«Θα γυρίσω σιδερένιος»






«ΕΧΩ συνηθίσει στα δύσκολα και πιστεύω ότι και αυτή τη φορά θα ξεπεράσω το πρόβλημα».
Ο Πύρρος Δήμας, ο αθλητής που χάρισε δύο χρυσά ολυμπιακά μετάλλια στη χώρα μας και στέφθηκε τρεις φορές παγκόσμιος πρωταθλητής, βρίσκεται από χθες στη Νέα Υόρκη, όπου θα υποβληθεί σε σειρά ιατρικών εξετάσεων και ενδεχομένως σε κάποια θεραπεία προκειμένου να ξεπεράσει το πρόβλημα τραυματισμού στον δεξιό ώμο που τον ταλαιπωρεί εδώ και τρεις μήνες.


Το εν λόγω πρόβλημα του έμεινε… βάρος από τη μεγάλη προσπάθεια που κατέβαλε για να κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στο Λάχτι της Φινλανδίας τον περασμένο Δεκέμβριο.


Ο Πύρρος Δήμας επιχείρησε την τρίτη προσπάθεια στο ζετέ με την μπάρα στα 212,5 κιλά και ενώ είχε ήδη εξασφαλίσει το χρυσό μετάλλιο στο σύνολο με τα 210 κιλά που είχε σηκώσει. Ηθελε όμως και το χρυσό στο ζετέ και κατέβαλε υπερβολική προσπάθεια να σταθεροποιηθεί κρατώντας το βάρος για αρκετή ώρα ψηλά, με αποτέλεσμα ο ώμος του να δέχεται μεγάλη πίεση. Τελικά δύο από τους τρεις κριτές έδωσαν την προσπάθειά του άκυρη για παράβαση κανονισμών και ο Πύρρος έμεινε στη δεύτερη θέση στο ζετέ. Το χειρότερο όμως δεν ήταν αυτό αλλά το γεγονός ότι το πρωί ξύπνησε νιώθοντας αφόρητους πόνους. Η διάγνωση; Θλάση στον ώμο.


Δεν ήταν βέβαια η πρώτη φορά που η ατυχία χτύπησε τον μεγάλο έλληνα πρωταθλητή. Το 1994, λίγους μήνες πριν από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Κωνσταντινούπολης, υπεβλήθη σε αρθροσκόπηση, αυτό όμως δεν τον εμπόδισε να πάρει μέρος στους αγώνες εκείνους κατακτώντας μάλιστα το χάλκινο μετάλλιο. Πέρυσι το καλοκαίρι μια κρίση κολοικού του νεφρού τον άφησε για σχεδόν δύο μήνες εκτός προπονήσεων. Παρά το γεγονός όμως ότι έκανε προετοιμασία μόλις 50 ημερών, κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο σύνολο και τα αργυρά σε αρασέ και ζετέ καταρρίπτοντας και το παγκόσμιο ρεκόρ στο αρασέ με 178 κιλά.


«Είμαι από τη φύση μου αισιόδοξος και πιστεύω ότι και αυτή τη φορά όλα θα πάνε καλά» δήλωσε στο «Βήμα» λίγο προτού αναχωρήσει για τις ΗΠΑ ο έλληνας ολυμπιονίκης και συνέχισε: «Είμαι ανοιχτός σε όλα τα ενδεχόμενα, θα κάνω ό,τι μου πουν οι γιατροί. Πηγαίνω στην Αμερική για να υποβληθώ σε ιατρικές εξετάσεις και αν χρειαστεί και σε θεραπεία ώστε να ξεπεράσω το πρόβλημα οριστικά και να επιστρέψω σιδερένιος στα πλατό το συντομότερο δυνατόν. Βαρέθηκα την αγωνιστική απραξία. Αν όλα πάνε καλά, από ό,τι μου έχουν πει ως τώρα οι γιατροί που έχουν ασχοληθεί με το πρόβλημά μου, περί τα μέσα του καλοκαιριού θα είμαι και πάλι στη διάθεση του Χρήστου Ιακώβου για να ξεκινήσω την προετοιμασία για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Αθήνας τον Νοέμβριο».


Στη Νέα Υόρκη ο Πύρρος Δήμας θα φιλοξενηθεί στο Special Hospital of Surgery, κέντρο εξειδικευμένο στις αθλητικές κακώσεις, όπου αύριο θα εξεταστεί από τον διάσημο αμερικανό γιατρό Ντέιβιντ Αλτσεκ. Στην Ελλάδα αναμένεται να επιστρέψει στις αρχές Μαρτίου. Μαζί του σε αυτό το υπερατλαντικό ταξίδι η σύζυγός του Αναστασία και ο φυσιοθεραπευτής της Εθνικής Ομάδας Αρσης Βαρών και επιστήθιος φίλος του Δημήτρης Βαλασιάδης.