Τ ον σημερινό απόπλου του ελληνικού ωκεανογραφικού σκάφους «Αιγαίο», το οποίο θα πραγματοποιήσει «ανέλκυση υποβρυχίων σεισμογράφων που είχαν ποντιστεί στην ελληνική υφαλοκρηπίδα τον περασμένο Μάιο» (σ.σ.: από το γερμανικό ωκεανογραφικό σκάφος «Ποσειδών») ανακοίνωσε χθες ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών κ. Γ.Κουμουτσάκος , επιβεβαιώνοντας σχετικό δημοσίευμα του «Βήματος της Κυριακής». Στην ανακοίνωσή του ο κ. Κουμουτσάκος αναφέρει ακόμη ότι «η επιστημονική αυτή δραστηριότητα,που τελεί υπό την εποπτεία του γερμανικού πανεπιστημίου, διεξάγεται κατόπιν αδείας της ελληνικής κυβέρνησης, στο πλαίσιο του διεθνούς επιστημονικού προγράμματος Εgelados», υπενθυμίζει ότι «στο εν λόγω πρόγραμμα,που χρηματοδοτείται και από την ΕΕ,συμμετέχουν πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα μεταξύ άλλων από τη Γερμανία, τη Γαλλία,την Ελλάδα και την Τουρκία», ενώ τονίζει ότι «στο ωκεανογραφικό “Αιγαίο” επιβαίνουν ερευνητές από την Ελλάδα,τη Γερμανία και την Τουρκία,καθώς και επιστήμονες από τη Βενεζουέλα». Σημειώνεται- καταλήγει η ανακοίνωση- ότι «οι επιβαίνοντες στο ωκεανογραφικό σκάφος συμμετέχουν με την ιδιότητα του επιστήμονα-ερευνητή και όχι του παρατηρητή» .
Για το θέμα αυτό ρωτήθηκε και η υπουργός Εξωτερικών κυρία Ντόρα Μπακογιάννη μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρωθυπουργό προκειμένου να τον ενημερώσει για τα αποτελέσματα της τριήμερης επίσκεψής της στις ΗΠΑ: «Δεν ξέρω τη συγκεκριμένη περίπτωση,αλλά ξέρουμε ότι πάντοτε υπάρχουν ερευνητικά σκάφη,πάντοτε υπάρχουν επιστημονικές εργασίες που γίνονται με διάφορες επιστημονικές ομάδες, οι οποίες άλλοτε έχουν συμμετοχή ευρωπαίων,ευρωπαϊκώνχωρών,τούρ- κων επιστημόνων, ελλήνων επιστημόνων, αλλά δεν έχει καμία σχέση αυτό με τη σταθερή θέση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων».
Σημειώνεται ότι στο διεθνές ερευνητικό πρόγραμμα Εgelados συμμετέχει και το Πανεπιστήμιο του Κιέλου, υπό την ευθύνη του οποίου είχε πραγματοποιηθεί η έρευνα του γερμανικού ωκεανογραφικού «Ποσειδών», που είχε ποντίσει πέρυσι τον Μάιο τους υποβρύχιους σεισμογράφους εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Η Αγκυρα είχε εγείρει «μείζον θέμα» επειδή το «Ποσειδών» είχε άδεια μόνον από τις ελληνικές αρχές, προχωρώντας σε έντονα διαβήματα προς το Βερολίνο. Προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο είχε αποφασισθεί να επιβιβαστεί στο πλοίο για το δεύτερο στάδιο των ερευνών και τούρκος ερευνητής από το Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης.
Σύμφωνα ωστόσο με υψηλόβαθμους υπηρεσιακούς παράγοντες, τα προηγούμενα πέντε-έξι χρόνια (μεταξύ 1997-2004) υπήρξαν δέκα τουλάχιστον περιπτώσεις παρεμφερών επιστημονικών ερευνών από ξένα ή ελληνικά ωκεανογραφικά σκάφη που διεξήχθησαν στα διεθνή ύδατα του Αιγαίου εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας με σαφώς ηπιότερες ή και ανύπαρκτες αντιδράσεις από την πλευρά της Τουρκίας.
Εξάλλου η υπουργός Εξωτερικών κυρία Μπακογιάννη, απαντώντας στο σχόλιο του προέδρου του ΠαΣοΚ κ. Γ. Παπανδρέου σχετικά με τη δήλωση Μπερνς για τον Αϊ-Στράτη, είπε πως «είναι σαφές ότι κανένας δεν βάζει κανέναν να δώσει πιστοποιητικό ελληνικότητας σε κανένα νησί», τονίζοντας ότι εκείνο που έχει τη σημασία του (λόγω και του ιδιαίτερου ρόλου των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ) είναι η φράση του κ. Μπερνς ότι ο Αϊ-Στράτης δεν είναι αποστρατιωτικοποιημένο νησί. Από την πλευρά της η βουλευτής του ΠαΣοΚ κυρία Αννα Διαμαντοπούλου είπε ότι η δήλωση Μπερνς «είναι μια δήλωση στημένη που έχει προσυνεννοηθεί με την κυβέρνηση».