιερό Ναό Αγίων Θεοδώρων του Α΄ Νεκροταφείου Αθηνών, παρουσία του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Δ.Χριστόφια . Παρών επίσης θα είναι και ο υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου κ. Α.Δημητρίου ο οποίος θα εκφωνήσει και τον επικήδειο. Επίσης η πρεσβεία της Κύπρου στην Ελλάδα άνοιξε από χθες βιβλίο συλλυπητήριων για τον θάνατο του συνθέτη στο Σπίτι της Κύπρου (Ηρακλείτου 10, Κολωνάκι), το οποίο σήμερα θα λειτουργήσει από τις 10.00 ως τις 20.00.
Ο Μάριος Τόκας γεννήθηκε το 1954 στη Λεμεσό, ενώ η τουρκική εισβολή, το 1974, τον βρήκε να υπηρετεί τη στρατιωτική θητεία του. Πολιτικοποιημένος ο ίδιος αρχίζει αργότερα να δίνει συναυλίες από πόλη σε πόλη για να εμψυχώσει τους συμπατριώτες του, συγκεντρώνοντας παράλληλα χρήματα για τους πρόσφυγες. Το 1975 ήρθε στην Ελλάδα για να σπουδάσει στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ παράλληλα συνέχισε τις σπουδές του και στο Εθνικό Ωδείο. Το 1978 κυκλοφορεί η πρώτη δισκογραφική δουλειά του «Τα τραγούδια της παρέας» με τον Μανώλη Μητσιά στο άλμπουμ «Τραγούδια της παρέας» και τρία χρόνια αργότερα ο Γιάννης Ρίτσος τον εμπιστεύθηκε για να μελοποιήσει ποιήματά του. Τα τραγούδια ερμήνευσε ο Λάκης Χαλκιάς.
Στην πορεία του στη μουσική ο Μάριος Τόκας συνεργάστηκε μεταξύ άλλων με τη Χαρούλα Αλεξίου, τον Γιάννη Πάριο, τη Δήμητρα Γαλάνη, τη Μαρινέλλα, τον Αντώνη Καλογιάννη, τον Δημήτρη Μητροπάνο, την Κατερίνα Κούκα, τον Τόλη Βοσκόπουλο, τον Πασχάλη Τερζή, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι πολλές από τις συνθέσεις και τα τραγούδια του είναι επηρεασμένα από την κυπριακή μουσική παράδοση, ενώ αρκετά τραγούδια του μιλούν για το νησί του και τον τρόπο ζωής των συμπατριωτών του. Για την προσφορά του στην Κύπρο έχει τιμηθεί με το Μετάλλιο Εξαίρετης Προσφοράς της Κυπριακής Δημοκρατίας το 2001 και έναν χρόνο αργότερα, με το βραβείο «Γιάννος Κρανιδιώτης». Οσον αφορά την παρουσία του στο ελληνικό λαϊκό τραγούδι, μεταξύ άλλων έχει υπογράψει τα «Αννούλα του χιονιά», «Σ΄ αναζητώ στη Σαλονίκη», «Λαδάδικα», «Μια στάση εδώ», «Το σημάδι», «Εθνική μοναξιά», «Σ΄ αγαπώ σαν το γέλιο του Μάη», «Η νύχτα μυρίζει γιασεμί», «Δίδυμα φεγγάρια», «Ελα κρυφά, έλα λαθραία», «Εξαρτάται», «Θάλασσες», «Θυμός», «Μ΄ ένα τσιγάρο σέρτικο», που έχουν πλέον αφήσει το στίγμα τους στο ελληνικό τραγούδι όπως τα άλμπουμ «Σαν τρελό φορτηγό» (Γιάννης Πάριος), «Η εθνική μας μοναξιά» (Δημήτρης Μητροπάνος), «Πάντα ερωτευμένος» (Γιάννης Πάριος), ενώ τελευταία δισκογραφική δουλειά του ήταν το άλμπουμ «Ασπρο μαντήλι ανέμιζε» (2007), με ερμηνευτή τον Βασίλη Σκουλά. Ο Μάριος Τόκας πάντως από τις πλέον κορυφαίες στιγμές της πορείας του θεωρούσε το συμφωνικό έργο «Θεογεννήτωρ Μαρία» το οποίο έγραψε το 1996 βαθιά επηρεασμένος από επίσκεψή του στο Αγιον Ορος. Συλλυπητήριες δηλώσεις για τον θάνατο του Μάριου Τόκα έκαναν μεταξύ άλλων ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος και σύσσωμη η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της Κύπρου, αλλά και της Ελλάδας. Επίσης ετήσιο μουσικό βραβείο στη μνήμη του συνθέτη θεσπίζει η Νομαρχία Ανατολικής Αττικής σε τελειόφοιτο του Μουσικού Γυμνασίου Παλλήνης, ενώ επιθυμία της οικογένειας του Μάριου Τόκα είναι αντί στεφάνων να ενισχυθεί η ανθρωπιστική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα.