Εκδοτικό ημερολόγιο

Εκδοτικό ημερολόγιο *Η ιταλική ύπαιθρος λίγο πριν από τον Β'' Παγκόσμιο Πόλεμο είναι το τοπίο του μυθιστορήματος «Αγροίκοι» του Τσέζαρε Παβέζε (φωτογραφία). Μια πατριαρχική οικογένεια και ένας άνεργος μηχανουργός επισκέπτης πρωταγωνιστούν στην ιστορία που διαδραματίζεται μέσα στη βία και στο έγκλημα. Ο εμπρησμός, ο φόνος, η αιμομειξία, ο βιασμός είναι ενδεικτικά κάποια από τα αδικήματα που περιγράφονται

*Η ιταλική ύπαιθρος λίγο πριν από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο είναι το τοπίο του μυθιστορήματος «Αγροίκοι» του Τσέζαρε Παβέζε (φωτογραφία). Μια πατριαρχική οικογένεια και ένας άνεργος μηχανουργός επισκέπτης πρωταγωνιστούν στην ιστορία που διαδραματίζεται μέσα στη βία και στο έγκλημα. Ο εμπρησμός, ο φόνος, η αιμομειξία, ο βιασμός είναι ενδεικτικά κάποια από τα αδικήματα που περιγράφονται στο σκληρότερο ­ όπως χαρακτηρίστηκε ­ έργο του ιταλού λογοτέχνη. Εισαγωγή, μετάφραση Γιώργος Κεντρωτής, εκδόσεις Αλεξάνδρεια.


* «Πυκνές εικόνες πέφτουνε στα μάτια μου/ Και τα θαμπώνουν. Ο έρωτας του μη πραγματικού/ Είναι μοιχεία του πνεύματος/ Που ενώπιον Θεού ενώθηκε/ Με σάρκα μίαν. / Τι σκέφτομαι!»: στίχοι από την «Αναψηλάφηση» της συλλογής «Η σκέψη ανήκει στο πένθος» του Αντώνη Φωστιέρη. Εκδόσεις Καστανιώτη.


* Δώδεκα ιστορίες καθημερινού ρεαλισμού από την Εύα Καραϊτίδη, συνδιευθύντρια του «Βιβλιοπωλείου της Εστίας». Δύσκολο να αναζητηθεί κοινός αφηγηματικός άξονας στα διηγήματα που ξεκινούν με το «Λάθρα βιώσασα» και καταλήγουν στην αναζήτηση στέγης και υπόστασης στο «Κοκκώνα ή η μετακόμιση της ψυχής». Η συλλογή «Ονειρεύομαι πως γλίτωσα» κυκλοφόρησε σε πολυτονική γραφή από τις εκδόσεις Αλεξάνδρεια.


* Μια ζωή σαν μυθιστόρημα που περιγράφεται με κομμάτια αφήγησης της συγγραφέως και αποσπάσματα συνεντεύξεων της πεζογράφου που βιογραφείται. Πρόκειται για το βιβλίο «Διδώ Σωτηρίου/ Από τον κήπο της Εδέμ στο καμίνι του αιώνα μας» της Σάσας Τσακίρη. Η ιδέα για τη συγγραφή του γεννήθηκε στα 80ά γενέθλια της πεζογράφου το 1989. Μετά από μια σειρά μαγνητοφωνημένων συναντήσεων και με τη συνδρομή του περιγύρου η ζωή της Διδώς Σωτηρίου προσφέρεται προς ανάγνωση. Εκδόσεις Κέδρος.


* Φυγές και επαναφορές ακολουθώντας το πινέλο του ζωγράφου στο μυθιστόρημα του Αγγελου Σ. Βλάχου «Η διαλείπουσα ζωή του Δημήτρη Σπέρη». Βιβλιοπωλείον της Εστίας.


* Συνομιλίες με το παρελθόν και φυσιογνωμίες ίσως όχι ετερόκλητες στην τέταρτη ποιητική συλλογή του Γιώργου Μπλάνα «Παράφορο!». Ιερώνυμος Μπος, Σπινόζα, Βιντγκενστάιν και άλλοι πολλοί συναθροισμένοι στους στίχους του επιδέξιου μεταφραστή αγγλόφωνης πεζογραφίας. Εκδόσεις Δελφίνι.


* Οικολογική περιήγηση από την Κερκίνη στη Δοϊράνη, στις πηγές της Αραβήσσου και στη λίμνη του Δυστού με οδηγούς το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας και το Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων – Υγροτόπων. Η χλωρίδα και η πανίδα του τόπου μας μέσα από τις 350 σελίδες του ημι-φωτογραφικού λευκώματος «Ελληνικοί Υγρότοποι», έκδοση που συντόνισαν οι Π. Α. Γεράκης Ε. Θ. Κουτράκης και επιμελήθηκαν οι Αγγελική Κόκκου και Μυρτώ Κουμβακάλη. Εκδοση της Εμπορικής Τράπεζας.


* Ταινίες που αναγιγνώσκονται ή «Το βιβλίο στον κινηματογράφο» από τις εκδόσεις Καστανιώτη: «Στριπτίζ» του Καρλ Χαϊάσεν (μετάφραση Ερρίκος Μπαρτζινόπουλος) και «Κλεμμένη ομορφιά» της Σίρλεϊ Λόου (μετάφραση Μαρία Κράλλη). Ενα μικρό σημείωμα για την ταινία και τους συντελεστές δεν θα έβλαπτε…


* Ταινιών συνέχεια με το ζεύγος που εξιτάρεται όταν συγκρούονται αυτοκίνητα. Για όσους δεν αντιλαμβάνονται το λάγνον της θέας των πληγών, το «Crash» του Τζέιμς Γκ. Μπάλλαρντ μπορεί να ανοίξει νέους ερωτικούς ορίζοντες (μετάφραση Γιώργος Ικαρος Μπαμπασάκης, Σώτη Τριανταφύλλου). Η «σύγκρουση» του βρετανού καλλιεργητή της νοσηρότητας μπορεί να διαβαστεί εκ παραλλήλου με το έτερον πόνημα περί βίας και σεξουαλικότητας «Εκθεση Ωμοτήτων» (μετάφραση – σημειώσεις Ηρακλής Ρενιέρης). Αμφότερα από τις εκδόσεις Απόπειρα.


* Χρήσιμος οδηγός για τους Θεμιδο-μανείς πολίτες και όσους επιθυμούν να αποκτήσουν βασικές δικηγορικές γνώσεις: «Εισαγωγή στα νομικά» του Διονύση Ν. Ζουδιανού. Εκδόσεις Παρατηρητής.


* Είκοσι ένας διανοούμενοι συζητούν μέσα από τις σελίδες του περιοδικού λόγου και τέχνης «Το Δέντρο». Μια σταχυολόγηση συνομιλιών, μονολόγων και συζητήσεων που δημοσιεύθηκαν στα τεύχη των 15 ετών κυκλοφορίας του εντύπου. Ενδεικτικά: Γιώργος Ιωάννου, Ν. Α. Ασλάνογλου, Κώστας Ταχτσής, Μ. Σαχτούρης, Β. Βασιλικός, Γ. Μπαμπινιώτης.


* Το διμηνιαίο περιοδικό «Νέα Οικολογία» κυκλοφόρησε με αφιέρωμα στους πρόσφυγες.


* Η μηνιαία επιθεώρηση του βιβλίου «Διαβάζω» κυκλοφόρησε με αφιέρωμα «Υποτροφίες συγγραφέων». Γράφουν οι Π. Τατσόπουλος, Δ. Νόλλας, Α. Σφακιανάκης, Α. Σουρούνης, Κ. Μουρσελάς, Π. Αμπατζόγλου. Ο Νίκος Μπακόλας δίνει εκτενή συνέντευξη.


* Κυκλοφόρησε το τεύχος Δεκεμβρίου – Φεβρουαρίου του περιοδικού «Αδούλωτη Μάνη» με θέματα τοπικού ενδιαφέροντος.


* Το 23ο τεύχος της διμηνιαίας έκδοσης θεωρίας και πολιτισμού «Ουτοπία» κυκλοφόρησε με αφιέρωμα «Κριτική της καθημερινής ζωής». Γράφουν οι Ε. Πορτάλιου, Σ. Σταυρίδης, Αιμ. Καραλή.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.