ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ

Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης μιλάει για την τρομοκρατία, τον εκσυγχρονισμό και τις πολιτικές εξελίξεις ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ Νέο κόμμα με νέο σύμβολο «Χρειάζεται να προχωρήσουμε σε διάδοχο σχήμα του ΠαΣοΚ» ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ Οταν το 1994 ο Ανδρέας Παπανδρέου όριζε τον κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη υφυπουργό Εμπορίου, αρκετοί «ξίνισαν» τα μούτρα τους. «Ποιος είναι πάλι αυτός;». Επαρχιώτης βουλευτής, χωρίς καλές σχέσεις

Νέο κόμμα με νέο σύμβολο


Οταν το 1994 ο Ανδρέας Παπανδρέου όριζε τον κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη υφυπουργό Εμπορίου, αρκετοί «ξίνισαν» τα μούτρα τους. «Ποιος είναι πάλι αυτός;». Επαρχιώτης βουλευτής, χωρίς καλές σχέσεις με το «κέντρο», φτωχός, κομματικός, λιγομίλητος, στο τιμόνι του Εμπορίου! Ολοι στοιχημάτισαν ότι θα γινόταν μια «χαψιά» από τα «τσακάλια της αγοράς». Και όλοι έχασαν! Ο Παπανδρέου έφυγε, το ΠαΣοΚ άλλαξε χέρια, και ο Κώστας Σημίτης τον όρισε ξανά υφυπουργό Εμπορίου. Οταν ο πληθωρισμός τιθασεύτηκε, ο Σημίτης επέλεξε τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη για το «γκαντέμικο» υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Η μόνη επαφή που είχε ως τότε με την Αστυνομία ήταν μια ροπαλιά από χέρι αστυνομικού πριν από πολλά πολλά χρόνια. Οταν ο κ. Χρυσοχοΐδης έφτασε στον έβδομο όροφο της Κατεχάκη, συνειδητοποίησε τα χειρότερα. Από πάνω του είναι η ΕΥΠ και από κάτω του το… χάος. Σε λίγες ημέρες ο κ. Χρυσοχοΐδης συμπληρώνει δύο χρόνια στο υπουργείο και όλοι παραδέχονται ότι τίποτε δεν είναι όπως χθες. Ο ίδιος φιλοδοξεί να βάλει τέλος στο μυθιστόρημα ­ όπως λέει ­ της τρομοκρατίας που κρατάει 25 χρόνια. Εκσυγχρονιστής του «σκληρού πυρήνα» πια, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης κάνει σήμερα ένα μεγάλο βήμα: προτείνει νέο σχήμα και νέο σύμβολο! Γιατί, όπως λέει, η μηχανή του ΠαΣοΚ θέλει επιδιόρθωση.





­ Εχετε βγάλει συμπέρασμα για την υπόθεση Μιχαλολιάκου;


«Οχι, δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή ασφαλές συμπέρασμα για την τρομοκρατική επίθεση που έγινε κατά του βουλευτή κ. Β. Μιχαλολιάκου. Πρέπει να περατωθούν οι έρευνες των υπηρεσιών».


­ Ισως να μην ενέχεται και η «17 Νοέμβρη», δηλαδή;


«Το βέβαιο είναι ότι πρόκειται περί τρομοκρατικής επίθεσης. Τα υπόλοιπα είναι αντικείμενο έρευνας».


­ Οταν λέτε εσείς, οι άνθρωποι του Δημόσιας Τάξης, «τρομοκρατική επίθεση», τι εννοείτε;


«Κύριε Θεοδωράκη, έγινε μια βομβιστική επίθεση σε κεντρικό σημείο της πόλης, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή όχι μόνο του κ. Μιχαλολιάκου άλλα και όσων θα μπορούσαν εκείνη τη στιγμή να περνούν από το ίδιο σημείο. Αν αυτό δεν είναι τρομοκρατία, τότε τι είναι;».


­ Δεν εννοείτε απαραίτητα, δηλαδή, «17Ν», «ΕΛΑ» και τις άλλες γνωστές οργανώσεις;


«Σας είπα: η έρευνα δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί».


­ Εκείνο το βράδυ δώσατε την εντύπωση ότι υπάρχουν κάποια νέα από το κυνήγι τής «17 Νοέμβρη».


«Υπάρχουν νέα από το μέτωπο κατά της τρομοκρατίας. Υπάρχει πλέον μια ολοκληρωμένη στρατηγική για την αντιμετώπισή της. Οι ενέργειές μας δεν είναι αποσπασματικές. Ισως το σημαντικότερο απ’ όλα είναι ότι οι σχέσεις Αστυνομίας και πολιτών έχουν βελτιωθεί σημαντικά. Ως πρόσφατα κανένας πολίτης δεν είχε σηκώσει το τηλέφωνο προκειμένου να δώσει πληροφορίες στην Αστυνομία για την τρομοκρατία. Πρέπει να σας πω ότι πλέον είναι σύνηθες το φαινόμενο οι πολίτες να δίνουν πληροφορίες στην Αστυνομία».


­ Το θέμα είναι αν αυτές οι πληροφορίες αποδίδουν.


«Αυτές οι πληροφορίες ερευνώνται. Και ερευνώνται από οργανωμένες πλέον υπηρεσίες. Οι άνθρωποί μας είναι επιλεγμένοι αξιοκρατικά και καλά εκπαιδευμένοι. Τα μέσα είναι περισσότερα, υπάρχει τεχνολογική υποστήριξη. Και, τέλος, είναι πιο μεθοδικές και πιο αποτελεσματικές οι διεθνείς συνεργασίες μας. Οι υπηρεσίες με τις οποίες συνεργαζόμαστε είναι πιο έμπειρες από εμάς και σε κάποιες περιπτώσεις έχουν περισσότερα μέσα».


­ Αναφέρεστε κυρίως στους άγγλους συνεργάτες;


«Και στους Εγγλέζους και στους Αμερικανούς αλλά και σε υπηρεσίες άλλων χωρών, οι οποίες συμβάλλουν».


­ Υπάρχει πάντως αυξημένη συνεργασία με τους Αγγλους;


«Κάθε χώρα με την οποία συνεργάζεται η Αστυνομία μας έχει να κομίσει την εμπειρία της. Εχει τον δικό της τρόπο προσέγγισης, τη δική της μέθοδο στο συγκεκριμένο πρόβλημα. Συνεπώς, όλοι είναι αναγκαίοι και απαραίτητοι. Είναι ουτοπία να πιστεύει κανείς ότι χωρίς διεθνείς συνεργασίες μπορεί μια χώρα σήμερα να καταπολεμήσει την τρομοκρατία και το οργανωμένο έγκλημα. Η χώρα μας, ξέρετε, κυριαρχείται από πολλούς μύθους».


­ Αν συνεχιστεί αυτή η πολιτική που μου περιγράφετε θα πιάσετε τρομοκράτες;


«Σε αυτό αποσκοπεί η στρατηγική μας. Και νομίζω ότι είναι απ’ όλους αντιληπτό πως κάτι έχει αλλάξει τελευταία στον τρόπο αντιμετώπισης της τρομοκρατίας και πολιτικά και επιχειρησιακά».


­ Δηλαδή, έχετε δημιουργήσει έναν κύκλο ο οποίος σιγά σιγά κλείνει και κάποια στιγμή θα φθάσετε στο κέντρο, στους ενόχους;


«Εχουμε επιχειρησιακές εξελίξεις. Η καθαρά αστυνομική δράση είναι σε καλό δρόμο αυτή τη νέα περίοδο. Αλλά αυτά δεν είναι αντικείμενο συνεντεύξεως. Εχουμε όμως και πολιτικές εξελίξεις ­ λ.χ., η συναίνεση του πολιτικού κόσμου και ο νέος νόμος. Αν λοιπόν επιμείνουμε, είναι βέβαιον ότι θα έχουμε και αποτελέσματα».


­ Ακούσατε τι είπε ο κ. Κ. Μητσοτάκης προσφάτως; Είχε τους τρομοκράτες στη φυλακή και το ΠαΣοΚ τούς έβγαλε.


«Σέβομαι τον κ. Μητσοτάκη και δεν θέλω να πω τίποτε πάνω σ’ αυτό. Αν υπάρχουν πληροφορίες, καλό είναι να δοθούν στις αρχές. Ή να απευθυνθεί σε εμένα ο κ. Μητσοτάκης».


­ Αλλωστε έχετε συνεργασία, νομίζω, και με την κυρία Ντόρα Μπακογιάννη.


«Η κυρία Μπακογιάννη μού κατέθεσε την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για τη νέα νομοθεσία και, εν πάση περιπτώσει, ο ρόλος της θα έλεγα ότι είναι εποικοδομητικός. Πρόσφατα ήταν στην Αμερική, όπου υπερασπίστηκε την Ελλάδα στην προσπάθεια που καταβάλλει για να καταπολεμήσει την τρομοκρατία».


­ Δεν είστε λοιπόν από αυτούς που πιστεύουν ότι η «17Ν» θα σταματήσει να χτυπά όταν βαρεθούν ή όταν γεράσουν τα μέλη της.


«Οχι. Το φαινόμενο της τρομοκρατίας δεν αφορά μόνο κάποια συγκεκριμένα πρόσωπα, τα οποία έδρασαν, δρουν και θα συνεχίσουν να δρουν. Πρέπει να υπάρξει καθολική καταδίκη του φαινομένου. Να γίνει κατανοητό από τον καθένα που τελείως πεπλανημένα έλκεται από τέτοιες πρακτικές ότι είναι καταδικασμένος στη συνείδηση της κοινωνίας».


­ Για πολλά χρόνια, όταν μιλούσες με ένα στέλεχος του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, καταλάβαινες ότι η τρομοκρατία προσδιοριζόταν γεωγραφικά στα Εξάρχεια. Αναζητούσαν υπόπτους στην Ακροαριστερά ή στον αναρχικό χώρο. Εσείς πού τους αναζητείτε;


«Κανένας χώρος δεν πρέπει να θεωρείται a priori ενοχοποιημένος. Είμαστε δημοκρατική χώρα και έχουμε κράτος δικαίου. Οι αστυνομικές έρευνες σήμερα δεν έχουν γεωγραφικά όρια».


­ Για να σας το πω αλλιώς: όταν κάποιο βράδυ σκέφτεστε τον τρομοκράτη, τον σκέφτεστε σε ένα υπόγειο με μαυροκόκκινες αφίσες ή θα μπορούσε να μένει και σε μια βίλα στα βόρεια προάστια;


«Με παρασύρετε σε αστυνομικά σενάρια και δεν θέλω να διολισθήσουμε προς τα εκεί. Πάντως και οι δύο εκδοχές που αναφέρετε είναι πιθανές. Αλλο πράγμα όμως μου προκαλεί περιέργεια: θα ήθελα πολύ να γνωρίζω τη σκέψη αυτών των ανθρώπων. Τι σκέφτονται αυτοί οι άνθρωποι. Τι σκέφτονται καθημερινά αλλά και τι σκέφτονται όταν ενεργούν».


­ Δεν θα εκπλαγείτε όμως αν μάθετε ότι είναι «καθώς πρέπει» κύριοι, υπεράνω κάθε υποψίας;


«Καθόλου».


­ Αυτό που κατά καιρούς διαβάζουμε, ότι οι Αμερικανοί σάς δίνουν ονόματα, ισχύει;


«Αυτά τα περί λιστών, περί υπόπτων, οι οποίοι συνεχώς είναι ύποπτοι και που τα ονόματά τους ποτέ δεν βλέπουν το φως της δημοσιότητας, είναι ένα μυθιστόρημα το οποίο ποτέ δεν τελειώνει και έχει προκαλέσει πλήρη αποπροσανατολισμό».


­ Το πιο γνωστό σενάριο αναφέρει ότι κάποιοι είναι οι «εγκέφαλοι» και κάποιοι άλλοι οι εκτελεστές. Ισως και ξένοι μισθοφόροι.


«Είναι οργανώσεις και αποτελούνται από έναν αριθμό ανθρώπων. Οχι μικρό. Εμένα μού είναι αδιάφορο αν είναι οι ίδιοι εκτελεστές ή εκτελούν κάποιοι άλλοι με βάση συμβόλαια. Το ζητούμενο είναι το αποτέλεσμα, και το αποτέλεσμα είναι κακό. Αυτό νομίζω ότι πια το έχουμε συνειδητοποιήσει όλοι».


­ Ο κίνδυνος που μας απειλεί είναι να χάσουμε τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004;


«Τέτοιος κίνδυνος δεν υπάρχει, αλλά γίνεται ζημιά στις διεθνείς σχέσεις της χώρας».


­ Θα χρειαστούμε ξένους αστυνομικούς στην Ολυμπιάδα;


«Οχι βέβαια. Εχουμε φτιάξει ένα σώμα συμβούλων με υψηλόβαθμους ξένους αξιωματικούς που προέρχονται από έξι χώρες με εμπειρία στους Ολυμπιακούς Αγώνες: Αυστραλία, Ισπανία, ΗΠΑ, Ισραήλ, Μεγάλη Βρετανία, Γαλλία. Αυτοί οι άνθρωποι μας συμβουλεύουν. Οι κυβερνήσεις τους είχαν την καλοσύνη να ανταποκριθούν στο αίτημά μας και τους έστειλαν εδώ, όπου γίνεται ένας πολύ καλός συγχρωτισμός ξένων και Ελλήνων, έτσι ώστε να σχεδιάσουμε κατά τον ορθολογικότερο τρόπο την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων».


­ Οταν ακούσατε τον κ. Σημίτη να μιλάει στην Κρήτη για «κουρασμένα παλικάρια», ποιους συντρόφους σας σκεφθήκατε;


«Το τελευταίο τεστ κοπώσεως στο οποίο υπέβαλε ο λαός τα κόμματα τον Απρίλιο έδειξε ότι, παρά την πολύχρονη άσκηση εξουσίας, το ΠαΣοΚ παραμένει ξεκούραστο κόμμα».


­ Ολοι αυτοί, δηλαδή, που διακρίνουν «κουρασμένα παλικάρια» στο στρατόπεδο του ΠαΣοΚ κάνουν λάθος;


«Θα μπορούσαμε να είμαστε πιο ταχείς, πιο αποτελεσματικοί, αλλά κάθε φορά όταν κρίνουμε μια κυβέρνηση, η οποία ουσιαστικά αντικατοπτρίζει την κοινωνία, πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη μας και μια σειρά από άλλους παράγοντες. Δεν αποτελεί δικαιολογία αυτό, άλλωστε σας είπα ότι, πράγματι, θα μπορούσαμε να έχουμε πιο ανεπτυγμένες ταχύτητες σε κάποιους τομείς».


­ Συμφωνείτε με την εκλογή ισχυρού γραμματέα από το συνέδριο; Δηλαδή ότι, πέρα από τον πρόεδρο που είναι και ο πρωθυπουργός, το ΠαΣοΚ πρέπει να εκλέξει και έναν γραμματέα, έναν δεύτερο πόλο;


«Εγώ δεν κατανοώ απολύτως πού στοχεύουν όλα αυτά. Ο γραμματέας ούτως ή άλλως είναι ισχυρός. Τι νόημα έχει όλη αυτή η συζήτηση περί δυαρχίας; Τη θεωρώ άτοπη, δεν αφορά τις αγωνίες και τα προβλήματα του πολίτη».


­ Τι είναι λοιπόν αυτό που λείπει; Ο ηγέτης, το όραμα, οι στόχοι, οι στρατηγοί;


«Είναι ενδιαφέρουσα η ερώτηση και, αν θέλετε, μπορούμε να τα πάρουμε ένα ένα, μήπως και φθάσουμε στο κεντρικό μας πρόβλημα».


­ Ωραία, να ξεκινήσουμε από το ΠαΣοΚ, τη Χαριλάου Τρικούπη.


«Οσα και αν καταμαρτυρούμε όλοι μας στο ΠαΣοΚ, είτε είμαστε μέλη του είτε αντίπαλοί του, πρόκειται για μια μηχανή που ακόμη τραβάει μπροστά. Με πολλά προβλήματα βεβαίως, τα οποία όμως μπορούν να αντιμετωπιστούν. Τώρα, στην παρούσα συγκυρία, θα μπορούσε κανείς να θέσει το δίλημμα: μήπως αντί για τις επιδιορθώσεις της μηχανής που τραβάει ακόμη, θα ήταν προτιμότερο να προχωρήσουμε σε ένα διάδοχο σχήμα;».


­ Ενα νέο κόμμα, δηλαδή;


«Ενα νέο σχήμα. Στην Ελλάδα υπάρχουν ζωντανές κοινωνικές δυνάμεις που έχουν αναδειχθεί τα τελευταία χρόνια, αλλά είναι παροπλισμένες πολιτικά. Δεν έχουν σχέση με το λεγόμενο «ιστορικό ΠαΣοΚ», μ’ εμάς, δηλαδή, που ιδρύσαμε και ξεκινήσαμε το ΠαΣοΚ. Ταυτόχρονα όμως έλκονται από τον εκσυγχρονισμό της κοινωνίας και της πολιτικής που εκφράζει σήμερα ο Κώστας Σημίτης. Θα έρθουν κοντά μας μόνο αν προχωρήσουμε σε κινήσεις ανασυγκρότησης συνολικά της παράταξης, γι’ αυτό μίλησα για το διάδοχο σχήμα. Την ανασυγκρότηση της δημοκρατικής παράταξης ως συνέχεια μιας παράταξης, η οποία έχει ζωή πάνω από έναν αιώνα. Είναι στο χέρι μας να ξαναπιάσουμε το νήμα της ιστορικής συνέχειας παραμένοντας το πλειοψηφικό κίνημα της προόδου της ελληνικής κοινωνίας».


­ Τι ονομασία θα είχε αυτό το νέο σχήμα;


«Δεν βλέπω την αναγκαιότητα αλλαγής της ονομασίας».


­ Σύμβολο; τον πράσινο ήλιο;


«Θα μπορούσαμε να αλλάξουμε ενδεχομένως σύμβολο. Τα σύμβολα πρέπει να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες, να υπακούουν στις ανάγκες του απλού πολίτη, ακόμη και αυτού που δεν έχει σχέση με το ιστορικό ΠαΣοΚ. Εξάλλου, το ΠαΣοΚ είναι η έκφραση της δημοκρατικής παράταξης μέσα σε συγκεκριμένο ιστορικό χρόνο. Και μέσα σε αυτόν δικαιώθηκε».


­ Για πείτε μου: τι σύμβολο έχετε στον νου σας απέναντι στον πράσινο ήλιο;


«Η προσωπική μου προσέγγιση στον χώρο των συμβόλων είναι απόρροια των βιωμάτων μου. Κατάγομαι από προσφυγική οικογένεια, μεγάλωσα με τις διηγήσεις και τους αποκλεισμούς της γενιάς των πατεράδων και με τη συναισθηματική φόρτιση του ανεκπλήρωτου. Ξέρετε, ο πρώτος μεγάλος εισηγητής των σοσιαλιστικών αρχών είναι ο Αλέξανδρος Παπαναστασίου. Γι’ αυτόν τον πολιτικό σχεδίασε ο Κωνσταντίνος Παρθένης σύμβολα βασισμένα στις διαχρονικές αρχές της δημοκρατίας όπως, για παράδειγμα, το γνωστό «Δ», γράμμα μοναδικό ως σχήμα για όλα τα ευρωπαϊκά αλφάβητα, και από μέσα του, αναδυόμενο, το κεφάλι της θεάς της δημοκρατίας, της Αθηνάς. Αυτά τα σύμβολα προσωπικά θα μπορούσα με μεγάλη άνεση να τα υιοθετήσω, όπως με τον ίδιο τρόπο θα μπορούσαμε να επιλέξουμε άλλα, με ιστορία πίσω τους, ή άλλα που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν τη δική τους ιστορία».


­ Αν συστηνόσασταν σε κάποιον στο εξωτερικό και σας ζητούσαν δυο λέξεις για την ιδεολογία σας, κύριε Χρυσοχοΐδη, τι θα λέγατε; Εκσυγχρονιστής, σοσιαλιστής, σοσιαλδημοκράτης, κεντρώος, αριστερός;


«Αν θέλετε υποχρεωτικά να αυτοπροσδιοριστώ, μπορώ να το κάνω με μία λέξη: σοσιαλιστής».


­ Ξαφνιάζομαι γιατί, ενώ είστε στον «σκληρό πυρήνα» του εκσυγχρονισμού, αποφεύγετε να χρησιμοποιήσετε αυτή τη λέξη.


«Ο εκσυγχρονισμός δεν είναι ιδεολογία. Ο εκσυγχρονισμός είναι αίτημα, μέσο, βήμα, εργαλείο».


­ Επειτα από τόσα που έχουν συμβεί, αν γυρνούσαμε στο 1996, θα επιλέγατε άλλον αρχηγό από τον Κ. Σημίτη;


«Οχι απλώς θα ψήφιζα ξανά Σημίτη το 1996. Βεβαίως θα ήταν ευτύχημα για τον τόπο αν υπήρχαν και άλλοι Σημίτηδες για το μέλλον. Πολιτικοί, δηλαδή, που να εμφορούνται από αυτές τις ιδέες μαζί με τη δογματική προσήλωση σε αρχές και αξίες και με την αποφασιστικότητα που διακρίνει τον ίδιο για να προχωρήσουμε προς τα εμπρός. Ο Σημίτης, όχι ως πρόσωπο, αλλά ως σύμβολο, εξέφρασε το αίτημα της ελληνικής κοινωνίας. Αυτή την αναγκαιότητα που υπήρχε για τη χώρα και την κοινωνία τη βάφτισε εκσυγχρονισμό».


­ Το νέο σχήμα θα έχει βεβαίως στην ηγεσία του και άλλα πρόσωπα πέρα από αυτά που μετέχουν σήμερα στην ηγετική «πυραμίδα» του ΠαΣοΚ;


«Οραματίζομαι ένα μεγάλο τραπέζι, και πρέπει να είναι μεγάλο το τραπέζι, γιατί πρέπει να μπουν πάνω τα μεγάλα θέματα της κοινωνίας και γιατί πρέπει να καθήσουν πολλοί γύρω γύρω από το τραπέζι».


­ Μπορείτε να μου πείτε τους πολιτικούς που πρέπει να καθήσουν σε αυτό το τραπέζι;


«Το ζητούμενο δεν είναι ποιοι «επώνυμοι» πολιτικοί θα καθήσουν στο τραπέζι, αλλά ποιες κοινωνικές δυνάμεις θα εκπροσωπούνται στο τραπέζι αυτό».


­ Ναι, αλλά σε ένα τραπέζι δεν χωρούν δυνάμεις, χωρούν εκπρόσωποι. Στο νέο σχήμα θα μετέχουν κεντρώοι; θα μετέχουν αριστεροί; θα μετέχουν ο Σουφλιάς, η Δαμανάκη;


«Οπως το αναφέρετε. Μπορεί να μετέχει το Κέντρο, μπορεί να μετέχει ο Συνασπισμός, ανένταχτοι αριστεροί και πολλοί άλλοι. Ολοι όσοι θέλουν να παλέψουμε μαζί με την κοινωνία των πολιτών, δημιουργώντας τις αναγκαίες συναινέσεις, για να πάμε στη συνέχεια στις μεγάλες μεταρρυθμίσεις. Οσοι, τέλος πάντων, συστεγάζονται υπό τον όρο δημοκρατική παράταξη και, άρα, χωρούν στο πλατύ πλαίσιό της».


­ Και πότε θα γίνουν όλα αυτά. Γενικώς στο μέλλον;


«Εγώ, κύριε Θεοδωράκη, πιστεύω ότι το επόμενο συνέδριο πρέπει να είναι το συνέδριο της μετεξέλιξης. Εκεί να ακουστεί η φωνή όλων των ζωντανών, ανήσυχων κοινωνικών δυνάμεων αυτού του τόπου».


­ Δεν καλείτε βεβαίως όλους αυτούς να πάνε να γραφτούν στις Τοπικές Οργανώσεις σας;


«Οχι βέβαια. Θα μπορούσαν όμως μέσα από ένα σχήμα να εκφραστούν όλες αυτές οι δυνάμεις. Εσείς, π.χ., αν είστε ένας ανήσυχος προοδευτικός πολίτης και εκτιμάτε ότι αυτή η πρόταση σας ικανοποιεί, θα μπορούσατε να απευθυνθείτε σε κάποιες ομάδες πρωτοβουλίας, ενδεχομένως, να καταθέσετε τη γνώμη σας και να διαμορφώσετε, εν μέρει, τις πολιτικές του ΠαΣοΚ και τη φυσιογνωμία του νέου σχήματος. Αυτού του τύπου η δράση είναι ένας τρόπος. Υπάρχουν και πολλοί άλλοι».


­ Πάντως και αυτό να μη συμβεί, δεν θα μπορούσε να υπάρχει συνεργασία κομμάτων ­ όχι προεκλογικώς ­ για συγκεκριμένα προβλήματα;


«Μια πολιτική συνεννόησης των κομμάτων είναι όχι μόνο αναγκαία αλλά και εφικτή. Η ρητορική αντιπαράθεση μπορεί να ικανοποιεί τις ψυχολογικές ανάγκες μέρους του ακροατηρίου αλλά δεν βοηθά στην εξεύρεση αποτελεσματικών λύσεων. Και δεν πρέπει να έχουμε καμία αυταπάτη ότι οι πολίτες αυτό που πρωτίστως περιμένουν από τους πολιτικούς είναι λύσεις στα προβλήματα. Αποφάσεις που βελτιώνουν τη ζωή τους και τη ζωή των παιδιών τους».


­ Το νέο σχήμα ­ για να επιστρέψουμε στην πρότασή σας ­ φαντάζομαι ότι έχει αρχηγό τον κ. Σημίτη.


«Ασφαλώς έχει αρχηγό τον Σημίτη. Μα ο Σημίτης είναι αυτός που θα σηματοδοτήσει με τις μεγάλες κινήσεις του αυτόν τον μετασχηματισμό, επικεφαλής όλης αυτής της μεγάλης προσπάθειας για ανασυγκρότηση της δημοκρατικής παράταξης».


­ Και πότε φεύγει ο κ. Σημίτης, και σε ποιον παραδίδει;


«Ο ηγέτης φεύγει όταν οι καιροί πια τον ξεπερνούν και δεν εμπνέει τον λαό. Οταν ένας ηγέτης έχει την εμπιστοσύνη του λαού, τότε πρέπει όχι μόνο να μένει αλλά και να παλεύει ακόμη πιο ενεργά προκειμένου να προωθήσει αυτά τα οποία έχει ανάγκη ο λαός. Στο ΠαΣοΚ εξαντλούμαστε τα τελευταία χρόνια σε συζητήσεις εντός των τειχών, οι οποίες πολλές φορές, λόγω του τόνου της φωνής, ακούγονται και έξω από τείχη αλλά, δυστυχώς, όσο περνάει ο καιρός είναι σε ώτα μη ακουόντων, των πολιτών, δηλαδή».


­ Σε ποιον παραδίδει δεν μου είπατε.


«Αν και δεν τίθεται τέτοιο θέμα, στο μακρινό μέλλον, όταν θα τεθεί, παραδίδει σε αυτόν που θα εκφράσει τα αιτήματα των καιρών, σε αυτόν που θα στείλει και θα λάβει τα σωστά μηνύματα από τον κόσμο».


­ Φαντάζομαι ότι αναφέρεστε σε μια πολιτική γενιά νεότερη από αυτήν που εκπροσωπεί ο ίδιος ο Πρωθυπουργός.


«Δεν έχει υποχρεωτικά σχέση με τις ηλικίες. Εχουμε πολλά παραδείγματα στη διεθνή πολιτική όπου ηγέτες έχασαν εκλογές ­ παράδειγμα ο Μιτεράν ­ και οι οποίοι κάποια στιγμή όχι μόνο ενέπνευσαν τον λαό αλλά έμειναν και στην πολιτική ιστορία της πατρίδας τους».


­ Θα μπορούσαμε ύστερα από μια περίοδο Σημίτη να έχουμε μια περίοδο Ακη; Θα μπορούσε να συμβεί αυτό;


«Εγώ περιέγραψα τη φυσιογνωμία του μελλοντικού ηγέτη της παράταξης όποτε κλείσει ο κύκλος Σημίτη, δεν είμαι προφήτης να προσδιορίσω και τα πρόσωπα».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.