Κεραμοποιία με δύο «κόρες» στο ΧΑΑ

Κεραμοποιία με δύο «κόρες» στο ΧΑΑ Ο Κοθάλης εισέρχεται στην εταιρεία ΒΕΑΚ ΜΕ ΔΥΟ ΑΚΟΜΗ κεραμοποιίες στο δυναμικό της αναμένεται να προσέλθει σύντομα στη Σοφοκλέους η κεραμοποιία της Βόρειας Ελλάδας Κοθάλη, πρώτη βιομηχανία του τομέα που θα συνδεθεί με το Χρηματιστήριο. Πέρα από την ήδη ελεγχόμενη συγγενική ομοειδή παραγωγική εταιρεία Μαυρίδη, που διαθέτει μονάδα στον Λαγκαδά, στη Θεσσαλονίκη, η καβαλιώτικη

ΜΕ ΔΥΟ ΑΚΟΜΗ κεραμοποιίες στο δυναμικό της αναμένεται να προσέλθει σύντομα στη Σοφοκλέους η κεραμοποιία της Βόρειας Ελλάδας Κοθάλη, πρώτη βιομηχανία του τομέα που θα συνδεθεί με το Χρηματιστήριο.


Πέρα από την ήδη ελεγχόμενη συγγενική ομοειδή παραγωγική εταιρεία Μαυρίδη, που διαθέτει μονάδα στον Λαγκαδά, στη Θεσσαλονίκη, η καβαλιώτικη εταιρεία της οικογένειας του κ. Στ. Κοθάλη έχει προκαταβάλει 770 εκατ. δρχ. σε μια άλλη κεραμοποιία της Βόρειας Ελλάδας έναντι «αγοράς δικαιωμάτων». Η προφανώς προς εξαγορά εταιρεία δεν είναι άλλη από την εγκατεστημένη στην Κομοτηνή κεραμοποιία ΒΕΑΚ της Θράκης η οποία αποτελεί από καιρό στόχο εξαγοράς της εταιρείας Κοθάλη, που θα επεκτείνει έτσι την κυριαρχία της όχι μόνο στον μακεδονικό χώρο αλλά και σε ολόκληρη την περιοχή της Θράκης. Εκπρόσωπος της προς εισαγωγή στο ΧΑΑ εταιρείας δεν θέλησε πάντως να αναφερθεί σε λεπτομέρειες ή να προσδιορίσει τη μορφή που θα λάβει η «συνεργασία» με την εταιρεία ΒΕΑΚ.


Χωρίς να περιλαμβάνει την εταιρεία αυτή, η κεραμοποιία Κοθάλη το 1999 σε ενοποιημένη βάση, μαζί με τη Μαυρίδης και την εμπορική εταιρεία Ηρακλής, πραγματοποίησε πωλήσεις αξίας 4,87 δισ. δρχ., που απέδωσαν, έπειτα από αποσβέσεις και έξοδα χρηματοδότησης ύψους 0,73 δισ. δρχ., κέρδη προ φόρων ύψους 1,1 δισ. δρχ. Το ίδιο έτος η ΒΕΑΚ, πρόεδρος της οποίας είναι ο κ. Κ. Παϊλόγλου, είχε πωλήσεις αξίας 1 δισ. δρχ. αλλά τελικό οικονομικό αποτέλεσμα ζημιά ύψους 0,29 δισ. δρχ. λόγω υψηλών αποσβέσεων, ενώ το προ αποσβέσεων και τόκων αποτέλεσμά της ήταν κέρδη ύψους 0,36 δισ. δρχ.


Η απόδοση των ιδίων κεφαλαίων της μητρικής εταιρείας Κοθάλη σε καθαρά κέρδη, μετά την καταβολή των αναλογούντων φόρων, διαμορφώθηκε το 1999 σε 23%, ποσοστό που κατατάσσει την εταιρεία ασφαλώς στις αποδοτικότερες βιομηχανίες της χώρας.


Για όσους ενδιαφέρονται για το πόσο σύντομα «έχτισε» στη Σοφοκλέους την υποψηφιότητά της η εταιρεία Κοθάλη, αξίζει να σημειωθεί ότι η αίτηση εισαγωγής είχε υποβληθεί τον περασμένο Ιούλιο.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.