Το σχέδιο «Αντζελος» στηρίζει το μπέιζμπολ

* Με τη βοήθεια του ελληνοαμερικανού ιδιοκτήτη της επαγγελματικής ομάδας Μπάλτιμορ Οριολς στελεχώθηκε η Εθνική ομάδα εν όψει των Αγώνων της Αθήνας Το σχέδιο «Αντζελος» στηρίζει το μπέιζμπολ Δεκαοκτώ ομογενείς παίκτες από τις ΗΠΑ αποτελούν τον κορμό του ελληνικού συγκροτήματος Στην πατρίδα του μπάσκετ, όπου φιλοξενείται το κορυφαίο πρωτάθλημα στον κόσμο (ΝΒΑ), το μπέιζμπολ διατηρείται στις κορυφαίες




Στην πατρίδα του μπάσκετ, όπου φιλοξενείται το κορυφαίο πρωτάθλημα στον κόσμο (ΝΒΑ), το μπέιζμπολ διατηρείται στις κορυφαίες θέσεις των προτιμήσεων του αμερικανικού κοινού κυρίως χάρη στη δημιουργία αληθινών θρύλων, όπως ο Μπέιμπ Ρουθ και ο Τζόε ντι Μάτζιο. Το ίδιο άθλημα στην Ελλάδα βρίσκεται ακόμη σε νηπιακό στάδιο, και λέξεις όπως «πίτσερ», «μπάτερ» και «κάτσερ» (πρόκειται για θέσεις των παικτών στο γήπεδο) είναι άγνωστες στο ευρύ φίλαθλο κοινό. Η πρώτη απόπειρα δημιουργίας πρωταθλήματος μπέιζμπολ στην Ελλάδα, το 1991, δεν συνοδεύτηκε από επιτυχία, όμως η διεξαγωγή των Αγώνων στην Αθήνα έδωσε το έναυσμα για την ολοκλήρωση του εγχειρήματος το οποίο έμεινε στη μέση πριν από 11 χρόνια. Η ίδρυση της Ελληνικής Ομοσπονδίας Μπέιζμπολ συντελέστηκε πριν από τέσσερα χρόνια – 59 χρόνια αργότερα σε σχέση με τη δημιουργία της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας – και γρήγορα το άθλημα απέκτησε όχι πολυάριθμους, αλλά φανατικούς υποστηρικτές. Οι πρώτες σημαντικές επιτυχίες για το ελληνικό μπέιζμπολ ήρθαν προσφάτως. Η Εθνική ομάδα κατέκτησε αήττητη την πρώτη θέση στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Β’ κατηγορίας και από τη νέα σεζόν θα αγωνίζεται στη μεγάλη κατηγορία με αντιπάλους παραδοσιακές δυνάμεις του ευρωπαϊκού χώρου, όπως η Ιταλία, η Ολλανδία και η Γερμανία. «Εκεί θα τεστάρουμε τις πραγματικές δυνατότητές μας» ξεκαθαρίζει ο πρόεδρος της ομοσπονδίας Παναγιώτης Μητσιόπουλος.


Το εγχείρημα της ελληνικής ομοσπονδίας στηρίζεται στην αμερικανική γνώση και υποστήριξη. Ενα τεχνικό επιτελείο αποτελούμενο από αμερικανούς προπονητές με επικεφαλής τον αρχιπροπονητή Μπομπ Ντέρκσεν ξεσκόνισε τις ΗΠΑ δοκιμάζοντας περίπου 150 παίκτες του μπέιζμπολ οι οποίοι έχουν ελληνική καταγωγή και είτε προέρχονται από ομάδες κολεγίων της πρώτης κατηγορίας του πανεπιστημιακού πρωταθλήματος είτε αγωνίζονται σε ημιεπαγγελματικά πρωταθλήματα της χώρας. Υστερα από εξονυχιστικό έλεγχο και με τη βοήθεια του έλληνα πρώτου προπονητή Δημήτρη Γκούσιου επελέγησαν οι 18 εκλεκτοί οι οποίοι αποτέλεσαν τη βάση της ομάδας στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Β´ κατηγορίας το οποίο διεξήχθη στην Ουγγαρία από τις 25 Ιουλίου ως τις 4 Αυγούστου.


Με τη βοήθεια του Πίτερ Αντζελος, του μοναδικού έλληνα ιδιοκτήτη ομάδας η οποία αγωνίζεται στο επαγγελματικό πρωτάθλημα των ΗΠΑ – είναι το αφεντικό των Μπάλτιμορ Οριολς οι οποίοι μετέχουν στο MBL -, ο κ. Ντέρκσεν στελέχωσε την ομάδα με 18 εξελίξιμους παίκτες του μπέιζμπολ, αρκετοί εκ των οποίων διέγραψαν αξιοπρόσεχτη καριέρα στα κολέγια από τα οποία αποφοίτησαν ενώ όσοι φοιτούν ακόμη διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στις ομάδες των πανεπιστημίων τους. Η δεκατοχτάδα που πέτυχε την άνοδο της Εθνικής ομάδας αποτελείται από τους Αλεξ Κρεμύδας, Τζορτζ Κοταράς, Πιτ Ράσμουσεν, Τεντ Φίλις, Ερικ Παπάς, Γκρεγκ Σπανός, Κρις φαν Ρόσαμ, Τζέισον Ζάχος, Τομ Λες, Πιτ Βαρόν, Στιβ Πάλος, Λόρενς Χάισλερ, Κρις Ταρτάρας, Κρις Ρόμπινσον, Πιτ Ντάλας, Σκοτ Ντεμέτραλ, Γκας Παναγιωτάκος, Λουίς Ραπτόπουλος και σε αυτήν προστέθηκαν ακόμη τρεις Ελληνες που αγωνίζονται στην Ελλάδα. Πρόκειται για τους Τάσο Δημητρίου, Κώστα Παναγιωτάκο και Δημήτρη Δούρο.


Το ολυμπιακό τουρνουά του 2004 μάλλον δεν επιτρέπει στην Ελλάδα να ονειρεύεται τον απατηλό στόχο κατάκτησης ενός μεταλλίου απέναντι στις υπερδυνάμεις του αθλήματος (ΗΠΑ, Κούβα και Ιαπωνία), σε ομάδες με παράδοση πολλών δεκαετιών στον χώρο (Μεξικό, Κόστα Ρίκα, Βενεζουέλα, Ταϊβάν) και στις ανταγωνιστικές ευρωπαϊκές αποστολές (Ιταλία, Ολλανδία). Παρ’ όλα αυτά, ο πρόεδρος της ομοσπονδίας κ. Μητσιόπουλος ξεκαθαρίζει ότι «εμείς θα προσπαθήσουμε να παρουσιάσουμε μια ομάδα που θα δημιουργήσει υψηλές προσδοκίες και θα επιδιώξει την εξάπλωση του αθλήματος στην Ελλάδα. Ηδη παρατηρείται αξιοσημείωτη αύξηση του ενδιαφέροντος από παιδιά νεαρής ηλικίας τα οποία θέλουν να ασχοληθούν με το άθλημα και τα οποία στο μέλλον θα αποτελέσουν τη βάση της Εθνικής ομάδας. Θέλουμε οι Αγώνες να είναι η αρχή για το ελληνικό μπέιζμπολ και όχι απλώς μια παρένθεση».


Στην Ελλάδα τα τελευταία πέντε χρόνια ιδρύθηκαν 24 σωματεία στα οποία γυμνάζονται 650 αθλητές. Το πρώτο πρωτάθλημα διεξήχθη τον Μάιο του 2000 με τη συμμετοχή έξι ομάδων. Πρωταθλητής αναδείχθηκε ο αθλητικός σύλλογος Μαρούσι 2004. Οι Αγώνες της Αθήνας θα είναι οι τέταρτοι Ολυμπιακοί στην ιστορία του αθλήματος, το οποίο πάντως συμπεριλήφθηκε ως σπορ επίδειξης σε ακόμη επτά διοργανώσεις (Στοκχόλμη 1912, Βερολίνο 1936, Ελσίνκι 1952, Μελβούρνη 1956, Τόκιο 1964, Λος Αντζελες 1984 και Σεούλ 1988). Το τουρνουά θα διεξαχθεί στο Ολυμπιακό Κέντρο Μπέιζμπολ, το οποίο αποτελεί τμήμα του Ολυμπιακού Συγκροτήματος του Ελληνικού και περιλαμβάνει δύο κύρια γήπεδα χωρητικότητας 12.000 και 7.000 θεατών αντιστοίχως.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.