» Στον δήμο ως το τέλος της τετραετίας «
Αποφασισμένη να εντείνει τις διεκδικήσεις της προς την κυβέρνηση, ακόμη και όταν χρειαστεί να πικράνει πρώην συναδέλφους της, δηλώνει η δήμαρχος Αθηναίων κυρία Ντόρα Μπακογιάννη. Σε μια εποχή που οι μνηστήρες του αξιώματος το οποίο κατέχει πληθαίνουν και οι φήμες για είσοδό της στην κυβέρνηση πολλαπλασιάζονται, η κυρία Μπακογιάννη δεσμεύεται ρητώς ότι θα παραμείνει στον δήμο ως το τέλος της τετραετίας και καλεί τον κ. Γ. Σουφλιά και τον κ. Πρ. Παυλόπουλο να ικανοποιήσουν τα αιτήματά της. H δήμαρχος Αθηναίων τονίζει ότι ήλθε η ώρα των διαρθρωτικών αλλαγών στην οικονομία και η ώρα του ειλικρινούς διαλόγου για το Ασφαλιστικό, εκφράζοντας τη ριζική αντίθεσή της με τα προγράμματα εθελουσίας εξόδου που προωθούν οι ΔΕΚΟ και οι τράπεζες.
– Πώς αισθάνεστε όταν ακούτε πρώην συναδέλφους σας να θέλουν να… σας φάνε τη θέση λέγοντας «θέλω να γίνω δήμαρχος της Αθήνας»;
«Τους καταλαβαίνω απολύτως. Είναι συναρπαστική υπόθεση να είναι κάποιος δήμαρχος της Αθήνας. Είναι μια εξαιρετικά σημαντική θέση, με ιδιαίτερη πολιτική βαρύτητα και με πολλές δυνατότητες. Δεν μου προκαλεί λοιπόν μεγάλη έκπληξη».
– Μήπως φταίτε και εσείς λίγο; Μήπως πυροδοτείτε και εσείς τη συζήτηση, μη αποκαλύπτοντας τα μελλοντικά σχέδιά σας; Δεν σκέπτεστε το πολιτικό σας μέλλον;
«Βεβαίως το σκέπτομαι. Αλλά δεν έχω πάρει αποφάσεις ακόμη. Αυτό είναι αλήθεια. Είμαι στο μέσον της θητείας μου. Παρουσίασα πριν από μερικές ημέρες τον απολογισμό των δύο πρώτων χρόνων της θητείας μου, τον οποίο θεωρώ εξαιρετικά χρήσιμο».
– Απολογισμό όμως κάνει κάποιος που φεύγει ή κάποιος που ετοιμάζεται να φύγει, όπως οι υπουργοί. Εσείς γιατί κάνετε απολογισμό;
«Ηταν ρητή προεκλογική δέσμευσή μου ο ετήσιος απολογισμός. Πέρυσι υπήρχαν ειδικές συνθήκες. Μέσα στη γενικότερη «τρέλα» της προετοιμασίας των Ολυμπιακών Αγώνων δεν προλάβαμε να τον κάνουμε, τον κάναμε τώρα. Θα τον κάνω και του χρόνου για το 2005 και θα τον κάνω και στο τέλος της τετραετίας».
– Αρα μου λέτε ότι θα είστε δήμαρχος ως το τέλος της τετραετίας.
«Ναι, θα είμαι».
– Διαπιστώνω ότι προβλήματα ή επιφυλάξεις που παλαιότερα «σπρώχνατε κάτω από το χαλί» τώρα αρχίζετε να τις δημοσιοποιείτε. Εχει αλλάξει η οπτική σας απέναντι στην κυβέρνηση;
«Απολύτως τίποτε δεν έχει αλλάξει στην οπτική μου απέναντι στην κυβέρνηση. Στηρίζω την κυβέρνηση με όλες μου τις δυνάμεις και αυτό είναι ευρέως γνωστό. Ως δήμαρχος της Αθήνας όμως έχω συγκεκριμένες θέσεις για την αυτοδιοίκηση, τις οποίες καταθέτω διαχρονικά. Δεν υπάρχει λοιπόν κανενός είδους τάση μομφής ή κριτικής απέναντι στην κυβέρνηση. Αυτό το οποίο υπάρχει είναι η υποχρέωση του πολιτικού να καταθέτει την άποψή του».
– Οταν δείτε, δηλαδή, μπροστά σας τον κ. Παυλόπουλο, από τον οποίο ζητάτε επιμόνως περισσότερους πόρους για την τοπική αυτοδιοίκηση, δεν θα του παραπονεθείτε;
«Οι σχέσεις μου με τον κ. Παυλόπουλο είναι εξαιρετικές. Είναι υπουργός Δημόσιας Διοίκησης και γνωρίζει τα προβλήματα της αυτοδιοίκησης. Είναι λογικό να ακούει τις διεκδικήσεις και να δέχεται βεβαίως την πίεση της τοπικής αυτοδιοίκησης για τα οικονομικά και θεσμικά θέματα τα οποία απασχολούν αυτόν τον τομέα».
– Φαντάζομαι ότι πιο έντονα θα είναι τα παράπονά σας για τον κ. Σουφλιά.
«Στην περίπτωση αυτών που είπα και αφορούν τον κ. Σουφλιά ο τρόπος που παρουσιάζεται το θέμα είναι κωμικός και ας εμφανίστηκε ως μομφή ή ως σπόντα. Είναι κωμικό να γίνεται θέμα το γεγονός ότι η δήμαρχος της Αθήνας διεκδικεί αυτό το οποίο για όλους τους δήμους της χώρας είναι το απολύτως λογικό και αυτονόητο. Ηταν μια ατυχέστατη απόφαση του κ. Λαλιώτη το 1998. Παλαιότερα οι πλατείες ανήκαν στην ευθύνη του Δήμου Αθηναίων, προτού τις αναλάβει η κυβέρνηση, δήθεν για να τις καλλωπίσει εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων, με τα γνωστά αποτελέσματα της Ομόνοιας. Είμαι 100% σίγουρη λοιπόν ότι ο κ. Σουφλιάς, ο οποίος έχει ένα βαρύτατο και εξαιρετικά σημαντικό έργο, με τα μεγάλα δημόσια έργα και με τις μεγάλες τομές που θέλει να κάνει στο ΥΠΕΧΩΔΕ, δεν θα θέλει να ασχοληθεί με ένα τόσο μικρό πράγμα, που για τον δήμο και την τοπική αυτοδιοίκηση όμως είναι σημαντικό, όπως είναι οι πλατείες της Αθήνας».
– Ως τώρα πάντως δεν έχει πει ο κ. Σουφλιάς ότι αποδέχεται την πρότασή σας. Υποθέτω ότι και εκείνος διατηρεί κάποιες επιφυλάξεις…
«Δεν έχω την αίσθηση ότι υπάρχουν επιφυλάξεις. Ο φόρτος εργασίας του κ. Σουφλιά είναι μεγάλος και φαντάζομαι ότι μέσα στα διάφορα θέματα θα αντιμετωπίσει και αυτή τη νομοθετική ρύθμιση. Είναι ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου της Αθήνας, την έχω παρουσιάσει στον πρώην πρωθυπουργό της χώρας κ. Σημίτη και στον νυν πρωθυπουργό κ. Καραμανλή αλλά και στον κ. Σουφλιά. Αν κάτι είναι εξαιρετικά ενοχλητικό για έναν πολιτικό, το οποίο όμως δεν θα με κάνει να σταματήσω να διεκδικώ αυτά τα οποία πιστεύω σωστά, είναι ότι γίνεται προσπάθεια κάθε φορά η οποιαδήποτε πολιτική θέση να εμφανίζεται ως καρφί, αιχμή ή αντιπαράθεση».
– Τέτοιου είδους προβλήματα όμως ως τώρα τα λύνατε με τηλεφωνήματα ενώ τώρα τα διεκδικείτε δημοσίως.
«Από την πρώτη στιγμή που έδωσα τον όρκο μου ως δήμαρχος της Αθήνας είχα πει ότι τα συμφέροντα του Δήμου Αθηναίων δημοσίως και ανοιχτά θα τα διεκδικώ από όλες τις κυβερνήσεις. Ακριβώς αυτό κάνω».
– Συμφωνείτε και εσείς με τη διαπίστωση ότι η κρίσιμη χρονιά για την κυβέρνηση είναι το 2005;
«Δεν συμφωνώ. Πιστεύω ότι η κυβέρνηση θα κριθεί στο τέλος της τετραετίας της. Πλην όμως το 2005 είναι όντως ένας εξαιρετικά κρίσιμος χρόνος, ενδεχομένως ο κρισιμότερος. Αρα το 2005, ναι, εκεί συμφωνώ απολύτως, είναι η χρονιά των μεγάλων διαρθρωτικών αλλαγών, τις οποίες περιμένουν οι παραγωγικές τάξεις και η ελληνική οικονομία σχεδόν 20 χρόνια να γίνουν. Το χειρότερο είναι ότι τις γνωρίζουμε όλοι. Κανένας δεν τις ψάχνει, κανένας δεν τις αναζητεί, όλοι γνωρίζουμε ποιες είναι. Ολοι έχουν συνείδηση ότι πρέπει να γίνουν συγκεκριμένες τομές αν θέλουμε η ελληνική οικονομία να γίνει ανταγωνιστική και να υπάρξει αύξηση του παραγόμενου εισοδήματος, ο οποίος πρέπει είναι ο κεντρικός στόχος μας».
– Συμφωνείτε και με τη στρατηγική «ήπιας προσαρμογής», η οποία όμως προς το παρόν δεν έχει αποδώσει;
«H ήπια προσαρμογή περιγράφει την πολιτική απόφαση να μην υπάρξουν «σκληρά μέτρα λιτότητας». Δηλαδή, να μην υπάρξει αύξηση των φορολογικών βαρών στα μικρά εισοδήματα ή να μη γίνει μείωση μισθών και συντάξεων. Ηπια προσαρμογή δεν σημαίνει ότι δεν θα προχωρήσουμε σε διαρθρωτικές αλλαγές, δηλαδή σε απελευθέρωση των αγορών ή σε αποκρατικοποιήσεις».
– H κυβέρνηση δηλώνει απόλυτη αφοσίωση στο κυβερνητικό πρόγραμμα ενώ εσείς προτείνετε αιρετό περιφερειάρχη, που δεν προτείνει η κυβέρνηση, μητροπολιτικούς δήμους, που δεν δέχεται η κυβέρνηση, περισσότερους πόρους στην τοπική αυτοδιοίκηση και ενδεχομένως τοπική φορολογία…
«Που έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση… Εμένα η άποψή μου για τον αιρετό περιφερειάρχη και τη δημιουργία μητροπολιτικών δήμων έχει κατατεθεί πολύ πριν από τις εκλογές του 2004. H πρώτη φορά ήταν στο συνέδριο του κόμματος, το 1994, εποχή που απείχα πολύ από το να είμαι δήμαρχος της Αθήνας. Πιστεύω στη διοικητική αναδιάρθρωση της χώρας και πιστεύω ότι, αν αυτή δεν γίνει, μια βασική τροχοπέδη της ελληνικής αναπτυξιακής πολιτικής δεν θα πάψει να υπάρχει. Ενα πράγμα είναι βέβαιο: ότι η επόμενη Βουλή έχει το δικαίωμα να είναι μια Βουλή που να ξανακοιτάξει ορισμένες πλευρές του Συντάγματος. Αρα δεν έχουμε κανέναν λόγο στη δημόσια συζήτηση να μη θέτουμε θέματα ευρύτερου προβληματισμού, τα οποία συζητούνται ανοιχτά σε όλη την Ευρώπη».
– Πριν από έναν χρόνο επίσης συζητούσαμε το ζήτημα του Ασφαλιστικού. Αυτό το Ασφαλιστικό είναι ένα εποχικό φρούτο που ωριμάζει κάθε Γενάρη ή πιστεύετε ότι ήρθε η ώρα να ξεκινήσει ένας ουσιαστικός διάλογος με την κυβέρνηση;
«Είναι ένα πρόβλημα για το οποίο δεν έχουμε την πολυτέλεια να μην το συζητήσουμε. Δεν έχουμε το δικαίωμα να υποθηκεύσουμε το μέλλον των νέων εργαζομένων. Σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες το Ασφαλιστικό συζητήθηκε σε δημόσιο διάλογο μεταξύ κυβερνήσεων και κοινωνικών εταίρων, για να καταλήξουν ύστερα από χρόνια σε μια εθνική συμφωνία για το μέλλον. Λέω όμως και κάτι πρόσθετο: ότι με κανέναν τρόπο οι κοινωνικοί εταίροι δεν πρέπει να μείνουν με την εντύπωση ότι έρχονται προειλημμένες αποφάσεις για να επιβληθούν. Αυτή ήταν η εντύπωση που δημιουργήθηκε επί Γιαννίτση, ήταν λάθος επιλογή και τελικώς προκάλεσε το μέγεθος των αντιδράσεων».
– Αντιλαμβάνεστε όμως ότι ένας τέτοιος διάλογος συνεπάγεται σημαντικό πολιτικό κόστος. Γιατί αφορά το πόσο θα αυξηθούν τα όρια ηλικίας και οι εισφορές και πόσο δυσμενέστερο θα γίνει το σύστημα…
«Αυτή είναι η αντίληψη που επικρατεί στη χώρα μας και είναι εσφαλμένη. Ο διάλογος για το Ασφαλιστικό στην Αυστρία ξεκίνησε με πολλά προβλήματα και διάφορα σκαμπανεβάσματα, οδήγησε όμως ύστερα από ανοιχτές διαδικασίες στην ενίσχυση της κυβέρνησης και όχι σε κόστος πολιτικό. Οταν έχεις πολιτική η οποία θα οδηγήσει μακροπρόθεσμα στη σωστή λύση, ο κόσμος το αναγνωρίζει».
– Αυτά τα προγράμματα εθελουσίας εξόδου που προγραμματίζουν οι ΔΕΚΟ και οι τράπεζες και έχουν προκαλέσει ένταση και στο εσωτερικό της κυβέρνησης πώς τα βλέπετε;
«Ξέρετε ποια έκφραση του Ανδρέα Παπανδρέου θα συνυπέγραφα σήμερα; Την περίφημη έκφραση για τα «ρετιρέ». Κάποτε λοιπόν στην Ελλάδα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι οι έλληνες πολίτες δεν μπορούν να διακρίνονται σε προνομιούχους και σε μη προνομιούχους κατά τρόπο τόσο πολύ προκλητικό εκ μέρους του ελληνικού κράτους».
– Μια τελευταία ερώτηση: Αυτή η κυβέρνηση, όπως την παρακολουθείτε συνολικά, θα τη χαρακτηρίζατε κυβέρνηση μακράς πνοής;
«Σαφώς. Και δεν νομίζω ότι υπάρχει και κανένας Ελληνας ο οποίος να αμφιβάλλει βλέποντας τη σημερινή εικόνα του πολιτικού συστήματος. Και δεν είμαι οπαδός ούτε των ανασχηματισμών ούτε των αναδομήσεων».