Μ ε συγκεκαλυμμένο τρόπο, πλήθος υπαινιγμών αλλά και απόλυτη σαφήνεια ως προς το μήνυμα απαρέσκειας αντέδρασαν χθες οι ΗΠΑ στην πρόσφατη ανακοίνωση της Αθήνας να συμμετάσχει στον νέο αγωγό φυσικού αερίου που θα συνδέει τη Ρωσία με την Ιταλία, παρακάμπτοντας την Τουρκία. Ο αγωγός αυτός, υπό την επωνυμία «South Stream», θα ξεκινά από τη Νότια Ρωσία, θα διασχίζει τον βυθό του Ευξείνου Πόντου ως τη Βουλγαρία και θα καταλήγει στην Ιταλία μέσω Ελλάδας, καταργώντας στην πράξη το μονοπώλιο που είχε κατοχυρώσει η Τουρκία ως αποκλειστικός διαμετακομιστής της Ευρώπης.
Οπως ήταν αναμενόμενο, οι ΗΠΑ ενοχλήθηκαν καθώς η νέα συμφωνία εμπεδώνει τη στρατηγική ενεργειακή παρουσία της Ρωσίας στην Ευρώπη αλλά και γιατί αιφνιδιάστηκαν από τις ανακοινώσεις της Κωνσταντινούπολης, καθώς δεν είχε ενημερωθεί ο κ. Νίκολας Μπερνς , όταν επισκέφθηκε την Αθήνα πριν από έναν μήνα. Με αποκλειστική δήλωσή του στο «Βήμα» ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για ευρωπαϊκές και ευρασιατικές υποθέσεις κ. Ματ Μπράιζα υποβαθμίζει τον νέο αγωγό, κάνοντας λόγο για απλή «δήλωση προθέσεων» ενώ παράλληλα αφήνει υπαινιγμούς για την τήρηση, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, των κανόνων ανταγωνισμού, σημειώνοντας με νόημα ότι «περιμένουμε να δούμε ποια θα είναι η αντίδραση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με όρους πολιτικής ανταγωνισμού».
Η δυσφορία της Ουάσιγκτον εκδηλώνεται και με ένα ακόμη… καρφί του κ. Μπράιζα, ο οποίος αφήνει να εννοηθεί ότι υπάρχει αντίφαση ανάμεσα στον στόχο που η ίδια η Ελλάδα έχει θέσει « για διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας φυσικού αερίου» , τη στιγμή που εξαρτάται 100% από έναν και μοναδικό προμηθευτή φυσικού αερίου, δηλαδή τη Ρωσία.
Με τη δήλωσή του ο αμερικανός αξιωματούχος εκφράζει για άλλη μια φορά την απόλυτη στήριξη των ΗΠΑ στον αγωγό Τουρκίας- Ελλάδας- Ιταλίας, « ο οποίος θα τροφοδοτείται με αζέρικο αέριο» . Κατά τον κ. Μπράιζα, ο αγωγός αυτός- ο οποίος θα εγκαινιαστεί στις 10 Αυγούστου, στα Υψαλα, από τους κκ. Καραμανλή και Ερντογάν – αποτελεί « την καλύτερη ελπίδα για να βοηθηθεί η Ελλάδα να περιορίσει την απόλυτη εξάρτησή της» από το ρωσικό αέριο.