ανθολογία


Ο Λαζαρίδης συγκεντρώνει κείμενα της ελληνικής λογοτεχνίας που έχουν για ήρωές τους μοτοσικλέτες και μοτοσικλετιστές. Οι άξονές τους τέμνονται συχνά: από τον κίνδυνο, τη νεότητα, τον έρωτα και τη φυγή ως τον κίνδυνο, τον θάνατο, την ομορφιά και τη διασκέδαση. Τον τόμο κοσμούν αρκετές ασπρόμαυρες φωτογραφίες και 12 έγχρωμοι πίνακες του Λάκη Μουρατίδη.


ΣΠΥΡΟΣ ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ – Ενδοσκεληδόν


Πρόλογος Ντίνος Χριστιανόπουλος, Εκδόσεις Ζήτρος, σελ. 538, τιμή 24 ευρώ


μυθιστόρημα


Η Μπρίντα γνωρίζει μια μάγισσα, η οποία τη μυεί σιγά σιγά στη μαγεία. Στην πορεία γνωρίζει και ένα μάγο που τη βοηθά στην αναζήτησή της και είναι το άλλο κομμάτι της, δηλαδή έχει υπάρξει μέρος της σε μια άλλη ζωή. Και ενώ ο μάγος περιμένει ώσπου η Μπρίντα να το καταλάβει, εκείνη συνειδητοποιεί ότι αγαπάει πολύ τον άντρα με τον οποίο έχει ήδη σχέση.


PAULO COELHO – Μπρίντα


Μετάφραση Μάτα Σαλογιάννη, Εκδόσεις Λιβάνη, σελ. 307, τιμή 17,50 ευρώ


μελέτη


Ο 16ος αιώνας χαρακτηρίζεται ο «χρυσός αιώνας» της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Πραγματικά, κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς (1520-1566) και των άμεσων διαδόχων του η αυτοκρατορία έφθασε στο απόγειο της δόξας της – και η Κωνσταντινούπολη ήταν το μεγάλο διοικητικό, οικονομικό και πνευματικό κέντρο της αυτοκρατορίας.


ROBERT MANTRAN – Η καθημερινή ζωή στην Κωνσταντινούπολη τον αιώνα του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς


Μετάφραση Γιάννης Αγγέλου, Εκδόσεις Παπαδήμα, σελ. 373, τιμή 26,42 ευρώ


μελέτη


Δεκατρείς από τους σημαντικότερους σύγχρονους τούρκους επιστήμονες ανατέμνουν τις ένοπλες δυνάμεις της γείτονος, φωτίζοντας πραγματικότητες, δεδομένα και τάσεις της σημερινής Τουρκίας. Μελετούν, λ.χ., τη σχέση του στρατού με την πολιτική, τις κοινωνικές του ρίζες, τα στρατιωτικά πραξικοπήματα, τη θέση του στο εθνικό φαντασιακό, τις σχέσεις με την Αριστερά κτλ.


Α. ΙΝΣΕΛ, Α. ΜΠΑΪΡΑΜΟΓΛΟΥ (επιμ.) – Ο τουρκικός στρατός


Μετάφραση Κ. Ανδριανοπούλου, Α. Λογοθέτη, Ι. Μορώνη, Εκδόσεις Βιβλιόραμα, σελ. 383, τιμή 24 ευρώ


μελέτη


Η διακεκριμένη ψυχαναλύτρια και θεωρητικός της λογοτεχνίας Τζούλια Κρίστεβα σκιαγραφεί το πορτρέτο μιας γυναίκας που εξερεύνησε την ουσία τόσο της πολιτικής όσο και της ανθρώπινης ύπαρξης. Οπως σημειώνει, η Αρεντ δεν εξαντλείται στην «κοινοτοπία του κακού» ή στην ταύτιση του ναζισμού με τον σταλινισμό. Εχει πετύχει τον συγκερασμό ζην και σκέπτεσθαι.


ΤΖΟΥΛΙΑ ΚΡΙΣΤΕΒΑ – Χάνα Αρεντ – Η γυναικεία ευφυΐα


Μετάφραση Τάσος Μπετζέλος, Εκδόσεις Κέδρος, σελ. 336, τιμή 20 ευρώ


μελέτη


Η συνείδηση μιας ισχυρής τοπικότητας, η πνευματική και πολιτική παράδοση του ριζοσπαστισμού, η κοινωνική ευαισθησία που κρυσταλλωνόταν στην κομμουνιστική ιδεολογία, οι προκλήσεις της σύγχρονής του ελληνικής πραγματικότητας, η μοίρα της Ευρώπης και του κόσμου μέσα στις συμπληγάδες του Ψυχρού Πολέμου: ιδού οι πτυχές του κόσμου του Κ. Πορφύρη.


Κ. ΠΟΡΦΥΡΗΣ – Κείμενα για τον πολιτισμό, την ιστορία και την πολιτική


Εκδοση της Εταιρείας Πολιτισμού «Πλατύφορος» και του Μουσείου Μπενάκη, σελ. 608, τιμή 25 ευρώ


μελέτη


* Σε μετάφραση Δ. Λαμπάδα και Δ. Φιλιππουπολίτη κυκλοφορεί από τον Πατάκη το βιβλίο του Τέρι Ηγκλετον περί τρομοκρατίας Ιερός τρόμος. * Από τη Βιβλιοθήκη του Μουσείου Μπενάκη κυκλοφορεί το βιβλίο του Ερμάννου Λούντζη Δύο δοκίμια για την Ιστορία του Χριστιανισμού (μετάφραση Νικίας Λούντζης). * Σε μετάφραση Γιώργου Κουλαουζίδη και επιστημονική επιμέλεια Αλέξη Κόκκου κυκλοφορεί από το Μεταίχμιο το βιβλίο του Τζακ Μεζίροου Η μετασχηματίζουσα μάθηση. * Οι Αλέξανδρος Δάγκας και Γιώργος Λεοντιάδης υπογράφουν το βιβλίο Κομιντέρν και Μακεδονικό Ζήτημα. Το ελληνικό παρασκήνιο, 1924 που κυκλοφορεί από το Επίκεντρο.


κλασικοί


* Από τις εκδόσεις Ζήτρος κυκλοφορεί η Κύρου Παιδεία του Ξενοφώντα (εισαγωγή, μετάφραση, σχόλια: Θεόδωρος Μαυρόπουλος).


ποίηση


* Η ανθοφορία της σιωπής τιτλοφορεί το βιβλίο της που κυκλοφορεί από την Αγρα η Ειρήνη Ρηνιώτη. * Από τις εκδόσεις Ινδικτος κυκλοφορεί το βιβλίο του Νίκου Λεβέντη Ποίηση 1971-2007. * Ποιήματα της περιόδου 1967-1982 στεγάζει η Ζέφη Δαράκη στο βιβλίο Τα ποιήματα που κυκλοφορεί από τη Νεφέλη. * Ο συγκεντρωτικός τόμος του Γιώργου Χρονά Τα ποιήματα 1973-2008 κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Οδός Πανός. * Από τις εκδόσεις Γαβριηλίδη κυκλοφορεί το βιβλίο του Δημήτρη Περοδασκαλάκη Με τον ξένο.


πεζογραφία (ελληνική)


* Ονειροψιθυριστές τιτλοφορεί ο Σάββας Γρηγοριάδης το μυθιστόρημά του που κυκλοφορεί από τον Λιβάνη. * Από τις εκδόσεις Λιβάνη κυκλοφορεί το βιβλίο της Δήμητρας Μπογιατζόγλου Ονειροπαγίδες. * Ο Κώστας Ασημακόπουλος υπογράφει το μυθιστόρημα Εκείνοι που δεν έφυγαν (εκδόσεις Αγκυρα).


πεζογραφία (ξένη)


* Η Ανίτα Συριοπούλου μεταφράζει το βιβλίο διηγημάτων του Ράινερ Μαρία Ρίλκε Ασημένια φίδια (εκδόσεις Ροές). * Το μυθιστόρημα της Κάρλα Γκελφενμπέιν Η γυναίκα της ζωής μου κυκλοφόρησε από τον Πατάκη (μετάφραση Δάειρα Ζιούβα). * Το τέλος της τρέλας τιτλοφορεί ο Χόρχε Βόλπι το μυθιστόρημά του που κυκλοφορεί από την Αλεξάνδρεια (μετάφραση Μελίνα Παναγιωτίδου). * Η Λένα Σακαλή υπογράφει τη μετάφραση του μυθιστορήματος Η μικρή Γκάρμπο του Γερμανού Μπόντο Κίρχοφ (εκδόσεις Μελάνι). * Σε β’ έκδοση κυκλοφορεί το Ντεσπερέισον του Στήβεν Κινγκ (εκδόσεις Bell, μετάφραση Γιώργος Μπαρουξής).


περιοδικά


* Μανδραγόρας (τεύχος 38). Αφιέρωμα «Ο θεατράνθρωπος Βασίλης Ρώτας». Τηλ. 210 8220 294. * Διαβάζω (τεύχος 485). Αφιέρωμα στην πεζογράφο Εύα Βλάμη. Τηλ. 210 3388 008. * Ο Πολίτης (τεύχος 163). Γιάννης Σκαλιδάκης «Η Αθήνα ενάντια στην ύπαιθρο. Η εκστρατεία των Ταγμάτων Ασφαλείας από την Αθήνα στην Εύβοια». Τηλ. 210 6470 079. ΤΟ«ΝΟΣΤΙΜΟΝ ΗΜΑΡ» ΤΟΥ ΨΥΧΟΠΑΙΔΗ


Με κείμενα του Τάκη Μαυρωτά, του Δ. Ν. Μαρωνίτη και του ιδίου του ζωγράφου κυκλοφορεί από το Ιδρυμα Ν. Π. Γουλανδρή και το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης το δίγλωσσο (ελληνικά, αγγλικά) λεύκωμα-κατάλογος του Γιάννη Ψυχοπαίδη Νόστος. Στις σελίδες του μπορεί ο αναγνώστης να θαυμάσει έργα ζωγραφικής και μεικτής τεχνικής του Ψυχοπαίδη, εμπνευσμένα από την αρχαία Ελλάδα και τον κόσμο της: αγάλματα, ίχνη, σπαράγματα, οράματα. Πρόλογος: Ντόλλη Γουλανδρή, Ευάγγελος Μυτιληναίος. χορηγός της έκθεσης που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2008.