Ο γύρος του κόσμου σε τρία χρόνια
H κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, αν δεν ήταν δήμαρχος Αθηναίων, θα μπορούσε να είναι ηρωίδα του Ιουλίου Βερν. Προτού καλά καλά ζεστάνει τη δημαρχιακή καρέκλα, άρχισε τον «γύρο του κόσμου», για τον οποίο εξάλλου ουδέποτε της τέθηκε και ο περιορισμός των «80 ημερών». Τι Ηνωμένες Πολιτείες, τι Σανγκάη, τι Μόσχα, τι Μεξικό… Διασχίζοντας θάλασσες και αιθέρες, η δήμαρχος έχει καταφέρει μέσα σε τρία χρόνια να πραγματοποιήσει περισσότερες από 45 επισκέψεις σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης. Με τέτοιο «βιογραφικό», η κυρία Μπακογιάννη είναι πλέον σε θέση να συναγωνιστεί ευθέως τον πολυταξιδεμένο – και γι’ αυτό πολυσυζητημένο – προκάτοχο του δημαρχιακού θώκου κ. Δ. Αβραμόπουλο, κατά την οκταετή θητεία του οποίου υπολογίζονται περί τα 180 ταξίδια!
H αντιπολίτευση στον Δήμο Αθηναίων αναζητεί επιμόνως – αλλά ματαίως – την κυρία Ντόρα Μπακογιάννη σε πολλές από τις 87 συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου (31 φορές το 2003, 24 το 2004 και 32 το 2005). Αντ’ αυτής, συνδιαλέγεται με τον διαρκώς παρόντα, στενό συνεργάτη της και αναπληρωτή δήμαρχο κ. Θ. Σκυλακάκη. Ακόμη και σε καιρούς χαλεπούς για το Λεκανοπέδιο, λένε, η δήμαρχος «λείπει σε ταξίδι για δουλειές». Τον Οκτώβριο του 2005, για παράδειγμα: όταν οι εργαζόμενοι διπλοκλείδωναν το λουκέτο στη χωματερή των Ανω Λιοσίων και οι κάδοι άρχισαν να γεμίζουν επικινδύνως, η κυρία Μπακογιάννη βρισκόταν ήδη για πολυήμερη επίσημη επίσκεψη στην πόλη του Πεκίνου, στη μακρινή Κίνα. Την ημέρα της επιστροφής της (3.10.2005) ο όγκος των σκουπιδιών είχε ξεπεράσει τους 30.000 τόνους στις γειτονιές της πόλης.
Δηλωμένη λάτρις του ασιατικού πολιτισμού – δεν διστάζει κατά καιρούς να φέρνει πράγματα της αρεσκείας της ως την Ελλάδα -, η κυρία Μπακογιάννη έχει επισκεφθεί δις την Απω Ανατολή, τα τρία αυτά χρόνια. Το προσωπικό ρεκόρ της διαμορφώθηκε πάντως κατά τη διάρκεια του περυσινού έτους, όταν πραγματοποίησε με αμείωτο τέμπο περί τα 16 ταξίδια στο εξωτερικό. Ελειπε δηλαδή περισσότερο από μία φορά τον μήνα… Νάπολι, Βροτσλάου (Πολωνία), Κωνσταντινούπολη, Βιέννη, Μόναχο, Λουξεμβούργο, Παρίσι (τέσσερις φορές!), Λάρνακα, Μάλτα, Μόσχα είναι μερικοί μόνον από τους προορισμούς, με κορυφαίο φυσικά τις Ηνωμένες Πολιτείες.
* Το «σπριντ»
Τέλη Οκτωβρίου – αρχές Νοεμβρίου, η δήμαρχος ταξίδεψε ως το Σικάγο, την Ουάσιγκτον και το Σαν Φρανσίσκο. Ομιλήτρια στο Ιδρυμα Γούντρο Γουίλσον με θέμα «Διπλωματία και Οικονομική Ανάπτυξη: H Ελληνική Γεωστρατηγική στη NA Ευρώπη», η κυρία Μπακογιάννη συνάντησε τους ελληνικής καταγωγής γερουσιαστές Πολ Σαρμπάνη και Ολυμπία Σνόου, αλλά και τον υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Νίκολας Μπερνς, για να συζητήσει – ως δήμαρχος άραγε; – θέματα όπως το Σκοπιανό, η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας και οι τελευταίες εξελίξεις στα Βαλκάνια. Το ταξίδι ως την Καλιφόρνια, όπως δήλωσε και η ίδια, είχε άλλη χροιά και μεγάλη συναισθηματική αξία, καθώς παρευρέθη στην τελετή ίδρυσης της έδρας Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ.
Το «σπριντ» είχε ωστόσο αρχίσει πολύ νωρίτερα, με την ανάληψη των δημαρχιακών καθηκόντων. Εν τω άμα και το θάμα: τον Ιανουάριο του 2003 η κυρία Μπακογιάννη πραγματοποίησε δύο ταξίδια σε Λευκωσία και Νταβός, όπως ακριβώς είχε κάνει κατά την έναρξη της θητείας του και ο κ. Αβραμόπουλος. H δήμαρχος συνάντησε ολόκληρη την πολιτική ηγεσία της νήσου και εν συνεχεία μετέβη στην ελβετική πόλη για να συμμετάσχει, μεταξύ άλλων, σε κλειστό δείπνο με θέμα «H νέα Ευρώπη», με συνομιλητές τον πρώην πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Πατ Κοξ και τον τότε πρωθυπουργό της Σερβίας Ζόραν Τζίντζιτς. Θεματικός άξονας, η προετοιμασία της Αθήνας για το 2004.
H Κύπρος (αυτή τη φορά η Λεμεσός) περιελήφθη και αργότερα στους προορισμούς του ενιαύσιου απολογισμού, μαζί με τη Μόσχα, τη Ρώμη, το Παρίσι, την Ιταλία, το Βερολίνο, την Πράγα, το Τιρόλο, το Πεκίνο και τη Σανγκάη, τη Νέα Υόρκη και το Σικάγο, την Κωνσταντινούπολη. Προσκεκλημένη του δημάρχου της Πόλης, η κυρία Μπακογιάννη έλαβε μέρος σε συνάντηση της Βαλκανικής Πολιτικής Λέσχης, παρακάθησε σε γεύμα του πρώην προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας κ. Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ αλλά και ταξίδεψε ως την Αγκυρα, για να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό κ. Ταγίπ Ερντογάν.
* «Τέλειο άλλοθι»
H αντιπολίτευση στον δήμο χαρακτηρίζει σκωπτικά τη συγκυρία των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας ως «το τέλειο άλλοθι» για την κυρία Μπακογιάννη, κάνοντας λόγο για έναν «καλοκουρδισμένο μηχανισμό προσωπικής προβολής» και «εκτεταμένο δίκτυο επαφών υψηλού επιπέδου ανά τον κόσμο, όχι μόνον εν όψει αλλά μετά το 2004». Καθ’ όλη τη διάρκεια του συγκεκριμένου έτους άλλωστε η δήμαρχος ταξιδεύει στη Λισαβόνα (τον Ιανουάριο), στις Βρυξέλλες (τον Φεβρουάριο αλλά και πολύ αργότερα, τον Νοέμβριο), το Μεξικό (τέλη Μαρτίου – αρχές Απριλίου), τη Ρώμη (τον Μάιο), το Λονδίνο (τον Ιούνιο και ξανά τον Νοέμβριο), τις Ηνωμένες Πολιτείες (τον Ιούνιο), το Βερολίνο (τέλη Ιουνίου – αρχές Ιουλίου), το Παρίσι (τον Μάιο), το Βατικανό (τον Μάιο), τη Μόσχα (τον Σεπτέμβριο), τη Δαμασκό (τον Νοέμβριο).
Οσο για το αποκαλούμενο «δίκτυο επαφών»; Δείχνει να εκτείνεται από τον πρόεδρο της Γαλλίας Ζακ Σιράκ, τον Φράνσις Τάουνσεντ, σύμβουλο του προέδρου των ΗΠΑ για θέματα Εσωτερικής Ασφαλείας, τους Νίκολας Μπερνς και Ρίτσαρντ Αρμιταζ, στελέχη του υπουργείου Εξωτερικών της ίδιας χώρας, ως τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, τον γενικό γραμματέα του Κoμμoυvιστικού Κόμματος της Κίνας και πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων του 2008 Λιου Κι και τον υπουργό Εξωτερικών της Κορέας Μπαν Κι Μουν.
* Με τις βαλίτσες
Ενοχλούν τόσο τα ταξίδια λοιπόν; «Ενοχλεί ο αριθμός τους, η διαδοχικότητά τους και κυρίως η απουσία ενημέρωσης στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, μετά το πέρας ενός εκάστου» δηλώνουν μέλη της «Ομορφης Πόλης» και της «Συμπαράταξης για την Αθήνα» που έχουν κατ’ επανάληψη ζητήσει ενημέρωση του σώματος, αμφισβητώντας εμμέσως τη σκοπιμότητα των εν λόγω επισκέψεων. «Δεν ταξιδεύει εξάλλου αποκλειστικά η δήμαρχος» συμπληρώνουν. «Για παράδειγμα, η συνεργάτις της, αντιδήμαρχος Δημοσίων Σχέσεων και Διεθνούς Συνεργασίας, κυρία Καλλιόπη Μπουρδάρα, είναι εξίσου κινητική (μεταξύ άλλων: Λίβανος, Αμστερνταμ, Ατλάντα, Λευκωσία, Βουδαπέστη, Βαρκελώνη, Βελιγράδι, Κάιρο, Ουάσιγκτον, Λουγκάνο, Κίεβο, Μόντε Κάρλο, Βενετία, Ποντγκόριτσα, Σμύρνη, Μαδρίτη, Πόρτο, Τορίνο), και μάλιστα χωρίς να γίνεται σαφές το όφελος του εκάστοτε ταξιδιού για τον μεγαλύτερο δήμο της χώρας».
Παρά τις διαμαρτυρίες, η Κοτζιά δεν φαίνεται διατεθειμένη να εγκαταλείψει τις παλαιές της συνήθειες. H είσοδος του 2006 βρήκε την κυρία Μπακογιάννη να ετοιμάζει τις βαλίτσες της για το Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας. Επίσημη προσκεκλημένη του προεδρεύοντος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καγκελαρίου της Αυστρίας Βόλφγκανγκ Σιούσελ, η δήμαρχος συμμετέχει τις ημέρες αυτές στη διεθνή διάσκεψη υπό τον τίτλο «Ο ήχος της Ευρώπης», με θέμα την ταυτότητα της Γηραιάς Ηπείρου, ενώ αμέσως μετά θα ταξιδέψει ως τη Λισαβόνα, όπου θα πάρει μέρος στο Παγκόσμιο Συνέδριο της Microsoft και θα συναντηθεί με τον Μπιλ Γκέιτς.
Τι απαντούν από την πλατεία Κοτζιά
Συνεργάτες της κυρίας Μπακογιάννη τόνιζαν προς «Το Βήμα» ότι «θα πρέπει να είναι κανείς αρκετά κακοπροαίρετος για να θεωρεί ότι η παρουσία της δημάρχου σε συναντήσεις όπως, π.χ., αυτή του συνεδρίου της Microsoft ζημιώνει την πόλη». Χαρακτήριζαν δε τη συγκεκριμένη κριτική ως «άδικη», από τη στιγμή που η δήμαρχος ήταν και παραμένει συνεπής σε όλες ανεξαιρέτως τις υποχρεώσεις της. «H συγκεκριμένη θεώρηση των πραγμάτων αντανακλά μια εσωστρεφή λογική της Αυτοδιοίκησης, η οποία κάθε άλλο παρά συμβάλλει στην προβολή της Αθήνας διεθνώς» κατέληξαν.