Η Diaxon (και) στην Τουρκία

Η Diaxon (και) στην Τουρκία Στην καθετοποίηση της παραγωγής οδηγούνται οι εταιρείες του ομίλου ΧΡ. ΚΟΡΦΙΑΤΗΣ Με επενδεδυμένα κεφάλαια 20 δισ. δρχ. η βιομηχανία Diaxon ξεχωρίζει σαν ένα μεγάλο «βιομηχανικό άνθος» στη ζώνη των εργοστασίων της Κομοτηνής. Αποτελεί «κόρη» του πρώτου σε κέρδη βιομηχανικού ομίλου της χώρας, των Ελληνικών Πετρελαίων. Φτιαγμένη με την τελευταία


Με επενδεδυμένα κεφάλαια 20 δισ. δρχ. η βιομηχανία Diaxon ξεχωρίζει σαν ένα μεγάλο «βιομηχανικό άνθος» στη ζώνη των εργοστασίων της Κομοτηνής. Αποτελεί «κόρη» του πρώτου σε κέρδη βιομηχανικού ομίλου της χώρας, των Ελληνικών Πετρελαίων. Φτιαγμένη με την τελευταία λέξη ίσως της αρχιτεκτονικής και της τεχνολογίας, για την παραγωγή πλαστικών υλικών συσκευασίας, μέρα με την ημέρα, από τις αρχές του έτους που τέθηκε σε δοκιμαστική λειτουργία, «ροκανίζει» τις εισαγωγές φιλμ πολυπροπυλενίου που βρίσκει εφαρμογές σε πάμπολλες χρήσεις, ακόμη και από τους ανθοπώλες για να «τυλίγουν» τις ανθοδέσμες που σας προτείνουν.


Δεν αποκλείεται, λοιπόν, το διαφανές περιτύλιγμα από την ανθοδέσμη που επιφυλάσσετε σε κάποιο από τα αγαπημένα σας πρόσωπα να μην είναι όπως παλιά εισαγόμενο, αλλά να έχει παραχθεί στη μονάδα της ΒΙΠΕ Κομοτηνής, σε συνολική έκταση 60 στρεμμάτων, όπου η υπουργός Ανάπτυξης τον Σεπτέμβριο του 1998 κυρία Βάσω Παπανδρέου είχε θέσει τον θεμέλιο λίθο.


Γύρω στα 18 στρέμματα καταλαμβάνουν σήμερα οι παραγωγικές και βοηθητικές εγκαταστάσεις, όπου με δαπάνη 16 δισ. δρχ. τοποθετήθηκαν δύο γραμμές παραγωγής συνολικής ετήσιας δυναμικότητας 26.000 τόνων φιλμ πολυπροπυλενίου. Οπως συμβαίνει όμως πάντα σχεδόν σε αυτές τις περιπτώσεις, δεν πάνε όλα «ρόδινα» αμέσως. Η δεύτερη γραμμή παραγωγής μόλις τώρα δείχνει έτοιμη να τεθεί σε κανονική, πλήρη λειτουργία. Οπως εξηγεί ο Αστ. Καραμίχας, στέλεχος του ομίλου των ΕΛΠΕ με μακρά θητεία στην αγορά των πετροχημικών προϊόντων, η παραγωγή ως τώρα, από τον περασμένο Φεβρουάριο που εγκαινιάστηκε η λειτουργία, είναι της τάξεως των 1.000 τόνων μηνιαίως, με τη μία γραμμή παραγωγής και μόλις 70 εργαζομένους. Τα προβλήματα, που είχαν να κάνουν με την εξασφάλιση ομαλής «τροφοδοσίας» από τη ΔΕΗ με ηλεκτρική ενέργεια, καθώς επίσης με την εξεύρεση και εκπαίδευση του κατάλληλου προσωπικού, δεν ήταν μικρά ούτε έχουν ξεπεραστεί πλήρως. Οι ανταγωνιστές, εξάλλου, αν και δεν γίνεται λόγος γι’ αυτούς, δεν είναι… όποιοι όποιοι. Την αγορά φιλμ πολυπροπυλενίου μονοπωλούσαν, ως την κατασκευή της μονάδας, προϊόντα πανίσχυρων πολυεθνικών.


Η ζήτηση πάντως, όπως τονίζεται, ήδη υπερκαλύπτει την παραγωγή, επιτρέποντας στην εταιρεία να σχεδιάζει την πλήρη αξιοποίηση του συνόλου του δυναμικού της.


Ηδη η Diaxon τροφοδοτεί με φιλμ πολυπροπυλενίου πολλές ελληνικές βιομηχανίες εύκαμπτων υλικών συσκευασίας διαφόρων καταναλωτικών προϊόντων, καθώς και παραγωγής αυτοκόλλητων ταινιών, υποκαθιστώντας εισαγωγές. Οι πωλήσεις της τον επόμενο χρόνο προϋπολογίζονται σε 16 δισ. δρχ. και θα αποδώσουν, όπως ελπίζεται, αξιοσέβαστα κέρδη στον όμιλο των Ελληνικών Πετρελαίων, ο οποίος μέσω της Diaxon έχει αποκτήσει σοβαρές εξαγωγικές προσβάσεις στην αγορά της Τουρκίας. Το στοίχημα άλλωστε για τη νέα βιομηχανία του ομίλου είναι η εξασφάλιση μεγάλων εξαγωγικών αγορών. Η ελληνική αγορά «καταναλώνει» ετησίως γύρω στους 15.000 τόνους φιλμ πολυπροπυλενίου, πράγμα που σημαίνει ότι ένα μεγάλο μέρος της παραγωγής της Diaxon πρέπει να εξάγεται. Η μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά για την εταιρεία αυτή τη στιγμή είναι η Τουρκία.


Ενα πρόσθετο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για την Diaxon αναμένεται να δώσει, γύρω στα μέσα του 2001, η αναμενόμενη έναρξη λειτουργίας στη Θεσσαλονίκη της βιομηχανίας παραγωγής πολυπροπυλενίου που κατασκευάζουν τα ΕΛΠΕ. Τότε οι διάφορες εταιρείες του ομίλου θα είναι σε θέση να παράγουν από αργό πετρέλαιο φιλμ πολυπροπυλενίου, καθετοποιώντας την παραγωγή.


Μπορεί κάποιες άλλες, μικρές, μονάδες πετροχημικών των ΕΛΠΕ να βάλουν «λουκέτο» στη Θεσσαλονίκη, αλλά η συνολική θέση του ομίλου στην ελληνική και περιφερειακή αγορά πετροχημικών φαίνεται, θεωρητικά, να αναβαθμίζεται.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.