Τα 64 «ορφανά» του πρώην κομμουνισμού

Κομμουνιστικά κόμματα από 53 χώρες συναντήθηκαν στην Αθήνα για να συντονίσουν τη δράση τους. Ποια είναι όμως η απήχησή τους και πόσο «βαρυσήμαντες» οι θέσεις τους; Τα 64 «ορφανά» του πρώην κομμουνισμού Οι τρεις που κυβερνούν, οι τρεις που επιβιώνουν και οι 58 που φυλλορροούν ΔΗΜΗΤΡΑ ΚΡΟΥΣΤΑΛΛΗ Γινόμαστε μάρτυρες της δημιουργίας μιας νέας Διεθνούς; Το ερώτημα προκύπτει εύλογα μετά τη συνάντηση ­ την




Γινόμαστε μάρτυρες της δημιουργίας μιας νέας Διεθνούς; Το ερώτημα προκύπτει εύλογα μετά τη συνάντηση ­ την τρίτη που φιλοξενήθηκε στην Ελλάδα ­ 64 κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων από 53 χώρες όλου του κόσμου.


Οι εκπρόσωποι των κομμάτων, που παρευρέθησαν στη συνάντηση από τις 23 ως τις 25 Ιουνίου, μίλησαν απλώς για ανάδειξη της κομμουνιστικής ταυτότητας, ενίσχυση της αλληλεγγύης και της κοινής δράσης μεταξύ τους. Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας χαρακτήρισε τη συνάντηση βαρυσήμαντη. Αν ρίξει όμως κανείς μια προσεκτική ματιά στην ταυτότητα των κομμάτων που μετείχαν στη συνάντηση, θα καταλήξει σε ορισμένες ενδιαφέρουσες διαπιστώσεις.


Από τα 64 κομμουνιστικά και εργατικά κόμματα μόνο τρία (της Κορέας, της Κούβας και του Βιετνάμ) κυβερνούν και 10 έχουν κοινοβουλευτική εκπροσώπηση. Μεταξύ αυτών που μπήκαν στα κοινοβούλια των χωρών τους τρία κατάφεραν να διατηρήσουν αξιόλογα εκλογικά ποσοστά και άλλα τόσα συμμετέχουν σε κυβερνητικούς συνασπισμούς. Τα υπόλοιπα βρίσκονται σε καθοδική πορεία, ενώ πέντε κομμουνιστικά κόμματα βρίσκονται εκτός νόμου. Παρά τη (συνολικά) μικρή τους εμβέλεια οι εκπρόσωποι των κομμάτων διατήρησαν την αισιοδοξία τους, καθώς, όπως είπαν, τα προβλήματα που έχει προκαλέσει η παγκοσμιοποίηση σε μεγάλα στρώματα του πληθυσμού, ανοίγουν λαμπρό πεδίο δόξης για τα κομμουνιστικά κόμματα. Επίσης γιατί άρχισαν να βρίσκουν κώδικες επικοινωνίας τα κόμματα που ήταν υπό την επιρροή της πρώην ΕΣΣΔ με αυτά που επηρέαζε η Κίνα, καθώς, όπως είναι γνωστό, οι δύο χώρες ήταν σε διαμάχη επί χρόνια.


ΑΙΓΥΠΤΟΣ


Το Κομμουνιστικό Κόμμα Αιγύπτου είναι παράνομο. Υπάρχουν όμως δύο άλλα κόμματα που δίνουν διέξοδο στους αριστερούς ψηφοφόρους: Το Κόμμα των Νασεριστών, που προωθεί έναν σοσιαλισμό τύπου Νάσερ, το οποίο έχει πέντε βουλευτές (σε σύνολο 444), και το Νταγκάμου, με πέντε βουλευτές επίσης, το οποίο, τηρουμένων των αναλογιών και των διαφορών των δύο χωρών, λειτουργεί όπως η ΕΔΑ την εποχή που το ΚΚΕ ήταν παράνομο στην Ελλάδα.


ΑΛΒΑΝΙΑ


Το Κομμουνιστικό Κόμμα Αλβανίας νομιμοποιήθηκε πρόσφατα, αλλά αντιμετωπίζει πολλούς περιορισμούς στη δράση του. Στις τελευταίες εκλογές συνεργάστηκε με τους σοσιαλιστές και εξέλεξε έναν βουλευτή, ο οποίος όμως έβαλε υποψηφιότητα ως ανεξάρτητος. Τώρα προετοιμάζεται για τις δημοτικές εκλογές.


ΑΛΓΕΡΙΑ


Κόμμα Δημοκρατίας και Σοσιαλισμού Αλγερίας. Αντιτίθεται στην κυβέρνηση της χώρας και στους φανατικούς ισλαμιστές, έχει όμως πολύ μικρή δύναμη.


ΑΡΜΕΝΙΑ


Το Κομμουνιστικό Κόμμα Αρμενίας (ΗΚΚ). Στις τελευταίες εκλογές, τις οποίες κατήγγειλε για νοθεία, έλαβε 12,1% και κατέλαβε 11 έδρες. Είναι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Υπάρχει επίσης και η Ενωση Κομμουνιστών και Σοσιαλιστών (UCSP), που πήρε 2,5%, αλλά δεν μπήκε στη Βουλή.


ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ


Το Κομμουνιστικό Κόμμα Αυστραλίας (CPA) ιδρύθηκε το 1971 ως Σοσιαλιστικό Κόμμα της Αυστραλίας και μετονομάστηκε σε κομμουνιστικό το 1996. Εμπνέεται από τις αρχές του μαρξισμού – λενινισμού και έχει πολύ μικρή δύναμη, αντίθετα από το Εργατικό Κόμμα Αυστραλίας, το οποίο αποτελεί το ένα από τα δύο κόμματα που εναλλάσσονται στην κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια.


ΑΥΣΤΡΙΑ


Το Κομμουνιστικό Κόμμα Αυστρίας (ΚΡΟ). Πριν και μετά τον Β´ Παγκόσμιο Πόλεμο είχε μεγάλη ισχύ, αλλά στη συνέχεια περιθωριοποιήθηκε. Στις τελευταίες εκλογές σημείωσε μικρή άνοδο στα ποσοστά του και η πιο πρόσφατη εμφάνισή του ήταν στις διαδηλώσεις εναντίον του Χάιντερ, στις οποίες συμμετείχε αυτόνομα γιατί διαφώνησε με το σκεπτικό των υπόλοιπων διαδηλωτών.


ΒΕΛΓΙΟ


Το κομμουνιστικό κίνημα στο Βέλγιο ήταν ισχυρό, αλλά από τη δεκαετία του ’60 και κυρίως του ’70 άρχισε να φθίνει. Τώρα υπάρχουν δύο κόμματα, το Εργατικό Κόμμα Βελγίου (PVDA) και το ΚΚ Βελγίου, με πολύ μικρή δύναμη αμφότερα.


ΒΙΕΤΝΑΜ


Το Κομμουνιστικό Κόμμα Βιετνάμ, που ίδρυσε ο Χο Τσι Μινχ, εξακολουθεί να κυβερνά από το 1975 τη χώρα.


ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ


Η Μαρξιστική Πλατφόρμα του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος αποτελεί την κομμουνιστική τάση του Σοσιαλιστικού Κόμματος, το οποίο μαζί με άλλα μικρότερα πήρε στις εκλογές ποσοστό 22,1% και κατέλαβε 137 έδρες. Δραστηριοποιούνται επίσης το ΚΚ Βουλγαρίας (ΒΚΡ), με ποσοστό 1,2%, αλλά χωρίς βουλευτή, και το Βουλγαρικό Κομμουνιστικό Κόμμα – Γκεόργκι Ντιμιτρόφ, το οποίο έχει πολύ μικρή δύναμη.


ΒΡΕΤΑΝΙΑ


Το Κομμουνιστικό Κόμμα Βρετανίας (CPB) ιδρύθηκε το 1920. Το 1988 διασπάστηκε και το CPB διατήρησε τον μαρξιστικό – λενινιστικό προσανατολισμό του. Στον ίδιο χώρο κινείται και το Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Βρετανίας (NVPB). Και τα δύο έχουν πολύ μικρή δύναμη.


ΓΕΡΜΑΝΙΑ


Το Γερμανικό Κομμουνιστικό Κόμμα (DKP) διατηρεί σταθερά χαμηλά τα ποσοστά του και αναπτύσσει δραστηριότητα κυρίως στο δυτικό τμήμα της χώρας, στην τοπική αυτοδιοίκηση και στα συνδικάτα. Στηρίζει το Κόμμα του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού (PDS), το οποίο αποτελεί μετεξέλιξη του κυβερνώντος κόμματος και στις τελευταίες εκλογές πήρε ποσοστό 5,1% και κατέλαβε 36 έδρες στη Βουλή. Επίσης, τελευταία αρχίζει να οργανώνεται ξανά το ΚΚ Γερμανίας (KPD), το οποίο είχε απαγορευτεί συνταγματικά μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.


ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ


Το Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Γιουγκοσλαβίας (NKPJ) προέρχεται από τη διάσπαση του κόμματος του Τίτο και η ηγεσία του ­ που ήταν πάντοτε σε αντιπαράθεση με την κεντρική καθοδήγηση ­ διατηρεί έντονο μαρξιστικό προσανατολισμό. Εχει απλωθεί με οργανώσεις σε ολόκληρες τις χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Στη Σερβία συνεργάζεται σε ορισμένα θέματα με το κυβερνών κόμμα του Σλ. Μιλόσεβιτς.


ΔΑΝΙΑ


Το Κομμουνιστικό Κόμμα στη Δανία (ΚΡΡ) προέρχεται από διάσπαση του αρχικού κόμματος, η οποία συνέβη τη δεκαετία του ’60 και έχει μικρή δύναμη. Το κομμάτι που έφυγε δημιούργησε το Λαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα (SF), το οποίο στις τελευταίες εκλογές πήρε 7,5% και κατέλαβε 13 έδρες στη Βουλή.


ΕΛΛΑΔΑ


Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας (ΚΚΕ). Στις τελευταίες εκλογές πήρε ποσοστό 5,5% και κατέλαβε 11 έδρες. Το 1991 αποχώρησαν αρκετά στελέχη του, τα οποία εντάχθηκαν στον Συνασπισμό της Αριστεράς και της Προόδου.


ΗΠΑ


Κομμουνιστικό Κόμμα ΗΠΑ (CPUSA). Ιδρύθηκε το 1918 με το σύνθημα «Βάλτε τους ανθρώπους μπροστά από τα κέρδη» και είναι μαρξιστικό – λενινιστικό. Δουλεύει κυρίως μέσα στα συνδικάτα, αλλά έχει πολύ μικρή δύναμη. Σήμερα είναι γραμματέας του ο Σαμ Γουέμπ, στη θέση του ιστορικού ηγέτη Γκας Χολ, ο οποίος είναι επίτιμος πρόεδρος.


ΙΝΔΙΑ


Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ινδίας ιδρύθηκε το 1920. Το 1964 διασπάστηκε και ιδρύθηκε το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ινδίας – Μαρξιστικό (CPI-Μ). Το CPI-Μ έγινε σύντομα το μεγαλύτερο κόμμα της Αριστεράς στην Ινδία. Στις εκλογές του 1999 αύξησε τις έδρες του σε 33 (σε σύνολο 543) και έγινε το τρίτο σε δύναμη κόμμα στην Κάτω Βουλή. Στη Δυτική Βεγγάλη, στην Κεράλα και στην Τριπούρα σε μέτωπο με το ΚΚ Ινδίας εξέλεξε κυβερνήτες. Στην Ανω Βουλή έχει 17 μέλη.


ΙΡΑΝ


Το εργατικό και κομμουνιστικό κίνημα στο Ιράν έχει ιστορία 71 ετών, με το κόμμα Τουντέχ (ΤΡΙ) να είναι νόμιμο λίγα χρόνια και τα περισσότερα να δρα στην παρανομία. Την τελευταία φορά που ετέθη εκτός νόμου ήταν το 1982 από τον Αγιατολάχ Χομεϊνί. Τα μέλη του ακόμη και σήμερα υφίστανται σκληρούς διωγμούς.


ΙΡΑΚ


Το Ιρακινό Κομμουνιστικό Κόμμα είναι παράνομο, αλλά έχει ισχυρή παρουσία στο ιρακινό κίνημα αντίστασης κατά του Σαντάμ Χουσεΐν. Εχει πολλές οργανώσεις στο εξωτερικό και συνεργάζεται με το Κομμουνιστικό Κόμμα Κουρδιστάν – Ιράκ, το οποίο είναι νόμιμο μόνο στις βόρειες περιοχές της χώρας που κατοικούν Κούρδοι.


ΙΡΛΑΝΔΙΑ


Η ιστορία του σύγχρονου Εργατικού Κόμματος ξεκινά το 1982. Πριν ήταν γνωστό με την ονομασία Σιν Φέιν – Το Κόμμα των Εργατών, αλλά αποφασίστηκε να αλλάξει όνομα για να μη δημιουργούνται αμφιβολίες σχετικά με την πολιτική και τη φιλοσοφία του. Το 1992 ορισμένα μέλη του επιχείρησαν να το μετατρέψουν σε σοσιαλδημοκρατικό και τελικά αποχώρησαν. Η δύναμή του είναι πολύ μικρή.


ΙΟΡΔΑΝΙΑ


Ιορδανικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Νομιμοποιήθηκε πριν από πέντε χρόνια, αλλά κινείται σε περιβάλλον εχθρικό, με διώξεις των στελεχών του. Δεν κατάφερε να εκπροσωπηθεί στο κοινοβούλιο, αλλά δίνει πάντα το «παρών» στις μαζικές κινητοποιήσεις.


ΙΣΠΑΝΙΑ


Η Ενωμένη Αριστερά Ισπανίας (IU) είναι ένας συνασπισμός κομμάτων του οποίου ηγείται το Κομμουνιστικό Κόμμα Ισπανίας. Συμμετέχουν επίσης το Κόμμα Κομμουνιστών Καταλονίας, οικολόγοι, εργατικοί και άλλες αριστερές ομάδες. Στις τελευταίες εκλογές έπαθε κυριολεκτικά πανωλεθρία, λαμβάνοντας μόνο το 5,5% των ψήφων και εκλέγοντας οκτώ βουλευτές σε σύνολο 350 στη Βουλή των Αντιπροσώπων και κανέναν στη Γερουσία. Υπάρχει ακόμη το Κομμουνιστικό Κόμμα των Λαών της Ισπανίας, με αμελητέα δύναμη.


ΙΣΡΑΗΛ


Το ΚΚ Ισραήλ συμμετέχει στο Δημοκρατικό Μέτωπο για την Ειρήνη και την Ισότητα, έχει ποσοστό 2,6% και τρεις βουλευτές σε σύνολο 120. Υποστηρίζει την ειρηνική συνύπαρξη με τους Αραβες και τη δημιουργία δικού τους κράτους. Το Παλαιστινιακό Κομμουνιστικό Κόμμα είναι παράνομο και δραστηριοποιείται κυρίως στα κατεχόμενα και στους καταυλισμούς των παλαιστινίων προσφύγων στην Ιορδανία και στον Λίβανο.


ΙΤΑΛΙΑ


Κόμμα Κομμουνιστικής Επανίδρυσης της Ιταλίας. Ιδρύθηκε από αυτούς που ήθελαν να διατηρηθεί η κομμουνιστική ταυτότητα του κόμματος. Ενα τμήμα υπό τον Αρμάντο Κοσούτα, τον ιστορικό ηγέτη της φιλοσοβιετικής πτέρυγας του παλιού ΚΚ Ιταλίας (PCI), αποχώρησε όταν η Επανίδρυση ήρε την υποστήριξή της από την κυβέρνηση Ντ’ Αλέμα και τότε δημιουργήθηκε το Κόμμα των Ιταλών Κομμουνιστών, το οποίο συμμετέχει στην κυβέρνηση.


ΚΑΝΑΔΑΣ


Το Κομμουνιστικό Κόμμα του Καναδά (CPC) ιδρύθηκε το 1921, με προσανατολισμό μαρξιστικό – λενινιστικό. Από το 1989 με την κατάρρευση του κομμουνισμού μπήκε σε βαθιά εσωτερική κρίση και τα έτσι και αλλιώς μικρά ποσοστά του μειώνονται διαρκώς.


ΚΟΛΟΜΒΙΑ


Το Κομμουνιστικό Κόμμα Κολομβίας συμμετέχει στην Πατριωτική Ενωση και στο ένοπλο αντάρτικο. Εχει αρκετή δύναμη, αλλά και πολλά θύματα (εκτιμάται ότι ξεπερνούν τις 4.000) από τα παραστρατιωτικά τάγματα θανάτου.


ΚΟΡΕΑ


Το Κόμμα Εργατών Κορέας (ΛΔ Κορέας) βρίσκεται στην κυβέρνηση και η εξουσία περνά κληρονομικώ δικαίω από πατέρα σε γιο. Τώρα κυβερνά ο Κιμ Γιονγκ Ιλ, γιος του Κιμ Ιλ Σουνγκ, ιδρυτή του κράτους της Βόρειας Κορέας.


ΚΟΥΒΑ


Το Κομμουνιστικό Κόμμα Κούβας του Φιντέλ Κάστρο κυβερνά από το 1976. Στις εκλογές οι ψηφοφόροι επιλέγουν βουλευτές από τις λίστες του Κομμουνιστικού Κόμματος. Αλλα κόμματα δεν επιτρέπονται.


ΚΥΠΡΟΣ


Το Ανορθωτικό Κόμμα του Εργαζόμενου Λαού (ΑΚΕΛ) ιδρύθηκε το 1941. Υποστηρίζει τη δράση του Παγκύπριου Συμβουλίου Ειρήνης, την επανένωση της Κύπρου και την επαναπροσέγγιση των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων. Το ΑΚΕΛ καθοδηγείται στη δράση του από τη μαρξιστική – λενινιστική κοσμοθεωρία. Από τον Φεβρουάριο του 1993 βρίσκεται στην αξιωματική αντιπολίτευση. Στις τελευταίες εκλογές πήρε 33% και εξελέγησαν 19 βουλευτές του.


ΛΕΤΟΝΙΑ


Σοσιαλιστικό Κόμμα Λετονίας. Ο γραμματέας του αποφυλακίστηκε πριν από δύο χρόνια και πρόσφατα νομιμοποιήθηκε και το κόμμα. Προσπαθεί να επιβιώσει κάτω από αντίξοες γι’ αυτό συνθήκες.


ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ


Το Κομμουνιστικό Κόμμα Λευκορωσίας είναι ένα από τα πιο ισχυρά και οργανωμένα κομμουνιστικά κόμματα και έχει την πλειοψηφία στη Βουλή. Το σύστημα διακυβέρνησης είναι προεδρικό και το ΚΚ Λευκορωσίας στηρίζει την πολιτική του προέδρου Αλ. Λουκασένκο, ο οποίος προς το παρόν διατηρεί τα βασικά στοιχεία της δομής και του τρόπου διακυβέρνησης της πρώην ΕΣΣΔ.


ΛΙΒΑΝΟΣ


Λιβανέζικο Κομμουνιστικό Κόμμα. Ιστορικό κόμμα, το οποίο χτυπήθηκε πολύ από τον εμφύλιο πόλεμο, αλλά τώρα προσπαθεί να ανακάμψει. Βρίσκεται σε πορεία ανασυγκρότησης και αναζητεί συμμαχίες.


ΜΟΛΔΑΒΙΑ


Το Κόμμα των Κομμουνιστών της Δημοκρατίας της Μολδαβίας (PCM) με ποσοστό 30,1% και 40 έδρες είναι το κυρίαρχο κόμμα στη Βουλή. Στη Μολδαβία, αντίθετα από ό,τι συμβαίνει στις άλλες ανατολικές χώρες με προεδρικό σύστημα, η Βουλή έχει αρκετές εξουσίες και έτσι το κομμουνιστικό κόμμα έχει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της κυβερνητικής πολιτικής.


ΜΠΑΧΡΕΪΝ


Τα κόμματα είναι απαγορευμένα στο Μπαχρέιν, υπάρχει όμως το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο Μπαχρέιν, στο οποίο συμμετέχουν διάφορες οργανώσεις και οι κομμουνιστές. Τα περισσότερα στελέχη του βρίσκονται στην εξορία ή στη φυλακή.


ΝΕΠΑΛ


Το ΚΚ Νεπάλ – Μαρξιστικό – Λενινιστικό (CPN-ML) έχει ποσοστό 6,4%, αλλά δεν εξέλεξε βουλευτή στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Εκτός από αυτό υπάρχουν και το ΚΚ Νεπάλ – Ενωμένοι Μαρξιστές – Λενινιστές (UML) με ποσοστό 30,7% και 68 από τις 205 έδρες και το Κόμμα των Νεπαλέζων Εργατών και Αγροτών (ΝΜΚΡ) με 0,6%.


ΝΟΡΒΗΓΙΑ


Το ΚΚ Νορβηγίας είναι ένα κόμμα με πολύ μικρή εκλογική δύναμη, το οποίο αγωνίζεται για την επικράτηση της κομμουνιστικής αταξικής κοινωνίας. Δεν εκπροσωπείται στη Βουλή, υπάρχουν όμως άλλα αριστερά κόμματα, όπως το Σοσιαλιστικό Αριστερό Κόμμα (SV) ή το Venstre, τα οποία έχουν εκλέξει εννέα και έξι βουλευτές αντιστοίχως.


Ν. ΑΦΡΙΚΗ


Νοτιοαφρικανικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Ιδρύθηκε το 1921 και από την πρώτη στιγμή τάχθηκε στον αγώνα κατά του ιμπεριαλισμού και των φυλετικών διακρίσεων. Εχει μέλη πολλούς λευκούς. Συνεργάστηκε στενά για πολλά χρόνια με το Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο του Ν. Μαντέλα και συμμετείχε στον ένοπλο βραχίονα το Δόρυ του Λαού κατά της κυβέρνησης του απαρτχάιντ. Τώρα συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό με το Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο και την Ενωση των Νοτιοαφρικανικών Εργατικών Συνδικάτων.


ΟΛΛΑΝΔΙΑ


Το Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Ολλανδίας είναι εξαιρετικά συρρικνωμένο. Μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ οι περισσότεροι αριστεροί εντάχθηκαν στην Πράσινη Αριστερά, η οποία με ποσοστό 7,3% στην Κάτω Βουλή έχει 11 έδρες και με 10,4% στην Ανω Βουλή έχει 8 έδρες.


ΟΥΓΓΑΡΙΑ


Το Εργατικό Κόμμα Ουγγαρίας στις τελευταίες εκλογές με ποσοστό 4,1% δεν κατάφερε να περάσει το πλαφόν του 5% και να μπει στη Βουλή.


ΟΥΚΡΑΝΙΑ


Το ΚΚ Ουκρανίας έχει την πλειοψηφία στη Δούμα με ποσοστό 24,7% και 113 από τους 450 συνολικά βουλευτές του κοινοβουλίου. Υφίσταται όμως συχνές επιθέσεις από αντιφρονούντες. Επίσης υπάρχει και η Ενωση Κομμουνιστών Ουκρανίας, η οποία έχει μικρή επιρροή.


ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ


Στην οικονομική κρίση που ακολούθησε μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο γεννήθηκε το 1921 το Κομμουνιστικό Κόμμα Πορτογαλίας (PCP) από τα εργατικά συνδικάτα. Στις τελευταίες εκλογές δημιούργησε τον Ενωτικό Δημοκρατικό Συνασπισμό (CPU) και πήρε ποσοστό 9%. Οι κομμουνιστές εξέλεξαν 15 βουλευτές και δύο οι οικολόγοι.


ΡΟΥΜΑΝΙΑ


Ρουμανικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Δεν αποτελεί υπολογίσιμη δύναμη, δεν έχει ακόμη οργανώσεις και εκτός από λίγες ανακοινώσεις δεν έχει κάνει ακόμη την εμφάνισή του ως κόμμα.


ΡΩΣΙΑ


Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας (KPRF) του Γκρ. Ζιουγκάνοφ έχει την πλειοψηφία στη Δούμα με ποσοστό 24,3% και 113 βουλευτές. Δεν κυβερνά όμως ούτε μπορεί να επηρεάσει την κυβερνητική πολιτική, καθώς το σύστημα είναι προεδρικό και ο εκάστοτε πρόεδρος πανίσχυρος. Το Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας (KTS) με 2,2% έμεινε εκτός, στην προηγούμενη Δούμα όμως είχε έναν βουλευτή.


ΣΛΟΒΑΚΙΑ


Το Κομμουνιστικό Κόμμα Σλοβακίας (KSS) πήρε 2,8% στις τελευταίες εκλογές και έμεινε εκτός Βουλής. Πριν από πέντε χρόνια το κόμμα αυτό διασπάστηκε και όσοι αποχώρησαν δημιούργησαν το Κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς (SDL), το οποίο έλαβε στις εκλογές 14,7% και εξέλεξε 23 βουλευτές.


ΣΟΥΔΑΝ


Κομμουνιστικό Κόμμα Σουδάν. Αγνωστης δυναμικής, αφού στο Σουδάν τα κόμματα είναι εκτός νόμου. Αναπτύσσει δράση κυρίως στον Νότο, όπου συμμετέχει και στο Εθνικοαπελευθερωτικό κίνημα. Εχει πολλές οργανώσεις στο εξωτερικό.


ΣΟΥΗΔΙΑ


Το Κομμουνιστικό Κόμμα Σουηδίας έχει πολύ μικρή δύναμη και δρα κυρίως στα βιομηχανικά κέντρα του Βορρά, στα συνδικάτα και στην τοπική αυτοδιοίκηση.


ΣΡΙ ΛΑΝΚΑ


Το Κομμουνιστικό Κόμμα Σρι Λάνκα συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό Λαϊκή Αλληλεγγύη (ΒΝΡ), ο οποίος κέρδισε τις εκλογές με 48,9% και εξέλεξε 105 βουλευτές. Δύο από τους υπουργούς της κυβέρνησης ανήκουν στο Κομμουνιστικό Κόμμα. Είναι αντίθετο, όπως και τα υπόλοιπα κόμματα, με την απόσχιση τμήματος της χώρας, που θέλουν οι αντάρτες Ταμίλ.


ΣΥΡΙΑ


Το Συριακό Κομμουνιστικό Κόμμα (ουσιαστικά πρόκειται για συνεργασία δύο διαφορετικών κομμάτων, τα οποία διαχωρίζονται μόνο από το όνομα του γραμματέα τους) έχει οκτώ έδρες και είναι το δεύτερο σε δύναμη κόμμα. Βέβαια στη Συρία κυβερνά το Εθνικό Πατριωτικό Μέτωπο (ΒΑΑΤΗ), στο οποίο ανήκουν οι 167 από τις 250 έδρες της Βουλής. Οι υπόλοιπες έδρες μοιράζονται στα κόμματα. Τα ΚΚ Συρίας συμφωνούν με την κυβερνητική εξωτερική πολιτική στα βασικά της σημεία και ασκούν κριτική μόνο σε εσωτερικά ζητήματα.


ΤΟΥΡΚΙΑ


Κόμμα της Εργασίας (ΕΜΕΡ). Είναι αντίθετο με την ένταξη της χώρας στην ΕΕ, έχει μικρή εμβέλεια και δεν κατάφερε να περάσει το πλαφόν και να μπει στη Βουλή. Το μεγαλύτερο κόμμα της Αριστεράς στην Τουρκία πάντως είναι της Ελευθερίας και της Αλληλεγγύης, το οποίο είναι υπέρ της ένταξης στην ΕΕ, αλλά επίσης έχει μείνει εκτός Βουλής.


ΤΣΕΧΙΑ


Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Βοημίας και της Μοραβίας (KSCM) είναι το τρίτο σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμμα, με ποσοστό 11% και 24 βουλευτές στη Βουλή των Αντιπροσώπων και τέσσερις στη Γερουσία. Αρχικά ήταν ένας από τους περιφερειακούς σχηματισμούς του Κομμουνιστικού Κόμματος της Τσεχοσλοβακίας, αλλά τον Οκτώβριο του 1990 έγινε ο διάδοχός του στη Δημοκρατία της Τσεχίας. Αντιτίθεται στην ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ. Υποστηρίζει την ευρωπαϊκή ενοποίηση, αλλά όχι τη σημερινή μορφή της ΕΕ.


ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ


Το Κομμουνιστικό Κόμμα Φινλανδίας δημιουργήθηκε πριν από πέντε χρόνια περίπου. Στις τελευταίες εκλογές κατέβηκε μόνο του και πήρε 0,8%. Φυσικά έμεινε εκτός Βουλής, οι εκπρόσωποί του όμως θεωρούν το ποσοστό αυτό μεγάλη επιτυχία με δεδομένη την πολιτική κατάσταση στη χώρα.


ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ


Κομμουνιστικό Κόμμα Φιλιππινών. Εχει πολύ μικρή δύναμη και δεν εκπροσωπείται στη Βουλή. Υποστηρίζει το αντάρτικο κίνημα και έχει πολλές οργανώσεις στο εξωτερικό. Υπάρχει επίσης το Φιλιππινέζικο Κομμουνιστικό Κόμμα, το οποίο κάνει πιο πολιτικές επιλογές. Και τα δύο είχαν ταχθεί υπέρ της Κίνας, όταν διαταράχθηκαν οι σχέσεις της με τη Ρωσία, και διατηρούν τις βασικές αρχές τους.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.