Ο πρόεδρος του Ιδρύματος Μείζονος Πολιτισμού κ. Λάζαρος Εφραίμογλου μόλις έχει παραλάβει από την πρόεδρο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Φίλων των Μουσείων κυρία Λίλα ντε Τσάβες το βραβείο «Ποσειδών» για τη «διεθνώς αναγνωρισμένη δράση και συνεισφορά του στην προβολή του ελληνικού πολιτισμού μέσω των σύγχρονων τεχνολογιών». Το στιγμιότυπο είναι από την πρόσφατη ειδική εκδήλωση απονομής τιμητικών διακρίσεων της Ομοσπονδίας σε ανθρώπους που έχουν συνεισφέρει στην έρευνα και στον πολιτισμό, στους χώρους του νέου κτιρίου του Μουσείου Μπενάκη επί της οδού Πειραιώς.

εντός

Μ ια άξια γυναίκα, η οποία ζει και εργάζεται τα τελευταία 13 χρόνια στο Λονδίνο, είναι η Αναστασία Ρεβή (φωτογραφία), σκηνοθέτις και μεταφράστρια, την καινούργια δουλειά της οποίας, το «Velvet Scratch»- η οποία διακρίθηκε από τον Τύπο ως καλύτερη παράσταση στο Φεστιβάλ Πράγας του 2007, ενώ απέσπασε κριτικές τεσσάρων αστέρων από τον βρετανικό Τύπο και ήταν υποψήφια για τα βραβεία Fringe First Αward και Τotal Τheatre Αward στο Φεστιβάλ του Εδιμβούργου 2007-, θα δούμε σε λίγο στην Αθήνα. Ξεπερνώντας τη σουρεαλιστικά μακάβρια αφήγηση, η ιστορία του «Velvet Scratch» αποτελεί μια δυνατή ανάγνωση των περιθωριακών ή εκκεντρικών ανθρώπων οι οποίοι δεν χαίρουν γενικής αποδοχής. Σύμφωνα με την εφημερίδα του Εδιμβούργου «Skinny Fest» «το “Velvet Scratch” είναι ένα σπάνιο δώρο: μια θεατρική δουλειά άκρως πειραματική, η οποία όμως παραμένει εντελώς προσιτή και συναρπαστική ως το τελευταίο λεπτό… Πρόκειται για μια εκθαμβωτική οπτικά ιστορία, που έχει όλες τις ποιότητες του ονείρου: ρέει τόσο ελεύθερα και χωρίς όρια, μοιάζει να μη χρειάζεται καμία προσπάθεια». Παίζουν: Μαρλένε Καμίνσκι,Σταματίνα Παπαμιχάλη,Μιγκέλ Πινέιρο. Στο Θέατρο Χώρα από τις 27 Φεβρουαρίου και για δέκα παραστάσεις.

Α πό εκείνη τη μέρα και μετά είμαι στη διάθεσή τους και περιμένω.Περιμένω να παραλάβω μια βόμβα,να τη ζωστώ,για να πάω στο Ισραήλ,στο σημείο που θα εκδηλωθεί η δική μου επίθεση, και να πατήσω το κουμπί…Δεν υπάρχει γυρισμός.Κανένας δεν θέλει να επιστρέψει» δηλώνει ο επίδοξος αυτόχειρας Σαΐντ. Το έργο «Ο θάνατος είναι δώρο», βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο του Ραΐντ Σαμπάχ , είναι ένα κείμενο-ντοκουμέντο. Ο συγγραφέας μέσα από πολύωρες συνομιλίες με τον 29χρονο ήρωα στο προσφυγικό στρατόπεδο της Τζενίν κατανοεί την αδιανόητη, τουλάχιστον για τις σύγχρονες δυτικές κοινωνίες, πράξη των καμικάζι. Αντιλαμβάνεται τη διαδικασία που οδηγεί έναν νεαρό Παλαιστίνιο να ζωστεί εκρηκτικά, να συμπαρασύρει στον θάνατο και άλλους ανθρώπους, καταλήγοντας να γίνει «μάρτυρας αυτοκτονίας». Μετά την ανταλλαγή συναισθημάτων, βιωμάτων, σκέψεων, όλα μοιάζουν πιο απλά. Σκηνοθεσία- διασκευή: Αρης Τρουπάκης. Παίζουν: Νικόλας Αναστασόπουλος,Γιώργος Στάμος . Στο θέατρο Μεταξουργείο από τις 20 Φεβρουαρίου.

Α κολουθεί τα βήματα της ιέρειας του φάδο Αμάλια Ροντρίγκες και της εξίσου πλέον διάσημης διαδόχου της Μίσια. Είναι πολύ νέα, κατάγεται από την Πορτογαλία και έχει αναμείξει το παραδοσιακό εμβληματικό στυλ της με τον δροσερό αέρα των νέων μουσικών ρευμάτων. Είναι η 23χρονη Ρακέλ Ταβάρες (φωτογραφία), « η πιο αντιπροσωπευτική τραγουδίστρια φάδος της νέας γενιάς ». Γεννημένη στη Λισαβόνα, από οικογένεια με βαθιές ρίζες στο είδος, άρχισε να τραγουδάει από παιδί στις οικογενειακές συγκεντρώσεις συνοδευόμενη από τη μητέρα της. Ακολούθησε η μακρόχρονη περίοδος της ενηλικίωσης και των σπουδών της, ως τη στιγμή που η ίδια αποφάσισε να ξαναβρεί την παιδική της αγάπη, τα φάδος, και να τους αφιερώσει τη ζωή και την καριέρα της. Η επαγγελματική της καριέρα ξεκίνησε τυπικά το 1997 με το βραβείο που πήρε στον διαγωνισμό Fado΄s Great Νight. Η ίδια άρχισε να δίνει τις προσωπικές παραστάσεις της σε γνωστά καφέ της Λισαβόνας, ενώ σύντομα οι επαγγελματικοί της δρόμοι ανοίχτηκαν ως το Παρίσι, τη Ρώμη και την Μπολόνια. Θα τη φιλοξενήσει το Gazarte στις 22 και 23 Φεβρουαρίου.

Τ ο Φεστιβάλ Δράμας θα περιοδεύει τη χώρα ως τα τέλη του Απριλίου, βιώνοντας μια εξαιρετικά εξωστρεφή περίοδο. Οι βραβευμένες ταινίες μικρού μήκους ταξιδεύουν σε 60 επαρχιακές πόλεις, αλλά και σε κάποιες του εξωτερικού. Στόχος, η επαφή του κόσμου με το καλλιτεχνικό έργο και η υποστήριξη της διανομής και προβολής της μικρού μήκους ταινίας. Το Φεστιβάλ Δράμας θα βρίσκεται στη Χαλκίδα στις 23, 24/2, στην Πάτρα στις 26, 27/2, στα Τρίκαλα στις 29/2, 1/3 και έπεται συνέχεια.

Ησύγχρονη ιέρεια του ροκ-ενρολ και ροκαμπίλι, η ολλανδέζα performer Σου Μορένο (φωτογραφία), που συνδυάζει βελούδινη φωνή με ακαταμάχητη εμφάνιση, επιστρέφει στην Ελλάδα μαζί με τους Κustoms, μια ροκαμπίλι μπάντα δίχως σταθερό line-up. Μεγαλώνοντας σε μουσικό περιβάλλον, η Μορένο έφτιαξε το πρώτο της συγκρότημα στα 15 της και για δύο-τρία χρόνια βρέθηκε να περιοδεύει στην Ανατολική Ακτή των Ηνωμένων Πολιτειών. Το 1997 γνώρισε επιτυχία στην Ευρώπη με την μπάντα Sue & Τhe Flaming Stars, ενώ παράλληλα ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές σπουδές της σε παραγωγές κινηματογράφου και τηλεόρασης ως σκηνοθέτις, σεναριογράφος και τελικά ηθοποιός. Οσοι ενδιαφέρονται θα πρέπει να πάνε στις 22 Φεβρουαρίου στο Ρlanet Μusic.

εκτός

Τζουντ Λο (φωτογραφία), βρετανός ηθοποιός, 36 ετών. Εκπρόσωπος του ηθοποιού ανέφερε στο ΒΒC ότι ο Λο, ο Τζόνι Ντεπ και ο Κόλιν Φάρελ θα υποδυθούν τρεις διαφορετικές εκδοχές του ήρωα τον οποίο ο προσφάτως θανών Χιθ Λέτζερ υποδύθηκε στην επερχόμενη ταινία του Τέρι Γκίλιαμ «Τhe imaginarium of Doctor Ρarnassus». Υποτίθεται ότι στην ταινία φαντασίας του Γκίλιαμ ο ήρωας του Λέτζερ περνάει τρεις φορές μέσα από έναν μαγικό καθρέφτη και αποκτά το πρόσωπο των Λο, Ντεπ και Φάρελ. Υλικό του Λέτζερ που έχει ήδη γυριστεί θα χρησιμοποιηθεί.

Αλέν Ρομπ-Γκριγέ (φωτογραφία), γάλλος συγγραφέας (1922-2008). Εφυγε χθες από τη ζωή σε νοσοκομείο της Καν της Δυτικής Γαλλίας ο «πάπας του “νέου μυθιστορήματος”». Συγγραφέας, σκηνοθέτης και σεναριογράφος της κλασικής ταινίας του Αλέν Ρενέ «Πέρσι στο Μαρίενμπαντ», ο γεννημένος στη Βρέστη Ρομπ-Γκριγέ συνέγραψε δεκάδες βιβλία, μεταξύ των οποίων το «Οι γόμες» (1953). Την περίοδο 1950-1960 ανακηρύχθηκε ένας από τους πρωτοπόρους του «νέου μυθιστορήματος». Τον Μάρτιο του 2005 είχε γίνει μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας, ενώ τον προσεχή Μάιο επρόκειτο να επισκεφτεί την Εκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, τιμώμενη χώρα της οποίας θα είναι εφέτος η Γαλλία.

Γιοχάνες Χέεστερς (φωτογραφία), ολλανδός τραγουδιστής καμπαρέ, 104 ετών. Δρακόντεια ήταν τα μέτρα ασφαλείας που συνόδευσαν τη συναυλία που έδωσε στο Αμστερνταμ, καθώς το όνομά του είχε συνδεθεί έντονα στο παρελθόν με τον ναζισμό. Είναι γνωστό ότι ο ερμηνευτής είχε τραγουδήσει και ενώπιον του Αδόλφου Χίτλερ, « κάτι για το οποίο οι συμπατριώτες του δεν τον συγχώρησαν ποτέ » όπως αναφέρει γερμανός δημοσιογράφος. Ο Χέεστερς είχε 40 ολόκληρα χρόνια να δώσει συναυλία, ύστερα από ένα παρατεταμένο γιουχάισμα κατά τη διάρκεια εμφάνισής του σε σκηνή του Αμστερνταμ τη δεκαετία του 1960.