Κυρώσεις σε όσους δεν ψηφίσουν


«Σημαντικές μεταβολές στα πρότυπα εργασίας» εντός των προσεχών ημερών προαναγγέλλει ο υφυπουργός Εργασίας κ. Χρ. Πρωτόπαπας σε συνέντευξή του προς «Το Βήμα», στην οποία δεν παραλείπει να επισημάνει ­ εμμέσως πλην σαφώς ­ ότι θα τεθούν εκτός κόμματος όσοι βουλευτές του ΠαΣοΚ δεν ψηφίσουν το νομοσχέδιο για την Ολυμπιακή την προσεχή Πέμπτη. «Πρέπει να αποδοθούν ευθύνες» τονίζει, για όσους «δεν έχουν καταλάβει την αναγκαιότητα εξυγίανσης και σωτήριας» της εταιρείας. Ο υφυπουργός Εργασίας θεωρεί «λογικό να μην ταυτίζονται τα συνδικάτα με την κυβερνητική πολιτική», καλεί τους πρώην συναδέλφους του συνδικαλιστές «να μη φοβούνται τις αλλαγές» και δηλώνει: «Δεχόμαστε προτάσεις για βελτίωση των σχεδίων μας αλλά θα προχωρήσουμε».





­ Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει ίσως την πιο δύσκολη σύγκρουση στο μέσον της
θητείας της. Θα αντέξει σε αυτή την πίεση που δέχεται από πολλές πλευρές;


«Θα συνεχίσουμε στην πολιτική που έχουμε χαράξει. Δεν επιθυμούμε τη σύγκρουση. Προσπαθούμε με διάλογο να εξηγήσουμε την πολιτική μας, να δημιουργήσουμε ευρύτερες συναινέσεις για αυτήν. Και είμαστε διατεθειμένοι στον διάλογο να δεχθούμε προτάσεις για τη βελτίωση των σχεδίων μας· όμως θα προχωρήσουμε. Γιατί μόνο με τη δημιουργία της ισχυρής Ελλάδας στο νέο ανταγωνιστικό περιβάλλον θα δημιουργήσουμε και το μέλλον, το νέο μοντέλο ευημερίας του λαού μας. Θα συνεχίσουμε χωρίς τον φόβο του πρόσκαιρου πολιτικού κόστους με πίστη στο όραμα και στη στρατηγική μας. Γιατί πιστεύουμε ότι θα οδηγήσουμε στο μεσοπρόθεσμο και διαρκές κοινωνικό όφελος».


­ Αυτή η αντιπαράθεση είναι πέραν των άλλων και «ενδοπασοκική» υπόθεση, αφού βρίσκει αντιμέτωπους την κυβέρνηση με συνδικαλιστικά στελέχη κυρίως του ΠαΣοΚ…


«Οχι, δεν θεωρούμε την όποια διαφωνία με τα συνδικάτα εσωτερική σύγκρουση. Προσέξτε όμως. Είναι λογικό τα συνδικαλιστικά στελέχη, μέλη και μη του ΠαΣοΚ, να μην ταυτίζονται με την κυβερνητική πολιτική. Αλίμονο αν το έκαναν. Και ως μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου δεν τους ζητούμε κάτι τέτοιο. Αντίθετα υπολογίζουμε και σεβόμαστε την άποψή τους. Ζητούμε όμως από όλα ­ ανεξαιρέτως όλα ­ τα στελέχη των συνδικάτων να σκεφθούν με βάση τα γενικότερα συμφέροντα των εργαζομένων και της κοινωνίας μας. Να μη φοβούνται τις αλλαγές αλλά να πρωτοστατούν σε αυτές, με τη δική τους πρόταση, με τη δική τους οπτική, βέβαια. Το χειρότερο θα είναι να αφήσουμε τα πράγματα όπως είναι. Τότε οι συνθήκες θα μας ξεπεράσουν. Τότε θα οδηγήσουμε στο κεκτημένο της ανεργίας».


­ Δεν είναι μόνο οι συνδικαλιστές. Ενας σημαντικός αριθμός βουλευτών του ΠαΣοΚ είχε άλλη διάθεση και στάση, γεγονός που οδήγησε στη γνωστή υποχώρηση της κυβέρνησης. Δεν νομίζετε ότι το πρόβλημα είναι κυρίως πρόβλημα εσωτερικής ισορροπίας στο κόμμα σας;


«Εδώ βέβαια τα πράγματα είναι διαφορετικά. Κοιτάξτε. Πιστεύω στην αναγκαιότητα τάσεων και ιδεολογικών ρευμάτων. Ομως αρνούμαι τη λογική της στείρας εκ του ασφαλούς κριτικής και τη διαρκή αμφισβήτηση των πάντων. Δεν είναι πολιτική το να θες μόνιμα να χαϊδεύεις αφτιά, να γίνεσαι αρεστός για να εξασφαλίζεις το «αντί» χωρίς να υπολογίζεις το πώς θα προχωρήσει κάτι επιτέλους σε αυτή τη χώρα. Πολλοί προσπαθούμε για συναινετικές λύσεις σταθερές, για παράδειγμα, στην Ολυμπιακή. Δεν κάνουμε όμως προσωπική πολιτική, ούτε αναδεικνύουμε εσωκομματικές διαφορές».


­ Γιατί η κυβέρνηση επέβαλε κομματική πειθαρχία, τι φοβήθηκε;


«Στα βασικά θέματα στρατηγικής, που με πλούσιο εσωκομματικό διάλογο αποφασίσαμε (και μάλιστα σε όλα τα επίπεδα), δεν χωρεί διαφορετική πορεία, δεν έχουν θέση οι προσωπικές στρατηγικές. Οταν κουβεντιάζουμε και αποφασίζουμε αναλαμβάνουμε την ευθύνη και να υλοποιήσουμε τις αποφάσεις μας».


­ Αν παρά ταύτα υπάρξουν «διαρροές» κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου για την Ολυμπιακή, τι θα πρέπει να γίνει;


«Εκτός από δικαιώματα, ο καθένας μας στο κόμμα έχει και υποχρεώσεις και ευθύνες. Για να θέλουμε να είμαστε μαζί πρέπει τουλάχιστον στα κρίσιμα ζητήματα να προχωρούμε και μαζί. Πιστεύω όμως ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα. Ελπίζω όλοι να έχουν καταλάβει την αναγκαιότητα εξυγίανσης και σωτηρίας της Ολυμπιακής. Αν παρ’ ελπίδα συμβεί κάτι διαφορετικό, τότε θα πρέπει να αποδοθούν και ευθύνες».


­ Τι εννοείτε με τη λέξη ευθύνες;


«Ο νοών νοείτω».


­ Εχω μια απορία: Ενας πρώην συνδικαλιστής πώς αισθάνεται απέναντι στους πρώην συναδέλφους του;


«Δεν αισθάνομαι «απέναντι» διότι δεν είμαι. Εχω βέβαια σήμερα άλλο ρόλο. Ομως σταθερά πάντα στην πολιτική μου, στην πολιτική που θέλει τον συνδικαλιστή να συνδέεται με τα συμφέροντα της χώρας και της κοινωνίας, προσπαθώ για το καλύτερο και οι συνάδελφοϊ μου το γνωρίζουν. Δεν έχω αλλάξει ιδέες και έχω το ίδιο όραμα για την κοινωνία».


­ Για σκεφθείτε λίγο τον εαυτό σας στη θέση του πρόεδρου της ΓΣΕΕ…


«Δεν εφαρμόζω το «μακριά από τον χορό πολλά τραγούδια ξέρει». Σέβομαι τον ρόλο των συνδικαλιστών και τις συνεχείς προσπάθειες του προέδρου της ΓΣΕΕ, του Χρήστου Πολυζωγόπουλου. Ως υφυπουργός και ως μέλος του ΕΓ προσπαθώ πάντα για ενίσχυση του διαλόγου και αναζήτηση συναινετικών λύσεων. Λύσεων όμως που να δημιουργούν και πρόοδο και προοπτική. Που δεν θα κουκουλώνουν την πραγματικότητα και θα υπονομεύουν το μέλλον».


­ Το νομοσχέδιο για τις εργασιακές αλλαγές τι προβλέπει;


«Την άλλη εβδομάδα θα μπορούμε να πούμε περισσότερα. Προς το παρόν σας λέω: Ναι θα γίνουν μεταβολές, ναι θα αλλάξουμε τα πρότυπα εργασίας σημαντικά. Κύριο μέλημά μας θα είναι: περισσότερη απασχόληση, περισσότερες ευκαιρίες για τους νέους ανθρώπους. Αλλωστε σε μεγάλο βαθμό είχαμε προσεγγίσει ανάλογα ζητήματα και στον κοινωνικό διάλογο».


­ Ποιο είναι αυτό το νέο πρότυπο εργασίας;


«Ευελιξία με ασφάλεια. Εφόδια στους νέους για διαρκή απασχόληση. Κίνητρα για περισσότερες νέες θέσεις εργασίας. Στόχος μας είναι μια κοινωνία με νέες ευκαιρίες για αυτούς που μπορούν, αξιοπρέπεια στη σχέση με το κράτος για όλους και κοινωνική αλληλεγγύη για όσους μείνουν πίσω από τις αλλαγές και κινδυνεύουν να βρεθούν στο κοινωνικό περιθώριο».


­ Ο εμπρησμός του γραφείου σας εκτός από το πρώτο σοκ τι άλλο έφερε στον νου σας;


«Οργή για τον κίνδυνο που διέτρεξαν οι συνεργάτες μου. Τίποτε άλλο. Εχω απόλυτα ήσυχη τη συνείδησή μου, γιατί πράττω μόνο αυτό που μέσα μου πιστεύω. Δεν θα κρίνουν τα γκαζάκια των σκοτεινών κύκλων, θα με κρίνουν οι πολίτες».