Ενας ανθυπασπιστής και δύο υπαξιωματικοί της Αεροπορίας Στρατού προστέθηκαν χθες στον κατάλογο θυμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων σε καιρό ειρήνης, συνεπεία της πτώσης ενός ακόμη ελικοπτέρου UΗ-1Η. Νεκροί είναι ο κυβερνήτης, ανθυπασπιστής Ευστάθιος Καρδόπουλος, ο συγκυβερνήτης, επιλοχίας Αθανάσιος Κατσιάς, και ο ιπτάμενος μηχανικός Ευάγγελος Καστανίτης. Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας κ. Ευ. Μεϊμαράκης κήρυξε διήμερο στρατιωτικό πένθος για τον θάνατο των τριών στελεχών. Το ελικόπτερο εκτελούσε προγραμματισμένη εκπαιδευτική πτήση και συνετρίβη χθες το πρωί στην περιοχή Βασιλούδι Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες προσέκρουσε στο έδαφος με το μπροστινό τμήμα του και λίγο αργότερα τυλίχθηκε
στις φλόγες. Σύμφωνα με πληροφορίες το ελικόπτερο δεν είχε αναφέρει βλάβη ή οτιδήποτε άλλο κατά τη διάρκεια της πτήσης του και ως συνήθως τα αίτια της πτώσης διερευνώνται από την επιτροπή που συστάθηκε, προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπήρξε βλάβη ή ανθρώπινο λάθος. Η πυρκαϊά πάντως θα δυσχεράνει τη διερεύνηση των αιτίων. Ο χειριστής ήταν αρκετά έμπειρος και είχε στο ενεργητικό του 1.241 ώρες πτήσης, εκ των οποίων οι 1.016 ήταν σε ελικόπτερα του συγκεκριμένου τύπου. Μικρότερη εμπειρία είχαν ο συγκυβερνήτης και ο μηχανικός του ελικοπτέρου, με 258 και 500 ώρες
πτήσης, αντίστοιχα. Μετά και το χθεσινό δυστύχημα επανήλθε και η συζήτηση περί παλαιότητας των ελικοπτέρων UΗ-1Η. Το συγκεκριμένο, με αριθμό νηολογίου ΕΣ 822, ήταν ένα από τα παλαιότερα, με πρώτο έτος χρήσης από τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις το 1966. Στην Αεροπορία Στρατού εντάχθηκε το 1993, όταν είχε ήδη 7.190 ώρες πτήσεως, ενώ ως προχθές είχε φτάσει τις 9.653 ώρες. Η τελευταία του συντήρηση είχε γίνει στις 24 Δεκεμβρίου και απέμεναν 110 ώρες πτήσης ως την επόμενη συντήρηση. Στις τάξεις των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων παραμένουν σήμερα 101 ελικόπτερα τύπου UΗ-1Η (μόνο δύο εξ αυτών χρησιμοποιούνται από την Πολεμική Αεροπορία, ενώ τα υπόλοιπα είναι ενταγμένα στην Αεροπορία Στρατού).

Η συντριβή του ελικοπτέρου προκάλεσε αναστάτωση στους κατοίκους της Κορώνειας. Εντρομοι, έτρεξαν στο σημείο και αντίκρισαν συντρίμμια, ενώ πυκνός καπνός από τη φωτιά που είχε ξεσπάσει κάλυπτε την περιοχή μεταξύ του Αγίου Βασιλείου και του χωριού Βασιλούδι και από μακριά το μόνο που φαινόταν ήταν το φτερό του UΗ-1Η. Ο αντιδήμαρχος Κορώνειας κ. Π.Παπαγερίδης που βρισκόταν καθ΄ οδόν προς τον Λαγκαδά, είδε φοβισμένους κατοίκους να τραβάνε τα μαλλιά τους φωνάζοντας πως έπεσε ελικόπτερο. Ακόμη ανέφερε ότι το UΗ-1Η έπιασε αμέσως φωτιά με αποτέλεσμα να αποτεφρωθεί ταχύτατα, ενώ περίοικοι σημείωσαν ότι πριν από τη συντριβή ακούστηκαν εκρήξεις και ο πιλότος προσπάθησε ανεπιτυχώς να προσγειώσει το ελικόπτερο. Ακόμη ο δήμαρχος Κορώνειας κ. Χαρ.Παπαδόπουλος δήλωσε στο «Βήμα»: «Φαίνεται ότι τα παιδιά έκαναν τεράστια προσπάθεια να κρατήσουν το ελικόπτερο μακριά τόσο από κατοικημένη περιοχή όσο και από την άσφαλτο και προσπαθούσαν να βρουν χώρο μέσα στα χωράφια».

Τη βαθύτατη θλίψη και οδύνη του για «τον τραγικό χαμό των τριών παιδιών μας,που έπεσαν υπηρετώντας το καθήκον» εξέφρασε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κ.Παπούλιας . «Συλλυπούμαι από την καρδιά μου τις οικογένειές τους και συμμερίζομαι τον πόνο τους» πρόσθεσε ο Πρόεδρος.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Θ. Ρουσόπουλος δήλωσε: «Θέλω εκ μέρους της κυβέρνησης να εκφράσω τη θλίψη μας για την απώλεια της ζωής των τριών νέων μας,οι οποίοι υπηρετούσαν το ύψιστο αγαθό της πατρίδας» .

Από την πλευρά των κομμάτων της αντιπολίτευσης, εκτός από τα συλλυπητήρια προς τις οικογένειες των θυμάτων, ασκήθηκε έντονη κριτική προς την κυβέρνηση.

Εκ μέρους του ΠαΣοΚ ο βουλευτής κ. Μιχ.Καρχιμάκης αφού εξέφρασε θερμά συλλυπητήρια προς τις οικογένειες, τους συναδέλφους και τους οικείους των θυμάτων, σημείωσε: «Από την ημέρα της ανεξιχνίαστης,ακόμη, πολύνεκρης πτώσης του Σινούκ τον Σεπτέμβριο του 2004 και στη συνέχειατης πτώσης του UΗ-1Η τον Φεβρουάριο του 2006 αγωνιζόμαστε να αφυπνίσουμε την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της για τη δραματικήσυνεχή επιδείνωση της επιχειρησιακής κατάστασης της Αεροπορίας Στρατού,για τις διώξεις και την αθρόα φυγή έμπειρων στελεχών,για τις ελλείψεις ανταλλακτικών,συντήρησης και σχεδιασμού και για την εγκατάλειψη και ατελέσφορη καταπόνηση των μονάδων ελικοπτέρων». Ο εισηγητής του Κοινοβουλευτικού Τομέα Αμυνας του ΠαΣοΚ είπε επίσης ότι «η κυβέρνηση Καραμανλή αδιαφόρησε και συνέχισε τις μεγαλοστομίες». Και συμπλήρωσε: «Σήμερα θρηνούμε τρεις ιπτάμενους και καμία επικοινωνιακή μεγαλοστομία δεν θα το αλλάξει αυτό».

Το ζήτημα σχολίασε και η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ, μιλώντας στη Φιλοσοφική Σχολή της Αθήνας. «Θέλουμε να εκφράσουμε τη θλίψη μας για άλλη μια φορά,καθώς και τα συλλυπητήριά μας στις τρεις οικογένειες των νεκρών αξιωματικών» δήλωσε η κ. Παπαρήγα. «Επεσε στρατιωτικό ελικόπτερο.Τρεις νέοι άνθρωποι απανθρακώθηκαν.Πρόκειται για κάτι ελικόπτερα UΗ-1Η,τα ίδια που χρησιμοποιήθηκαν στον πόλεμο του Βιετνάμ.Παμπάλαια.Ολο αγοράζουμε εξοπλιστικά προγράμματα και όλο παλιά είναι» είπε. Και πρόσθεσε: «Οταν πρόκειται για επιθετικές ανάγκες είναι σύγχρονα.Οταν πρόκειται για αμυντικές δαπάνες της χώρας είναι 35 και 40 χρόνων».

Ανακοίνωση για το δυστύχημα εξέδωσε και ο ΣΥΝ. «Εκφράζουμε τη βαθιά θλίψη μας για τη νέα τραγωδία που έπληξε την Αεροπορία Στρατού. Συλλυπούμαστε ολόθερμα τις οικογένειες των τριών αδικοχαμένων μελών του πληρώματος» ανέφερε η ανακοίνωση. «Ζητούμε την άμεση και τεκμηριωμένη διερεύνηση των αιτιών της πτώσης του ελικοπτέρου και την απόδοση ευθυνών όπου κι αν ανήκουν.Γεννιούνται έντονα ερωτήματα από την επανάληψη ατυχημάτων, που απαιτούν υπεύθυνες απαντήσεις από την ίδια την ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας,ενώπιον της Βουλής των Ελλήνων» κατέληγε.