Η «παρέλαση» των φυγόστρατων

Τα τελευταία χρόνια προσκομίστηκαν περισσότερες από 8.500 βεβαιώσεις στρατευσίμων ότι πάσχουν από σκλήρυνση κατά πλάκας! Η «παρέλαση» των φυγόστρατων Πώς ηθοποιοί, τραγουδιστές, δημοσιογράφοι, ποδοσφαιριστές και άλλοι προσπάθησαν να αποφύγουν τη θητεία Ν. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ Φυγόστρατοι ων ουκ έστιν αριθμός. Ονόματα γνωστά, ηθοποιοί, τραγουδιστές, γόνοι επιχειρηματιών, πολιτικοί, δημοσιογράφοι, ποδοσφαιριστές

Φυγόστρατοι ων ουκ έστιν αριθμός. Ονόματα γνωστά, ηθοποιοί, τραγουδιστές, γόνοι επιχειρηματιών, πολιτικοί, δημοσιογράφοι, ποδοσφαιριστές και άλλοι παράγοντες του δημόσιου βίου, που εξασφάλισαν απαλλαγή από τη στρατιωτική τους θητεία με πλαστογραφημένες βεβαιώσεις, βλέπουν καθημερινά το φως της δημοσιότητας. Την Πέμπτη αναβλήθηκε, προτού ξεκινήσει, για τον ερχόμενο Νοέμβριο η δίκη 11 φυγόστρατων, αλλά από τους συνολικά 298 της συγκεκριμένης δικογραφίας ­ το αδίκημα έχει παραγραφεί για την πλειονότητα των υπολοίπων. Ενας ακόμη φάκελος με 95 νέα ονόματα παίρνει αυτές τις ημέρες τον δρόμο προς τη Δικαιοσύνη, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται ο έλεγχος για τις 10.559 απαλλαγές της τελευταίας τριετίας, που υπολογίζεται να έχει ολοκληρωθεί το 2008.



Η ιστορία είναι παλιά. Υπάρχει μάλιστα μια διαβολική σύμπτωση, κάθε φορά που ψηφίζεται στρατολογικός νόμος. Ολα ανεξαιρέτως τα κόμματα συναινούν, ως διά μαγείας, στην ψήφισή του. Με διακομματική συναίνεση ψηφίστηκε το 1975 ο πρώτος μετά τη μεταπολίτευση στρατολογικός νόμος, ομόφωνα ψηφίστηκε και ο τελευταίος (Ν. 34/21) που έφερε η κυβέρνηση το 2005. Το 1975 το «παράθυρο» που άνοιγε ορθάνοιχτα ο πρώτος στρατολογικός νόμος για απαλλαγή από στράτευση ή για μειωμένη θητεία ήταν τα.. μάστερ και τα ντοκτορά. Οι έλληνες επιστήμονες, δηλαδή, που διέπρεπαν ή διέπρεψαν στο εξωτερικό, κάτοχοι πτυχίων διακεκριμένων ξένων πανεπιστημίων, ήταν το διαβατήριο όχι μόνο για μειωμένη και ήπια θητεία αλλά και για πλήρη απαλλαγή. Κάνοντας χρήση αυτού του νόμου, ο ευρωβουλευτής σήμερα της ΝΔ κ. Αντώνης Σαμαράς υπηρέτησε εννέα μήνες στον στρατό, όταν για όλους τους Ελληνες η θητεία ήταν 24 μήνες.


* Στη Μεταπολίτευση


Τότε, τα πρώτα χρόνια δηλαδή της Μεταπολίτευσης, που οι κυβερνώντες έψαχναν για έλληνες επιστήμονες στο εξωτερικό, ο τότε υφυπουργός Εξωτερικών κ. Α. Ανδριανόπουλος, αρμόδιος για την ομογένεια, είχε ξεσκονίσει όλους τους αμερικανικούς τηλεφωνικούς καταλόγους ψάχνοντας ονόματα που να λήγουν σε «s» ευελπιστώντας ότι οι κάτοχοί τους θα έχουν ελληνικές ρίζες. Σκοπός του ήταν να τους φέρει στην Ελλάδα· όχι βεβαίως για να υπηρετήσουν αλλά και για να εργασθούν. Την ίδια εποχή το υπουργείο Εθνικής Αμυνας με επικεφαλής τον Ευάγγελο Αβέρωφ, είχε μετατραπεί σε ένα είδος στρατιωτικού… ΔΙΚΑΤΣΑ, προσπαθώντας να ανακαλύψει ποιοι προσκόμισαν πλαστά ντοκτορά και μάστερ και από ποια πανεπιστήμια για να απαλλαγούν από τις στρατιωτικές υποχρεώσεις τους. Βρέθηκαν περισσότεροι από 1.500 με πλαστά πτυχία και όλοι οδηγήθηκαν στο Στρατοδικείο. Το πρόβλημα άρχιζε…


Τη σκυτάλη παρέλαβαν οι λεγόμενοι αντιστασιακοί-«μαϊμού» κατά την περίοδο της χούντας (ετύγχαναν μειωμένης θητείας ή και απαλλαγής). Συνεχίστηκε με τους σπουδαστές των ΙΕΚ, για να ολοκληρωθεί το σίριαλ με τα πλαστά πιστοποιητικά υγείας. Αν ρωτήσει κανείς στρατιωτικούς γιατρούς που υπηρετούν στο 401 ποια ασθένεια δεν μπορεί μετά βεβαιότητας να εντοπισθεί από τις επιτροπές κρίσεως, θα απαντήσουν ότι στο μεγαλύτερο ποσοστό αυτές είναι η εγκεφαλική θλάση και η σκλήρυνση κατά πλάκας. Ετσι δικαιολογείται ότι τα τελευταία δέκα χρόνια προσκομίστηκαν στα στρατολογικά γραφεία περισσότερες από 8.500 ιατρικές βεβαιώσεις από στρατευσίμους που εμφανίζονται – τουλάχιστον στα χαρτιά – να πάσχουν από σκλήρυνση κατά πλάκας.


Αλλη διαβολική σύμπτωση με τους στρατολογικούς νόμους είναι ότι όλοι τους προνοούν διατάξεις και για τους πολιτικούς. Το 1990 ο Νόμος 19/11 προέβλεπε τρίμηνη θητεία (τότε που η θητεία ήταν 24 μήνες) για όσους είχαν εκλεγεί βουλευτές. Τουλάχιστον ένας – πρωτοκλασάτο σήμερα στέλεχος μεγάλου κόμματος – έκανε χρήση αυτού του νόμου, υπηρετώντας τρεις μήνες στο Ναυτικό όντας βουλευτής. Αλλά και ο πρόσφατος νόμος του 2005 ευνοεί πάλι τους πολιτικούς. Χορηγεί απλόχερα αναβολές σε όσους θέσουν υποψηφιότητα για βουλευτές, νομάρχες, δημάρχους, υπερνομάρχες, ακόμη και για κοινοτάρχες. Αν εκλεγούν, διατηρούν την αναβολή ως το τέλος της θητείας τους. Σε διαφορετική περίπτωση η αναβολή τους λήγει την 31η Δεκεμβρίου του έτους που υπέβαλαν υποψηφιότητα. Αν όμως εκλέγονται συνεχώς ώσπου να συμπληρώσουν και το 45ο έτος της ηλικίας τους, τότε απαλλάσσονται διά παντός, ως… «γέροντες»!


* «Ομερτά»


Οι πολιτικοί είχαν ένα είδος «ομερτά» για τις απαλλαγές. Δεν μιλούσαν ποτέ για αυτές. Ούτε για τις αναβολές ούτε για τις μεταθέσεις και κυρίως δεν μιλούσαν για τα ρουσφέτια. Μιλούσαν βεβαίως, όχι όμως στη Βουλή με ερωτήσεις ή επερωτήσεις, στον εκάστοτε υπουργό ή υφυπουργό Αμυνας για τακτοποίηση δικών τους αιτημάτων, που αν μη τι άλλο τους έφερναν ψήφους. Ωσπου ήρθε ένα όνομα πολιτικού για να ταράξει τα νερά: ο κ. Γ. Τρεπεκλής, σύμβουλος του τότε πρωθυπουργού Α. Παπανδρέου, τοποθετείται γενικός γραμματέας του ΕΟΤ. Μετά την ορκωμοσία του και την εγκατάστασή του στα πολυτελή γραφεία της οδού Αμερικής, ο Α. Παπανδρέου πληροφορείται από τον Τύπο ότι ο στενός συνεργάτης του, σύμβουλός του και νέο «αφεντικό» του ΕΟΤ, δεν είχε υπηρετήσει στον στρατό. Τον «ξηλώνει» αμέσως και δίνει εντολή να υπηρετήσει.


Επί Προεδρίας Χρ. Σαρτζετάκη επανήλθε στη δημοσιότητα το θέμα των φυγόστρατων, τότε που η κριτική για το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας ήταν εντονότατη. Οι Ενοπλες Δυνάμεις άρχισαν να ψάχνουν πάλι τις στρατολογικές καταστάσεις. Ηταν η σειρά των καλλιτεχνών οι οποίοι προέβαλαν τα λεγόμενα τρελόχαρτα ή επικαλούνταν λόγους υγείας προκειμένου να αποφύγουν τη στράτευση. Ετσι τσίμπησαν τον Λάκη Λαζόπουλο. Ακολούθησε σειρά γνωστών καλλιτεχνών με κωμικοτραγικές δικαιολογίες. Ηταν τότε που ο κ. Γεράσιμος Αρσένης επέβαλε την υποχρεωτική εξάμηνη θητεία στα σύνορα.


Ο Σάκης Ρουβάς ήταν από τους πρώτους που εντοπίστηκαν. Προέβαλλε συνεχώς προβλήματα υγείας, πήγε για ένα διάστημα στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο προς νοσηλεία – με τον μάνατζέρ του Ηλία Ψινάκη να δίνει στις κάμερες γαργαλιστικές λεπτομέρειες για την ψυχολογική του κατάσταση -, αλλά τελικά δεν απέφυγε τη στράτευση. Οπως δεν την απέφυγε και ο ηθοποιός (σύντροφος τότε της Αλίκης Βουγιουκλάκη) Κώστας Σπυρόπουλος. Δεν τη γλίτωσαν επίσης, παρά τους ψυχολογικούς και άλλους λόγους που προέβαλαν, ο Στέφανος Κορκολής (τραγουδιστής) και ο Χρ. Χωμενίδης (συγγραφέας).


Την ίδια περίοδο ο δημοσιογράφος Μάκης Τριανταφυλλόπουλος μένει και αυτός εκτός στρατεύματος επικαλούμενος λόγους ψυχικής υγείας. Τώρα ισχυρίζεται ότι «ορκίστηκε να μην υπηρετήσει στον στρατό» επειδή η χούντα απέταξε τον πατέρα του από τη χωροφυλακή!


* Οι νέες «σειρές»


Η τελευταία σειρά φυγόστρατων έχει σχέση με τις παρεμβάσεις που έκανε ο φυγόδικος αξιωματικός του ΝΙΜΤΣ κ. Μανώλης Νιώτης και έχει κυρίως να κάνει με τον καλλιτεχνικό κόσμο. Ο ηθοποιός Χρ. Παπακαλιάτης, οι τραγουδιστές Α. Ρέμος, Βαλάντης, Αλκαίος, ο στιχουργός Φοίβος ντύθηκαν στο χακί, όταν αποκαλύφθηκε ότι χρησιμοποίησαν τον δίαυλο «Νιώτη»… Ενας άλλος, ο ποδοσφαιριστής της Λάρισας Αλέξης Γαβριλόπουλος δήλωσε «μοναχός» για να μην υπηρετήσει στον στρατό. Στο Δ΄ Τριμελές Πλημμελειοδικείο οδηγήθηκε προχθές, προκειμένου να δικαστεί για παράνομη απαλλαγή από τον στρατό, ο παρουσιαστής μουσικών εκπομπών Θ. Γεωργαντάς. Αλλά την ημέρα της δίκης το όνομά του – όπως και άλλα ονόματα αθλητών, γόνων επιχειρηματιών και παραγόντων του δημοσίου βίου – απουσίαζε από το πινάκιο λόγω παραγραφής. Στο εδώλιο, τον ερχόμενο Νοέμβριο, θα καθήσουν τελικά ένδεκα κατηγορούμενοι, οι οποίοι απέφυγαν με άνομα μέσα τη στράτευση. Και όλοι αυτοί δεν περιλαμβάνονται στον νέο κατάλογο που έχει στα χέρια του ο υφυπουργός Αμυνας κ. Ι. Λαμπρόπουλος και ο οποίος περιλαμβάνει 95 νέα ονόματα που παραπέμπονται για πλαστογραφία εγγράφων. Ο νέος έλεγχος για τα πλαστά πιστοποιητικά μόλις τώρα αρχίζει. Αλλά θα αργήσει να ολοκληρωθεί, ίσως το 2008, όπως ομολογεί ο κ. Ευ. Μεϊμαράκης, αφού θα πρέπει να εξετασθούν και άλλες 10.559 υποθέσεις απαλλαγών που χορηγήθηκαν στην τελευταία τριετία.


Φυλλορροούν οι… κατηγορούμενοι


Ενδεκα έμειναν τελικά οι κατηγορούμενοι, από τους 29 αρχικώς, οι οποίοι επρόκειτο να δικαστούν την περασμένη Τετάρτη στο Δ΄ Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών για παράνομες απαλλαγές από τον στρατό.


Συγκεκριμένα στο εδώλιο είχαν παραπεμφθεί, κατηγορούμενοι για τα πλημμελήματα της χρήσης πλαστού και της υφαρπαγής ψευδούς βεβαιώσεως, οι: Π. Αβραμίδης, Θ. Δημητρίου, Κ. Βενιζέλος, Αλ. Κακλαμάνης, Αλ. Δημόπουλος, Γ. Γκοτζαγεώργης, Δ. Βαλτσάνης, Διον. Καλαφάτης, Ν. Τηλιακός, Ι. Σπυράκης και Στ. Παπαντωνόπουλος.


Ολοι απουσίαζαν. Αλλοι λόγω ασθενείας, άλλοι λόγω κωλύματος στο πρόσωπο των συνηγόρων τους και ένας διότι υπηρετεί στον στρατό. Ετσι, το δικαστήριο ανέβαλε την εκδίκαση της υπόθεσης για τις 9 Νοεμβρίου 2007.


Στην ίδια δικογραφία περιλαμβάνονταν και άλλα 18 ονόματα. Αυτοί όμως δεν θα καθήσουν τελικά στο εδώλιο. Η ποινική δίωξη εναντίον τους έπαυσε λόγω παραγραφής.


Να σημειωθεί ότι αν ένας κατηγορούμενος λάβει κλήση για να δικαστεί προτού συμπληρωθεί πενταετία, τότε το χρονικό διάστημα της παραγραφής επιμηκύνεται και φθάνει τα οκτώ χρόνια. Στην περίπτωση αυτή εμπίπτουν τα ένδεκα πρόσωπα τα οποία θα καθήσουν στο εδώλιο.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.