Ετσι ξεχρεώθηκε ο Ολυμπιακός

Από τον περασμένο μήνα οι Ερυθρόλευκοι είναι «λευκοί» ως προς τις οφειλές τους προς το Δημόσιο, που προκλήθηκαν από τη διαχείριση των διοικήσεων Κοσκωτά και Σαλιαρέλη Ετσι ξεχρεώθηκε ο Ολυμπιακός Ο Πέτρος Κόκκαλης εξηγεί την επιλογή για εφάπαξ καταβολή 1 δισ. δρχ. και απαντά σε όσους μιλούσαν για «χαριστικές ρυθμίσεις» Λ. ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΠΟΥΛΟΣ Επί 13 χρόνια ο Ολυμπιακός ήταν







Επί 13 χρόνια ο Ολυμπιακός ήταν (κατα)χρεωμένος στο ελληνικό Δημόσιο. Στο τεφτέρι του εκάστοτε υπουργού Οικονομικών το όνομα ΠΑΕ Ολυμπιακός ήταν καταχωρημένο πρώτο πρώτο με έντονα μαύρα γράμματα και συνοδευόταν από πολλά (αριθμητικά) στοιχεία… Οι κακές γλώσσες μιλούσαν για χαριστικές ρυθμίσεις και για την «ομάδα του Δημοσίου», με την ευνοϊκή μεταχείριση. Ολα αυτά όμως έλαβαν τέλος προς μηνός, όταν η διοίκηση της ΠΑΕ εξόφλησε «πακέτο» και τις 16 μηνιαίες δόσεις που απέμεναν. Οι Ερυθρόλευκοι απέδωσαν στο Δημόσιο 1.032.343.171 δρχ. με αποτέλεσμα ο Ολυμπιακός να απεμπλακεί οριστικά από τον βραχνά του… έφορα. Ο υπεύθυνος διεθνών σχέσεων της ΠΑΕ Ολυμπιακός κ. Πέτρος Κόκκαλης εξηγεί γιατί η διοίκηση επέλεξε αυτήν τη χρονική στιγμή για να ξεχρεώσει το ελληνικό Δημόσιο: «Ο σύλλογος προτίμησε να προχωρήσει στην αποπληρωμή του χρέους γιατί τον συμφέρει. Το ποσό μπορούσε να το αντέξει η διοίκηση και προτιμήθηκε να καταβληθεί από το να περιμένουμε ακόμη 16 μήνες για να ξεμπερδεύουμε». Στο ερώτημα αν όλα αυτά τα χρόνια ο Ολυμπιακός έχει ευνοηθεί από τις ρυθμίσεις των χρεών, ο κ. Π. Κόκκαλης παραπέμπει στα χρήματα που έχουν καταβληθεί. «Και άλλες ΠΑΕ και ειδικά ΚΑΕ έχουν συμφωνήσει με το ελληνικό Δημόσιο και ρύθμισαν τα χρέη τους. Πληρώνουν για ένα διάστημα στην αρχή και στη συνέχεια δεν είναι συνεπείς. Γι’ αυτό δεν ευθύνεται ο Ολυμπιακός».


* 3 δισ. δρχ. μέσα σε οκτώ χρόνια


Ο κ. Π. Κόκκαλης επισημαίνει ότι ο Ολυμπιακός με την αποπληρωμή των χρεών του συμβάλλει στην εξυγίανση του ελληνικού ποδοσφαίρου και θεωρεί ότι και οι υπόλοιπες ομάδες πρέπει να ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο. Επίσης εξηγεί ότι καμία ΠΑΕ ή ΚΑΕ δεν νομιμοποιείται να κατηγορήσει τον Ολυμπιακό ότι ευνοήθηκε από τις ρυθμίσεις με το ελληνικό Δημόσιο: «Ο Ολυμπιακός όλα αυτά τα χρόνια ήταν συνεπής και δεν ευνοήθηκε. Κατέβαλε περισσότερα από 3 δισ. δρχ. για να ξεπληρώσει το χρέος του. Επίσης ήταν συνεπής προς τις υποχρεώσεις του και έδωσε 2 δισ. δρχ. προς το ελληνικό Δημόσιο για ΦΠΑ μεταγραφών, όταν άλλες ομάδες αναγράφουν στα συμβόλαια μικρότερα ποσά για να γλιτώνουν την Εφορία. Υπάρχουν πολλές ΚΑΕ που χρωστούν χρήματα, όπως ο Αρης και ο ΠΑΟΚ, αλλά δεν φροντίζουν να ξεπληρώσουν. Αν η ΚΑΕ ΠΑΟΚ, π.χ., δεν μπορεί να είναι συνεπής ας πουλήσει το γήπεδο που της χάρισε η πολιτεία για να ξεχρεώσει». Η αποπληρωμή των χρεών ξεκίνησε το 1992, όταν το Πρωτοδικείο όρισε διοίκηση στον Ολυμπιακό και ο κ. Σωκράτης Κόκκαλης ανέλαβε να βγάλει την ΠΑΕ από το αδιέξοδο που την είχε οδηγήσει η οικονομική διαχείριση των διοικήσεων Κοσκωτά και Σαλιαρέλη. Συνολικά τα τελευταία οκτώ έτη η ΠΑΕ κατέβαλε στο ελληνικό Δημόσιο 3.110.206.402 δρχ. για να ξεπληρώσει τα χρέη που δημιουργήθηκαν από τις διοικήσεις του Ολυμπιακού από το 1987 ως το 1992. Μέσα σε αυτά τα πέντε χρόνια στο αρχικό χρωστούμενο ποσό των 872.478.812 δρχ. προστέθηκαν προσαυξήσεις ύψους 2.237.757.590 δρχ., με αποτέλεσμα το συνολικό ποσό που η ΠΑΕ ρύθμισε και ξεκίνησε να αποπληρώνει σε δόσεις να ξεπεράσει τα 3 δισ. δρχ.


* Μεταγραφές και ανανεώσεις


Οι καταβολές της ΠΑΕ Ολυμπιακός προς το ελληνικό Δημόσιο τα τελευταία οκτώ χρόνια περιλαμβάνουν: ποσό 498.822.375 δρχ. για οφειλές παρελθόντων χρήσεων του νόμου 2121, ποσό 654.863.790 δρχ. για οφειλές παρελθόντων χρήσεων του νόμου 2166, ποσό 241.233.789 δρχ. για προσαυξήσεις του νόμου 2166, ποσό 31.525.494 δρχ. για οφειλές ρυθμισμένες με τον νόμο 2198 (σε τέσσερις δόσεις), 647.592.375 δρχ. για ρυθμίσεις του νόμου 2243 (48 δόσεις), 32.697.928 δρχ. για ρυθμίσεις του άρθρου 21 του νόμου 2243 (οκτώ δόσεις), 952.386.751 δρχ. για ρύθμιση χρέους ΦΠΑ των μεταγραφών των Ουκρανών Προτάσοφ και Λιτόφτσενκο με βάση τον νόμο 2166 και τέλος 51.083.900 δρχ. προσαυξήσεις του ΦΠΑ για τις μεταγραφές των ανωτέρω ποδοσφαιριστών. Ειδικά στην περίπτωση των πρώην σοβιετικών ποδοσφαιριστών η ΠΑΕ Ολυμπιακός εξόφλησε τα χρέη προς την Ντιναμό Κιέβου μόλις προ ενός έτους και κατέβαλε 700 εκατ. δρχ. και ακόμη 250 εκατ. δρχ για οφειλές προς τρίτους (πχ. στη Λάρισα για τον Καραπιάλη). Εκτός την αποπληρωμή των χρεών υπάρχει ένας ακόμη τομέας όπου η ΠΑΕ Ολυμπιακός ήταν συνεπής. Πρόκειται για τις πληρωμές προς το Δημόσιο από τις μεταγραφές και τις ανανεώσεις των συμβολαίων των ποδοσφαιριστών. Οι Ερυθρόλευκοι τα τελευταία χρόνια πλήρωσαν 2.091.107.941 δρχ. και αυτό επισημαίνεται γιατί είναι από τις λίγες ΠΑΕ που αναγράφουν στα συμβόλαια των ποδοσφαιριστών τα ακριβή ποσά που δόθηκαν για τη μεταγραφή και την ανανέωση. Πέρυσι σε έρευνα του «Βήματος» είχε αποκαλυφθεί το σκάνδαλο των μηδενικών συμβολαίων στα οποία καταφεύγουν οι ελληνικές ΠΑΕ για να γλιτώνουν τα χρήματα που πρέπει να αποδώσουν στην Εφορία. Και τότε το εν λόγω ρεπορτάζ είχε προκαλέσει την παρέμβαση του εισαγγελέα και είχε διαταχθεί έρευνα και προανάκριση. Τέλος αν συνυπολογίσει κανείς και ένα άλλο ποσό, ύψους 1.692.019.846 δρχ., το οποίο ο Ολυμπιακός κατέβαλε επίσης στο Δημόσιο για ΦΠΑ και φόρους μισθωτών υπηρεσιών, τότε τα χρήματα που έχει πληρώσει ο Ολυμπιακός στο ελληνικό Δημόσιο είναι συνολικά περίπου 7 δισ. δρχ. (για την ακρίβεια 6.893.334.189 δρχ.).


Ο Θρύλος και το Χρηματιστήριο


Τα χρήματα που κατέβαλε η διοίκηση του Ολυμπιακού τα τελευταία χρόνια για την εξόφληση των οφειλών της στο Δημόσιο καθιστούν οικονομικά υγιή την Ποδοσφαιρική Ανώνυμη Εταιρεία και σε συνδυασμό με την ανακατασκευή του σταδίου Γ. Καραϊσκάκης και τη δημιουργία σύγχρονου προπονητικού κέντρου στου Ρέντη ανοίγουν νέοι δρόμοι για τον σύλλογο του Πειραιά. Ο κύριος εξ αυτών είναι η είσοδος στο Χρηματιστήριο. Λέγεται μάλιστα ότι γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο η ΠΑΕ Ολυμπιακός προχώρησε στην αποπληρωμή των χρεών της, καθώς υπάρχει ο όρος ότι μια εταιρεία για να εισέλθει στο Χρηματιστήριο θα πρέπει να μην έχει χρέη. Αυτό όμως δεν αρκεί αφού απαιτείται επιπλέον πάνω από τρία χρόνια να είναι και κερδοφόρος. Ετσι προς το παρόν η είσοδος της ΠΑΕ Ολυμπιακός στο Χρηματιστήριο δεν είναι δυνατή. Δεν ισχύει όμως το ίδιο και με την Καλαθοσφαιρική Ανώνυμη Εταιρεία Ολυμπιακός, μέσω της οποίας ο σύλλογος μπορεί να βάλει τη μετοχή του στο Χρηματιστήριο Αθηνών και να ακολουθήσει στο μέλλον και η ΠΑΕ. Πρόσφατα ο πρόεδρος κ. Σ. Κόκκαλης μίλησε για τα μεγαλόπνοα σχέδια του Ολυμπιακού και της Θρύλος ΑΕ, η οποία έχει στην κατοχή της το σήμα του συλλόγου και τις εμπορικές δραστηριότητες που προέρχονται από αυτό.


Οι μπουτίκ από τις οποίες διατίθενται προϊόντα με το σήμα του Ολυμπιακού αποφέρουν σημαντικά κέρδη. Επίσης οι σύνδεσμοι οπαδών των Ερυθρολεύκων ανά την Ελλάδα είναι ένα μέσο για να διακινούνται προϊόντα με το σήμα του συλλόγου. Στη Θρύλος ΑΕ ανήκει και το επίσημο περιοδικό του Ολυμπιακού και στο μέλλον πολλές από τις υπηρεσίες που θα προσφέρονται στο ανακαινισμένο στάδιο Γ. Καραϊσκάκης θα αποφέρουν σημαντικά κέρδη στην ΠΑΕ. Αλλωστε στα μεγάλα αθλητικά κλαμπ της Ευρώπης το μεγαλύτερο μερίδιο από τις εισπράξεις τους προέρχεται από την εκμετάλλευση του σήματός τους, το κέτερινγκ στο γήπεδο και άλλες υπηρεσίες.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.