Το πρόσωπο του ελληνικού τουρισμού αλλάζει. Σημαντικά επενδυτικά σχέδια – κυρίως από τον ιδιωτικό τομέα – έχουν ήδη λάβει σάρκα και οστά ενώ άλλα βρίσκονται στο στάδιο της υλοποίησης. «Το Βήμα» της περασμένης Κυριακής παρουσίασε δέκα εξ αυτών, σε διάφορες περιοχές της χώρας. Σήμερα αποκαλύπτει έναν νέο τουριστικό προορισμό που αργά αλλά σταθερά δημιουργείται σε μια πανέμορφη περιοχή της χώρας. Ισχυρά επιχειρηματικά συμφέροντα έχουν ήδη κάνει αισθητή την παρουσία τους στην περιοχή ενώ άλλα ετοιμάζονται να θέσουν και αυτά το στίγμα τους. Πρόκειται για τη Δυτική Πελοπόννησο, η οποία συγκεντρώνει όλα τα προσόντα να γίνει ένας ελίτ τουριστικός προορισμός της χώρας: από τη μια η πλούσια ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά και από την άλλη το επενδυτικό ενδιαφέρον, που γίνεται ολοένα και ισχυρότερο, αποτελούν μια ισχυρή βάση για την ανάπτυξη της περιοχής. H Αρχαία Ολυμπία, ο ναός του Επικούριου Απόλλωνα, τα ανάκτορα του Νέστορα στη Χώρα Μεσσηνίας και τα κάστρα της Πύλου, της Μεθώνης και της Κορώνης συνθέτουν έναν ισχυρό πόλο έλξης για τον έλληνα και τον ξένο ταξιδιώτη. Και σίγουρα οι νέοι οδικοί άξονες που χαράσσονται στην περιοχή, η στρατηγικής σημασίας Ιονία Οδός, οι αλλαγές στα αεροδρόμια της περιοχής μπορούν να συμβάλουν στην αναγέννηση της περιοχής.


Στην περιοχή της Δυτικής Πελοποννήσου αλλά και στην ευρύτερη περιφέρεια υπάρχει ήδη μεγάλη συγκέντρωση επιχειρηματικών συμφερόντων. Οι τουριστικοί επιχειρηματίες κκ. N. Αγγελόπουλος της Aldemar και N. Δασκαλαντωνάκης της Grecotel, ο εφοπλιστής κ. B. Κωνσταντακόπουλος της Costamare που έχει δημιουργήσει την επιχείρηση TEMES SA είναι ορισμένα μόνον από τα ονόματα που δραστηριοποιούνται στην περιοχή. Σημείο-κλειδί ωστόσο για την ευόδωση των προσπαθειών τους είναι η κινητοποίηση των αρμόδιων κρατικών φορέων με στόχο την επίλυση των σοβαρών προβλημάτων υποδομής (δρόμοι, αεροδρόμια, λιμάνια). Για να γίνει αυτό είναι αναγκαία η διασφάλιση μιας κοινής στάσης από μέρους των επιχειρηματιών.


* Αναβαθμίζεται η Ηλεία


Στην προσπάθεια αναβάθμισης της περιοχής πρωτοπόρος είναι ο επιχειρηματικός όμιλος της Aldemar, που ελέγχεται από τον κ. N. Αγγελόπουλο. Ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας αργά αλλά σταθερά έχει κατορθώσει να χτίσει μια μίνι αυτοκρατορία, η οποία εκτός των άλλων διαθέτει το Knossos Royal Village (Λιμένας Χερσονήσου Κρήτη), το Royal Mare Village (Λιμένας Χερσονήσου), το Cretan Village (Λιμένας Χερσονήσου), το Paradise Royal Mare (Καλλιθέα Ρόδου) και το Paradise Village (Καλλιθέα Ρόδου).


Το Olympian Village στη Σκαφιδιά Ηλείας είναι ένα από τα πλέον σύγχρονα και ποιοτικά τουριστικά συγκροτήματα της χώρας. H αλήθεια είναι ότι χάρη στις προσπάθειες του συγκεκριμένου επιχειρηματία έχουν δρομολογηθεί λύσεις σε μια σειρά από γενικότερα προβλήματα της περιοχής όσον αφορά τους τομείς των υποδομών και των μεταφορών. Δεν είναι κρυφό, παραδείγματος χάριν, ότι ο κ. Αγγελόπουλος έχει κάνει προσωπική του υπόθεση το θέμα της μετατροπής του στρατιωτικού αεροδρομίου της Ανδραβίδας σε πολιτικό. Μια τέτοια απόφαση θα διεύρυνε αισθητά τις δυνατότητες πρόσβασης στην περιοχή των ξένων επισκεπτών μέσω πτήσεων τσάρτερ αλλά και τακτικών πτήσεων. Θα έδινε δηλαδή τη δυνατότητα άνετης πρόσβασης σε μια περιοχή που διαθέτει μερικές από τις ωραιότερες παραλίες του Ιονίου.


Το επιτελείο της Aldemar δεν διάλεξε τυχαία τη συγκεκριμένη περιοχή. Είναι μια εκπληκτική τοποθεσία πολύ κοντά στην Ολυμπία αλλά και στα γειτονικά ορεινά χωριά που κρατούν σαν πολύτιμο φυλαχτό τα ήθη και τα έθιμά τους. Σε μεγάλο μήκος της ακτογραμμής τα πεύκα φθάνουν ως τη θάλασσα από τις παραλίες της Κυλλήνης ως τη σημαντική λουτρόπολη του Καϊάφα.


Στο Olympian Village, που βρίσκεται 50 χιλιόμετρα από το αεροδρόμιο του Αραξου και 13 χιλιόμετρα από τον Πύργο, επενδύθηκαν περίπου 46 εκατ. ευρώ για να δημιουργηθεί ένα σύνθετο και μοντέρνο τουριστικό προϊόν. To Olympian Village άνοιξε τις πύλες του το 1999 στον χώρο του ιστορικού Miramare στη Σκαφιδιά Ηλείας, αφού πραγματοποιήθηκαν εκτεταμένες εργασίες ανακατασκευής και επέκτασης συνολικού ύψους 17 εκατ. ευρώ. Από τη σεζόν του 2002 έχει αναδειχθεί ως ο δημοφιλέστερος προορισμός οικογενειακών διακοπών, incentives και συνεδρίων στην ελληνική αγορά.


Στη διάρκεια του χειμώνα 2002-2003 η Aldemar υλοποίησε στο Olympian Village, την πρώτη φάση ενός επενδυτικού προγράμματος συνολικού ύψους 29 εκατ. ευρώ. H δεύτερη φάση του επενδυτικού προγράμματος που θα υλοποιηθεί κατά τη διάρκεια του χειμώνα 2003-2004 είναι συνολικού ύψους 25 εκατ. ευρώ. Ολες οι παραπάνω επενδύσεις πραγματοποιήθηκαν και πραγματοποιούνται σε χρόνο ρεκόρ για τα διεθνή standards, αλλά και συμπληρώνονται πάντοτε με συστηματικές και συνεχείς επενδύσεις στον τομέα της εκπαίδευσης του ανθρώπινου δυναμικού δημιουργώντας έτσι ένα ποιοτικό σύνολο εγκαταστάσεων και υπηρεσιών. Τα πρώτα απτά αποτελέσματα αυτής της επενδυτικής προσπάθειας μεταφράζονται ήδη σε μια αύξηση του κύκλου εργασιών που υπερβαίνει το 40%, και μάλιστα σε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο για τον ελληνικό τουρισμό.


Εκτός της σημαντικότατης και κύριας για την Aldemar επένδυσης, στο Olympian Village κατά τη διάρκεια του χειμώνα 2003-2004 προβλέπονται νέες επενδύσεις ανακαίνισης και αναβάθμισης στα ξενοδοχεία πολυτελείας της αλυσίδας στην Κρήτη και ιδιαίτερα στην ολοκλήρωση του προγράμματος ανακατασκευής του ξενοδοχείου Knossos Royal Village, στην προσθήκη νέων κολυμβητικών δεξαμενών στα ξενοδοχεία Royal Mare Village και Knossos Royal Village και στη δημιουργία πρόσθετων δωματίων VIP Sharing Pool στο Royal Mare Village. Τέλος, στο ξενοδοχείο Paradise Village της Aldemar στη Ρόδο προβλέπεται ανακαίνιση των δωματίων και των λουτρών με στόχο την αναβάθμισή του σε ξενοδοχείο πολυτελείας.


* Πολυτελής μονάδα στην Κυλλήνη


Ενα σημαντικό επενδυτικό σχέδιο που βρίσκεται σε φάση υλοποίησης είναι το Grecotel Olympia Riviera (Κυλλήνη), το οποίο αποτελεί κοινό επιχειρηματικό σχήμα του ομίλου επιχειρήσεων N. Δασκαλαντωνάκη και της γερμανικής TUI. Οι άνθρωποι της Grecotel σκέφθηκαν ότι «δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να γιορτάσουμε το 2004, έτος των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, από τα εγκαίνια ενός νέου υπερσύγχρονου ξενοδοχείου πέντε αστέρων στον τόπο όπου γεννήθηκαν, την Ολυμπία». Το νέο Grecotel Olympia Riviera στην Κυλλήνη, περιοχή πασίγνωστη για τις θερμές πηγές της, θα διαθέτει τέσσερις μονάδες, συνολικής δυναμικότητας 1.300 κλινών, μια ευρεία γκάμα αθλητικών δραστηριοτήτων, ανακαινισμένα θερμά λουτρά και το μεγαλύτερο κέντρο θαλασσοθεραπείας στην Ευρώπη.


«Πρόκειται για ένα επενδυτικό σχέδιο το οποίο αναμένεται να απορροφήσει κεφάλαια της τάξεως των 55 εκατ. ευρώ» λέει ο κ. Γ. Τσίχλης, εκπρόσωπος της Grecotel, προσθέτοντας: «Το Grecotel Olympia Riviera αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία τον Μάιο του 2004. Σε πρώτη φάση θα λειτουργήσουν τα ξενοδοχεία Grecotel Imperial Riviera, Grecotel Olympia Oasis και Mandola Rosa».


Σύμφωνα με τους επιτελείς της επιχείρησης, μέχρι στιγμής έχουν κατασκευαστεί τα κεντρικά κτίρια των δύο πρώτων ξενοδοχείων καθώς επίσης και του συνεδριακού κέντρου. Ταυτοχρόνως συνεχίζεται η κατασκευή του κτιρίου της θαλασσοθεραπείας, των μπανγκαλόου και των μεγάλων υδάτινων επιφανειών (πισίνες, καταρράκτες) του συγκροτήματος.


Αξίζει να σημωθεί ότι ο όμιλος της Grecotel ευρίσκεται σε έναν επιχειρηματικό οργασμό αφού ανοίγει το ένα ξενοδοχείο μετά το άλλο. Το τελευταίο απόκτημα του ομίλου είναι το Grecotel Kos Imperial – ένα υπερπολυτελές συγκρότημα πέντε αστέρων – ενώ μόλις την προπερασμένη εβδομάδα ετέθη ο θεμέλιος λίθος της νέας του ξενοδοχειακής μονάδας του στη Λάρισα. Ταυτοχρόνως ολοκληρώνεται το Grecotel Cape Sounio, το King George στην πλατεία Συντάγματος ενώ έχουν αρχίσει και οι πρώτες κινήσεις για τις νέες μονάδες του ομίλου στην Αθήνα.


* ΠΟΤΑ Μεσσηνίας


Τη σημαντικότερη επένδυση στον ελληνικό τουρισμό τις τελευταίες δεκαετίες, η υλοποίηση της οποίας θα αλλάξει την ευρύτερη περιοχή, αποτελεί η ΠΟΤΑ Μεσσηνίας. Το στοιχείο που την ξεχωρίζει δεν είναι μόνο το ύψος της επένδυσης. Είναι επίσης το γεγονός ότι με την υλοποίησή της δημιουργείται όχι απλώς ένα υπερσύγχρονο συγκρότημα αναψυχής αλλά ένας αυτόνομος τουριστικός προορισμός. H επένδυση αυτή είναι συνολικού ύψους 550 εκατ. ευρώ (χωρίς την αξία της γης) ενώ, σύμφωνα με τους επιτελείς της επιχείρησης που το έχει αναλάβει, αναμένεται να κάνει τα πρώτα της βήματα τον προσεχή Δεκέμβριο, περίοδο κατά την οποία θα ξεκινήσουν τα πρώτα έργα εξωτερικής υποδομής της πρώτης φάσης.


Στην τελική ολοκλήρωση της επένδυσης αναφέρει ο κ. Αχ. Κωνσταντακόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της TEMES SA (Τουριστικές Επιχειρήσεις Μεσσηνίας AE), θα έχουν δημιουργηθεί: Πρώτον, στην περιοχή Ρωμανού του Δήμου Γαργαλιάνων και Νέστορος 3.500 κλίνες, συνεδριακό κέντρο, κέντρο θαλασσοθεραπείας, ένα γκολφ 18 οπών και πληθώρα αθλητικών εγκαταστάσεων. Δεύτερον, στην περιοχή Πύλου θα υπάρχουν 1.200 κλίνες, κέντρο θαλασσοθεραπείας και γκολφ 18 οπών. Τρίτον, στην περιοχή Ρυζόμυλου θα έχουν δημιουργηθεί 3.000 κλίνες, κέντρο θαλασσοθεραπείας, γήπεδο γκολφ 18 οπών και ένα συνεδριακό κέντρο.


Οι παραπάνω εγκαταστάσεις θα «φιλοξενηθούν» σε τρεις εκτάσεις, η καθεμία εκ των οποίων είναι 1.400 στρέμματα. Πρόκειται για μια γιγαντιαία συνολική έκταση, η οποία χρειάστηκε περίπου 20 χρόνια και 1.200 ξεχωριστά συμβόλαια για να αποκτηθεί. Ηταν ασφαλώς ένας νομικός μαραθώνιος από μέρους της διοίκησης του ομίλου επιχειρήσεων Κωνσταντακόπουλου ώστε οι μεμονωμένες αυτές εκτάσεις να αποτελέσουν μια ενιαία ιδιοκτησία.


Στον συνολικό σχεδιασμό της διοίκησης της TEMES SA προβλέπεται ένα αρχικό στάδιο από το οποίο θα διέλθει η επένδυση. Πρόκειται για την πρώτη της φάση της επένδυσης συνολικού ύψους 180 εκατ. ευρώ, στην οποία αναμένεται να έχουν δημιουργηθεί τουλάχιστον τρεις ξενοδοχειακές μονάδες (δύο στον Ρωμανό και μία στην Πύλο), συνολικής δυναμικότητας 2.400 κλινών, δύο γήπεδα γκολφ, ένα συνεδριακό κέντρο δυναμικότητας 1.200 συνέδρων, ένα κέντρο θαλασσοθεραπείας, αθλητικές εγκαταστάσεις και το κέντρο περιβαλλοντικής προστασίας και ανάπτυξης. Αξίζει στο σημείο αυτό να υπογραμμιστεί ότι η διοίκηση της TEMES SA έχει προχωρήσει σε σημαντικό βαθμό τις διαπραγματεύσεις με εκπροσώπους διεθνών ξενοδοχειακών αλυσίδων με στόχο την επίτευξη συμφωνίας διαχείρισης από τις τελευταίες των ξενοδοχειακών μονάδων της πρώτης φάσης. Εξάλλου στα επενδυτικά σχέδια της TEMES SA εντάσσεται και η δημιουργία 500 παραθεριστικών κατοικιών, οι οποίες θα αποτελέσουν και το κέντρο ενός μόνιμου παραθεριστικού προορισμού για την ευρύτερη περιοχή.