Πώς ο Μάκης και ο Θέμος έγιναν θέμα

* Το χρονικό της αντιπαράθεσης μεταξύ του κ. Τριανταφυλλόπουλου και του κ. Αναστασιάδη Πώς ο Μάκης και ο Θέμος έγιναν θέμα Η κατάθεση των 5,25 εκατ. ευρώ, οι έρευνες των Αρχών και οι αναταράξεις στην εφημερίδα Β. ΝΕΔΟΣ Στις 5 Ιουλίου 2007, μία εβδομάδα μετά τον καύσωνα που άφησε ακόμη και νεκρούς στο πέρασμά του, ουδείς μπορούσε να διανοηθεί ότι θα άρχιζε η δημιουργία θρίλερ τα επεισόδια του οποίου

Στις 5 Ιουλίου 2007, μία εβδομάδα μετά τον καύσωνα που άφησε ακόμη και νεκρούς στο πέρασμά του, ουδείς μπορούσε να διανοηθεί ότι θα άρχιζε η δημιουργία θρίλερ τα επεισόδια του οποίου δεν θα γίνονταν γνωστά παρά μόνο έπειτα από έξι μήνες. Η δημόσια διαμάχη που ξέσπασε πριν από μία εβδομάδα μεταξύ των δημοσιογράφων και εκδοτών της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα» κκ. Μ. Τριανταφυλλόπουλου και Θ. Αναστασιάδη έφερε στην επιφάνεια περισσότερα από 5 εκατ. ευρώ αγνώστου προελεύσεως, ένα τραπεζικό δάνειο ύψους 20 εκατ. ευρώ και ένα έντονο παρασκήνιο, με ιστορία έξι μηνών. Την ίδια εποχή η εκδοτική ομάδα της εφημερίδας (κκ. Τριανταφυλλόπουλος, Αναστασιάδης και Αν. Καραμήτσος) βρισκόταν σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις για την πώλησή της σε εφοπλιστή. Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε ο ίδιος ο κ. Τριανταφυλλόπουλος, οι διαπραγματεύσεις οι οποίες ελάμβαναν χώρα με τον κ. Θ. Λασκαρίδη διεκόπησαν καθώς ο συνεκδότης του κ. Αναστασιάδης ανακοίνωσε ότι δεν συμμετέχει στη συμφωνία, προκαλώντας τον εκνευρισμό του κ. Καραμήτσου.


Ολα άρχισαν στις 5 Ιουλίου, όταν κατατέθηκαν στο υποκατάστημα της γαλλικής τράπεζας ΒΝΡ επί της οδού Κουμπάρη στο Κολωνάκι 5,25 εκατ. ευρώ στον προσωπικό λογαριασμό του δημοσιογράφου και εκ των εκδοτών της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα» κ. Θ. Αναστασιάδη. Αμέσως μόλις η κατάθεση των 5,25 εκατ. ευρώ καταγράφηκε στο online σύστημα της γαλλικής τράπεζας συντάχθηκε «αναφορά ύποπτης συναλλαγής», η οποία εστάλη αρμοδίως στις κρατικές αρχές, καθώς ήταν αδύνατη η εξακρίβωση της πηγής από την οποία προήλθε το ποσόν. Λόγω της φύσεως της υπόθεσης ήταν λογικό να κατευθυνθεί προς την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, τη λεγόμενη και «Αρχή για το ξέπλυμα του βρώμικου χρήματος», της οποίας προΐσταται ο κ. Γ. Ζορμπάς. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες ο κ. Ζορμπάς (ο οποίος δεν διατηρεί τις καλύτερες σχέσεις με την κυβέρνηση) δεν ενθουσιάστηκε ιδιαίτερα με την προοπτική να αναλάβει μια υπόθεση η οποία στην πορεία θα τον οδηγούσε εκ νέου στο προσκήνιο και σε συγκρουσιακό πεδίο.


* Η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων


Τον Οκτώβριο η υπόθεση οδηγήθηκε στην Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων (ΥΠΕΕ, το πάλαι ποτέ ΣΔΟΕ), αλλά «πάγωσε». Μόλις στις 2 Νοεμβρίου άρχισε να ερευνά τον φάκελο της υπόθεσης η ΥΠΕΕ, της οποίας τους τελευταίους μήνες προΐσταται ο κ. Σπ. Κλαδάς, πρώην γραμματέας Ολυμπιακής Αξιοποίησης και εκ των αγαπημένων «παιδιών» του πρωθυπουργού κ. Κ. Καραμανλή. Από τις 2 Νοεμβρίου ως και τις 28 Δεκεμβρίου ο κ. Αναστασιάδης δεν είχε δεχθεί καμία ενόχληση από τους ερευνητές και τους υπαλλήλους της ΥΠΕΕ. Οι υπάλληλοι της Υπηρεσίας αναζήτησαν, μεταξύ άλλων, τους λογαριασμούς του κ. Αναστασιάδη και τις κινήσεις τους τα τελευταία πέντε χρόνια. Ακόμη, ερεύνησαν εξονυχιστικά τα αντίγραφα όλων των φορολογικών δηλώσεων του δημοσιογράφου ώστε να διαπιστώσουν αν έχει τη δυνατότητα να δικαιολογήσει την κατάθεση των 5 εκατ. ευρώ. Στις 28 Δεκεμβρίου τα στελέχη της ΥΠΕΕ επικοινώνησαν με τον κ. Αναστασιάδη και του ζήτησαν να αιτιολογήσει τα 5,25 εκατ. ευρώ. Τρεις ημέρες μετά, στις 31 Δεκεμβρίου, υπάλληλοι της ΥΠΕΕ, αφού δεν έλαβαν καμία απάντηση θυροκόλλησαν και επισήμως στο σπίτι του δημοσιογράφου στην Κηφισιά κλήση προς απολογία. Η κλήση αρχικά παρέμεινε αναπάντητη. Ως και τη στιγμή που γράφονται οι γραμμές αυτές, εξήμισι μήνες μετά τη γνωστοποίηση της υπόθεσης στις κρατικές υπηρεσίες, ο κ. Αναστασιάδης δεν έχει δώσει επισήμως διευκρινίσεις. Ωστόσο, όπως έχει ανακοινώσει η πλευρά του κ. Αναστασιάδη η οποία εκπροσωπείται νομικά από τον κ. Δ. Τσοβόλα και την κόρη του Λυδία, εντός των επομένων ημερών θα καταθέσει έγγραφο υπόμνημα στο οποίο θα αιτιολογεί τη θέση του. Γενικώς η υπερασπιστική γραμμή του κ. Αναστασιάδη συνοψίζεται σε δύο θέσεις: «Δεν δίνουμε DVD, μόνο παίρνουμε». Και «Δεν έχουμε τίποτε να χωρίσουμε με τον Μάκη».


* Το δάνειο των 20 εκατ. ευρώ


Αξίζει να σημειωθεί ότι στο ίδιο χρονικό διάστημα και μετά την αποτυχία πώλησης ποσοστού της εφημερίδας σε επιχειρηματίες, οι τρεις εκδότες αποφάσισαν, κατόπιν σχετικής πρότασης του κ. Καραμήτσου, να συνομολογήσουν αναπτυξιακό δάνειο ύψους 20 εκατ. ευρώ και να συνιδρύσουν Ανώνυμη Εταιρεία, η οποία θα διαχειριζόταν το «Πρώτο Θέμα» αλλά και κάθε μελλοντική απόπειρα επέκτασης των δραστηριοτήτων τους. Τελικά, μετά τις εξελίξεις της τελευταίας εβδομάδας, πηγές της Τράπεζας Πειραιώς η οποία χορήγησε και το δάνειο στους τρεις εκδότες ανέφεραν ότι η δανειακή σύμβαση θα πρέπει να θεωρείται άκυρη, διότι δεν τηρήθηκαν οι όροι της συμφωνίας.


Ως την περασμένη Δευτέρα, 14 Ιανουαρίου, οι σχέσεις μεταξύ των τριών συνεκδοτών παρέμεναν – τουλάχιστον δημοσίως – ανέφελες. Τότε ο κ. Τριανταφυλλόπουλος επικαλούμενος δημοσιογραφικές πηγές, πληροφορήθηκε ότι ενδέχεται ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού κ. Ι. Ανδριανός να έχει κατονομάσει στον ανακριτή ως κομιστή του επίμαχου DVD τον κ. Αναστασιάδη. Ωστόσο, όπως αποκάλυψε αργότερα ο κ. Τριανταφυλλόπουλος, τον τελευταίο μήνα ήταν ενήμερος για την υπόθεση των 5 εκατ. ευρώ. Οπως επισήμανε, γύρω στις 20 Δεκεμβρίου (ημερομηνία απόπειρας αυτοκτονίας του πρώην γενικού γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού κ. Χρ. Ζαχόπουλου) έμαθε ότι ο κ. Αναστασιάδης είχε επικαλεσθεί ως πηγή των 5,25 εκατ. ευρώ τον εφοπλιστή κ. Λασκαρίδη. Σύμφωνα με τον κ. Τριανταφυλλόπουλο ο κ. Λασκαρίδης, έπειτα από οχλήσεις των ελεγκτικών αρχών για την κατάθεση στην ΒΝΡ, επικοινώνησε με τον κ. Αναστασιάδη και ζήτησε εξηγήσεις. Οπως είπε, ο κ. Αναστασιάδης του απάντησε λέγοντας ότι «θόλωσε» και είπε το όνομα του επιχειρηματία. «Οταν του ζήτησα να μάθω γιατί ανέφερε στην τράπεζα ότι τα λεφτά προέρχονται από τον κ. Λασκαρίδη, μου είπε ότι θόλωσε και είπε το όνομά του» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τριανταφυλλόπουλος. Αντιθέτως, επισήμανε ο ίδιος, ο επιχειρηματίας εμφανιζόταν ενοχλημένος διότι την τελευταία στιγμή ακυρώθηκε η συμφωνία εξαγοράς ποσοστού της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα». Ο κ. Τριανταφυλλόπουλος υπογράμμισε ότι η συμφωνία διακόπηκε στα τέλη Ιουλίου, κατά το χρονικό διάστημα βάφτισης της κόρης του, όταν ο κ. Αναστασιάδης του είπε ότι προτιμά να μην παραχωρηθεί κανένα ποσοστό της εφημερίδας σε επιχειρηματίες. Ο ίδιος είπε ότι είχε προηγηθεί συνάντηση των τριών εκδοτών με τον κ. Λασκαρίδη, στην αυτοκρατορική σουίτα του ξενοδοχείου «Μεγάλη Βρεταννία» (ιδιοκτησίας του κ. Λασκαρίδη). Ακόμη επισήμανε ότι «ο άνθρωπος που προσκόμισε το DVD έριξε από το παράθυρο τον Χρήστο Ζαχόπουλο».


* Ο κ. Κλαδάς και ο βουλευτής


Ο κ. Τριανταφυλλόπουλος κατηγόρησε επίσης τον ειδικό γραμματέα της ΥΠΕΕ κ. Κλαδά ότι επιχείρησε με τη διαμεσολάβηση νέου βουλευτή της ΝΔ – το όνομα του οποίου δεν έχει αποκαλύψει – να εκτελέσει συναλλαγή ως προς τις υποθέσεις Ζαχόπουλου και των οικονομικών εκκρεμοτήτων του κ. Αναστασιάδη. Ο κ. Κ. Κουκοδήμος, βουλευτής Πιερίας της ΝΔ, διέψευσε ότι είναι αυτός ο εν λόγω βουλευτής. Ο κ. Τριανταφυλλόπουλος αναφερόμενος μάλιστα στην κατάθεση των 5,25 εκατ. ευρώ σημείωσε ότι «τα 3 ήταν σε μαύρη σακούλα, το ενάμισι επίσης σε μαύρη σακούλα και οι 500.000 ευρώ επιταγή σε offshore εταιρεία». Μάλιστα, το πρωί της Τετάρτης όξυνε ακόμη περισσότερο τη στάση απέναντι στον συνεκδότη του, και έξω από το γραφείο του ανακριτή δήλωσε: «Δεν λέω ότι τα 5 εκατ. του Θέμου Αναστασιάδη συνδέονται με την υπόθεση του DVD, αλλά θεωρώ ότι σχετίζονται με πολύ χειρότερες υποθέσεις». Στις καταγγελίες απάντησε και ο κ. Κλαδάς, ο οποίος σε ανακοίνωσή του το βράδυ της Τετάρτης δήλωνε ότι «η ΥΠΕΕ προχώρησε σε όλες τις επιβαλλόμενες ενέργειες ώστε να διαλευκανθεί το θέμα της κατάθεσης μεγάλου ποσού σε μετρητά από μεγάλο δημοσιογράφο». Ο κ. Αναστασιάδης από την πλευρά του, αναφερόμενος στα 5,25 εκατ. ευρώ, υποστήριξε ότι η συγκεκριμένη είδηση διακινήθηκε στο Διαδίκτυο από συγκεκριμένο blog (press.gr) πριν από δύο μήνες. Μάλιστα επισήμανε ότι κατέθεσε μήνυση και στη συνέχεια επισκέφθηκε τον προϊστάμενο του Τμήματος Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ασφαλείας Αττικής κ. Μ. Σφακιανάκη και ζήτησε να βρεθούν ποιοι είναι πίσω από το blog, διότι τον εκβιάζουν. Ακόμη ο κ. Αναστασιάδης εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία τόνιζε ότι «το κατατεθειμένο αυτό ποσό είναι περίπου 2,5 φορές μικρότερο από όσα έχουν δηλωθεί τα τελευταία δέκα χρόνια στο «πόθεν έσχες» μου το οποίο υποβάλλω ετησίως στον Αρειο Πάγο και φυσικά στις φορολογικές δηλώσεις μου». Αξίζει να σημειωθεί ότι με τον κ. Αναστασιάδη συντάχθηκαν εξαρχής στελέχη της εφημερίδας όπως ο κ. Χρ. Ράπτης, ο οποίος δήλωσε ότι τα σενάρια αυτά είναι συνωμοσίες του εκδοτικού κατεστημένου για να κλείσουν την εφημερίδα. Ο κ. Τριανταφυλλόπουλος απάντησε στον κ. Ράπτη μέσω τηλεοπτικής συχνότητας λέγοντας τα εξής: «Να αφήσουμε αυτή την καραμέλα ότι ο κ. Ανδριανός εκτελεί εντολές άλλων εκδοτικών συγκροτημάτων. Ο άρρωστος εαυτός της είναι ο μεγαλύτερος εχθρός μιας εφημερίδας».


* Η αντίδραση των συντακτών


Η διαμάχη για την προέλευση των 5 εκατ. ευρώ και το περιβόητο DVD της υπόθεσης Ζαχόπουλου διατάραξαν σοβαρά τις σχέσεις των κκ. Τριανταφυλλόπουλου και Αναστασιάδη στο εσωτερικό της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα». Την περασμένη Δευτέρα αμέσως μετά το ξέσπασμα του κ. Τριανταφυλλόπουλου εκδόθηκε από την εφημερίδα ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται: «Λυπούμεθα ιδιαίτερα που ο κ. Μ. Τριανταφυλλόπουλος χωρίς να γνωρίζει καν τι κατέθεσε ο κ. Ανδριανός βγήκε προκαταβολικά να δηλώσει ότι «συμφωνεί μαζί του εκ των προτέρων» για την υπόθεση Ζαχόπουλου. Προφανώς έχει κάνει τις επιλογές του. Θα περιμέναμε να εκφράσει τις απόψεις του εντός της εφημερίδος και όχι την ώρα που δεχόμαστε επιθέσεις από παντού, θυμίζοντας το γνωστό «και εσύ, Βρούτε;»». Στην ανακοίνωση αναφερόταν επίσης ότι ο κ. Τριανταφυλλόπουλος (κάτοχος του 40% της εφημερίδας) «έχει θέσει εαυτόν ηθικά και δημοσιογραφικά οριστικά εκτός της οικογενείας της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα»». Την απόφαση συνυπέγραψαν και οι συντάκτες της εφημερίδας με έγκριση του εκπροσώπου τους στην Ενωση Συντακτών (ΕΣΗΕΑ) κ. Σπ. Γκουτζάνη, ο οποίος εκείνη τη στιγμή βρισκόταν στο Ντουμπάι, ενδιάμεσο σταθμό κατά την επιστροφή του από την Ινδία, όπου συνόδευε τον Πρωθυπουργό. Την ίδια ημέρα ο κ. Τριανταφυλλόπουλος ζήτησε από τον κ. Αναστασιάδη να απομακρυνθεί από την εφημερίδα ώσπου να ολοκληρωθεί η έρευνα της Δικαιοσύνης και να τακτοποιηθούν οι οικονομικές εκκρεμότητές του με την ΥΠΕΕ. Μάλιστα, μέσω του δικηγόρου του κ. Γ. Αγιοστρατίτη, απέστειλε εξώδικο με το οποίο ζητεί από τον κ. Αναστασιάδη να μη χρησιμοποιεί το «Πρώτο Θέμα» ως «όχημα άμυνας». Ο κ. Τριανταφυλλόπουλος κατηγόρησε μάλιστα τους δύο συναδέλφους ότι «προτάσσουν τους συντάκτες» για να καλύψουν τον εαυτό τους. Επίσης είπε ότι δεν είχε ενημερωθεί από τον συνάδελφό του για τη δημοσίευση των φωτογραφιών ερωτικού περιεχομένου του κ. Ζαχόπουλου και της 34χρονης προφυλακισμένης για την υπόθεση Εύης Τσέκου. Μάλιστα ανέφερε ότι ο κ. Αναστασιάδης δεν τον είχε καν ενημερώσει για το ραντεβού του με την κυρία Τσέκου.


* Η «απόλυση» του εκδότη


Η ρήξη μεταξύ των δύο διευρύνθηκε όταν το πρωί της Τετάρτης ο κ. Τριανταφυλλόπουλος, απαντώντας στην «απόλυσή» του από τους εργαζομένους στην εφημερίδα, δήλωσε ότι «το «Πρώτο Θέμα», το καθαρό, είμαι εγώ. Εκείνοι είναι το δεύτερο θέμα, είναι το θέμα των ημερών». Το απόγευμα της ίδιας ημέρας συντακτική επιτροπή 16 εργαζομένων στην εφημερίδα κάλεσε τον κ. Τριανταφυλλόπουλο να πουλήσει τις μετοχές του στους δημοσιογράφους και το προσωπικό του «Πρώτου Θέματος». Παράλληλα ζήτησαν από τους άλλους δύο εκδότες να μην ασκήσουν το δικαίωμα της πρώτης προτίμησης και «να καλύψουν το κόστος της εξαγοράς των μετοχών του κ. Τριανταφυλλόπουλου, ώστε να διατεθούν στους εργαζομένους». Σε ανακοίνωση που ακολούθησε αμέσως μετά γνωστοποιήθηκε ότι οι κκ. Αναστασιάδης και Καραμήτσος δέχθηκαν την πρόταση της συντακτικής επιτροπής. Στις εξελίξεις εντός της εφημερίδας και στην ανάμειξη της 16μελούς επιτροπής στη διαμάχη μεταξύ των ιδιοκτητών έλαβε θέση και η ΕΣΗΕΑ, διασαφηνίζοντας ότι οι δημοσιογράφοι δεν πρέπει να αναμειχθούν στην εκδοτική διένεξη.


«Δεν θα ξαναπατήσω εκεί μέσα»


Αναφερόμενος στις εξελίξεις στο εσωτερικό της εφημερίδας ο κ. Τριανταφυλλόπουλος δηλώνει μιλώντας στο «Βήμα» ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να ξαναπατήσω το πόδι μου εκεί μέσα υπό αυτές τις συνθήκες. Οποιαδήποτε συνεννόηση θα γίνεται στο εξής διά του δικηγόρου μου». Επίσης υπενθυμίζει ότι εξακολουθεί να κατέχει το 40% της εφημερίδας και παραπέμπει στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου. Εν τω μεταξύ γνωστοποίησε ότι ζήτησε εγγράφως από τους πρώην συνεκδότες του «να βγει το όνομά μου από την εφημερίδα». Ο κ. Τριανταφυλλόπουλος έχει επίσης προτείνει να παραχωρήσει στην ΕΣΗΕΑ το σύνολο των μετοχών του, ζητώντας παράλληλα από τους συνιδιοκτήτες να μεταβιβάσουν και αυτοί το 50% των δικών τους. Σύμφωνα με τον κ. Τριανταφυλλόπουλο, το 40% των μετοχών που κατέχει εκτιμάται περίπου σε 25 εκατ. ευρώ, με βάση τους υπολογισμούς που ανεβάζουν τον ετήσιο τζίρο της εφημερίδας σε 70 εκατ. ευρώ. Ο συνεκδότης του «Πρώτου Θέματος» επιτέθηκε επίσης και κατά του κ. Καραμήτσου, λέγοντας ότι «δεν μπορεί να πηγαίνει με αυτόν που επιχειρεί να καταντήσει την εφημερίδα κουρελόχαρτο».


* «Είμαι θύμα»


Ο κ. Αναστασιάδης σε δηλώσεις του επισήμανε ότι ο ίδιος είναι θύμα σε αυτή την υπόθεση. Μάλιστα, έκανε παραλληλισμό με την απόπειρα αυτοκτονίας του κ. Ζαχόπουλου λέγοντας ότι αυτή η υπόθεση «ξεκίνησε με αίμα και φαίνεται πως κάποιοι θέλουν να τελειώσει με αίμα». Επίσης προανήγγειλε ουσιαστικά ότι αύριο το πρωί, οπότε έχει κληθεί να καταθέσει εκ νέου στον ανακριτή, θα δώσει τη δική του εκδοχή, σύμφωνα με την οποία το επίμαχο DVD δεν παραδόθηκε από τον ίδιο στο Μαξίμου, αντιθέτως έφθασε στα χέρια του ως αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας. Μάλιστα, αναφερόμενος στην αυριανή κατάθεση στον ανακριτή ο κ. Τσοβόλας, συνήγορος του κ. Αναστασιάδη, υπενθυμίζει ότι ο πελάτης του κρατάει «άσο στο μανίκι».


Κατήγγειλε εκβιασμό Η «βόμβα» του κ. Κεφαλογιάννη


Μια νέα «βόμβα» στο πολιτικό σκηνικό έπεσε από τον βουλευτή Ηρακλείου της ΝΔ κ. Εμμ. Κεφαλογιάννη που κατήγγειλε ότι τον εκβίαζαν δημοσιογράφοι, προκαλώντας ποικίλα ερωτήματα και σενάρια. Ο πρώην υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας υποστηρίζει ότι κάποιοι δημοσιογράφοι τού είχαν ζητήσει 200.000 ευρώ για να αποφύγει επικριτικά δημοσιεύματα σε βάρος του.


Η προσπάθεια εκβιασμού έγινε, κατά τον κ. Κεφαλογιάννη, όταν ήταν υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, αλλά δεν κατονόμασε τους δημοσιογράφους. Ο ίδιος επισημαίνει πως δεν αποδέχθηκε την πρόταση που του έγινε και ακολούθησε σειρά αρνητικών δημοσιευμάτων, τόσο για τον ίδιο όσο και για τους συμβούλους του, σε συγκεκριμένη εφημερίδα. Αν και δεν κατονομάζει δημοσίως την εφημερίδα, όπως επισημαίνουν όσοι γνωρίζουν τα επιχειρήματά του, υπονοεί το «Πρώτο Θέμα».


Ο πρώην υπουργός σημειώνει ότι δέχθηκε πολλές πιέσεις από δύο «τύπους», όπως τους ονομάζει, που του είπαν ότι είχαν εταιρεία δημοσίων σχέσεων. Του ανέφεραν ότι ήθελαν να αναλάβουν δήθεν σύμβουλοι επικοινωνίας, σε μια προσπάθεια να του παρέχουν υπηρεσίες για την επικοινωνιακή προώθηση της πολιτικής του εικόνας, δηλ. να υπάρχουν θετικά σχόλια και παραπολιτικά γι’ αυτόν και να εμφανίζεται ψηλά στις δημοσκοπήσεις.


Η μη αποδοχή της πρότασης από τον κ. Κεφαλογιάννη είχε αρνητικά επικοινωνιακά αποτελέσματα για τον ίδιο. Την άρνηση ακολούθησαν, κατά τον ίδιο, ολοσέλιδες δημοσιεύσεις (θέματα) για το ποιοι είναι οι σύμβουλοί του. Μάλιστα υπήρξε επίθεση με ρεπορτάζ στο «Πρώτο Θέμα» και εν συνεχεία απάντησε με επιστολή προς την εφημερίδα. Σε δημοσίευμα υπήρξε και αναφορά στην αδελφή του. Λέει χαρακτηριστικα: «Ακόμη και για την αδελφή μου έγραφαν που ήρθε από τη Γαλλία για να με υπηρετήσει και να βλέπει τις υπογραφές που έβαζα, και πλήρωσε από την τσέπη της 30.000 ευρώ». Κατά τον κ. Κεφαλογιάνη αυτές οι επιθέσεις είχαν σχέση και με την κίνησή του να μειώσει την κρατική διαφήμιση του υπουργείου σε 80.000 ευρώ.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.