Ο διαγωνισμός Imagine Cup, που εφέτος διοργανώθηκε για τρίτη φορά, αποτελεί έναν φοιτητικό διαγωνισμό ανάδειξης τεχνολογικών γνώσεων και δυνατοτήτων που διεξάγεται σε 90 χώρες ανά την υφήλιο. Πέρυσι το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης είχε καταλάβει την τρίτη θέση και έτσι η Θεσσαλονίκη φιλοξένησε τους εφετινούς τελικούς της Κεντροανατολικής Ευρώπης στην κατηγορία «Σχεδιασμός λογισμικού». H ελληνική ομάδα απαρτιζόταν από τους Αναστάσιο Βαλσαμίδη, Φανή Τζίμα, Βασιλική Κοσμίδου και Αικατερίνη Δικαίου. Ο διαγωνισμός φιλοξενήθηκε στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας Θεσσαλονίκης υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Ερευνας και Τεχνολογίας. Με την καθοδήγηση του επίκουρου καθηγητή Λεόντιου I. Χατζηλεοντιάδη, η ομάδα του ΑΠΘ παρουσίασε το Sign2Talk, το λογισμικό ενός φορητού συστήματος μετάφρασης νοηματικής γλώσσας για κωφούς ή άτομα με προβλήματα ακοής. Ο κ. Χατζηλεοντιάδης απάντησε στις ερωτήσεις μας σχετικά με την προσπάθεια που κατέβαλε η ελληνική ομάδα και όλα όσα αφορούν το λογισμικό που ανέπτυξε το οποίο θα «ταξιδέψει» στην Ιαπωνία αφού οι τρεις πρώτες ομάδες του διαγωνισμού της Θεσσαλονίκης θα εκπροσωπήσουν την Κεντροανατολική Ευρώπη στους τελικούς του παγκόσμιου διαγωνισμού Imagine Cup 2005, που πρόκειται να διεξαχθούν στη Γιοκοχάμα τον ερχόμενο Ιούλιο




– Πώς προέκυψε η ιδέα για την ανάπτυξη του συγκεκριμένου λογισμικού;


«H ιδέα μάς ήρθε από το θέμα του διαγωνισμού της Microsoft, το οποίο παροτρύνει τη δημιουργία τεχνολογίας που καταργεί τα εμπόδια επικοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων. Είναι σαφές ότι η προτεινόμενη εφαρμογή (Sign2Talk) στοχεύει στο να βοηθήσει κωφούς να επικοινωνήσουν με τους υπόλοιπους ανθρώπους».


– Ποια είναι τα τεχνικά του χαρακτηριστικά;


«Το Sign2Talk αποτελείται από ένα περιβραχιόνιο που περιέχει επιφανειακά ηλεκτρόδια καταγραφής ηλεκτρομυογραφήματος, το οποίο στη συνέχεια μεταδίδεται ασύρματα σε έναν υπολογιστή χειρός. Ο υπολογιστής χειρός επεξεργάζεται το λαμβανόμενο σήμα και αναγνωρίζει τη λέξη που αντιστοιχεί σε κάθε χειρονομία του κωφού, μετατρέποντάς την αυτόματα σε κείμενο. Ακολούθως το κείμενο μετατρέπεται σε φωνή και φθάνει στον συνομιλητή του κωφού. Αντίστροφα, ο συνομιλητής μιλάει, η φωνή του καταγράφεται και αναγνωρίζεται από τον υπολογιστή χειρός και μετατρέπεται σε κείμενο και σε βίντεο της νοηματικής γλώσσας. Και κατά τις δύο κατευθύνσεις επικοινωνίας μεσολαβεί η διαδικασία ανάλυσης του περιεχομένου, η οποία προσδίδει ροή στον διάλογο».


– Ποιες τεχνολογίες οδήγησαν στη δημιουργία του;


«Χρησιμοποιήθηκε το .NET περιβάλλον της Microsoft, καθώς και το .ΝΕΤ CPU ως μικροελεγκτής, ενώ για την ασύρματη επικοινωνία χρησιμοποιήθηκε το πρωτόκολλο Bluetooth».


– Συνεργαστήκατε με άλλους ερευνητές;


«Προς το παρόν η ιδέα αναπτύσσεται στη Μονάδα Επεξεργασίας Σήματος και Βιοϊατρικής Τεχνολογίας του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών στην Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ και έγινε επισταμένη έρευνα της βιβλιογραφίας για να σχεδιάσουμε την τωρινή μορφή του συστήματος. Είμαστε ανοιχτοί σε οποιαδήποτε ενδεχόμενη συνεργασία στο μέλλον».


– Ποια ήταν τα μεγαλύτερα εμπόδια στη δημιουργία του λογισμικού;


«Ο συνδυασμός λογισμικού (software) και υλικού (hardware) αποτέλεσε το βασικότερο πρόβλημα, όπως και η έλλειψη αντίστοιχων ηλεκτρονικών υλικών στην εγχώρια αγορά. Απαιτήθηκε εισαγωγή υλικών από το εξωτερικό και ενδελεχής έρευνα των τυποποιήσεων/οδηγιών χρήσης».


– Πότε προβλέπεται να είναι έτοιμο για μαζική παραγωγή;


«Το Sign2Talk βρίσκεται ακόμη σε πειραματικό επίπεδο και σαφέστατα απαιτείται ικανό χρονικό διάστημα για τον έλεγχό του κάτω από διαφορετικές συνθήκες. Ευελπιστούμε να υπάρξει ενδιαφέρον από εταιρείες οι οποίες να επιταχύνουν τη διαδικασία μετάβασης από την έρευνα στην παραγωγή».


– Εχουν έρθει σε επαφή μαζί σας κάποιες εταιρείες;


«Πιστεύουμε ότι μέσα από τον διαγωνισμό της Microsoft και την παρουσίαση του Sign2Talk στον παγκόσμιο τελικό της Ιαπωνίας θα δοθεί το έναυσμα για την προσέλκυση του ενδιαφέροντος εταιρειών τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Το παράδειγμα της περυσινής ιδέας (SmartEyes, συσκευή που βοηθά τον προσανατολισμό τυφλών στην πόλη) μας κάνει να είμαστε αισιόδοξοι, αφού σε σύντομο χρονικό διάστημα θα ξεκινήσει η επιχορήγηση παραγωγής και η διάθεσή του στους χρήστες».


– Πώς δέχθηκαν το Sign2Talk τα άτομα με προβλήματα ακοής;


«Από την ως τώρα επικοινωνία μας με τη Σχολή Κωφαλάλων Θεσσαλονίκης βιώσαμε τον ενθουσιασμό τους για μια τέτοια ιδέα. Μόλις ολοκληρωθεί η πειραματική φάση, θα συνεργαστούμε σε επίπεδο χρήσης της συσκευής στην πράξη, απ’ όπου θα διαφανούν τα πλεονεκτήματα και οι περιορισμοί της ώστε να συνεχίσουμε την περαιτέρω ανάπτυξή της, μεγιστοποιώντας τη χρηστικότητά της».


– Ποιο ήταν το «μυστικό» της επιτυχίας;


«H ως τώρα ανάπτυξη της συσκευής δεν χρηματοδοτήθηκε από πουθενά και στηρίχθηκε στην αφοσίωση, στο μεράκι και στη σκληρή δουλειά της ομάδας των φοιτητών, στο πλαίσιο του κοινού στόχου μας για κοινωνική προσφορά».