» Γίναμε «Big Brother» «
Αυτόν τον Οκτώβριο ο Θεόδωρος Πάγκαλος είναι πιο χαμογελαστός. Οχι ότι έπαψε να είναι σκληρός με τους αντιπάλους του. Αντιθέτως. Οι απρόβλεπτες διεθνείς εξελίξεις τον έχουν κάνει πιο σκληρό, πιο απαιτητικό. «Εγώ δεν είμαι χαζοχαρούμενος» λέει στη συνέντευξη που ακολουθεί. Ορισμένοι αποδίδουν τα λίγο περισσότερα χαμόγελα του ελευσίνιου πολιτικού στη μελλούμενη υπουργοποίησή του. Και κάνουν λάθος. Ολα συνηγορούν ότι ο Θεόδωρος Πάγκαλος θα αναλάβει ξανά σημαντικό κυβερνητικό πόστο, αλλά ο λόγος για τα περισσότερα χαμόγελα είναι άλλος και αποκαλύπτεται στο τέλος αυτής της συνέντευξης.
Στην περιφέρειά σας ποιοι νίκησαν; Οι εκσυγχρονιστές;
«Είδα τα ονόματα των συνέδρων. Πολλοί είναι στενοί μου φίλοι. Αν αυτό τους καθιστά εκσυγχρονιστές, τότε οι εκσυγχρονιστές έχουν μια ισχυρή παρουσία».
Να υποθέσω λοιπόν ότι οι εκσυγχρονιστές θα κάνουν περίπατο στο συνέδριο;
«Οποιοσδήποτε ισχυρίζεται ότι ελέγχει ή μπορεί να προκαταλάβει τις αποφάσεις του συνεδρίου είναι γελασμένος. Δεν υπάρχουν μπλοκ μπετόν γεμάτα με συνέδρους. Είναι ένα πέλαγος το συνέδριο. Οι καλύτερες ιδέες θα βρουν λιμάνι, οι χειρότερες ιδέες θα ναυαγήσουν».
Η εκλογή βέβαια του Κώστα Σημίτη με μεγάλο ποσοστό πρέπει να θεωρείται δεδομένη.
«Ναι, γιατί δεν υπάρχει και άλλη υποψηφιότητα».
Υπάρχει το «λευκό»…
«Το λευκό δεν έχει νόημα. Το να μειώνεις τη μόνη υποψηφιότητα είναι υπονόμευση της ισχύος του κόμματος και της κυβερνητικής προοπτικής του. Δεν βλέπω για ποιο λόγο θα το έκανε κανείς. Αν θέλουν μπορούν να προτείνουν άλλο πρόεδρο».
Δεν μπορεί να αντιδρά κάποιος σε μια υποψηφιότητα χωρίς να θέτει ο ίδιος υποψηφιότητα;
«Ως ατομικό δικαίωμα, προφανώς ο καθένας το έχει, γι’ αυτό υπάρχει και το λευκό. Στην πραγματικότητα όμως υπάρχει μια οργανωμένη ομάδα η οποία θέλει να εκφραστεί με το λευκό. Το θεωρώ λάθος. Δεν θα τους επιβάλουμε την κομματική θανατική ποινή αλλά όλα τα στελέχη με επιρροή πρέπει να βγουν έγκαιρα και απερίφραστα να καταδικάσουν το λευκό».
Ενας παλιός σύντροφός σας, ο κ. Παναγιωτακόπουλος, είπε ότι υπήρξε πρωτοφανής νοθεία στην ανάδειξη των συνέδρων.
«Υπερβολές. Εγώ παρακολούθησα τις νομαρχιακές συνελεύσεις των τριών νομών της Θράκης. Ολα έγιναν με άριστο τρόπο, όπως και στις τέσσερις νομαρχιακές που συνυπάρχουν στην εκλογική μου περιφέρεια της Αττικής».
Υπάρχει ένα τμήμα του ΠαΣοΚ που δεν έχει συμβιβαστεί με την ιδέα ότι ο Κώστας Σημίτης είναι αρχηγός;
«Υπάρχει ένα τμήμα που θεωρεί ότι αν υπήρχε μια άλλη ηγεσία θα συμμετείχε στη νομή της εξουσίας. Τα κυβερνητικά κόμματα, όπως ξέρετε, νέμονται την εξουσία. Σήμερα η κυβέρνηση την νέμεται λιγότερο απ’ όλες τις άλλες κυβερνήσεις του παρελθόντος, καθ’ ότι έχουμε κάνει σημαντικά βήματα καταργήσαμε το μέσον στους διορισμούς , αλλά η νομή της εξουσίας παραμένει ως περιεχόμενο της πολιτικής δράσης».
Είναι σαν να μου λέτε ότι συμπεριφέρονται ως οι κληρονόμοι που τελικώς δεν κληρονόμησαν…
«Ο μακαρίτης ο Παπανδρέου είχε πει ότι το ΠαΣοΚ δεν κληρονομείται, δεν τεμαχίζεται και δεν μεταβιβάζεται».
Πάντως θα δεχθείτε ότι ο Κώστας Σημίτης όπως και εσείς άλλωστε δεν ήσασταν οι πιο υπάκουοι μαθητές στην τάξη του Παπανδρέου.
«Εγώ, κύριε Θεοδωράκη, από το δημοτικό μέχρι το πανεπιστήμιο ήμουνα πολύ καλός στις επιδόσεις, αλλά δεν ήμουν ποτέ υπάκουος. Η διαγωγή μου είχε πάντα ένα πρόβλημα. Αλλά καλός μαθητής του Ανδρέα Παπανδρέου ήμουνα. Διεκπεραίωσα το μείζον έργο της προσαρμογής της Ελλάδας και του ΠαΣοΚ προς την νέα ευρωπαϊκή πραγματικότητα. Είμαι ο άνθρωπος της επταετίας 1982-89 στα ευρωπαϊκά πράγματα».
Περί τα τέλη πάντως γίνατε πολύ ανυπάκουος.
«Ανυπάκουος έγινα όταν ο δάσκαλος δεν έδινε πια το παράδειγμα που περίμενε κανείς απ’ αυτόν. Γιατί υπάρχει και το δάσκαλε που δίδασκες και νόμο δεν εκράτεις. Ουδέποτε όμως αμφισβήτησα την ιστορική παρουσία του Ανδρέα Παπανδρέου. Αυτό που αμφισβήτησα ήταν η ικανότητά του να κυβερνά από ένα σημείο και πέρα, και θεωρούσα ότι ήταν καλό και για τη χώρα και για τον ίδιο τον Ανδρέα Παπανδρέου η απομάκρυνσή του από την Πρωθυπουργία. Αυτό μερικοί δεν μου το συγχώρησαν και ίσως και στον ίδιο να μην άρεσε καθόλου, αλλά εγώ δεν έκανα αυτό που κάθε φορά του άρεσε, έκανα κάθε φορά αυτό που νόμιζα ότι είναι σωστό».
Και οι σύντροφοί σας της εσωκομματικής αντιπολίτευσης κάνουν αυτό που εκείνοι θεωρούν σωστό. Διαφωνούν με την πολιτική σας.
«Δεν είναι έτσι. Στην τριετία που ήμουν υπουργός Εξωτερικών κάποιοι διακρίθηκαν για τις δηλητηριώδεις επιθέσεις τους εναντίον μου. Με τον παραμικρό χειρισμό που έκανα, για να δείξω κάποια ευλυγισία στα θέματα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, δεχόμουν επίθεση. Σήμερα οι ίδιοι είναι φανατικοί οπαδοί του Γεωργίου Παπανδρέου και της πολιτικής του. Είναι αδιανόητο κάποιος ο οποίος είναι εθνικιστής, εν πάση περιπτώσει ακραίος, να διαφωνεί μαζί μου και να συμφωνεί με τον Γεώργιο Παπανδρέου».
Ισως είναι η γοητεία του ονόματος;
«Είναι η γοητεία του ονόματος ως φορέα νομής και διανομής εξουσίας. Αυτό τους ενδιαφέρει».
Ελπίζουν δηλαδή ότι σε μια άνοδο του Παπανδρέου θα έχουν μερίδιο εξουσίας;
«Αυτό είναι το μόνο που τους ενδιαφέρει».
Η πλειοψηφία Σημίτη θα εκφραστεί φαντάζομαι και στην Κεντρική Επιτροπή.
«Είναι φυσιολογικό αλλά από εκεί και πέρα υπάρχουν εκλογικές τεχνικές οι οποίες πρέπει να εφαρμοστούν με επιτυχία, αλλιώς θα υπάρξουν εκπλήξεις».
Με τι ποσοστό λέτε θα βγει ο Σημίτης; Με μεγαλύτερο ποσοστό από αυτό του προηγούμενου συνεδρίου;
«Ενα μεγαλύτερο ποσοστό θετικών ψήφων, με λιγότερα λευκά, δεν θα ήταν άσχημο και για τον κ. Σημίτη αλλά και για το κόμμα. Δεν νομίζω όμως ότι ήταν αυτός ο στόχος του κ. Σημίτη. Ο στόχος του ήταν η επιβεβαίωση της παρουσίας του από τη βάση του κόμματος και μια αναδιατύπωση ορισμένων θέσεων κατά τρόπο πιο δεσμευτικό και πιο σαφή».
Εσείς θα προπαγανδίσετε τη λίστα των εκσυγχρονιστών;
«Εχω φίλους που θα περιλαμβάνονται σ’ αυτή τη λίστα και προφανώς θα την προπαγανδίσω. Αλλά δεν θα μπω στη διαμάχη και στις μεθοδεύσεις. Κυρίως θα προσπαθήσω να μείνω στο επίπεδο της διατύπωσης ιδεών, όπως πρέπει να κάνουν και όλα τα μέλη του πρώην Εκτελεστικού Γραφείου. Πάντα προτιμώ να κάνω τις δουλειές που ξέρω καλύτερα. Εγώ δεν ήμουνα ποτέ από τους τεχνικούς των εκλογών και μου προκαλεί και κάποια αμηχανία η όλη διαδικασία».
Και μετά, Γραμματέας ο Λαλιώτης;
«Μα μέχρι στιγμής δεν υπάρχει και άλλη υποψηφιότητα. Ο κ. Λαλιώτης κάνει νομίζω τη σωστή επιλογή και αξίζει να υποστηριχθεί. Η υποψηφιότητά του καταξιώνει την πολιτική, γιατί κάποιος αποφασίζει να ασχοληθεί με έναν πολιτικό φορέα και να αφήσει την κυβέρνηση που στην κοινή γνώμη θεωρείται και δικαίως ότι είναι η πεμπτουσία της εξουσίας. Εγώ βεβαίως θα προτιμούσα ο Γραμματέας να εκλεγεί από το συνέδριο, αλλά δεν θα το φέρω προς συζήτηση σε αυτό το συνέδριο. Θα διατηρήσω την πρότασή μου για μελλοντική συζήτηση».
Αληθεύει ότι σκεφτόσασταν και εσείς τη θέση του Γραμματέα;
«Ουδέποτε είχα βάλει υποψηφιότητα για Γραμματέας. Με ρώτησαν «αν ο Γραμματέας εκλεγεί απ’ το Συνέδριο, θα βάλετε υποψηφιότητα;». Και είπα «υπάρχει πιθανότητα να κάνω οτιδήποτε». Και επιμένω να το λέω και τώρα. Εχω χρόνια μπροστά μου, δεν μπορώ να αποκλείω το ένα ή το άλλο. Αλλά για μια ορισμένου τύπου δημοσιογραφία όταν δεν αποκλείεις κάτι σημαίνει ότι το ομολογείς».
Υπάρχει περίπτωση να σας οδηγήσει άλλος στις εκλογές και όχι ο Σημίτης;
«Μη μου ζητάτε να παίξω τον ρόλο του Θεού. Μπορεί αύριο να πέσει ένα αεροπλάνο και, ο μη γένοιτο, να είναι μέσα ο Σημίτης, εγώ και 5-6 άλλοι. Είναι προφανές ότι αν απαντήσω ότι «θα με οδηγήσει ο Σημίτης στις εκλογές» τότε θα έχω απαντήσει λάθος. Με τα σημερινά δεδομένα όμως, πάμε να εκλέξουμε έναν πρόεδρο με πιθανότητες νίκης και αυτός είναι ο Κώστας Σημίτης. Τα άλλα είναι περιττά και καταγγέλλω αυτούς οι οποίοι ανοίγουν αυτή τη συζήτηση. Πώς είναι δυνατόν ηγετικά στελέχη ενός κόμματος να στηρίζουν την πολιτική τους σκέψη στην υπόθεση ότι δεν θα τα πάμε καλά;».
Εσείς τι θα γίνετε, κύριε Πάγκαλε;
«Δόξα τω Θεώ, έχω μια σειρά από πράγματα που μπορώ να κάνω. Εχω μια οικογένεια την οποία αγαπώ και αυτές τις ημέρες θα διευρυνθεί, έχω φίλους, έχω βιβλία, έχω αμπέλια και εδώ και 20 χρόνια είμαι βουλευτής μιας μεγάλης εκλογικής περιφέρειας και μάλλον είναι απίθανο στις επόμενες εκλογές να χάσω τη βουλευτική μου έδρα».
Οι μόνοι τελικά που δεν κάνουν σχέδια για το μέλλον τους είναι οι πολιτικοί…
«Μα να είσαι βουλευτής και να λες θα γίνω υπουργός. Να είσαι υπουργός και να λες πρέπει να γίνω πρωθυπουργός. Και άμα γίνεις πρωθυπουργός να θες να γίνεις Πρόεδρος της Δημοκρατίας ή Αρχιεπίσκοπος. Αυτό είναι παράνοια. Ζούμε στην εποχή Σημίτη και δεν έχει κανένα νόημα να σκέπτεται κανείς πώς θα αλλάξει η εποχή για να κάνει τα δικά του παρανοϊκά σχέδια προσωπικής ανάδειξης».
Μη μου πείτε ότι δεν σκέφτεστε ούτε τον ανασχηματισμό;
«Τον ανασχηματισμό τον σκέφτομαι γιατί θα είναι κορυφαία πολιτική στιγμή και, εδώ που φτάσαμε, θα έχει μεγάλη σημασία για τη μελλοντική εξέλιξη της χώρας».
Συννεφιάσατε…
«Εχει προκύψει ένα μέγα ερώτημα μετά τα γεγονότα της Νέας Υόρκης. Θα υπάρξει ύφεση; Τι έκταση και τι διάρκεια θα έχει; Είναι σαφές ότι η Ελλάδα θα επηρεασθεί και βεβαίως ένα μέρος της ευθύνης για όλα όσα πρόκειται να συμβούν θα αποδοθεί στην κυβέρνηση, ακόμη και αν δεν είναι υπεύθυνη. Πρέπει η κυβέρνηση να είναι προετοιμασμένη για να κάνει πολιτική κατά της ύφεσης, η οποία είναι γνωστό πώς γίνεται…».
Πώς γίνεται;
«Με διαδικασίες αναδιανομής εισοδήματος, με κίνητρα για επενδύσεις. Αυτά είναι πολύ δύσκολο να γίνουν μέσα στα πλαίσια της ΟΝΕ, όπως έχει διαμορφωθεί με τα κριτήρια του Μάαστριχ. Θα πρέπει να δώσουμε μάχη εν όψει και ελληνικής προεδρίας, για να υπάρξουν κάποιοι ελιγμοί που θα είναι απαραίτητοι ώστε να διατηρηθεί ένα αξιοπρεπές επίπεδο οικονομικής δραστηριότητας. Οι προεδρίες όμως δεν γίνονται την τελευταία στιγμή. Απαιτούν την προετοιμασία ολόκληρης της κοινωνίας και δεν βλέπω να γίνεται τίποτα. Φαντάζομαι ότι για να μην έχω μάθει εγώ τίποτα, που έχω και ειδικό ενδιαφέρον, κανείς δεν θα ξέρει τίποτα».
Στα οικονομικά δεν σας πείθει η πρόβλεψη των αρμοδίων υπουργών ότι, παρά τα όσα γίνονται διεθνώς, θα έχουμε ρυθμούς ανάπτυξης διπλάσιους της ευρωζώνης.
«Διπλάσιους από την ευρωζώνη μπορούμε να έχουμε, αλλά η ευρωζώνη μπορεί να έχει δύο φορές μικρότερους ρυθμούς από τους σημερινούς. Τον πολίτη δεν τον ενδιαφέρει το θεωρητικό και κάπως προπαγανδιστικό σχήμα, ότι «πιάνουμε τους άλλους». Τον ενδιαφέρει τι πιάνει ο ίδιος. Πόσα βάζει στην τσέπη του δηλαδή. Αμα του πεις «θα μειωθεί ο πραγματικός σου μισθός αλλά πλησιάσαμε τον κοινοτικό μέσο όρο», θα σου πει «ευχαριστώ πολύ» και θα ψηφίσει άλλον».
Το επιχείρημα ότι μας σώζει το Γ´ Κοινοτικό Πλαίσιο και οι Ολυμπιακοί Αγώνες;
«Ναι, αλλά τα περιθώρια των ολυμπιακών έργων εξαντλούνται. Εχει περάσει και η περίοδος που όλοι μάς ρίχνανε άνθη. Στην τελευταία επίσκεψη ο κ. Οσβαλντ έκανε συγκεκριμένες παρατηρήσεις, τις οποίες επανέλαβε η κυρία Αγγελοπούλου. Ακουσα τον αρμόδιο υπουργό να λέει: Δεν μπορούμε να κάνουμε μια κατανομή εργασίας όπου ο ένας να κάνει τα έργα και ο άλλος την κριτική. Συμφωνώ, αλλά αυτό είναι και ένα σχήμα λόγου. Αν υπάρξουν καθυστερήσεις δεν θα καταλογίσει κανείς ευθύνες στην κυρία Αγγελοπούλου, θα τις καταλογίσει στην κυβέρνηση. Σε ό,τι αφορά το Γ’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, έχουμε καθυστερήσει. Δεν επιτρέπεται να μην εισπράττουμε μια δραχμή σήμερα αφήνοντας να την εισπράξουμε σε τρεις μήνες ή σε έξι μήνες. Παράλληλα και άλλα προβλήματα σέρνονται εδώ και καιρό. Το πρόβλημα της αστυνόμευσης, το πρόβλημα των σχέσεων της δικαιοσύνης με την πολιτική. Υπάρχει τρομακτική καθυστέρηση στην απόδοση της δικαιοσύνης. Υπάρχουν προβλήματα στη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης και στους διάφορους βαθμούς αποκέντρωσης. Η κυβέρνηση που θα προκύψει από τον ανασχηματισμό αυτό δεν θα έχει περιθώριο χρόνου για να πλήξει».
Δεν σας βλέπω ιδιαίτερα αισιόδοξο πάντως.
«Αισιόδοξος είμαι, αλλά δεν είμαι χαζοχαρούμενος».
Εχει χαθεί κάποιος χρόνος λόγω και του συνεδρίου;
«Ισως, αλλά έχω την εντύπωση ότι ορισμένοι δεν παίρνουν αποφάσεις. Δεν θα έλεγα κουράστηκαν. Δεν παίρνουν αποφάσεις γιατί τους επηρέασε το γενικότερο κλίμα. Εχει αποδειχθεί ότι όποιος δεν δημιουργεί προβλήματα είναι αγαπητός και αρέσει στον κόσμο».
Αρνούνται δηλαδή να παραγάγουν με τον φόβο της κριτικής και της σύγκρουσης…
«Είδατε «Big Brother»; Αν δεν είδατε, δεν ξέρετε πού ζείτε. Αυτά δεν πρέπει να τα χάνετε. Ενα από τα ειδεχθέστερα στοιχεία αυτής της εκπομπής είναι ότι μέσω κάποιας ψηφοφορίας ένας ένας οι παίκτες εξοστρακίζονται. Λοιπόν, σας διαβεβαιώνω ότι αυτοί που επιλέγονται για να εξοστρακισθούν είναι οι πιο αξιοπρόσεκτοι. Αυτούς που ξεχώρισα τις φορές που έριξα μερικές ματιές, αυτοί είναι που φεύγουν και από το παιχνίδι».
Μην ταράζεις τα νερά λοιπόν. Πέρνα απαρατήρητος.
«Ναι, στο «Big Brother» εφαρμόζεται αυτό που εφαρμόζεται και στην πολιτική ζωή. Οποιος είναι αξιοπρόσεκτος πρέπει να εξοντωθεί διότι ταράζει τον ύπνο μας, πάνω στον καναπέ της τηλεόρασης. Πολλοί συνάδελφοί μου οι οποίοι βρέθηκαν σε υπουργικά καθήκοντα και είναι οξυδερκέστατοι και ευφυέστατοι άνθρωποι, το έχουν αντιληφθεί. Εχουν δει και το φαινόμενο Αβραμόπουλου και άλλα αντίστοιχα φαινόμενα και έχουν αποφασίσει ότι, πάση θυσία, δεν θα ενοχλούν κανένα».
Δεν ενοχλούν για να μην ενοχληθούν.
«Ναι, για να μην πέσει η δημοτικότητά τους. Για να μην εμφανιστούν ως ο ένας πόλος μιας οποιασδήποτε αντίθεσης. Ετσι όμως δεν προχωράει τίποτα, η χώρα είναι σε στασιμότητα, τα προβλήματα οξύνονται, σαπίζουν και τότε βεβαίως ο κόσμος δυσαρεστείται. Διότι ο ίδιος που δεν θέλει να τον ενοχλείς, είναι δυσαρεστημένος γιατί δεν λύνεις τα προβλήματα».
Υπάρχουν αμετακίνητοι υπουργοί; Ή, για να σας το θέσω αλλιώς, πόσο χρόνο πρέπει να μένει κανείς σε ένα υπουργείο;
«Αν κρίνω από τον εαυτό μου, σε μια τετραετία έχει κανείς το περιθώριο να αποδώσει ό,τι μπορεί να αποδώσει. Τον πρώτο χρόνο αποκτάς μια πλήρη γνώση, τον άλλο χρόνο θέτεις τις βάσεις των έργων. Τώρα το αν θα είσαι υπουργός όταν θα γίνουν τα εγκαίνια, το θεωρώ δευτερεύον».
Η οικειοθελής απομάκρυνση του Κώστα Λαλιώτη από την κυβέρνηση διευκολύνει έναν ριζικό ανασχηματισμό;
«Είναι προφανές ότι διευκολύνει το έργο του Πρωθυπουργού, γιατί έχει ένα κενό τετράγωνο στη σκακιέρα. Οσοι ξέρουν λίγο από σκάκι βλέπουν αμέσως ότι αυτό είναι επωφελές για τον παίχτη».
Προβλέπετε έναν ριζικό ανασχηματισμό;
«Ορισμένα υπουργεία δεν έπρεπε να υπάρχουν. Δεν βλέπω γιατί να υπάρχει υπουργείο Οικονομικών χωριστό από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας. Δεν βλέπω τη χρησιμότητα του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και βεβαίως δεν καταλαβαίνω τι ρόλο παίζουν τα δύο γεωγραφικά υπουργεία, μετά την ύπαρξη των περιφερειών. Ισως και το υπουργείο Δημόσιας Τάξης θα μπορούσε να καλύπτεται από κάποιον υφυπουργό Εσωτερικών».
Ο Παπανδρέου σας ρωτούσε ποτέ για τα υπουργεία;
«Οχι, βεβαίως. Μας έστελνε τον Μιχάλη Ζιάγκα με μια μεγάλη τσάντα με σημειώματα. «Σε ευχαριστώ, έγραψες Ιστορία» ή «Σε ευχαριστώ και νομίζω ότι θα ήσουν πιο χρήσιμος εκεί» ή «Σε παρακαλώ να αναλάβεις εκείνο»».
Χειρίστηκε καλά ο Παπανδρέου την τελευταία κρίση;
«Ποιος Παπανδρέου;».
Ο Γιώργος Παπανδρέου, ο υπουργός των Εξωτερικών…
«Η πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης ήταν σωστή. Πήραμε τις θέσεις που έπρεπε να πάρουμε με βάση τις αρχές μας και κάνουμε μια προσπάθεια για μια μετριοπαθή και ψύχραιμη αντιμετώπιση του φαινομένου της τρομοκρατίας σε παγκόσμιο επίπεδο, με δικαιοσύνη και χωρίς να υπάρχουν θύματα ανάμεσα σε αθώους πληθυσμούς».
Η διεύρυνση της οικογένειάς σας θα είναι υπέρ του αντρικού πληθυσμού; Κόρη περιμένετε;
«Θα αποκαλυφθεί τη στιγμή του τοκετού από τη γυναίκα μου, αυτή είναι η αρμόδια επί της διαδικασίας».
Συγγνώμη, δεν θέλετε να μας το πείτε ή δεν το έχετε πληροφορηθεί ακόμη;
«Αρχικώς ζήτησα να μην το πληροφορηθώ, τελικώς δεν μπόρεσα να το αποφύγω και το πληροφορήθηκα. Δεν θέλω όμως να το ανακοινώσω δημοσίως».
Πότε θα γεννηθεί;
«Τις ημέρες του συνεδρίου, λίγο μετά ίσως. Κανείς δεν ξέρει. Η φύση δεν πολυενδιαφέρεται για το συνέδριο του ΠαΣοΚ».
Και αν γεννήσει την ημέρα της ψηφοφορίας…
«Προφανώς θα τα εγκαταλείψω όλα και θα φύγω. Δεν θα κάθομαι εκεί μέσα».