* Μετά την εξαγορά της Vivendi Universal

* Μετά την εξαγορά της Vivendi Universal Το NBC μπαίνει στη λέσχη των μεγάλων των μέσων ενημέρωσης Ο διευθυντής της General Electric Τζεφ Ιμελτ μετά τη Vivendi έχει βάλει στο μάτι και τη Metro Goldwin Mayer Ενενήντα ημέρες πριν από την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων, το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC, ιδιοκτησία της κολοσσιαίας General Electric, που κατέχει εδώ και πολλά χρόνια τα

Ενενήντα ημέρες πριν από την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων, το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC, ιδιοκτησία της κολοσσιαίας General Electric, που κατέχει εδώ και πολλά χρόνια τα αποκλειστικά δικαιώματα τηλεοπτικής μετάδοσής τους, έκανε στον εαυτό του ένα από τα μεγαλύτερα δώρα στην ιστορία των MME ενσωματώνοντας τη Vivendi Universal και τερματίζοντας έτσι οριστικά το φιλόδοξο ευρωπαϊκό προγεφύρωμα στη χολιγουντιανή βιομηχανία. Με την εξαγορά αυτή, που – χάρη στα τεράστια χρέη της μητρικής Vivendi – κόστισε «μόλις» 5,5 δισ. δολάρια (3,8 δισ. μετρητά για το 80% του στούντιο, συν 1,7 δισ. σε χρέος), ο νέος όμιλος NBC Universal μπαίνει για πρώτη φορά στην κλειστή λέσχη των μιντιακών γιγάντων, συναγωνιζόμενο δυσθεώρητες ως τώρα εταιρείες, όπως η Viacom Inc. (ιδιοκτήτρια του CBS) και φυσικά η Walt Disney Co.


Εχοντας πλέον τον έλεγχο στο παναμερικανικής εμβέλειας NBC, στο κινηματογραφικό και τηλεοπτικό στούντιο της Universal και σε δεκάδες άλλους μικρότερους τηλεοπτικούς σταθμούς, αλλά και σε πέντε μεγάλα θεματικά πάρκα, ο νέος όμιλος θα ξεπεράσει τα 13-15 δισ. δολάρια σε ετήσια έσοδα· ποσό που σε πρώτη ανάγνωση δεν εντυπωσιάζει, συγκρινόμενο με τα 41 δισ. δολάρια τζίρο της πρωταθλήτριας των MME AOL Time Warner ή τα 25 δισ. της Walt Disney, αλλά είναι βέβαιον ότι δίνει άλλον αέρα στο NBC έναντι των ανταγωνιστών, των διαφημιστών και του κοινού. Οπως δήλωσε και ο διευθυντής της Vivendi Ζαν Ρενέ Φουρτού, ο άνθρωπος που ανέλαβε να νοικοκυρέψει τον σχεδόν χρεοκοπημένο γαλλικό κολοσσό, το NBC ήταν ως τώρα πολύ μικρό για να είναι πραγματικά ανταγωνιστικό στην ανηλεή αμερικανική τηλεοπτική αρένα, αλλά η νέα συμφωνία «αλλάζει άρδην τα δεδομένα».


* Ανεβαίνει στον Ολυμπο


Το γνωστό περιοδικό «Variety» το έθεσε διαφορετικά: το NBC «επιτέλους ανεβαίνει στον Ολυμπο» για να συναντήσει τους άλλους τιτάνες και να ολοκληρώσει έτσι – συμπληρώνουμε εμείς – το… καρέ της απόλυτης συγκέντρωσης των αμερικανικών MME, κάνοντας παρέα στην Disney (ABC), στη Viacom (CBS) και στη News Corp. του Ρούπερτ Μέρντοκ (Fox). Αν ισχύουν μάλιστα τα σενάρια των τελευταίων ημερών πως ο 48χρονος Τζεφ Ιμελτ, διευθυντής της General Electric (GE), έχει βάλει στο μάτι και τη Metro Goldwin Mayer, ένα ακόμη από τα ιστορικά στούντιο του Χόλιγουντ με δικαιώματα σε πάνω από 5.000 ταινίες, τότε είναι βέβαιον ότι η ψαλίδα που χωρίζει το NBC από τους ανταγωνιστές του θα μειωθεί ακόμη περισσότερο.


Τα κέρδη της GE αναμένεται εφέτος να ξεπεράσουν τα 16 δισ. δολάρια, ενώ ο τζίρος της θα φθάσει τα 150 δισ. δολάρια, κατά τι μεγαλύτερος από το ΑΕΠ της χώρας μας. Με τέτοια απίστευτα αποθέματα ρευστού αλλά και κυρίαρχη παρουσία σε τουλάχιστον δύο ντουζίνες διαφορετικούς επιχειρηματικούς κλάδους, είναι φυσικό η GE και το κανάλι της, το NBC, να χαρακτηρίζονται «σκιώδη αφεντικά» (και) των Ολυμπιακών Αγώνων. Αναφέρουμε ενδεικτικά την περυσινή αγορά των δικαιωμάτων για τους χειμερινούς Ολυμπιακούς του 2010 έναντι του ποσού-ρεκόρ των 820 εκατ. δολαρίων, που για πρώτη φορά συνοδεύθηκαν και από απευθείας χορηγία της GE προς τη ΔΟΕ, ύψους 200 εκατ. δολαρίων.


* Οικονομική σωτηρία


Και η Vivendi όμως φαινομενικά κερδίζει από την περίπλοκη συναλλαγή, αφού ναι μεν χάνει το αμερικανικό στούντιό της, αλλά ουσιαστικά εξασφαλίζει την οικονομική σωτηρία της, διατηρώντας παράλληλα μια σειρά από θυγατρικές εταιρείες-κλειδιά: τη Universal Music Group, τη μεγαλύτερη – παρά τα σοβαρά της προβλήματα – δισκογραφική εταιρεία του κόσμου, το στούντιο – καλωδιακό κανάλι Canal Plus και ένα μερίδιο 70% στη Cegetel, τη δεύτερη μεγαλύτερη τηλεπικοινωνιακή της Γαλλίας. Πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια ακόμη και οι «ταύροι» της Γουόλ Στριτ έχουν γίνει ιδιαίτερα δύσπιστοι απέναντι στις μεγάλες συγχωνεύσεις και εξαγορές στον χώρο των μίντια, οι οποίες συνήθως ξεκινούν με παιάνες και υποσχέσεις εκπληκτικής κερδοφορίας αλλά καταλήγουν με τεράστιες απώλειες για τους επενδυτές.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.