Για την κυβέρνηση της ΝΔ το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων ήταν πάντα μια ωρολογιακή βόμβα χωρίς όμως να έχει ρυθμιστεί η ώρα της έκρηξής της. Οι κινήσεις των Αμερικανών όμως τους τελευταίους μήνες δημιουργούν υπόνοιες στην κυβέρνηση ότι είναι πιθανόν να τη ρυθμίσουν να εκραγεί στην καρδιά της προεκλογικής περιόδου. Το έκαναν με την υπόθεση του Κοσσυφοπεδίου, ανακοινώνοντας την πρόταση Αχτισάαρι μία εβδομάδα πριν από τις εκλογές στη Σερβία. Γιατί να μην το κάνουν και στην Ελλάδα, όταν μάλιστα στο παρελθόν έχει αποδειχθεί ευάλωτη στις πιέσεις; Αυτές οι σκέψεις, αλλά και η επίσκεψη του αμερικανού προέδρου κ. Τζορτζ Μπους στα Τίρανα στις 10 Ιουνίου και οι εξαγγελίες που ετοιμάζει για την είσοδο της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, προκαλούν βαθύτατη ανησυχία στην κυβέρνηση. Αυτά φαίνεται ότι πυροδοτούν έναν νέο κύκλο επίσημων, αλλά και μυστικών διαβουλεύσεων της κυβέρνησης με τα Ηνωμένα Εθνη, με βασικό στόχο οι όποιες εξελίξεις στην υπόθεση αυτή να εκδηλωθούν μετά τις εθνικές εκλογές, οι οποίες και λόγω της συγκυρίας αυτής δεν μπορούν πλέον να καθυστερήσουν πέρα από το φθινόπωρο.


Ανώτατες κυβερνητικές πηγές αποκαλύπτουν στο «Βήμα» ότι ένας κύκλος επαφών με αξιωματούχους του ΟΗΕ και κυρίως με τον ειδικό διαμεσολαβητή κ. Μάθιου Νίμιτς έχει ήδη ξεκινήσει, καθώς θεωρείται βέβαιο ότι κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του κ. Μπους στα Τίρανα ο αμερικανός πρόεδρος θα συγκαλέσει μια τετραμερή συνάντηση με τους ηγέτες της Αλβανίας, της Κροατίας και της πΓΔΜ για να τους ανακοινώσει και επισήμως την είσοδό τους στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, όπως έχει ήδη προαναγγείλει από τον Νοέμβριο στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ που πραγματοποιήθηκε στη Ρίγα της Λετονίας. Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη συνάντηση του κ. Νίμιτς με τους αντιπροσώπους των δύο χωρών στον ΟΗΕ και συμφωνήθηκε μάλιστα να υπάρξει σύντομα νέα συνάντηση.


Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του ΝΑΤΟ, η απόφαση αυτή θα ληφθεί τον Δεκέμβριο από τη Σύνοδο των Υπουργών και θα επικυρωθεί τον Φεβρουάριο στο Βουκουρέστι. Οπως έχει δηλώσει εξάλλου ήδη ο κ. Μπους, η πΓΔΜ θα γίνει δεκτή στο ΝΑΤΟ με το όνομα «Μακεδονία», αφού ήδη οι ΗΠΑ έχουν αναγνωρίσει τη γειτονική χώρα με αυτό το όνομα από τον Νοέμβριο του 2004 και όχι ως FYROM, όπως υπέβαλε αρχικά υποψηφιότητα. Οι εξελίξεις αυτές λοιπόν θέτουν έτσι κι αλλιώς σε κατάσταση συναγερμού την ελληνική κυβέρνηση καθώς:


1. Αντιλαμβάνεται ότι δεν μπορεί πια να στοχεύει σε εξάντληση της τετραετίας αφού δεν μπορεί να πάει σε εκλογές τον Μάρτιο του 2008 που η πΓΔΜ θα μπαίνει στο ΝΑΤΟ με το όνομα «Μακεδονία», καθώς οι διαρροές που θα έχει προς την ακροδεξιά, ιδίως στη Βόρεια Ελλάδα, θα είναι πολύ σημαντικές. «Αν υπάρχουν τέτοιες εξελίξεις στην προεκλογική περίοδο, ο ΛΑΟΣ θα σαρώσει στη Βόρεια Ελλάδα» επισημαίνουν – και όχι αδίκως – οι αναλυτές της ΝΔ.


2. Υποχρεώνεται να ξεκινήσει μια ταχεία και οριστική διαπραγμάτευση για το ζήτημα της ονομασίας, έτσι ώστε να μην βρεθεί και πάλι προ τετελεσμένων εξελίξεων από την είσοδο της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ που θα οδηγήσει σε ντε φάκτο αναγνώρισή της με το όνομα «Μακεδονία» και από τη Βορειοατλαντική Συμμαχία.


Διαπιστώνοντας αυτή τη στρατηγική των ΗΠΑ λοιπόν, η κυβέρνηση αποφάσισε να εκπέμψει μηνύματα μετωπικής σύγκρουσης. Από την περασμένη εβδομάδα με δήλωση του Πρωθυπουργού από το Ζάγκρεμπ, προειδοποίησε το ΝΑΤΟ ότι δεν θα δεχθεί την είσοδο της πΓΔΜ αν δεν επιλυθεί το θέμα της ονομασίας, ενώ ως τότε δεχόταν την συμμετοχή της γειτονικής χώρας σε διεθνείς οργανισμούς με το όνομα FYROM, όπως προβλέπει το άρθρο 11 της ενδιάμεσης συμφωνίας που έχουν υπογράψει οι δύο χώρες. Ταυτόχρονα η υπουργός Εξωτερικών κυρία Ντόρα Μπακογιάννη τονίζει σε κάθε ευκαιρία στους ομολόγους της ότι η πΓΔΜ δεν έχει ακόμη εκπληρώσει όλα τα κριτήρια ένταξης όπως η Κροατία και συνεπώς δεν μπορεί να συνδέεται η τύχη των δύο χωρών.


Αλλά λόγω της επίσκεψης Μπους στα Τίρανα, η κυβέρνηση ανησυχεί ότι είναι πιθανό να βρεθεί σύντομα αντιμέτωπη με μια νέα διαμεσολαβητική προσπάθεια του ΟΗΕ, η οποία μάλιστα αυτή τη φορά πιθανότατα θα γίνει απλώς για να τηρηθούν τα προσχήματα. Η προσπάθεια που καταβάλλεται, λοιπόν, είναι η όποια πρωτοβουλία να εκδηλωθεί μετά τον Οκτώβριο, έτσι ώστε το θέμα που θα προκύψει να το χειριστεί μια κυβέρνηση με νωπή ετυμηγορία. Δεν είναι όμως ακόμη βέβαιο ότι η κυβέρνηση θα το πετύχει, καθώς οι ΗΠΑ έχουν συνηθίσει να πιέζουν τον αντίπαλο όταν βρίσκεται σε αδυναμία, προκαλώντας αναταραχή σε προεκλογικές περιόδους για να εξασφαλίσουν την υλοποίηση των δεσμεύσεών τους.


Χάνουμε τους συμμάχους μας


Οπως ομολογούν κυβερνητικοί παράγοντες το τοπίο θα γίνει εφιαλτικό για την κυβέρνηση, αν αποφασίσει ο κ. Νίμιτς να καταθέσει στον ΟΗΕ την εντολή διαμεσολάβησης που έλαβε από τον ΟΗΕ ως ατελέσφορη, καθώς τότε το ζήτημα θα παραπεμφθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού (όπου όλα τα μέλη του πλην της Γαλλίας έχουν ήδη αναγνωρίσει τη γείτονα με το όνομα «Μακεδονία») ή στη Γενική Συνέλευση στην οποία έχουν προβεί σε αναγνώριση τα δύο τρίτα των μελών της. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες του «Βήματος», η κυβέρνηση είχε την προηγούμενη εβδομάδα άλλη μία ευκαιρία να διαπιστώσει ότι έχει μείνει μόνη της στο ζήτημα αυτό, χάνοντας διαδοχικά όλους τους συμμάχους της στην Ευρώπη. Ο πρόεδρος της Αυστρίας κ. Χάινς Φίσερ που συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό στις αρχές της εβδομάδας, τον πληροφόρησε ότι η Ελλάδα μπορεί να υπολογίζει στη συμπαράσταση της χώρας του για μια σειρά θέματα, αλλά όχι και στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, επιβεβαιώνοντας ότι οι εξελίξεις είναι πλέον ζήτημα λίγων μηνών.