ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Στα ίχνη ενός ακόμη τεραστίων διαστάσεων ψηφιδωτού δαπέδου από τα ανάκτορα των Αιγών το οποίο απεικονίζει την αρπαγή της Ευρώπης βρίσκονται οι αρχαιολόγοι, προσθέτοντας νέα στοιχεία στην ιστορική έρευνα για το εντυπωσιακό αυτό μακεδονικό ανάκτορο.

Η αποκάλυψη του ψηφιδωτού (η ύπαρξή του ήταν γνωστή από τα πρώτα χρόνια των ανασκαφών) έγινε κατά τη διάρκεια των πρόσφατων εργασιών καθαρισμού και συντήρησής του και ανακοινώθηκε χθες στη Θεσσαλονίκη από την αρχαιολόγο της ΙΖ΄ Εφορείας Κλασικών και Προϊστορικών Αρχαιοτήτων κυρία Αγγελική Κοτταρίδου κατά τη διάρκεια εκδήλωσηςαφιερώματος για τη συμπλήρωση 30 χρόνων από την αποκάλυψη των Βασιλικών Τάφων της Βεργίνας από τον καθηγητή Μανόλη Ανδρόνικο.

Το ψηφιδωτό απεικονίζει θαλάσσιο ορίζοντα, στις γωνίες του βρίσκονται θαλάσσια τέρατα και μικροί Ερωτες και στο κέντρο του εντοπίστηκαν ίχνη ψηφίδων από τα πόδια του ταύρου που αρπάζει την καλλονή (ο μύθος της αρπαγής της Ευρώπης). « Το συγκεκριμένο εικαστικό θέμα (της αρπαγής της Ευρώπης), σε συνδυασμό με άλλες ιστορικές και μυθολογικές πηγές, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ο βασιλέας των Μακεδόνων Φίλιππος Β΄ εκλάμβανε τον εαυτό του και ως εν δυνάμει ευρωπαίο ηγέτη» υποστηρίζει η κυρία Κοτταρίδου συνδυάζοντας παράλληλα και σωζόμενο χωρίο από κείμενο του ιστορικού (σύγχρονου του Φιλίππου) Θεόπομπου σύμφωνα με τον οποίο « ποτέ δεν γνώρισε η Ευρώπη τέτοιον εξαιρετικό άνδρα όπως ο Φίλιππος ο γιος του Αμύντα ».

Η εκδήλωση διοργανώθηκε παρουσία του γενικού γραμματέα του ΥΠΠΟ κ. Χρήστου Ζαχόπουλου στην αίθουσα δοκιμών της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, με ομιλήτριες τις καθηγήτριες Αρχαιολογίας – συνεργάτιδες του αειμνήστου καθηγητή- κυρίες Στέλλα Δρούγου και Χρυσούλα Παλιαδέλη , καθώς και τις αρχαιολόγους κυρίες Μαρία Λιλιμπάκη-Ακαμάτη και Αγγελική Κοτταρίδου.

Αρχαιολόγοι και πανεπιστημιακοί πάντως σχολιάζοντας τα νέα σενάρια για τη δράση του μακεδονικού βασιλείου στα οποία οδήγησε η αποκάλυψη του ψηφιδωτού υποστήριζαν ότι το εικαστικό θέμα της Αρπαγής της Ευρώπης ήταν ιδιαίτερα διαδεδομένο τον 4ο αιώνα π.Χ., καθώς συναντάται συχνά σε αγγεία κ.ά. και δεν θα μπορούσε να ταυτιστεί με «βλέψεις» του βασιλιά των Μακεδόνων Φιλίππου, ο οποίος εξάλλου είχε ως βασικό πολιτικό και στρατιωτικό στόχο την Ασία (τους Πέρσες) προκειμένου με την κατάκτησή της να τιμωρήσει τους κατοίκους της που εκστράτευσαν εναντίον των Ελλήνων και να χριστεί αρχηγός όλων των Ελλήνων.

Συναυλία της ΚΟΘ για τη Βεργίνα

Σ τα 30 χρόνια από την ανακάλυψη του Βασιλικού Τάφου στη Βεργίνα από τον Μανόλη Ανδρόνικο είναι αφιερωμένη η σημερινή συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, η οποία θα δοθεί στο Μέγαρο Μουσικής της μακεδονικής πρωτεύουσας (στις 21.00). Η κορυφαία βιολοντσελίστρια Νατάλια Γκούτμαν συμπράττει με την ΚΟΘ υπό τον Ρούντολφ Μπαρσάι, ενώ το πρόγραμμα της βραδιάς περιλαμβάνει έργα Ντβόρζακ και Τσαϊκόφσκι. Η συναυλία διοργανώνεται σε συνεργασία με την Ελληνική Ομοσπονδία Σωματείων Φίλων των Μουσείων και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.