Πριν από περίπου δύο εβδομάδες ένας 19χρονος φοιτητής του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του Αριστοτελείου συνελήφθη, διότι δύο αστυνομικοί έχουν καταθέσει ότι τον είδαν να καταστρέφει μια Μερτσέντες τα ξημερώματα της 5ης Μαΐου, έπειτα από ένα πάρτι που διοργάνωσε τοπικός ραδιοφωνικός σταθμός σε χώρο του πανεπιστημίου. Για τα δύο πράσινα παπούτσια που φορούσε έχει ξεσπάσει σκληρή διαμάχη ανάμεσα στην Αστυνομία και στην Εισαγγελία από τη μια πλευρά και τις πρυτανικές αρχές, την πανεπιστημιακή κοινότητα και τους συμφοιτητές του από την άλλη. Ο δευτεροετής φοιτητής του ΑΠΘ Παναγιώτης Κ. βρίσκεται από την περασμένη εβδομάδα προφυλακισμένος στις φυλακές ανηλίκων του Αυλώνα. Οι πρυτανικές αρχές, οι πανεπιστημιακοί και οι δικηγόροι του 19χρονου έχουν δημοσιοποιήσει βίντεο βάσει του οποίου υποστηρίζουν ότι το μοναδικό αποδεικτικό στοιχείο που διαθέτει η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση εναντίον του φοιτητή είναι τα πράσινα All Star παπούτσια του, τα οποία μοιάζουν με εκείνα που φορούσε κάποιος που βρισκόταν σε μια παρέα κουκουλοφόρων αρκετές ώρες νωρίτερα, στην άλλη άκρη της Πανεπιστημιούπολης του ΑΠΘ.
Οι καταθέσεις των αστυνομικών, 12 ώρες μετά τη σύλληψη του 19χρονου φοιτητή ο οποίος επέστρεφε στο σπίτι του στην οδό Κορυτσάς, είναι λεπτομερείς και δακτυλογραφημένες σε υπολογιστή. Με εξαίρεση τα προσωπικά στοιχεία των δύο αστυνομικών, οι καταθέσεις είναι σχεδόν πανομοιότυπες. Στο επίμαχο σημείο που αφορά τον Παναγιώτη Κ. και οι δύο καταθέτουν επί λέξει: «Περί ώρα 05.40 εμφανίστηκαν στο πεζοδρόμιο της οδού Εθνικής Αμύνης από την πλευρά της Παλαιάς Φιλοσοφικής και στο ύψος αυτής τέσσερα άτομα, σε απόσταση περίπου 15-20 μέτρων από εμάς, μεταξύ των οποίων ένας, ύψους περίπου ενός μέτρου και 70 εκατοστών, εύσωμος (γεματούλης), με κοντό παντελονάκι που έφθανε ως τα γόνατα χρώματος εκρού, που φορούσε πράσινα αθλητικά παπούτσια τύπου All Star και μαύρη μπλούζα η οποία είχε στο μπροστά και στο πίσω σημείο της ενσωματωμένη κουκούλα την οποία και φορούσε».
Σύμφωνα με τους δύο αστυνομικούς ο «γεματούλης» με τα πράσινα All Star φοιτητής «προέβη στη δημιουργία υλικών ζημιών» σε μια Μερτσέντες που ήταν σταθμευμένη «μεταξύ Παλαιάς Φιλοσοφικής και 2ης εισόδου πλατείας Χημείου και στη συνέχεια περί ώρα 05.45, αφού στιγμιαία εισήλθε και εξήλθε από τον πανεπιστημιακό χώρο, έρριψε εντός του ιδίου οχήματος έναν αυτοσχέδιο εμπρηστικό-εκρηκτικό μηχανισμό (μολότοφ)». Περίπου 50 λεπτά έπειτα από αυτό το επεισόδιο, οι δύο αστυνομικοί συνέλαβαν μεταξύ άλλων τον 19χρονο Παναγιώτη Κ. Στην κατάθεσή τους ενώπιον της ανακρίτριας ανέφεραν για τον φοιτητή: «Από τον σωματότυπό του, το ακριβές του χρωματισμού και του είδους των υποδημάτων του (πράσινα αθλητικά), του παντελονιού (κοντό ως το γόνατο) και της μπλούζας (φέρουσα σχέδια), πείστηκα χωρίς καμία αμφιβολία ότι είναι ο δράστης των προαναφερομένων πράξεων». Αυτή τη λεπτομερέστατη περιγραφή έδωσαν η ανθυπαστυνόμος Θεοδώρα Μ. και ο αστυφύλακας Αγγελος Τ. 12 ώρες μετά τα επεισόδια που έγιναν έξω από το κτίριο της Παλαιάς Φιλοσοφικής. Την ώρα που οι αστυνομικοί ολοκλήρωναν την κατάθεσή τους, συνάδελφοί τους ανακάλυπταν ότι ο Παναγιώτης Κ. ήταν ένας εκ των 49 συλληφθέντων, δικασθέντων και εν συνεχεία ομοφώνως αθωωθέντων διαδηλωτών για τα επεισόδια που είχαν γίνει στην Αθήνα στις 8 Μαρτίου και είχαν καταλήξει στην πυρπόληση φυλακίου στο μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη. Επειτα από τις καταθέσεις των δύο αστυνομικών, στον φοιτητή ασκήθηκε δίωξη για κατασκευή και κατοχή εκρηκτικών υλών, έκρηξη, διακεκριμένες φθορές, διατάραξη οικιακής ειρήνης και διατάραξη ασφαλείας συγκοινωνιών.
Ωστόσο, εικόνες που ήλθαν στο φως αμέσως μετά τη σύλληψη και την προφυλάκιση του Παναγιώτη Κ. σε κελί των φυλακών του Αυλώνα, με τρεις έγκλειστους για υποθέσεις ναρκωτικών, είναι αντίθετες προς το περιεχόμενο των καταθέσεων των αστυνομικών. «Στο βίντεο από τα επεισόδια στη δυτική πλευρά του Αριστοτελείου δεν είναι ο Παναγιώτης αλλά κάποιος άλλος» λένε καθηγητές του ΑΠΘ υποστηρίζοντας ότι ο 19χρονος φοιτητής βρισκόταν εκείνη την ώρα σε ένα πάρτι περίπου δύο χιλιόμετρα μακριά. Μετά τη δημοσιοποίηση του βίντεο οι πρυτανικές αρχές του ΑΠΘ εξέδωσαν μάλιστα και επίσημη ανακοίνωση με την οποία δηλώνουν άναυδοι από την απόφαση προφυλάκισης του 19χρονου, ο αντιπρύτανης κ. Στ. Πανάς έχει δηλώσει δε την πρόθεσή του να παραστεί στη δίκη του 19χρονου ως ειδικός πραγματογνώμων.
Πρώτο στοιχείο που επικαλούνται οι πανεπιστημιακοί και η υπεράσπιση του 19χρονου είναι ο σωματότυπος του δράστη, ο οποίος, όπως λένε, δεν έχει καμία σχέση με τον «γεματούλη» Παναγιώτη Κ., όπως άλλωστε τον περιγράφουν και οι δύο αστυνομικοί στις καταθέσεις τους. Πρόκειται για έναν μάλλον λιγνό και κατά πολύ ψηλότερο από τον «περίπου ένα μέτρο και εβδομήντα εκατοστά» Παναγιώτη Κ. Επίσης, υποστηρίζουν ότι στις εικόνες του βίντεο φαίνεται ξεκάθαρα ότι αυτός που σπάει τη Μερτσέντες δεν φοράει καν πράσινα παπούτσια αλλά μαύρα, ενώ τα ρούχα που φοράει είναι διαφορετικά. Ο ψηλόλιγνος κουκουλοφόρος ο οποίος φοράει τα πράσινα παπούτσια συμπεριλαμβάνεται, σύμφωνα με τους δικηγόρους του Παναγιώτη Κ., σε μια ευρύτερη ομάδα η οποία στις αποκαλυπτικές εικόνες βρίσκεται αρκετά μέτρα μακριά από εκείνον που καταστρέφει τη Μερτσέντες με ένα καδρόνι και με τη βοήθεια τριών ακόμη ατόμων. Ακόμη και τα ρούχα που φοράει είναι μαύρα, σε αντίθεση με τα ανοιχτού χρώματος του 19χρονου προφυλακισμένου.
Υπέρ του φοιτητή καταθέτουν και 14 συμφοιτητές του οι οποίοι επιβεβαιώνουν ότι την ώρα των επεισοδίων ο 19χρονος διασκέδαζε στο πάρτι του ραδιοφωνικού σταθμού. Μάλιστα, ένας από αυτούς, όπως λέει, έχει μαγνητοσκοπήσει τον Παναγιώτη Κ. να χορεύει τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου.
Οι δικηγόροι του 19χρονου θεωρούν τα στοιχεία που επικαλούνται αδιάσειστα και είχαν μάλιστα κατηγορήσει την Εισαγγελία και την Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης για σύμπραξη και κατασκευή στημένου κατηγορητηρίου. Αντιδράσεις καταγράφηκαν και από τον πολιτικό κόσμο της πόλης. Ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης του ΠαΣοΚ κ. Ι. Μαγκριώτης κατέθεσε μάλιστα και σχετική ερώτηση προς τον κ. Πολύδωρα. Η πλευρά του 19χρονου φοιτητή έχει καταθέσει ήδη προσφυγή κατά του εντάλματος προσωρινής κράτησης και ζητεί την αποφυλάκισή του. Αύριο θα εξεταστούν οι δύο τελευταίοι μάρτυρες και η προσφυγή θα μεταφερθεί στη συνέχεια στο αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο, το οποίο ως το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να αποφασίσει αν πρέπει ή όχι να συνεχισθεί η κράτηση του φοιτητή.
Οι «κλωτσιές» από τη Θεσσαλονίκη * Από τον ξυλοδαρμό της ζαρντινιέρας στους νοσταλγούς της χούντας
Εχουν περάσει έξι μήνες από τότε που ο υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Β. Πολύδωρας απόρησε «πώς κάθε φορά έπειτα από μια μεγάλη επιτυχία της Αστυνομίας έρχεται κάποια «κλωτσιά» από τη Θεσσαλονίκη να μειώσει την επιτυχία». Η απορία του κ. Πολύδωρα ενδεχομένως μεγάλωσε μετά την τελευταία «κλωτσιά» που έρχεται και πάλι από τη Θεσσαλονίκη, όχι από τη… ζαρντινιέρα αλλά από ένα ζευγάρι πράσινα παπούτσια, ξεπερασμένης μάλιστα μόδας.
Η Αστυνομία της Θεσσαλονίκης έχει χρησιμοποιήσει πολύ συχνά αλόγιστη βία εναντίον διαδηλωτών, ενώ η Διεύθυνση έχει αποτελέσει «φυτώριο» αξιωματικών με χουντικές πεποιθήσεις. Στις 30 Απριλίου 1993 περισσότεροι από 40 αξιωματικοί και αστυφύλακες της Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης έστησαν γλέντι με χουντικά τραγούδια. Ενας μάλιστα φορούσε και πηλίκιο με το έμβλημα της δικτατορίας των συνταγματαρχών. Ανάμεσα στους 40 ήταν και ο νυν πρόεδρος της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης κ. Γ. Αναστασιάδης.
Τον Ιούνιο του 2003 στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης που έγινε στη γειτονική Χαλκιδική, ο βρετανός διαδηλωτής Σάιμον Τσάπμαν κατήγγειλε ότι αστυνομικοί τοποθέτησαν δίπλα του – μετά τη σύλληψη – ένα μαύρο σακίδιο στο οποίο περιέχονταν μολότοφ. Τον περασμένο Νοέμβριο ξυλοκοπήθηκε άγρια σε ζωντανή τηλεοπτική σύνδεση ο κύπριος φοιτητής Αυγουστίνος Δημητρίου. Αρχικά η Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης είχε ενοχοποιήσει για τον ξυλοδαρμό μια… ζαρντινιέρα. Λίγες ημέρες μετά, μια κλωτσιά σε διαδηλωτή ο οποίος συμμετείχε σε πορεία συμπαράστασης στον κύπριο φοιτητή προκάλεσε την αντίδραση του υπουργού Δημόσιας Τάξης για τα αστυνομικά τεκταινόμενα στην πόλη. Μένει να αποδειχθεί αν αυτή τη φορά η Αστυνομία έχει κάνει σωστά τη δουλειά της.