Δευτέρα 7/1


* Αιφνιδιαστικά ο πορτογάλος προπονητής της ΑΕΚ Φερνάντο Σάντος παραιτείται γιατί ο Μάκης Ψωμιάδης πέταξε στο καλάθι των αχρήστων τις υποδείξεις του και αγοράζει ποδοσφαιριστές μόνος του. Τα μεσάνυχτα 150 «original» οπαδοί της Ενωσης πάνε στο Κεφαλάρι στο σπίτι του Πορτογάλου και τον παρακαλάνε να αλλάξει γνώμη. Ο Σάντος πείθεται και τα ξημερώματα συναντάται με τον Big Mac, ενώ ο έτερος ισχυρός άνδρας της ΑΕΚ Ντέμης Νικολαΐδης παρακολουθεί άγρυπνος τις εξελίξεις. Με όλα αυτά περνάει στα ψιλά η είδηση ότι ο διαιτητής Κύρος Βασσάρας γίνεται ο πρώτος έλληνας ρέφερι που επιλέγεται να σφυρίξει σε Μουντιάλ.


Τρίτη 8/1


* Ο πρόεδρος του Ολυμπιακού Σωκράτης Κόκκαλης δηλώνει ότι τους αγώνες της ομάδας μπάσκετ θα τους παρακολουθούν μόνο όποιοι έχουν εισιτήρια διαρκείας, ενώ σε τηλεοπτική συνέντευξή του διαψεύδει τις φήμες ότι ο ποδοσφαιρικός Ολυμπιακός ενδιαφέρθηκε για τον Σάντος, αποκαλεί «φερέφωνο» τον Αγγελο Φιλιππίδη, αρνείται ότι είναι «ξεύτιλο» το ελληνικό πρωτάθλημα, ζητεί έλεγχο της πολυ-ιδιοκτησίας και να περάσει η διαιτησία στην ΕΠΑΕ. Δεν χάνει ευκαιρία να ασκήσει και κριτική στα ΜΜΕ γιατί έκαναν τον Θωμά Μητρόπουλο «πιο γνωστό από την Coca-Cola».


Τετάρτη 9/1


* Ολοκληρώνεται με χάπι εντ το σίριαλ Σάντος. Ο Πορτογάλος (υπο)γράφει τους όρους ανάκλησης της παραίτησής του, ενώ ο Ψωμιάδης σε όποιους τον ρωτάνε αν θα κάνει μεταγραφές απαντά: «Πρώτα θέλω να πάρω ανάσες μετά το ζόρι που πέρασα»! Εν τω μεταξύ οι οπαδοί του Ολυμπιακού ζουν μεγαλεία γιατί η ομάδα πόλο πνίγει τον Παναθηναϊκό στην πισίνα (14-6) και γιατί το TV Magic θα μεταδίδει τους αγώνες της ομάδας μπάσκετ για την Ευρωλίγκα.


Πέμπτη 10/1


* Στην Ελλάδα οι αποφάσεις της αθλητικής δικαιοσύνης είναι πιο θεαματικές από τους αγώνες. Ο αθλητικός δικαστής εξετάζοντας το φύλλο αγώνα τιμωρεί την ομάδα μπάσκετ του Ολυμπιακού με μηδενισμό αλλά και αφαίρεση δύο βαθμών από το επόμενο πρωτάθλημα! Την ίδια ημέρα η ΕΠΑΕ αποφασίζει τη δημιουργία 86 κέντρων τζόγου (σπορτ κλαμπ) και την τοποθέτηση 3.600 ηλεκτρονικών μηχανημάτων σε όλη την Ελλάδα, ενώ ο Παναθηναϊκός καταθέτει σχέδια για νέα λαχεία και κουπόνια. Στο εξωτερικό ενδιαφέρονται για γήπεδα, στην Ελλάδα για ταμειακές μηχανές.


Παρασκευή 11/1


* Η επιμονή του προπονητή του Πανιωνίου Ντούντου Ντουμιτρίου ανταμείβεται και με καθυστέρηση τεσσάρων ετών έρχεται στην Ελλάδα ο Νίκι Παντούρου. Στον Ακράτητο έρχεται ο Κραζβίλντας Μικουλένας που είχε δοκιμαστεί και απορριφθεί το 1999 από τον Παναθηναϊκό. Κατά τα άλλα ζούμε τη μεταγραφική περίοδο των επιστροφών καθώς όλα δείχνουν ότι γυρίζουν ο Ζαν-Ζακ Μισέ Μισέ στον Πανιώνιο και ο Γιώργος Βακουφτσής στον Ηρακλή.


Σάββατο 12/1


* Αρχίζουν ξανά τα ποδοσφαιρικά πρωταθλήματα Α’ και Β’ Εθνικής. Στην Α’ Εθνική ξεχωρίζει το (σημερινό) ματς Ηρακλή – ΑΕΚ στη Θεσσαλονίκη, στο οποίο είναι αμφίβολη η συμμετοχή του Ντέμη Νικολαΐδη.


* Τουλάχιστον η υποταγή του Σωλήνα δεν έγινε με το εθιμοτυπικό του ρωμαϊκού θριάμβου: η F*hrerin να κατεβαίνει την Κηφισιάς με ανοιχτή BMW. Πίσω της να σέρνει με αλυσίδες τον Γιώργο Βασιλακόπουλο και να ακολουθούν οι αυλικοί τού «2004». Να σταματάει η BMW μπροστά στο σουπερμάρκετ του κτιρίου της Κηφισιάς, οι μανάδες να λένε στα παιδάκια τους «κοίτα τον, παιδί μου, για τελευταία φορά, είναι ο επαναστάτης Σωλήνας, ο τελευταίος βάρβαρος πρόεδρος ομοσπονδίας που αντιστάθηκε στη F*hrerin». Μετά να ανεβάζουν τον αλυσοδεμένο Βασιλακόπουλο στην αίθουσα του διοικητικού συμβουλίου και να ρωτάει η Γιάννα: «Συμβούλιο, συμβούλιο, ποια είναι η ομορφότερη όλων;». «Εσύ, Madame». «Και τι παθαίνουν οι προδότες τού «2004»;». «Εξοντώνονται, Madame, σαν κιρσοί και ραγάδες». Μετά όλοι μαζί να μεταφέρουν τον Σωλήνα στο υπόγειο του κτιρίου τραγουδώντας τον νέο ύμνο τού «2004». Είναι ο Θούριος του Ρήγα σε στίχους Φουστάνου: «Ακόμα τούτη η άνοιξη. Ραγάδες, ραγάδες». Και να πνίγουν τον Σωλήνα μέσα σε ένα βαρέλι φέτα.


* Η ένταξη του Βασιλακόπουλου στο «2004» έγινε χωρίς περιττές φανφάρες. Μια σύντομη εκδήλωση στο κτίριο της Κηφισιάς για τον εθελοντισμό και η υπόσχεση από τον πρόεδρο του μπάσκετ ότι θα στείλει τον προσωπικό του θίασο, την Εθνική ομάδα, σε αγώνα επίδειξης στην Κρήτη για να προπαγανδιστεί ο εθελοντισμός στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Μπορεί στην εκδήλωση να μην παιάνισε το Pomp and Circ*mstance του Elgar αλλά οι πανηγυρισμοί στην Κηφισιάς ήταν ανάλογοι του Λονδίνου μετά τη νίκη στο Mafeking. «Ο Βασιλακόπουλος είδε ότι δεν πήγαινε πουθενά. Οτι το μπάσκετ θα ήταν το μόνο άθλημα που θα έμενε έξω από το «2004». Είδε επίσης ότι ο πρόεδρος της FIFA Μπορίς Στάνκοβιτς είναι κολλητός του Ζακ Ρογκ. Ηταν επόμενο να συνθηκολογήσει. Εβαλε τον Κιουμουρτζόγλου διευθυντή αθλήματος για το μπάσκετ και προσχώρησε στο ολυμπιακό κίνημα».


* Αν το «Ραγάδες, ραγάδες» είναι ο επίσημος ύμνος της Οργανωτικής Επιτροπής, το «Νυχτολούλουδο» είναι το προσωπικό εμβατήριο του Γιάννη Σπανουδάκη. Τις γιορτές ο διευθύνων σύμβουλος του «2004» με τη συμμετοχή πολυπληθούς μπαλέτου έκανε το τουρ των μπουζουκομάγαζων της Αθήνας. Μετά το bo*zo*ki crash co*rse, αν κάποιος ρώταγε τον CEO ποιος διοργάνωσε τους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες, θα απαντούσε: «Ο Στηβ Κακέτσης». «Και ποιος έγραψε τους στίχους του Ολυμπιακού Υμνου;». «Ο Φοίβος».


* Αντίθετα, αυτοί που θα έπρεπε να είναι μετρ στα προγράμματα των μαγαζιών καταστράφηκαν από τον εκσυγχρονισμό. Στα γραφεία της ΕΠΟ στη λεωφόρο Συγγρού ο Βασίλης Γκαγκάτσης κατέστρωνε τα σχέδια επικοινωνίας για τη συνδιοργάνωση με την Τουρκία του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος του 2008. «Θα χρειαστούμε 50 δημοσιογράφους με 800 δολάρια το κεφάλι. Για να τους ρίχνουμε δεξιά, αριστερά κροσέ και γκολ θα χρειαστεί ένας που να ξέρει τον συνδυασμό, 1.500 δολάρια. Και θα βάλουμε και έναν πολιτικό συντάκτη, τον Κ.Π. (Κατά Παραγγελία), με 3.000 δολάρια τον μήνα». Ολοι έμειναν εντυπωσιασμένοι. Οχι για τον αριθμό των συντακτών αλλά για το ότι ο Γκαγκάτσης έβγαζε τους μισθούς σε δολάρια. Ωσπου να καταλάβουν ότι σε δολάρια κάνει τους υπολογισμούς του το υπουργείο Εξωτερικών.


* Ενώ ο Γκαγκάτσης δεν έχει κανένα πρόβλημα να μοιράσει λεφτά, ζορίζεται άσχημα να παραχωρήσει τη διαιτησία στην ΕΠΑΕ. Στην εποχή της προεδρίας του Βίκτορα Μητρόπουλου, αν είχε δημοσιευθεί ότι η ΕΠΑΕ διεκδικεί τη διαιτησία, σήμερα ο Ρουφίνεν και ο Μπλάτερ θα είχαν βάλει την Εθνική Ελλάδας να παίζει στο Κύπελλο Νοτιοανατολικής Ασίας. Το πρόβλημα του Γκαγκάτση είναι ότι την πρόταση για να πάει η διαιτησία στην ΕΠΑΕ την έκανε ο Σωκράτης Κόκκαλης. Το μόνο «όχι» που θα έλεγε ο πρόεδρος είναι αν ο Κόκκαλης τον ρώταγε: «Υπάρχει κάτι που δεν θα έκανες για μένα;». Για να μη δημιουργηθούν υποψίες από το πάθος του Γκαγκάτση για νεαρούς μαυροφορεμένους άνδρες με κοντά παντελονάκια ας σημειωθεί κάτι. Στο ελληνικό ποδόσφαιρο δύο είναι τα αντικείμενα του πόθου των παραγόντων: ο έλεγχος της διαιτησίας και των τηλεοπτικών δικαιωμάτων. Τα υπόλοιπα, όπως η ποιότητα του ποδοσφαίρου και η προσέλκυση φιλάθλων, θεωρούνται προλήψεις του παρελθόντος.



Με άψογο στιλ ο πρίγκιπας Χάρι, γιος του Καρόλου και της λαίδης Νταϊάνα, αποφεύγει το μαρκάρισμα του αντιπάλου του. Οχι όμως και τον φωτογραφικό φακό των αναρίθμητων paparazzi που συγκεντρώθηκαν στον αυλόγυρο του περίφημου κολεγίου του Ιτον για να τον απαθανατίσουν, ενώ συμμετέχει στον παραδοσιακό ετήσιο αγώνα ανάμεσα στους Oppidans και τους Scholars ­ δηλαδή τους σπουδαστές που (έχουν να) πληρώνουν τα δίδακτρα και αυτούς που χαίρουν υποτροφίας αντίστοιχα. Μια πραγματική ποδοσφαιρική πάλη των τάξεων ανάμεσα στους έχοντες και τους μη έχοντες, όπου οι μαθητές-παίκτες φορούν τις στολές με τις οποίες έπαιζαν ποδόσφαιρο οι Βρετανοί του 19ου αιώνα. Τα δυνατά μαρκαρίσματα και ο επιπόλαιος τραυματισμός του πρίγκιπα ήταν τα μόνα αξιόλογα του αγώνα, καθώς η μπάλα με τις φλούδες δέρματος δεν μπήκε ούτε μία φορά στο τέρμα. Αρκούν. Το ζήτημα δεν είναι το ποδόσφαιρο αλλά η φωτογραφία του νεαρού γαλαζοαίματου να ντριπλάρει, η οποία φέρνει την κάποτε ακριβοθώρητη βασιλική οικογένεια πιο κοντά στις μάζες. Με το καλό και χούλιγκαν στις κερκίδες; Η ΠΑΛΙΚΑΡΙΑ ΤΟΥ ΝΤΕΜΗ


Ως την αρχή της εβδομάδας ο εικονιζόμενος Ντέμης Νικολαΐδης ήταν γνωστός για το ταλέντο και το σόου εντός και για την κοσμική ζωή του εκτός γηπέδων. Ενας ακόμη κακομαθημένος σουπερστάρ, δημιούργημα των jock sniffers της κοσμικής Αθήνας. Οι περιστάσεις όμως δημιουργούν άνδρες. Αδιαφορώντας για την ενδεχόμενη μήνιν του Μάκη Ψωμιάδη ο Νικολαΐδης επισκέφθηκε το βράδυ της Δευτέρας τον Φερνάντο Σάντος στο σπίτι του στην Εκάλη. Του θύμισε πως αυτός έλεγε ότι μαζί θα πολεμήσουν και τον έπεισε να ανακαλέσει την παραίτησή του. Και πιθανότατα έσωσε την εφετινή πορεία της ΑΕΚ.