Ο πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής ανεβαίνει το ερχόμενο Σάββατο στη Θεσσαλονίκη. Στην πίστα του αεροδρομίου «Μακεδονία» θα τον περιμένει για να τον υποδεχθεί στη συμπρωτεύουσα ο νομάρχης κ. Π. Ψωμιάδης. Ενας άνθρωπος τον οποίο πολλοί χαρακτηρίζουν την πιο γραφική περίπτωση της ελληνικής πολιτικής ζωής. Ταυτοχρόνως όμως δεν μπορούν να αρνηθούν ότι αποτελεί ένα πραγματικό τοπικό φαινόμενο. Το 1986 εξελέγη πρώτος δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης. Το 2000 εξελέγη δεύτερος (πρώτος χωρίς σταυρούς ήταν ο κ. Καραμανλής) βουλευτής Θεσσαλονίκης με 45.563 ψήφους. Το 2002 αναδείχθηκε νομάρχης από την πρώτη Κυριακή, συγκεντρώνοντας ποσοστό 50,1% και σχεδόν 90.000 περισσότερες ψήφους από τον υποψήφιο του ΠαΣοΚ κ. Γρ. Χατζησάββα. Στις δημοσκοπήσεις αναδεικνύεται ως η 4η δημοφιλέστερη προσωπικότητα στο σύνολο των ψηφοφόρων της ΝΔ μετά τον κ. Καραμανλή, τον κ. Νικ. Κακλαμάνη και τον Αρχιεπίσκοπο κ. Χριστόδουλο. Ο κ. Ψωμιάδης είναι αρεστός στην πλειονότητα των εκλογέων της Θεσσαλονίκης και όλα δείχνουν ότι – εκτός απροόπτου – στις ερχόμενες νομαρχιακές εκλογές θα ανανεώσει τη θητεία του για ακόμη τέσσερα χρόνια.
Ο κ. Π. Ψωμιάδης δεν είναι μόνο νομάρχης Θεσσαλονίκης. Είναι και τραγουδιστής. Γεγονός το οποίο δεν παραλείπει ποτέ να υπενθυμίζει εμπράκτως όπου και αν βρίσκεται. Επί χρόνια τον αποκαλούσαν «βουλευτή-τραγουδιστή», χωρίς ο ίδιος να αισθάνεται προσβεβλημένος. Αγαπημένοι του ερμηνευτές είναι ο Στέλιος Καζαντζίδης αλλά και ο Νίκος Ξανθόπουλος, με το προσωνύμιο «παιδί του λαού», το οποίο έχει οικειοποιηθεί και ο κ. Ψωμιάδης. Το ταλέντο του κ. Ψωμιάδη όμως είναι γνωστό και έξω από τις πίστες. Στις 26 Οκτωβρίου 2004 τραγούδησε «Ξεφυλλίζοντας απόψε τα όνειρά μου…» ενώπιον του εμβρόντητου τότε Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κ. Στεφανόπουλου σε γεύμα προς τιμήν του σε ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης. Στις 19 Ιανουαρίου 2003 πήγε σε ομιλία του κ. Στ. Παπαθεμελή, ερμήνευσε Βασίλη Τσιτσάνη για λίγα λεπτά και στη συνέχεια έφυγε. Αλλες φορές εμφανίζεται ενώπιον ηλικιωμένων στα ΚΑΠΗ Θεσσαλονίκης, όπως τον Νοέμβριο του 2005, όταν τραγούδησε το «Θεέ μου, τη δεύτερη φορά που θα ‘ρθω για να ζήσω» του Καζαντζίδη με τη συνοδεία των αδελφών Κατσάμπα.
Ο κ. Ψωμιάδης έχει επιχειρήσει να εξαγάγει το λαϊκό τραγούδι και εκτός Ελλάδος αλλά απέτυχε ελέω της συζύγου του πρώην υπουργού Μακεδονίας – Θράκης κυρίας Μιμής Τσιαρτσιώνη. Τον Ιούνιο του 2004 το εστιατόριο «Le Cinq» του πανάκριβου ξενοδοχείου «Georges Cinq – Four Seasons» στο Παρίσι φιλοξένησε δείπνο παρουσίασης της υποψηφιότητας της Θεσσαλονίκης για την ΕΧΡΟ του 2008. Ο κ. Ψωμιάδης επιχείρησε να τραγουδήσει με τη συνοδεία λατέρνας, κάτι που απέτρεψε την τελευταία στιγμή η κυρία Τσιαρτσιώνη.
Το τραγούδι δεν είναι το μοναδικό χόμπι του νομάρχη Θεσσαλονίκης. Ασχολείται ως παράγοντας με τα αθλητικά δρώμενα της Θεσσαλονίκης. Είναι πρόεδρος του Αθλητικού Συλλόγου ΠΑΟ Διοικητηρίου και μέλος μικρότερων αθλητικών σωματείων ή ενώσεων. Κατά καιρούς μεταφέρει τη μανία του για το ποδόσφαιρο και στο χορτάρι, με πλέον πρόσφατο παράδειγμα τον αγώνα μεταξύ διασημοτήτων από την Ελλάδα και πιλότων της Φόρμουλα 1.
Εκ των εμμονών του κ. Ψωμιάδη η πλέον επίμονη είναι αυτή της σχέσης του με τον λαό. Στις 13 Οκτωβρίου 2005, όταν ρωτήθηκε για την παρουσία του στο πάρτι αποφυλάκισης του υπόδικου ιδιοκτήτη τηλεοπτικού σταθμού Β. Χρηστίδη (το οποίο οδήγησε στην αποπομπή του υφυπουργού Οικονομίας κ. Αδ. Ρεγκούζα), απάντησε ότι «κριτής των πολιτικών είναι μόνον ο λαός». Ο κ. Ψωμιάδης ταυτίζεται με κάθε αίτημα των υποψηφίων ψηφοφόρων του. Ηταν ένας εκ των «μπροστάρηδων» στην εκδίωξη της Μονάδας Χορήγησης Μεθαδόνης του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) από πυκνοκατοικημένη περιοχή της Θεσσαλονίκης. «Οποιος θέλει μονάδα απεξάρτησης να την κάνει δίπλα στο σπίτι του» είχε δηλώσειστον τοπικό Τύπο τον Ιανουάριο του 2003.
Από τις κορυφαίες στιγμές του κ. Ψωμιάδη ήταν η προεκλογική περίοδος των νομαρχιακών εκλογών του 2002. Στις 25 Σεπτεμβρίου 2002 είχε αποκαλυφθεί ότι ο κ. Ψωμιάδης είχε χτίσει παράνομα πιλοτή σε αυθαίρετο κτίσμα στη Χαλκιδική. Η αποστομωτική απάντηση του βουρκωμένου τότε υποψηφίου νομάρχη Θεσσαλονίκης σε παράθυρο τηλεοπτικού σταθμού ήταν: «Εσείς δεν πρέπει να είχατε γονείς, μάνα, πατέρα, γι’ αυτό και λέτε τέτοιες φοβερές ασέβειες. Εγώ έχτισα ένα σπιτάκι για τη μανούλα μου, παλιόπαιδο θα ήμουν να την πέταγα στον δρόμο». Στο δελτίο του Mega δήλωσε επίσης: «Το έχτισα για τη μάνα μου, καταδικάστηκα από το δικαστήριο και πλήρωσα». Οταν τον ρώτησαν για το πολιτικό κόστος μιας τέτοιας αποκάλυψης, απάντησε: «Να κοιτάξετε τις δημοσκοπήσεις». Πράγματι τα πρώτα γκάλοπ μετά την αποκάλυψη έδειξαν τη δημοτικότητα του κ. Ψωμιάδη να ανεβαίνει κατά 6,5%.
Ο νομάρχης Θεσσαλονίκης υμνεί τακτικά πολιτικούς αντιπάλους και ιστορικές προσωπικότητες έξω από τον χώρο της Δεξιάς. Τον Ιούνιο του 2005 χαρακτήρισε τον Χαρίλαο Φλωράκη «ευφυή και ρεαλιστή πολιτικό ηγέτη που συνέβαλε προσωπικά και καθοριστικά στην υπέρβαση των παθών του παρελθόντος» σε ειδική εκδήλωση που διοργάνωσε προς τιμήν του εκλιπόντος ιστορικού ηγέτη του ΚΚΕ. Στις 18 Οκτωβρίου 2004 έπλεξε το εγκώμιο του Ανδρέα Παπανδρέου και της πολιτικής του ιδρυτή του ΠαΣοΚ για τα ΚΑΠΗ.
Ο κ. Ψωμιάδης διατηρεί στενή σχέση με την Εκκλησία. Σε συνέντευξή του που έδωσε στον σταθμό TV Μακεδονία στις 17 Οκτωβρίου 2002 είχε δηλώσει: «Θεωρώ ότι η Εκκλησία με βοήθησε πάρα πολύ. Με τη συμπάθειά της. Διότι η Εκκλησία έχει δύναμη. Βοήθησε και τον κ. Καρατζαφέρη. Εγώ από 5 χρόνων είμαι μέσα στην Εκκλησία. Το πιστεύω αυτό που κάνω». Επίσης αρνήθηκε ότι η Εκκλησία παρεμβαίνει στα πολιτικά πράγματα όταν οι υποψήφιοι νομάρχες επισκέπτονται τον Αρχιεπίσκοπο λέγοντας χαρακτηριστικά: «Τι παρέμβαση; Εγώ πήγα σε τέσσερις δεσποτάδες για να πάρω τις ευλογίες τους».
Με την Εκκλησία ταυτίζεται σε πολλά θέματα. Τον Δεκέμβριο του 2005 είχε δηλώσει σε ραδιοφωνικό σταθμό: «Εγώ πάω σε γάμους, ακόμη και σε αυτούς που δεν με καλούν, αλλά σε γάμο ομοφυλοφίλων δεν πρόκειται να πάω». Ο κ. Ψωμιάδης είχε ταχθεί με την Εκκλησία και στο ζήτημα των ταυτοτήτων. Μάλιστα τον Μάιο του 2001 είχε χαρακτηρίσει τον πρόεδρο της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα κ. Κ. Δαφέρμο «βιαστή της Δημοκρατίας» που υπηρετεί τα συμφέροντα της Νέας Τάξης Πραγμάτων.
Ο κ. Ψωμιάδης είχε εμφανιστεί τον Ιανουάριο του 2000 ως βουλευτής και στις πυρές όπου καιγόταν το βιβλίο του κ. Μ. Ανδρουλάκη «Μ εις την ν» χαρακτηρίζοντας τον συγγραφέα «απόβλητο της κοινωνίας».
Ο νομάρχης Θεσσαλονίκης αυτοπροσδιορίζεται ως ο καλύτερος φίλος των αλβανών μεταναστών και στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις του λέει ότι έχει ζητήσει να τον γνωρίσει ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα. Ωστόσο ο ίδιος είχε τεθεί ξεκάθαρα αντίθετος με το ενδεχόμενο να παρελάσει ως σημαιοφόρος του λυκείου Μηχανιώνας ο δύο χρονιές αριστούχος μαθητής αλβανικής καταγωγής Οδυσσέας Τσενάι. Πρέπει να γνωρίζει και αυτός και όσοι σήμερα φωνασκούν ότι Ελληνας δεν γίνεται κανένας. Ο Ελληνας γεννιέται» είχε πει την παραμονή της μαθητικής παρέλασης της 28ης Οκτωβρίου 2003 ο κ. Ψωμιάδης.
Η άποψη του κ. Ψωμιάδη για τον Μέγα Αλέξανδρο είναι ότι πρόκειται για «Ελληνα-Μακεδόνα που το αίμα του είναι τόσο ελληνικό όσο και του Αχιλλέα».
Ο κ. Ψωμιάδης είναι αντίθετος και με την τοποθέτηση της μουσουλμάνας δικηγόρου κυρίας Γκιουλμπεγιάζ Καραχασάν ως υποψήφιας του ΠαΣοΚ για την Υπερνομαρχία Καβάλας – Δράμας – Ξάνθης. Είχε μάλιστα δηλώσει «φοβισμένος» και συγκεκριμένα: «Δεν ξέρω πού πάει αυτή η χώρα. Φοβάμαι για το μέλλον των παιδιών μας». Μία εβδομάδα μετά, συγκεκριμένα στις 8 Μαΐου, ο κ. Ψωμιάδης είπε για την κυρία Καραχασάν: «Αρχίζω να τη συμπαθώ. Πληροφορούμαι ότι σε ορισμένες περιοχές της Τουρκίας η τουρκική κυβέρνηση θα προτείνει έλληνες υποψηφίους για την Αυτοδιοίκηση».
Γράμμα στον Σβαρτσενέγκερ
Εκφράζει μια δυναμική που κολακεύει τον τοπικισμό, τρέφεται από οργή κατά του κράτους των Αθηνών και αναφέρεται συχνά στο «αθηναϊκό πριγκιπάτο». Διεκδίκησε να γίνει ο διαγωνισμός της Γιουροβίζιον στη Θεσσαλονίκη λέγοντας: «Ολα στην Αθήνα υπάρχουν. Πάχυναν οι αγελάδες σας, γι’ αυτό έχετε παχύνει πολύ εκεί, αφήστε κι εμείς να φάμε ένα κοκαλάκι».
Οταν τον κατηγορούν ότι κάνει ρατσιστικές δηλώνεις κατά των μεταναστών περνάει στην αντεπίθεση. Δηλώνει ότι πηγαίνει στα συλλαλητήρια του ΚΚΕ και ότι είναι «κοινωνικά αριστερός». «Για ρωτήστε τους φίλους μου στο ΚΚΕ πόσες φορές έχω πάει στα συλλαλητήριά τους, εγώ δεν είμαι κομπλεξικός πολιτικός» ισχυρίζεται.
Με τις κινήσεις του προσπαθεί συνεχώς να δημιουργεί εντυπώσεις και να βρίσκεται στην επικαιρότητα. Εφέτος στα κούλουμα εμφανίστηκε με «τον μεγαλύτερο χαρταετό των Βαλκανίων» κατά δήλωσή του. Ο χαρταετός είχε διαστάσεις πέντε επί πέντε μέτρα, ο δε νομάρχης φορούσε ειδικό μαύρο γάντι για να μην τραυματιστεί! Οταν ο ηθοποιός Αρλνοντ Σβαρτσενέγκερ εξελέγη κυβερνήτης της Καλιφόρνιας, ο κ. Ψωμιάδης του έστειλε τηλεγράφημα. «Εχω παρακολουθήσει την καριέρα σας, όχι μόνο στη μεγάλη οθόνη αλλά και στον επιχειρηματικό τομέα και γι’ αυτό είμαι πεπεισμένος ότι θα οδηγήσετε την Καλιφόρνια στη νέα εποχή» του έγραφε. Δεν έγινε γνωστό αν του απάντησε ο Σβαρτσενέγκερ.
Μια ζωή «κομάντο» και «τσαμπουκάς» «Το όνειρό μου ήταν να γίνω δεσπότης, αλλά δεν πέρασα στις εισαγωγικές»
Ο κ. Παναγιώτης Ψωμιάδης – ή «Πανίκας» κατά την ποντιακή διάλεκτο – είναι ο τρίτος γιος μιας οικογένειας Ποντίων, του Χαράλαμπου και της Χρυσούλας Ψωμιάδη, που αρχικά εγκαταστάθηκαν και έζησαν στα Κάτω Πορόια Σερρών. Ζωηρός μαθητής, από τη Γ’ Δημοτικού δεν πήγαινε στο σχολείο και ο πατέρας του τον έγραψε στη Σχολή Δελασάλ, στη Θεσσαλονίκη, από όπου τον έδιωξαν οι καλόγριες. Πήγε εσωτερικός στην Κοργιαλένιο Σχολή της Θεσσαλονίκης και ασχολήθηκε με τον αθλητισμό. Αναδείχτηκε αθλητής στίβου στα 400 μ. και εισήχθη με μόρια στη Γυμναστική Ακαδημία «αλλά μάλωσα με έναν καθηγητή κι έφυγα στο τρίτο έτος», όπως λέει ο ίδιος.
Από φοιτητής άνοιξε κατάστημα παιχνιδιών στη Θεσσαλονίκη και προσπάθησε ανεπιτυχώς να περάσει στη Θεολογική Σχολή («το όνειρό μου ήταν να γίνω δεσπότης, αλλά δεν πέρασα στις εισαγωγικές»). Ασχολήθηκε με τις εισαγωγές ηλεκτρολογικού υλικού και την εισαγωγή ανατομικών παπουτσιών, άνοιξε ένα μπαρ-αναψυκτήριο μέσα στην αγορά της Θεσσαλονίκης. Το 1990 απέκτησε το δικό του μπουζουξίδικο στα Λαδάδικα, όπου έφτανε γύρω στις 2 το πρωί και τραγουδούσε. Οταν ο Καραμανλής ανέβηκε στη Θεσσαλονίκη να πολιτευθεί για πρώτη φορά και οι κομματικοί τον έβλεπαν με δυσπιστία, ο κ. Ψωμιάδης όταν τον καλούσαν οι οργανώσεις της ΝΔ για να τραγουδήσει, πλησίαζε στο τραπέζι του εξ Αθηνών υποψηφίου και του αφιέρωνε το τραγούδι «Εγώ ο ξένος...»!
Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι η οικογένειά του ήταν «βενιζελική» και ότι ο στενός συνεργάτης του Ελευθερίου Βενιζέλου, ποντιακής καταγωγής Λεωνίδας Ιασωνίδης, ήταν θείος του. Ο αδελφός του κ. Διονύσης Ψωμιάδης (σημερινός αντινομάρχης Θεσσαλονίκης) ήταν ενεργό μέλος του ΠαΣοΚ. Εχει διατελέσει πρόεδρος της Ενωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Μακεδονίας, είναι δημοφιλέστατος ακολουθώντας τη συνταγή του αδελφού του, ασκεί επιρροή σε εκατοντάδες ερασιτεχνικούς ποδοσφαιρικούς συλλόγους και εκλέγεται νομαρχιακός σύμβουλος με 32.000 σταυρούς!
Ο κ. Ψωμιάδης εξελέγη δεύτερος δημοτικός σύμβουλος στις εκλογές του ’82 και πρώτος στις εκλογές του ’86 με δήμαρχο τον κ. Σωτ. Κούβελα. Το 1990 ο κ. Κων. Μητσοτάκης τον συμπεριέλαβε στις βουλευτικές λίστες και εκλέγεται 3ος βουλευτής. Αυξάνει συνεχώς τις δυνάμεις του σε σταυρούς και στις βουλευτικές εκλογές του 2000 εκλέγεται πρώτος βουλευτής Θεσσαλονίκης. Το 1998 απαίτησε να είναι υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, αλλά αντ’ αυτού προτιμήθηκε ο κ. Βασ. Παπαγεωργόπουλος. Στις νομαρχιακές εκλογές του 2002 πήρε το χρίσμα για τη Νομαρχία Θεσσαλονίκης και εκλέγεται με ποσοστό 50,75%. Είναι παντρεμένος με την κυρία Τζούλια Χαλβατζή και έχουν δύο κόρες. Είναι μέλος επαγγελματικών συλλόγων, ποντιακών και φιλόπτωχων σωματείων και αθλητικών συλλόγων. «Παίζω 40 χρόνια ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο και ψέλνω κάθε Κυριακή σε μια εκκλησία» συμπληρώνει ο ίδιος το βιογραφικό του.
Ο κ. Ψωμιάδης κατηγορήθηκε πολλές φορές για φιλοβασιλικές και φιλοχουντικές αποκλίσεις κατά τη διάρκεια της βουλευτικής του θητείας. Μετείχε σε συνεστιάσεις φιλοβασιλικών στα Γιαννιτσά και όταν, επί προεδρίας Κ. Καραμανλή, προκλήθηκε σάλος στον Τύπο, επειδή μετείχαν πολλοί βουλευτές της ΝΔ, ο κ. Ψωμιάδης παρατήρησε λακωνικά: «Κριτής όλων είναι ο λαός. Προσωπικά απολογούμαι στον λαό μου, στον λαό της Θεσσαλονίκης». Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι ουδέποτε έκανε δηλώσεις υπέρ του τέως βασιλιά και ότι η κάμερα του Σκάι τον συνέλαβε μία φορά στη συνεστίαση των Γιαννιτσών, στην οποία παραβρέθηκε, όπως λέει, «χωρίς να ξέρω ακριβώς περί τίνος επρόκειτο».
Τον Μάρτιο του 2001 ο κ. Ψωμιάδης προκάλεσε σάλο στη ΝΔ όταν αποκάλεσε τη χούντα των συνταγματαρχών «επανάσταση». Πρόσθεσε, μάλιστα, με έμφαση ότι «εκείνη την περίοδο έγιναν πολλά για την πατρίδα». Οργισμένος ο κ. Καραμανλής διεμήνυσε στον βουλευτή ότι αν δεν ανακαλέσει τα όσα είπε θα παραπεμφθεί στο πειθαρχικό. Ο βουλευτής επιχείρησε να ανασκευάσει τις αρχικές δηλώσεις του, χωρίς να αλλάξει όμως την ουσία των θέσεών του. «Στη λέξη «επανάσταση»» είπε «δεν δίνω πολιτική διάσταση. Ηταν κατάλυση της δημοκρατίας διά των όπλων, όμως αυτό διαφέρει από το πραξικόπημα».
Ως βουλευτής συμμετείχε επίσης στις εορταστικές εκδηλώσεις με αφορμή τη λήξη του Εμφυλίου Πολέμου στο Βίτσι της Φλώρινας, τις λεγόμενες «Γιορτές του Μίσους». Οι εκδηλώσεις αυτές διοργανώνονται από απόστρατους αξιωματικούς του στρατού, ρίχνονται πυροβολισμοί και ακούγονται ακραία συνθήματα από μέλη της Χρυσής Αυγής.
Βασικό χαρακτηριστικό της θητείας του ως νομάρχη είναι να τα βάζει με την κυβέρνηση, αν και διατηρεί πολύ στενές σχέσεις με τον Πρωθυπουργό. Για τη φετινή ΔΕΘ ζήτησε με επιστολή στον κ. Καραμανλή να καταργήσει το «φαινόμενο πολιτικού νεοπλουτισμού» που παρατηρείται κατά την τελευταία δεκαετία στη διάρκεια των εγκαινίων της Εκθεσης και ειδικά να καταργηθεί η δεξίωση στο Γ’ Σώμα Στρατού, την οποία θεωρεί προκλητική. «Ο Ψωμιάδης τιμάει τα παντελόνια που φοράει. Δεν είναι άδεια τα παντελόνια του Ψωμιάδη. Η Θεσσαλονίκη έχει νομάρχη. Κάποιοι δεν το έχουν καταλάβει αυτό. Ας έλθει όλη η κυβέρνηση να βάλει υποψηφιότητα απέναντί μου» έλεγε πρόσφατα.
Επίσης, έκανε «αντάρτικο» κατά της κυβέρνησης υπέρ των αγροτικών κινητοποιήσεων και φάνηκε διατεθειμένος να ακολουθήσει τους αγρότες στα μπλόκα. «Ο νομάρχης είναι μάχιμος, είναι κομάντο» έλεγε. Τον περασμένο Μάρτιο έβαλε λουκέτο στη Νομαρχία ζητώντας από την κυβέρνηση έκτακτη επιχορήγηση προκειμένου να καλύψει τις τρέχουσες ανάγκες του νομού και να πληρώσει χρέη. Ανήρτησε μάλιστα ενημερωτικά πανό και αφίσες για το κλείσιμο των υπηρεσιών (τα οποία, σημειωτέον, ξήλωσε ο δήμαρχος κ. Παπαγεωργόπουλος επιδεινώνοντας τις μεταξύ τους σχέσεις). Επικρίνει συχνά την κυβέρνηση επειδή δεν έχουν προχωρήσει τα μεγάλα έργα στη Θεσσαλονίκη. «Εγώ θα έχω φύγει από την πολιτική και ακόμη δεν θα έχουν γίνει τα έργα» δήλωσε. Παράλληλα γνωστοποίησε την αντίθεσή του για την κατασκευή της υποθαλάσσιας οδικής αρτηρίας στην πόλη! Οταν ρωτήθηκε αν είναι εσωκομματικός τσαμπουκάς είπε: «Μόνο που τη λέξη «τσαμπουκάς» δεν την ανακάλυψα τώρα, αλλά από τότε που περπατούσα στα μάρμαρα του Διοικητηρίου και εσείς δεν είχατε ακόμη γεννηθεί».