Ο αμοιβαία επωφελής ποδοσφαιρικός γάμος

* Πώς και γιατί δέθηκαν με τα δεσμά της μπάλας ο Ατρόμητος Αθηνών και η Χαλκηδόνα σε μια συνένωση που μπορεί (και πρέπει) να βρει μιμητές Ο αμοιβαία επωφελής ποδοσφαιρικός γάμος Κερδισμένοι και ο γαμπρός (ο ιστορικός σύλλογος του Περιστερίου) και η νύφη (η ομάδα της Κοκκινιάς) από τη συγχώνευση των δύο ΠΑΕ I. ΓΕΩΡΓΑΚΗΣ Από τα δυτικά προάστια ξεκίνησε η αποσυμφόρηση του αθηναϊκού ποδοσφαίρου, το οποίο

Από τα δυτικά προάστια ξεκίνησε η αποσυμφόρηση του αθηναϊκού ποδοσφαίρου, το οποίο δεν κινδυνεύει πάντως να απολέσει το αριθμητικό πλεονέκτημα που διαθέτει στα τρία επαγγελματικά πρωταθλήματα. Την αγωνιστική περίοδο 2005-2006 η πρωτεύουσα με τα προάστιά της θα έχει -εξυπακούεται αν δεν ανοίξει ο φαύλος κύκλος της αναδιάρθρωσης -εννέα ομάδες στην A’ Εθνική, πέντε στη B’ και επίσης πέντε στη Γ´ εθνική κατηγορία. H Χαλκηδόνα και ο Ατρόμητος αποφάσισαν πρόσφατα να ενώσουν τις δυνάμεις τους σε μια προσπάθεια να αντέξουν τον οικονομικό και αγωνιστικό ανταγωνισμό αλλά και να… αποκρούσουν την αντεπίθεση της επαρχίας, οι ομάδες της οποίας τους τελευταίους δέκα μήνες προσπαθούν να ανακτήσουν το χαμένο έδαφος. H Χαλκηδόνα έβαλε τους ποδοσφαιριστές, τον προπονητή και το κεφάλαιο, ο Ατρόμητος (εκτός από κάποιους νεαρούς παίκτες του) το όνομα, το έμβλημα και τους φιλάθλους και οι Περιστεριώτες ονειρεύονται ημέρες δόξας όπως τη δεκαετία του 1970. Πρόκειται για δύο ομάδες με ιστορία δεκαετιών στο ελληνικό ποδόσφαιρο. H Χαλκηδόνα ιδρύθηκε το 1930 στην Παλιά Κοκκινιά από κωνσταντινουπολίτες παράγοντες, με χρώμα το κίτρινο και έμβλημα τον δικέφαλο αετό. Επτά χρόνια νωρίτερα, το 1923, είχε ιδρυθεί στην πλατεία Κυριακού στην Αθήνα ο Ατρόμητος. Το 1933 συνενώθηκε με τον Αστέρα Περιστερίου, από τον οποίο κληρονόμησε τα γαλανόλευκα χρώματα και το αστέρι ως έμβλημα, κρατώντας όμως το όνομα Ατρόμητος Αθηνών, το οποίο θα τον συνοδεύει από τα τέλη Αυγούστου 2005 και στο 27ο επαγγελματικό πρωτάθλημα.


Ο «γάμος» των ΠΑΕ Ατρόμητος Αθηνών και Χαλκηδόνα, έστω και αν προέκυψε από συνοικέσιο, χαιρετίστηκε από όλους τους υγιώς σκεπτόμενους φίλους του ποδοσφαίρου. Ηταν μια κίνηση στη σωστή κατεύθυνση και ευχής έργον είναι να την ακολουθήσουν και άλλες ομάδες του λεκανοπεδίου Αττικής αλλά και σύλλογοι της Θεσσαλονίκης προκειμένου να μετριαστεί ο κατακερματισμός που δεν ανταποκρίνεται στη γεωγραφία του ποδοσφαίρου -σε επίπεδο πρωταθλητισμού -που «σηκώνει» η ελληνική αγορά.


H Χαλκηδόνα, έχοντας να ανταγωνισθεί γεωγραφικά τον Ιωνικό και την Προοδευτική, ήταν καταδικασμένη να ζήσει και να διακριθεί όσο θα άντεχε να τη συντηρεί οικονομικά ο μεγαλομέτοχος και πρόεδρός της Γιώργος Σπανός. Την τελευταία αγωνιστική περίοδο στα 15 εντός έδρας παιχνίδια της διέθεσε 14.718 εισιτήρια. «Σχεδόν σε όλα τα παιχνίδια είχαμε αρνητική εκκαθάριση, με εξαίρεση ίσως τους αγώνες με τον Ολυμπιακό, τον Παναθηναϊκό και την AEK. Παρά την τεράστια αγωνιστική προσπάθεια την οποία κάναμε τα δύο τελευταία χρόνια και το όμορφο θέαμα που προσέφερε η ομάδα, λόγω γεωγραφικής θέσης δεν καταφέραμε να συγκινήσουμε τον κόσμο της Νίκαιας» τονίζει ο πρόεδρος της ΠΑΕ Χαλκηδόνα.


* Οι συζητήσεις και η έρευνα αγοράς


H ιδέα της συνένωσης ανήκει πάντως στον πρόεδρο της ΠΑΕ Ατρόμητος Τάσο Ζιάγκα-Παπανικόλα και δεν ήταν της τελευταίας στιγμής. Βλέποντας ότι δεν μπορεί να αντέξει οικονομικά τις απαιτήσεις του πρωταθλήματος της B’ Εθνικής, αναζήτησε την καλύτερη δυνατή λύση για την ομάδα κρατώντας για λογαριασμό του τα όποια χρέη δημιουργήθηκαν τα τελευταία χρόνια. «Υποστήκαμε μεγάλη οικονομική ζημιά το 2003 με την πτώχευση του Alpha Digital. Είχαμε σχεδιάσει την ομάδα με βάση το τηλεοπτικό συμβόλαιο των 180.000 ευρώ που υπογράψαμε και από το οποίο… εισπράξαμε 40.000 ευρώ σε τηλεοπτικό χρόνο. Αν είχαν μπει στο ταμείο του Ατρόμητου εκείνα τα χρήματα, η πορεία του θα ήταν διαφορετική» εξηγεί στο «Βήμα» ο κ. Παπανικόλας.


Ωστόσο, όπως αποκαλύπτει ο πρόεδρος του Ατρόμητου, η συγχώνευση είχε δρομολογηθεί νωρίτερα: «Βλέποντας ότι η Χαλκηδόνα δεν μπορούσε να συγκεντρώσει κόσμο στα παιχνίδια της προτείναμε στον κ. Σπανό να ενώσουμε τις δυνάμεις μας. Είναι αλήθεια ότι αιφνιδιάστηκε. Μας απάντησε ότι θα ήθελε προηγουμένως να δοκιμάσει η Χαλκηδόνα τις δυνατότητές της στην A’ Εθνική και η υπόθεση πάγωσε. Συνέχισα όμως να «ενοχλώ» τους ιδιοκτήτες της Χαλκηδόνας και τον Νοέμβριο του 2004 οι συζητήσεις μας τέθηκαν σε νέα βάση. Ο κ. Σπανός προχώρησε σε έρευνα αγοράς προκειμένου να διαπιστώσει την αποδοχή την οποία είχε ο Ατρόμητος στην τοπική κοινωνία του Περιστερίου. Τα συμπεράσματα ήταν θετικά. H έρευνα, εκτός από το ενδιαφέρον για τον Ατρόμητο και το ποδόσφαιρο, κατέγραψε και τον δικαιολογημένο φόβο των πολιτών και των φορέων της πόλης ο οποίος είχε να κάνει κυρίως με το όνομα, τα χρώματα και την ιστορία του συλλόγου. Κατά κάποιον τρόπο, τους φόβιζε η λέξη συνένωση. Ο κ. Σπανός ευτυχώς σεβάστηκε το όνομα και την ιστορία του Ατρόμητου και είμαστε πλέον σε μια νέα αφετηρία».


* Δεν υπάρχει μέλλον χωρίς λαϊκό έρεισμα


Εκτός όμως από τον Ατρόμητο, το ερώτημα «πού πάμε και αν θα αντέξουμε τον ανταγωνισμό» απασχολούσε και τη Χαλκηδόνα. Από τη στιγμή μάλιστα που ο κ. Σπανός άφησε να φανεί ότι συζητεί σοβαρά το ενδεχόμενο μετακόμισης της ομάδας, ουκ ολίγοι «γαμπροί» εκδήλωσαν ενδιαφέρον για να συνάψουν μαζί της γάμο. Προτάσεις έγιναν από πολλές συνοικίες της Αθήνας και αρκετές πόλεις της Ελλάδας. Οι ιδιοκτήτες της Χαλκηδόνας δεν ήθελαν όμως να εγκαταλείψουν την Αθήνα…


«Βλέποντας τις εξελίξεις στο τελευταίο πρωτάθλημα και την άνοδο των ομάδων της περιφέρειας, οι οποίες και καλό ποδόσφαιρο έπαιζαν και πολύ κόσμο συγκέντρωναν στα παιχνίδια τους, σκέφτηκα ότι η Χαλκηδόνα, αν δεν αποκτήσει λαϊκό έρεισμα και φιλάθλους, δεν θα έχει μέλλον. H μετακόμιση έπρεπε να γίνει προτού αρχίσει η φθορά. Προτάσεις συνένωσης δεχθήκαμε αρκετές και μάλιστα από ιστορικές ομάδες. Επιλέξαμε τη λύση του Ατρόμητου επειδή εκφράζει πληθυσμιακά τον πέμπτο δήμο της χώρας, ενώ από πλευράς νοοτροπίας έχει το ίδιο μέταλλο με εμάς. Από τη στιγμή που ο δήμαρχος της πόλης κ. Ανδρέας Παχατουρίδης δεσμεύτηκε για τις γηπεδικές εγκαταστάσεις, όλα τα υπόλοιπα προβλήματα δεν μπορούσαν να αποτελέσουν εμπόδιο» επισημαίνει στο «Βήμα» ο κ. Σπανός.


* Δυναμική για όλα τα δυτικά προάστια


Είναι αλήθεια ότι κάποια ελάχιστα κίνητρα τα οποία έχει θεσπίσει η πολιτεία για τη συνένωση ομάδων αφορούν μόνο τα ερασιτεχνικά σωματεία. Για να προχωρήσει η συνένωση του Ατρόμητου με τη Χαλκηδόνα ο κ. Παπανικόλας ανέλαβε προσωπικά το χρέος των 700.000 ευρώ της ομάδας του Περιστερίου προς το IKA, την Εφορία και προς τρίτους. Αυτό σημαίνει ότι ο «νέος» Ατρόμητος Αθηνών ξεκινάει καθαρός και με τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις στο πρωτάθλημα της A’ Εθνικής.


«Ο Ατρόμητος διαθέτει μεγάλο όνομα. Το διαπίστωσαν αυτό οι ιδιοκτήτες της Χαλκηδόνας και έτσι αποδέχθηκαν και το όνομα. H ομάδα, αν πάει καλά αγωνιστικά, έχει τις δυνατότητες να βγει από τα στενά όρια του Δήμου Περιστερίου. Να εκπροσωπήσει δυναμικά όλα τα δυτικά προάστια. Πιστεύω ότι έχει τη δυναμική να αγαπηθεί όπως και ο Εργοτέλης. Να γίνει η συμπαθέστερη ομάδα της A’ Εθνικής» αισιοδοξεί ο κ. Παπανικόλας, καλώντας παράλληλα και άλλες ομάδες οι οποίες αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα να αντιγράψουν το παράδειγμα της συγχώνευσης Ατρόμητου και Χαλκηδόνας.


«Ολοι μιλάνε επικριτικά για το γεγονός ότι στα επαγγελματικά πρωταθλήματα, και όχι μόνο του ποδοσφαίρου, αγωνίζονται πολλές ομάδες από το Λεκανοπέδιο. Εμείς δείξαμε τον δρόμο. H κίνηση αυτή αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση. Οσο υπάρχουν κατακερματισμένες δυνάμεις, πρόοδος δεν μπορεί να υπάρξει. Δείτε στα ανατολικά προάστια την πορεία του Εθνικού Αστέρα, της Δόξας Βύρωνα, του Αθηναϊκού, του Ηλυσιακού. Ακόμη και ο Βόλος δεν μπορεί να αντέξει δύο μεγέθη όπως η Νίκη και ο Ολυμπιακός. Καλό είναι να σεβόμαστε την ιστορία αλλά ακόμη καλύτερο να αντιμετωπίζουμε με ρεαλισμό την πραγματικότητα» τονίζει ο κ. Παπανικόλας.


Στόχος 100.000 εισιτήρια τη νέα αγωνιστική περίοδο


Ο Ατρόμητος Αθηνών την αγωνιστική περίοδο 2005-2006 φιλοδοξεί να διαθέσει περισσότερα από 100.000 εισιτήρια. Το στάδιο όπου θα αγωνίζεται είναι χωρητικότητας περίπου 10.000 θέσεων και η διοίκηση, εφαρμόζοντας μια πολιτική η οποία θα λαμβάνει υπόψη της τα οικονομικά προβλήματα της νεολαίας της περιοχής, φιλοδοξεί να το γεμίζει σε όλους τους αγώνες και όχι μόνο στις αναμετρήσεις με τους λεγόμενους μεγάλους.


Επιπλέον η Χαλκηδόνα δεν θα σταματήσει να στολίζει τον ποδοσφαιρικό χάρτη της χώρας. Επειδή είναι προσφυγικό σωματείο και οι λιγοστοί έστω οπαδοί που την ακολουθούσαν στενοχωρήθηκαν που εγκαταλείπει τη Νίκαια, ο κ. Σπανός δηλώνει ότι θα επανιδρύσει το ερασιτεχνικό σωματείο. «Εκανα το χρέος μου απέναντι στη Χαλκηδόνα. Την πήρα από τις ερασιτεχνικές κατηγορίες του Πειραιά και την ανέβασα στην A´ Εθνική. Επειδή έχω όμως ηθική υποχρέωση απέναντι σε κάποιους ανθρώπους, θα επανιδρύσω την ερασιτεχνική Χαλκηδόνα, η οποία θα ξεκινήσει να παίζει ποδόσφαιρο από τη Γ’ τοπική κατηγορία του Πειραιά. Κάποιοι μπορεί να στενοχωρήθηκαν από τη μετακίνηση, η λογική όμως ήταν μαζί μου» υποστηρίζει ο κ. Σπανός.


Με την ίδια λογική μακάρι να σκεφθούν και πολλοί άλλοι ιδιοκτήτες επαγγελματικών ομάδων. Το φαινόμενο η Χαλκηδόνα, ο Ιωνικός και η Προοδευτική να έχουν την έδρα τους σε μια απόσταση ενός χιλιομέτρου και να συμμετέχουν ως ξεχωριστά οικονομικά και αγωνιστικά μεγέθη -και κατά κανόνα σε άδεια γήπεδα -στο πρωτάθλημα της A’ Εθνικής δύσκολα εμφανίζεται σε άλλη χώρα του κόσμου, για να μη μιλήσουμε για τη Γερμανία, τη Γαλλία, τις ΗΠΑ (NBA) και σε μεγάλο βαθμό την Ισπανία και την Ιταλία, οι οποίες έχουν υιοθετήσει το (μητροπολιτικό) μοντέλο «μία μεγάλη ομάδα σε κάθε πόλη-περιοχή».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.