Η μοιραία συνταγή

αφηγήσεις Η μοιραία συνταγή ΜΑΙΡΗ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΙΔΟΥ - ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΒΙΣΤΩΝΙΤΗΣ Το εντυπωσιακό στον 20ό αιώνα είναι, εκτός των άλλων, ότι σημειώθηκε μια σειρά πληθυσμιακών εξολοθρεύσεων ψυχρά οργανωμένων και σχεδιασμένων από κεντρικούς κρατικούς φορείς. Η τεράστια πνευματική, τεχνολογική, οικονομική και κοινωνική πρόοδος μπορούσε τώρα να χρησιμοποιηθεί σε μέγιστο βαθμό για αθέμιτους σκοπούς και κυρίως για τη

Το εντυπωσιακό στον 20ό αιώνα είναι, εκτός των άλλων, ότι σημειώθηκε μια σειρά πληθυσμιακών εξολοθρεύσεων ψυχρά οργανωμένων και σχεδιασμένων από κεντρικούς κρατικούς φορείς. Η τεράστια πνευματική, τεχνολογική, οικονομική και κοινωνική πρόοδος μπορούσε τώρα να χρησιμοποιηθεί σε μέγιστο βαθμό για αθέμιτους σκοπούς και κυρίως για τη «βιομηχανοποίηση» των γενοκτονιών και της διάλυσης κρατών. Και αν ο Πόλεμος στον Κόσμο τον 20ό αιώνα έγινε για τη διάλυση των πολυεθνικών αυτοκρατοριών του 19ου αιώνα, ο επόμενος πόλεμος τον 21ο αιώνα μπορεί θαυμάσια να γίνει για τη διάσπαση του πυρήνα του εθνικού κράτους, δημιουργήματος των αστικών επαναστάσεων και της λεγόμενης βιομηχανικής επανάστασης του 20ού αιώνα. Δεν είναι δύσκολο να επαναληφθεί το ρεκόρ αιματοχυσίας.


Αλλά «θα αποφύγουμε άλλον έναν αιώνα συγκρούσεων μόνο αν κατανοήσουμε τις δυνάμεις που οδήγησαν στον προηγούμενο». Και ο 42χρονος Φέργκιουσον, καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, στην περιπλάνησή του από τα γκουλάγκ της σιβηρικής στέπας στα ναζιστικά στρατόπεδα εξόντωσης των πεδιάδων της Πολωνίας και από τους δρόμους του Σαράγεβο στις αμμουδιές της ιαπωνικής Οκινάουα, αποδεικνύεται συγκλονιστικός ιστορικός αναλυτής. «Συρροή εθνοτήτων, οικονομική αστάθεια και φθίνουσες αυτοκρατορίες. Αυτή ήταν και παραμένει η μοιραία συνταγή».


Στο Παρίσι του Μεσοπολέμου, αλλά και μετά τον πόλεμο, ο Χένρι Μίλερ και η Αναΐς Νιν έζησαν έναν παθιασμένο έρωτα, ο οποίος αποτυπώνεται στα εκατό και πλέον γράμματα που αντάλλαξαν από το 1932 ως το 1953. Ειλικρινείς, ανυπόκριτοι, διψασμένοι για ζωή και για έρωτα, δεν μας δίνουν μόνο την ατμόσφαιρα του δεσμού τους που άνθησε στις φτωχογειτονιές της γαλλικής πρωτεύουσας, αλλά και μια αίσθηση αύρας από εκείνη την εποχή που άλλαξε εν πολλοίς τη λογοτεχνία του 20ού αιώνα.


Γκάθερ Στούλαν (επιμ.) – Anais Nin – Henry Miller. Αλληλογραφία


Μετάφραση – επίμετρο Γιώργος-Ικαρος Μπαμπασάκης, Εκδόσεις Μεταίχμιο, σελ. 280, τιμή 18 ευρώ


Ο Μαντελστάμ δεν είναι μόνον ένας από τους μεγαλύτερους ποιητές του 20ού αιώνα, είναι και έξοχος πεζογράφος και δοκιμιογράφος. Το ελληνικό αναγνωστικό κοινό έχει τη δυνατότητα να πάρει μια καλή γεύση από το ποιητικό οδοιπορικό του στην Αρμενία και κάποια συναφή κείμενα τα οποία συνδυάζουν την ευαισθησία του ποιητή με τη διεισδυτικότητα του δοκιμιογράφου.


Οσίπ Εμίλιεβιτς Μαντελστάμ – Ταξίδι στην Αρμενία


Πρόλογος, μετάφραση, σημειώσεις Γιώργος Χαφούτσας, Εκδόσεις Ινδικτος, 2007, σελ. 240, τιμή 16 ευρώ


Ο Εμίλ Σιοράν υπήρξε ο γκουρού της φιλοσοφικής απαισιοδοξίας που έφθανε συχνά στα όρια της πρόκλησης και του κυνισμού. Είναι ένας από τους πιο ενδιαφέροντες μεταπολεμικούς στοχαστές που έγραψαν στη γαλλική γλώσσα. Ο πειρασμός του υπάρχειν είναι ένα σκληρό βιβλίο κατά του κομφορμισμού και της λεγόμενης νηφαλιότητας.


Ε.Μ. Cioran – Ο πειρασμός του υπάρχειν


Μετάφραση Δημήτρης Δημητριάδης, Εκδόσεις Scripta, 2007, σελ. 240, τιμή 17 ευρώ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.