Ο σεισμός της περασμένης Τρίτης υπήρξε ιδιαίτερα καταστρεπτικός, με τραγικά μάλιστα αποτελέσματα για τους ανθρώπους που εργάζονταν σε επιχειρήσεις εγκατεστημένες στην περιοχή του Μενιδίου και της Κηφισιάς. Οι εταιρείες Ricomex ΑΕ, Αφοί Φουρλή ΑΕΒΕ, Παπουτσάνης ΑΒΕΕ και Φαράν ΑΒΕΕ είναι αυτές που επλήγησαν περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη.
* Φουρλής
Ο όμιλος Φουρλή αποτελεί τον μεγαλύτερο όμιλο της ελληνικής αγοράς στην εισαγωγή και εμπορία ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών. Δημιουργήθηκε το 1950 με την επωνυμία Α. Φουρλής & Σία. Οι χρονιές – σταθμοί που τη σημάδεψαν είναι το 1968, όταν άρχισε να κατασκευάζει απορροφητήρες και να ασκεί έτσι παράλληλα παραγωγική δραστηριότητα, το 1988 όταν οι μετοχές της εταιρείας Αφοί Φουρλή ΑΕΒΕ (μετατράπηκε σε ΑΕ το 1966) άρχισαν να διακινούνται στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών και το 1993, που απέκτησε το 51% της μεγαλύτερης αλυσίδας ηλεκτρικών συσκευών, της Π. Κωτσόβολος ΑΕΒΕ, κατορθώνοντας έτσι να αποκτήσει την άμεση και μεγαλύτερη δυνατή πρόσβαση στον τομέα της λιανικής πώλησης ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών.
Ο όμιλος, από τους πιο υγιείς της ελληνικής αγοράς σε χρηματοοικονομικά μεγέθη, άρχισε πλέον να απογειώνεται. Το διάστημα 1994 – 1995 απέκτησε και δική της επωνυμία ηλεκτρικών συσκευών, που παράγονται για λογαριασμό της στην Ιταλία, τη Fourlis Europa. Την ίδια περίοδο αρχίζει να αναπτύσσεται και στη βαλκανική αγορά, με πρώτη τη Βουλγαρία, όπου διαθέτει θυγατρική εμπορική επιχείρηση, προσφάτως στην Τσεχία μέσω της Κωτσόβολος ΑΕΒΕ.
Οι τελευταίες εντυπωσιακές κινήσεις είναι η απόκτηση από την Κωτσόβολος ΑΕΒΕ του 51% της Ράδιο Αθήναι ΑΕ, της τρίτης σε μέγεθος αλυσίδας καταστημάτων ηλεκτρικών συσκευών, καθώς και η ανάπτυξη από την ίδια εταιρεία της εμπορικής επιχείρησης One Way Technostores ΑΕ, που δραστηριοποιείται στον τομέα του home technology και της κινητής τηλεφωνίας και διαθέτει αρκετές δεκάδες καταστήματα. Ετσι η πρώτη και η τρίτη σε μέγεθος αλυσίδα καταστημάτων ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών ανήκουν στον όμιλο Φουρλή. Αναμένεται μάλιστα σύντομα η είσοδος της Κωτσόβολος ΑΕΒΕ στο Χρηματιστήριο.
Η μητρική εταιρεία Αφοί Φουρλή ΑΕΒΕ, ο έλεγχος της οποίας παραμένει στην οικογένεια, έχει κατοχυρώσει στην ελληνική αγορά ορισμένες από τις σημαντικότερες «φίρμες» της παγκόσμιας αγοράς ηλεκτρικών συσκευών, μεταξύ των οποίων είναι η General Electric, η Neff και η Telefunken. Πέρυσι η εταιρεία είχε πωλήσεις ύψους 15,438 δισ. δρχ., σημειώνοντας αύξηση 12% έναντι του 1997 και καθαρά κέρδη προ φόρων ύψους 2,189 δισ. δρχ., αυξημένα κατά 1,2% έναντι του 1997.
Ο πρόσφατος σεισμός έπληξε τις εγκαταστάσεις της εταιρείας ήταν όμως ασφαλισμένες , που κατασκευάστηκαν το 1970 και άντεξαν στους σεισμούς του 1981 και κυρίως το τμήμα του εκθετηρίου και ορισμένους κοινόχρηστους χώρους, γι’ αυτό και ήταν μικρός ο αριθμός των θυμάτων.
* Ricomex
Στη διάρκεια των τελευταίων μηνών οι μέτοχοι της Ricomex σχεδίαζαν να την εισαγάγουν στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών, την περασμένη Τρίτη ωστόσο όχι μόνο έχασε τη μία εκ των δύο παραγωγικών μονάδων που διέθετε η άλλη βρίσκεται στον Ασπρόπυργο της Αττικής , αλλά και πολλοί άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Η Ricomex ΑΕ δημιουργήθηκε το 1967 ως ΕΠΕ και κύρια δραστηριότητά της είναι η παραγωγή προϊόντων με βάση το αφρώδες πλαστικό.
Η εταιρεία, στην οποία μέτοχοι είναι οι κκ. Χαρ. Λάμπρου και Γερ. Τσάτσης, πρόεδρος και αντιπρόεδρος αντίστοιχα, κατέχοντας 50% ο καθένας, δραστηριοποιείται στους κλάδους του συμβατικού αφρού, των τεχνικών προϊόντων υψηλής τεχνολογίας, καθώς και των καταναλωτικών προϊόντων, ενώ διαθέτει και πιστοποιητικό ISO 9002, όπως αναφέρεται στο «CD Rom Ελληνική Βιομηχανία και Οικονομία». Εκτός από το εργοστάσιο στην περιοχή του Μενιδίου, που καταστράφηκε ολοσχερώς, η εταιρεία από το 1997 απέκτησε και δεύτερη παραγωγική μονάδα στην περιοχή του Ασπροπύργου Αττικής, δαπανώντας 650 εκατ. δρχ. Στην εταιρεία εργάζονταν περισσότεροι από 120 υπάλληλοι.
Συγγενής εταιρεία της Ricomex ΑΕ, μέσω της οποίας διακινεί τα προϊόντα της στην ελληνική αγορά, είναι η Εστία Εμπορική ΑΕ, ενώ παράλληλα ως και την περασμένη Δευτέρα διέθετε αξιόλογη εξαγωγική δραστηριότητα στις χώρες της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής. Περισσότερο από το 10% της παραγωγής της όδευε στις ξένες αγορές.
Οι πωλήσεις της στη διάρκεια του 1998 ανήλθαν σε 2,874 δισ. δρχ., έναντι 2,666 δισ. δρχ. το 1997, σημειώνοντας αύξηση 7,8%. Τα κέρδη προ φόρων πέρυσι διαμορφώθηκαν στα 189 εκατ. δρχ., έναντι 141 εκατ. δρχ. το 1997, σημειώνοντας αύξηση 34%. Το 1996 οι πωλήσεις της ήταν 2,482 δισ. δρχ. και τα κέρδη της 143 εκατ. δρχ.
* Παπουτσάνης
Η εταιρεία Π. Δ. Παπουτσάνης ΑΒΕΕ είναι μία από τις ιστορικότερες ελληνικές εταιρείες. Ελκει την καταγωγή της από τη Μυτιλήνη, από όπου και η καταγωγή του ιδρυτή της, Παναγιώτη Παπουτσάνη. Νομικά συστάθηκε το 1899, αλλά ο δημιουργός της έστησε το 1870 το πρώτο ατμοκίνητο ελαιοτριβείο στο Πλωμάρι. Το 1931 ο Π. Παπουτσάνης μεταφέρθηκε στον Πειραιά, όπου δημιούργησε και το πρώτο εργοστάσιο που παρήγαγε αποκλειστικά σαπούνι. Στην Κατοχή το εργοστάσιο καταστράφηκε και το 1945 χτίστηκε από την αρχή.
Το 1965 η εταιρεία αποκτά το 50% των μετοχών της Βιορύλ ΑΕ και έτσι η δεύτερη γίνεται η πρώτη μεγάλη βιομηχανία παραγωγής αρωματικών υλών και χημικών αντιδραστηρίων στην ελληνική αγορά. Τομή στην ιστορία της αποτελεί η εισαγωγή των μετοχών της στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών το 1972, ενώ στις αρχές του 1990 τον έλεγχο απέκτησε ο όμιλος Λεβέντη – Ιωάννου – Δαυίδ και στα τέλη του 1997 η εταιρεία εξαγόρασε το 51% της Vgageo Γ.Σ. Γκάτζαρος, που δραστηριοποιείται στον χώρο κατασκευής ειδών εξοπλισμού ξενοδοχείων.
Η εταιρεία Παπουτσάνης ΑΒΕΕ παράγει αλλά και εισάγει μια ευρύτατη γκάμα προϊόντων, που δεν περιορίζεται μόνο στα είδη ατομικής υγιεινής. Συγκεκριμένα εκτός από βρώσιμα έλαια, παράγει στερεά σαπούνια, κρεμοσάπουνα, καλλυντικά, λιπαρά οξέα και γλυκερίνη. Παράλληλα παρουσιάζει αξιόλογη εξαγωγική δραστηριότητα, που της αποφέρει ποσοστό μεγαλύτερο του 10% των πωλήσεών της. Βασικές αγορές της είναι της Αμερικής, της Ισπανίας, της Κύπρου και της Μέσης Ανατολής.
Στη διάρκεια του 1998 οι πωλήσεις της εταιρείας ανήλθαν στα 6,3 δισ. δρχ. έναντι 5,8 δισ. δρχ. το 1997, σημειώνοντας αύξηση 8,6%, ενώ τα κέρδη προ φόρων κινήθηκαν σε οριακά επίπεδα, από 93 εκατ. δρχ. το 1997 έπεσαν στα 57 εκατ. δρχ. το 1998. Οι πωλήσεις της εταιρείας το 1996 ήταν 5,7 δισ. δρχ. και τα κέρδη της μόλις 36 εκατ. δρχ. Αξίζει να σημειωθεί ότι το εργοστάσιο που επλήγη από τον σεισμό την περασμένη εβδομάδα κατασκευάστηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1960 και σ’ αυτό μεταφέρθηκαν τότε οι εγκαταστάσεις και η δραστηριότητα της εταιρείας από τον Πειραιά.
* Φαράν
Η εταιρεία Φαράν ΑΒΕΕ, είναι μία από τις παλαιότερες φαρμακευτικές επιχειρήσεις, που δημιουργήθηκε το 1954 ως ομόρρυθμη, για να γίνει το 1961 ανώνυμη εταιρεία και το 1964 να αποκτήσει και παραγωγική δραστηριότητα. Ελέγχεται, όπως αναφέρεται στο «CD Rom Ελληνική Βιομηχανία και Οικονομία», από την οικογένεια Κάτσικα. Βασικοί μέτοχοι είναι οι κκ. Ν. και Μ. Κάτσικας. Διαθέτει τρεις ακόμη θυγατρικές εταιρείες, τις: Λομβάρδος ΑΕ Ψυγεία Μαγνησίας (κατά 50%), Βιελφάρ ΟΕ, εταιρεία τουρισμού (κατά 96%), και Μ. Κάτσικας & Σία ΟΕ φαρμακαποθήκη.
Στην εταιρεία εργάζονται περίπου 200 εργαζόμενοι και η δραστηριότητά της είναι η παραγωγή και εμπορία κάθε είδους φαρμακευτικών προϊόντων και καλλυντικών. Παράλληλα παράγει με τη μέθοδο του φασόν για ξένες και ελληνικές εταιρείες. Διαθέτει συνολικά 46 προϊόντα σε 65 μορφές, που ανήκουν σε 12 διαφορετικές κατηγορίες, ενώ έχει και ισχυρή εξαγωγική παρουσία σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής, της Ασίας και της Βορείου Αφρικής. Στις πωλήσεις της Φαράν ΑΒΕΕ το 30% περίπου προέρχεται από την εμπορική δραστηριότητα και το 70% από την παραγωγική της.
Στη διάρκεια του 1998 οι πωλήσεις της ανήλθαν στα 4,735 δισ. δρχ. έναντι 5,753 δισ. δρχ. το 1997, σημειώνοντας κάμψη 17,7%, ενώ τα κέρδη προ φόρων διαμορφώθηκαν στα 45 εκατ. δρχ. Το 1996 οι πωλήσεις της ήταν 3,925 δισ. δρχ. και τα κέρδη της μόλις 9 εκατ. δρχ.