Η νέα γενιά και η επιστροφή του Παπαϊωάννου στα τατάμι

Η νέα γενιά και η επιστροφή του Παπαϊωάννου στα τατάμι * Οι Διονύσης και Βασίλης Ηλιάδης και ο Αλεξανίδης ελπίδες για ολυμπιακά μετάλλια το 2004, όπου φιλοδοξεί να αγωνισθεί και ο κορυφαίος τζουντόκα Με απόφαση της Διεθνούς Ομοσπονδίας το ελληνικό τζούντο θα εκπροσωπηθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 σε τέσσερις από τις επτά κατηγορίες των ανδρών και στις τρεις από τις επτά κατηγορίες των γυναικών.

Με απόφαση της Διεθνούς Ομοσπονδίας το ελληνικό τζούντο θα εκπροσωπηθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 σε τέσσερις από τις επτά κατηγορίες των ανδρών και στις τρεις από τις επτά κατηγορίες των γυναικών. Η κοινοποίηση της απόφασης ήταν αρκετή για να επιστρέψουν στα τατάμι η Μαρία Καραγιαννοπούλου, η οποία είχε εκπροσωπήσει το ελληνικό τζούντο το 1992 στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης, και ο Χάρης Παπαϊωάννου, ο οποίος το 1996 στην Ατλάντα είχε καταλάβει την 7η θέση στην κατηγορία των +95 κ. Οι ομοσπονδιακοί προπονητές κκ. Νίκος Ηλιάδης και Βλαδίμηρος Παπαδόπουλος τον τελευταίο χρόνο εργάζονται με τα νέα παιδιά τα οποία θα σηκώσουν το βάρος των υποχρεώσεων το 2004. Ο λόγος για τον 18χρονο Διονύση Ηλιάδη (100 κ.), ο οποίος το 2001 κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα νέων, τον 23χρονο Λαυρέντη Αλεξανίδη (60 κ.) και τον 20χρονο Βασίλη Ηλιάδη (+100 κ.), οι οποίοι κατέλαβαν την πέμπτη και την έβδομη θέση στο αντίστοιχο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα των ανδρών.


Συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες θα διεκδικήσουν επίσης ο 27χρονος Γιάννης Τσαπάρας, ο οποίος στους Μεσογειακούς Αγώνες της Τύνιδας κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στην κατηγορία των 90 κ., ο Νίκος Μίμος (στα 81 κ.), ο Οδυσσέας Τζιγκουτζίδης (100 κ.), ο Αρθούρος Καβαφίδης (73 κ.) και οι Συμεωνίδης, Φιλίππου (στα 60 κ.). Για μια θέση στην ομάδα θα προσπαθήσουν επίσης ο Εδουάρδος Γεωργιάδης (60 κ.), ο οποίος το 2001 κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στους Βαλκανικούς νέων, ο Κώστας Γαλουζής (73 κ.) και ο Μωυσής Ηλιάδης (90 κ.), οι οποίοι κατέκτησαν το χάλκινο μετάλλιο στην ίδια διοργάνωση, καθώς επίσης οι Ανδρέας Δρίτσας (60 κ.), Ιωάννης Τάνκωφ (73 κ.), οι οποίοι κατέκτησαν το χάλκινο μετάλλιο στο Βαλκανικό εφήβων. Με την εθνική ομάδα γυναικών προετοιμάζονται οι Μαρία Καραγιαννοπούλου (48 κ.), Αποστολία Μυτιληνού (52 κ.), Ιουλιέτα Γοργόλη (57 κ.), Ελένη Τάμπαση (63 κ.), Αλεξία Κουρτελέση (70 κ.), Βαρβάρα Ακριτίδου (78 κ.) και Ελένη Πάτσιου (78 κ.).




«Λάθη και παραλείψεις προηγούμενων διοικήσεων κράτησαν το ελληνικό τζούντο μακριά από τα διεθνή στάνταρ. Εμεινε ανεκμετάλλευτη η 7η θέση την οποία κατέλαβε ο Χάρης Παπαϊωάννου στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντας το 1996, με αποτέλεσμα το ελληνικό τζούντο να μην εκπροσωπηθεί το 2000 στην Ολυμπιάδα του Σίδνεϊ» δηλώνει ο κ. Νίκος Βασιλάκος, πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Τζούντο. «Ταλέντα υπήρχαν πάντοτε. Ηταν όμως είτε απογοητευμένα από την πολιτική της ομοσπονδίας είτε εν υπνώσει. Η νέα διοίκηση που ανέλαβε τον Οκτώβριο του 2000 προσπαθεί να ξυπνήσει τον κοιμώμενο γίγαντα. Τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα δείχνουν ότι βαδίζουμε στον σωστό δρόμο και οι ομοσπονδιακοί προπονητές Νίκος Ηλιάδης και Βλαδίμηρος Παπαδόπουλος πιστεύουν πως στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας μπορούμε να διεκδικήσουμε δύο μετάλλια. Σε επιστημονικό επίπεδο, συνεργαζόμαστε με τον καθηγητή των ΤΕΦΑ Αθηνών κ. Χρήστο Κόλια, με το αντίστοιχο τμήμα βαρέων αθλημάτων του ΤΕΦΑ Κομοτηνής, αλλά και με το Ινστιτούτο Αθλητικών Ερευνών της Μόσχας, ο διευθυντής του οποίου, κ. Αγκοπιάν, επισκέφθηκε πρόσφατα την ομοσπονδία μας και είχε συνεργασία με τους υπευθύνους των εθνικών ομάδων. Το 2003 έχουμε αναλάβει τη διοργάνωση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος ανδρών».


Το ελληνικό τζούντο διανύει τη νεανική του ηλικία. Ως άθλημα οργανώθηκε το 1977 στις γραμμές του ΣΕΓΑΣ και έγινε διοικητικά αυτοκέφαλο το 1984. Σε Ολυμπιακούς Αγώνες εκπροσωπήθηκε για πρώτη φορά το 1992 στη Βαρκελώνη και ως κορυφαία διάκριση έχει να επιδείξει την έβδομη θέση του Χάρη Παπαϊωάννου στην Ολυμπιάδα της Ατλάντας το 1996. Η Ελληνική Ομοσπονδία Τζούντο έχει στις γραμμές της 130 ενεργά σωματεία τα οποία εκπροσωπούν 5.000 αθλητές. Το 2001 επιχορηγήθηκε με 190 εκατ. δρχ. από τη ΓΓΑ και με 25 εκατ. δρχ. από την ΕΟΕ.


Το ολυμπιακό τουρνουά του 2004 θα φιλοξενηθεί στο κλειστό γυμναστήριο που κατασκευάζεται στα Ανω Λιόσια.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.