Οταν ξεκίνησαν το 1986 με ένα μικρό μαγαζάκι στην οδό Μιχαλακοπούλου 4, οι φίλοι και συνεργάτες κκ. Θ. Αθανασούλης και Γ. Βαλσαμίδης, της πρώτης γενιάς τεχνολόγων πληροφορικής που άρχισαν να αποφοιτούν από τα ελληνικά πανεπιστήμια, δεν φαντάζονταν ότι στο τέλος του 2002 η εταιρεία Altec θα συγκαταλεγόταν μεταξύ των μεγαλύτερων ομίλων υψηλής τεχνολογίας στη ΝΑ Ευρώπη, με τζίρο 217 εκατ. ευρώ, με 850 εργαζομένους αλλά και περίπου 80.000 μετόχους μαζί με τις συγγενείς και θυγατρικές εταιρείες.
Η εταιρεία Α. Παυλοπούλου & Σία ΟΕ, όπως λεγόταν το μαγαζάκι της Μιχαλακοπούλου, με τον διακριτικό τίτλο Logic Design, μεγάλωσε πολύ γρήγορα. Το 1988 τροποποιήθηκε το καταστατικό, μετονομάστηκε σε Altec και το 1989 μετακόμισε στην οδό Ευελπίδων στην Κυψέλη. Σήμερα ο όμιλος στεγάζεται σε ιδιόκτητα κτίρια στο Μαρούσι (2.500 τ.μ.), ενώ διαθέτει κέντρο παραγωγής, διανομής και υποστήριξης των προϊόντων στην περιοχή του Ολυμπιακού Σταδίου (4.000 τ.μ.).
Εργασιομανείς και οι δύο, αλλά και με ισχυρές πολιτικές διασυνδέσεις (ο κ. Αθανασούλης ήταν στέλεχος της Νεολαίας ΠαΣοΚ), κατάφεραν να εξελιχθούν σε σημαντικούς οικονομικούς παράγοντες στη χώρα μας. Ο κ. Αθανασούλης είχε ολοκληρώσει σπουδές τεχνολόγου, ηλεκτρονικού μηχανικού και ο κ. Βαλσαμίδης ήταν μηχανολόγος – μηχανικός του ΕΜΠ.
Πολύ γρήγορα ήλθε και η συμμετοχή σε διαγωνισμούς μεγάλων έργων του Δημοσίου τη δεκαετία του 1990. Το πελατολόγιο της εταιρείας είναι αρκετά πλούσιο. Φορείς όπως η ΔΕΗ, η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων, το υπουργείο Ανάπτυξης, η Αγροτική Τράπεζα, η Εθνική Τράπεζα, ο ΟΑΕΔ, ο Οργανισμός Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, ο ΕΟΤ, η Πολεμική Αεροπορία, η Βουλή των Ελλήνων κ.ά. είναι πελάτες της Altec, και τούτο αποτέλεσε την αφορμή η εταιρεία να τεθεί κατ’ επανάληψη στο στόχαστρο των ανταγωνιστών της.
Η συνεχής επέκταση και η ανάγκη χρηματοδότησης οδήγησαν στο Χρηματιστήριο. Αρχικά η Altec εισήγαγε τις μετοχές της το 1995 στην Παράλληλη Αγορά του ΧΑ, το 1997 έκανε μετάταξη στην Κύρια Αγορά και στη συνέχεια προχώρησε στην εισαγωγή και άλλων τριών θυγατρικών της στο Χρηματιστήριο, των Sysware, Unisoft και Microland. Η οικονομική εικόνα της εταιρείας διογκώθηκε παρουσιάζοντας τεράστια κέρδη από υπεραξίες μετοχών, τα οποία όμως στην πορεία σμικρύνθηκαν με την πτώση του Χρηματιστηρίου, όπως συνέβη και με τις υπόλοιπες εισηγμένες εταιρείες.
Μέσα σε μόλις πέντε χρόνια (1995-2000) ο όμιλος πλέον της Altec «έβαλε» στο Χρηματιστήριο πέντε εισηγμένες εταιρείες – Altec, Sysware, Unisoft, Microland και Ελεύθερη Τηλεόραση (τηλεοπτικό κανάλι Alter) -, τις οποίες ήλεγχαν είτε ως φυσικά πρόσωπα είτε μέσω συγγενικών προσώπων αλλά και νομικών προσώπων (offshore εταιρειών). Οι εταιρείες αυτές πραγματοποίησαν συνολικά εννέα αυξήσεις κεφαλαίου και άντλησαν από το Χρηματιστήριο περίπου 65 δισ. δρχ. Η βασική τους εταιρεία Altec σε τέσσερα χρόνια (1995-1999) προχώρησε σε ισάριθμες αυξήσεις κεφαλαίου αντλώντας 33 δισ. δρχ. Η διετία 1999-2000 χαρακτηρίστηκε από την εξαγορά της κατασκευαστικής εταιρείας Οδών και Οδοστρωμάτων και τον συνεταιρισμό με τον εκδότη κ. Γ. Κουρή στο κανάλι Alter.
Λόγω του ασυμβίβαστου που ισχύει για τους μετόχους των ΜΜΕ, οι οποίοι δεν μπορεί ταυτόχρονα να είναι και μέτοχοι σε εταιρείες-προμηθευτές του Δημοσίου, τις μετοχές του Alter Channel απέκτησαν οι σύζυγοι των κκ. Αθανασούλη και Βαλσαμίδη, οι κυρίες Δήμητρα Κούτρα και Αναστασία Παυλοπούλου αντίστοιχα. Οι δύο τελευταίες απέκτησαν το 50% των μετοχών έναντι 500 εκατ. δρχ. και ταυτόχρονα ανέλαβαν τη διοίκηση του καναλιού.
Η ασχολία των δύο επιχειρηματιών με το Χρηματιστήριο ήταν ενεργή και επεκτάθηκε και σε άλλες εταιρείες, αποκτώντας απλή συμμετοχή ως φυσικά πρόσωπα. Κατά καιρούς εμφανίστηκαν στο μετοχολόγιο της εταιρείας Λάμψα (Μεγάλη Βρετανία) και σε αυτό της εταιρείας επενδύσεων Euroline, η οποία μπήκε στο Χρηματιστήριο το 2002.
Τα χρόνια όπου όλοι οι επιχειρηματίες συνήθιζαν να βάζουν στο Χρηματιστήριο πολλές εταιρείες πέρασαν και ήλθε η εποχή των συγχωνεύσεων με στόχο τον περιορισμό του κόστους και το μεγαλύτερο νοικοκύρεμα. Ετσι το 2001 αποφασίστηκε η συγχώνευση δι’ απορροφήσεως των εταιρειών Sysware, Unisoft και Stat από την Altec.
Οι σημαντικότεροι σταθμοί της επιχειρηματικής δραστηριότητας της Altec είναι οι εξής:
* Κατά τη διάρκεια του 1993 επιτεύχθηκε συνεργασία με τη Hewlett Packard, σύμφωνα με την οποία η Altec ανέλαβε τη διανομή των προϊόντων της Hewlett Packard (PC, Scanners, εκτυπωτές, αναλώσιμα).
* Τον Νοέμβριο του 1996 σύναψε στρατηγική συνεργασία με την ΙΒΜ, τη μεγαλύτερη εταιρεία πληροφορικής σε παγκόσμιο επίπεδο.
* Το 1997 η Altec ανέλαβε τη διανομή των προϊόντων της Intel, της μεγαλύτερης εταιρείας στον κόσμο στην παραγωγή επεξεργαστών για ηλεκτρονικούς υπολογιστές.
* Επίσης, εδώ και αρκετά χρόνια ο όμιλος υποστηρίζει τεχνολογικά επιχειρήσεις στη Ρουμανία και στη Βουλγαρία, ενώ επεκτείνεται και σε άλλες χώρες.
Ετσι φθάσαμε στο 2003, οπότε ξέσπασε η επιχειρηματική διαμάχη, όταν ήλθαν οι έλεγχοι του ΣΔΟΕ και η απόφαση του Χρηματιστηρίου να τεθούν οι τίτλοι εκτός διαπραγμάτευσης. Οι κατηγορίες του ΣΔΟΕ πάντως είναι βαριές: Εκδοση εικονικών τιμολογίων, δηλαδή «φούσκωμα» των τζίρων και κατ’ επέκταση και άλλων μεγεθών. Η απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για έναρξη διαχειριστικού ελέγχου σε Altec, Alter και Microland αλλά και η απόφαση του προέδρου του ΧΑ για επ’ αόριστον αναστολή διαπραγμάτευσης των τριών τίτλων έχουν ως πρώτα θύματά τους 80.000 μετόχους των τριών εταιρειών αλλά και ένα άλλο βασικό μέγεθος που είναι δύσκολο να προσμετρηθεί τώρα και δεν είναι άλλο από την επιχειρηματική φήμη. Μια φήμη που χτίστηκε μέσα σε μόλις 17 χρόνια.