Ταμείο Αλληλοβοηθείας για άπορους… βουλευτές

Ταμείο Αλληλοβοηθείας για άπορους... βουλευτές Β. ΧΙΩΤΗΣ Οι ασφυκτικές πιέσεις που δέχθηκε την περασμένη εβδομάδα ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Ν. Χριστοδουλάκης για να περιορίσει τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης των βουλευτών δεν στάθηκαν ικανές να αλλάξουν την αρνητική θέση του. Φαίνεται όμως ότι ύστερα από συνεννοήσεις με τους αρμόδιους φορείς βρέθηκε κάποια λύση για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των

Οι ασφυκτικές πιέσεις που δέχθηκε την περασμένη εβδομάδα ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Ν. Χριστοδουλάκης για να περιορίσει τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης των βουλευτών δεν στάθηκαν ικανές να αλλάξουν την αρνητική θέση του.


Φαίνεται όμως ότι ύστερα από συνεννοήσεις με τους αρμόδιους φορείς βρέθηκε κάποια λύση για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των πρώην βουλευτών που δεν έχουν άλλους πόρους να ζήσουν ώσπου να συνταξιοδοτηθούν.


Παρ’ ότι απουσίαζε στην Παλαιστίνη ως τα μέσα της εβδομάδας, ο κ. Χριστοδουλάκης δέχθηκε αρκετές διαμαρτυρίες από νυν και πρώην βουλευτές, οι οποίοι μέσω του «Βήματος» πληροφορήθηκαν το νέο καθεστώς συνταξιοδότησης για τους γενικούς γραμματείς των υπουργείων και των περιφερειών καθώς και για τους δημάρχους και τους νομάρχες.


Οι διαμαρτυρίες κόπασαν όταν ο κ. Χριστοδουλάκης διευκρίνισε την Τετάρτη ότι τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης παραμένουν για όλους, αλλά το βασικό πρόβλημα, δηλαδή η μη συνταξιοδότηση κάποιων πρώην βουλευτών, παρέμεινε.


«Θα ανοίξουμε τους ασκούς του Αιόλου αν πειράξουμε τώρα τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης» τόνισε στο «Βήμα» ο υφυπουργός Οικονομικών, ο οποίος ταυτόχρονα φαίνεται ότι προσανατολίζεται σε άλλη λύση η οποία μάλιστα δεν θα επιβαρύνει και το Δημόσιο.


Πρόκειται για το Ταμείο Αλληλοβοήθειας των Βουλευτών, ένα ταμείο δηλαδή που θα αντλεί πόρους από τη Βουλή και τους βουλευτές και θα ενισχύει οικονομικά τους πρώην βουλευτές που δεν έχουν ακόμη συμπληρώσει όλες τις προϋποθέσεις για τη συνταξιοδότησή τους.


Η ρύθμιση αυτή είχε κατατεθεί πριν από μήνες στη Βουλή αλλά αποσύρθηκε λίγο αργότερα ύστερα από ενστάσεις που έθεσε το ΚΚΕ κυρίως ως προς τη διαδικασία ψήφισης και όχι ως προς την ουσία της διάταξης.


Φαίνεται λοιπόν ότι ήρθε η ώρα να νομοθετηθεί αυτή η διάταξη που θα λύσει το πρόβλημα, χωρίς να θεσπιστεί κάποιο προνομιακό καθεστώς για τους εκλεκτούς του έθνους.


Οι πρώην βουλευτές που δεν έχουν ακόμη θεμελιώσει δικαίωμα σύνταξης είναι 65, εκ των οποίων κάποιοι είναι ιδιαίτερα γνωστοί στην κοινή γνώμη καθώς έχουν διατελέσει υπουργοί ή υφυπουργοί, ή κατέχουν ακόμη και σήμερα ανώτατα αξιώματα.


Αν εξαιρέσει όμως κανείς εκείνους που δεν αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα αλλά και όσους συνταξιοδοτούνται σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, γίνεται σαφές ότι εκείνοι που έχουν πραγματικά ανάγκη μια πρόσθετη ρύθμιση για να ανακουφιστούν οικονομικά είναι ελάχιστοι (δεν ξεπερνούν τους 20).


Ποιοι είναι όμως οι πρώην βουλευτές που έχουν την απαιτούμενη προϋπηρεσία στη Βουλή (μία πλήρη θητεία ή δύο εκλογικές αναμετρήσεις) αλλά δεν έχουν συμπληρώσει το όριο ηλικίας; (το εξηκοστό ή το πεντηκοστό πέμπτο έτος όσοι εξελέγησαν πριν από το 1990).


«Το Βήμα» ερεύνησε τα σχετικά στοιχεία και σας τα παρουσιάζει:


Κατ’ αρχήν στην κατηγορία αυτή είναι ο πρόεδρος της Πολιτικής Ανοιξης κ. Α. Σαμαράς αλλά και ο κοινοτικός επίτροπος κ. Χρ. Παπουτσής. Επίσης είναι τρεις που εξελέγησαν πρόσφατα νομάρχες, οι κκ. Τρ. Μπέλλος, Γ. Πέτσος και Π. Σκοτεινιώτης αλλά και 10 που έχουν στο ενεργητικό τους κυβερνητική θητεία. Πρόκειται για τους κκ. Α. Ανδριανόπουλο, Μ. Γαλενιανό, Γ. Βουρδουμπά, Κ. Μπουρδάρα, Γ. Παπαστάμκο και Ν. Αγγελόπουλο (όλοι τους πρώην βουλευτές της ΝΔ) αλλά και για τους πρώην βουλευτές του


ΠαΣοΚ κκ. Β. Βασιλακάκη, Φ. Κωνσταντίνου και Π. Ρουμελιώτη.


Πρώην βουλευτές όμως που αναμένουν τη συμπλήρωση του ορίου ηλικίας για τη συνταξιοδότησή τους είναι και οι:


ΠαΣοΚ: κκ. Ε. Αστράκος, Ν. Γαλανός, Α. Δεσσύλας, Κ. Διαμαντής, Μ. Θωμά, Σπ. Κατηνιώτης, Γ. Κλαυδιανός, Ρ. Κοκκελίδης, Χρ. Κοκκινοβασίλης, Α. Ξανθόπουλος, Π. Οικονομίδης, Δ. Παλαιοθόδωρος, Ν. Παπαδάκης, Αν. Παπαδόπουλος, Ι. Στάμος, Κ. Ταταρίδης, Μ. Φαραντούρη, Α. Φωτιάδης και Ν. Χούλης.


Νέα Δημοκρατία: κκ. Π. Αδρακτάς, Η. Βουγιουκλάκης, Γ. Δασκαλάκη, Γ. Ζαββός, Μ. Καλδή, Κρ. Κανελλοπούλου, Στ. Κυριαζόπουλος, Δ. Μπεχράκης, Γ. Παπαγεωργίου, Ε. Παπαδημητρίου, Γ. Παυλακάκης, Φ. Πιέρρος, Στ. Σαραφόπουλος, Β. Σταθόπουλος, Δ. Σταμάτης (Αιτωλοακαρνανίας), Δ. Σταμάτης (Θεσσαλονίκης), Χ. Σταματόπουλος, Ι. Σφενδόνης και Σπ. Ταλιαδούρος.


ΚΚΕ: κκ. Γ. Αραβανής, Δ. Γόντικας, Α. Παφίλης, Κ. Ρήγας, Α. Σκυλλάκος και Σπ. Στριφτάρης.


Συνασπισμός: κκ. Μ. Ανδρουλάκης, Δ. Δεσσύλας και Τρ. Χατζηδημητρίου.


Πολιτική Ανοιξη: κκ. Α. Γεροντόπουλος και Γ. Συμπιλίδης.


ΕΔΗΚ: κ. Κ. Αλαβάνος.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.