Οι Μίδες της Σοφοκλέους
Οι εκατοντάδες χιλιάδες νέοι επενδυτές που «ανακάλυψαν» το τελευταίο διάστημα το Χρηματιστήριο με τα νέα κεφάλαια τα οποία διοχέτευσαν στην αγορά εκτίναξαν τον γενικό δείκτη τιμών σε επίπεδα που παλαιότερα φάνταζαν ανέφικτα. Οι περισσότεροι νέοι αλλά οπωσδήποτε και οι παλαιοί επενδυτές της οδού Σοφοκλέους δεν έχουν λόγο αυτή την περίοδο να μην είναι ευχαριστημένοι από την εμπλοκή τους με το Χρηματιστήριο, καθώς σε όποια επίπεδα και αν τοποθετήθηκαν είδαν τις επιλογές τους να κινούνται ανοδικά και μέσα σε λίγο σχετικά χρονικό διάστημα να αποκομίζουν έσοδα που η βασική τους ενασχόληση δεν επρόκειτο να τους απέδιδε ποτέ. Βεβαίως και σε αυτό το ανοδικό κανάλι της Σοφοκλέους οι επενδυτές υφίστανται τη δοκιμασία του σκωτσέζικου ντους βλέποντας τις τοποθετήσεις τους να υποχωρούν και κατόπιν να ενισχύονται ή το αντίστροφο. Σε όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης βρίσκονται σε ένταση, αλλά και μετά το πέρας των συναλλαγών προβληματίζονται για το αν θα πρέπει να διατηρήσουν τις θέσεις τους ή να ρευστοποιήσουν. Παράλληλα, με ένα κινητό στο χέρι επιδίδονται στο κυνήγι της πληροφόρησης για το επόμενο χαρτί που έχει «εξασφαλισμένα» δύο-τρία limit up. Αντιθέτως υπάρχουν απλοί παρατηρητές των χρηματιστηριακών διεργασιών οι οποίοι χωρίς να υποστούν τις παραπάνω δοκιμασίες βλέπουν τις περιουσίες τους να αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο. Ο λόγος για τους βασικούς μετόχους των εισηγμένων επιχειρήσεων. Ανεξαρτήτως μεγέθους επιχείρησης και αντικειμένου, οι κεφαλαιοποιήσεις των εταιρειών τους σε αρκετές περιπτώσεις έχουν… δεκαπλασιασθεί. Σήμερα
«Το Βήμα» παρουσιάζει δέκα επιχειρηματίες της Σοφοκλέους οι οποίοι βάσει των ποσοστών που ελέγχουν στις εταιρείες τους εμφανίζονται να κατέχουν μετοχές αξίας αρκετών εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δραχμών.
Είναι χαρακτηριστικό ότι, αν και πολλές φορές οι βασικοί μέτοχοι ελέγχουν ποσοστά κάτω του 50% στις εταιρείες τους, βρίσκονται σε περίοπτη θέση στην παραπάνω κατάταξη. Και πώς να μη συμβαίνει αυτό όταν μόνο τον τελευταίο μήνα η συνολική κεφαλαιοποίηση του Χρηματιστηρίου αυξήθηκε περίπου κατά 14 τρισ. δραχμές.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στον πίνακα δεν περιλαμβάνονται τράπεζες και επιχειρήσεις που έχουν τη μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση στη Σοφοκλέους, στις οποίες όμως δεν υπάρχει φυσικό πρόσωπο ως βασικός πλειοψηφών μέτοχος καθώς είτε ανήκουν στον ευρύτερο δημόσιο τομέα είτε είναι πολυμετοχικές. Ετσι από τον πίνακα λείπουν τράπεζες όπως η Εθνική, η Πίστεως, η Εργασίας, η Εμπορική και επιχειρήσεις όπως ο ΟΤΕ, η Panafon, τα Ελληνικά Πετρέλαια, ο «Ηρακλής» κ.ά.
ΣΠΥΡΟΣ ΛΑΤΣΗΣ
Η Eurobank, παρά το γεγονός ότι εισήλθε στο Χρηματιστήριο με κεφαλαιοποίηση 2 τρισ. δρχ. και σήμερα η χρηματιστηριακή αξία της αποτιμάται στο 1,59 τρισ. δρχ. (απόρροια της «τσιμπημένης» τιμής εισαγωγής), φέρνει τον κ. Σπ. Λάτση στην πρώτη θέση των επιχειρηματιών με τη μεγαλύτερη χρηματιστηριακή περιουσία, η οποία αποτιμάται σε 1,28 τρισ. δρχ. Θα πρέπει να επισημανθεί ότι το ποσοστό της Consolidated Holdings στη Eurobank έχει μειωθεί καθώς εκχώρησε μέρος του ποσοστού της στην τράπεζα για να γίνει η ανταλλαγή με μετοχές της Τράπεζας Εργασίας. Ουδέν κακόν αμιγές καλού όμως αφού η εταιρεία του κ. Λάτση ελέγχει σήμερα μία επιπλέον τράπεζα με χρηματιστηριακή αξία 1,16 τρισ. δρχ.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΑΥΙΔ
Ο κ. Γιώργος Δαυΐδ, επικεφαλής του ομίλου Λεβέντη – Δαυΐδ, κατέχοντας αυτός και η οικογένειά του σημαντικό ποσοστό στην Ελληνική Εταιρεία Εμφιαλώσεως, εμφανίζεται να έχει περιουσία 708 δισ. δρχ. Σε αυτά τα 708 δισ. δρχ. θα πρέπει να προστεθούν τα πλειοψηφικά πακέτα που ελέγχει ο όμιλος στις εισηγμένες επιχειρήσεις Ιντεάλ, Παπουτσάνης, Εταιρεία Δημητριακών Β. Ελλάδος (Αλλατίνη) και Μουριάδης, οι οποίες έχουν συνολική χρηματιστηριακή αξία 128 δισ., 211 δισ., 93 δισ. και 61 δισ. δρχ. αντιστοίχως. Μπορεί η χρηματιστηριακή αξία τής 3Ε να μην έχει μεταβληθεί σημαντικά σε σχέση με ένα χρόνο πριν, αλλά η χρηματιστηριακή αξία των άλλων εταιρειών από 48 δισ. δρχ. πέρυσι τον Σεπτέμβριο προσεγγίζει σήμερα τα 400 δισ. δρχ.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΚΟΚΚΑΛΗΣ
Με συμμετοχή μόνο 41,73% στην Ιντρακόμ ο κ. Σωκράτης Κόκκαλης κατέχει σήμερα μετοχές αξίας 571 δισ. δρχ. Εκτός όμως από τον έλεγχο της Ιντρακόμ θα πρέπει να υπολογισθούν και οι θέσεις της στην Panafon, η οποία σήμερα έχει χρηματιστηριακή αξία 2,4 τρισ. δρχ., και στην Intrasoft, η χρηματιστηριακή αξία της οποίας προσεγγίζει τα 319 δισ. δρχ. Προσφάτως ο κ. Κόκκαλης απέκτησε και το 10% της κατασκευαστικής εταιρείας ΔΙΕΚΑΤ, η κεφαλαιοποίηση της οποίας ανέρχεται σε 86 δισ. δρχ. Η χρηματιστηριακή αξία της Ιντρακόμ σε σχέση με τον περυσινό Σεπτέμβριο έχει τριπλασιασθεί.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΝΤΟΜΗΝΑΣ
Μπορεί η απευθείας συμμετοχή του κ. Δημήτρη Κοντομηνά στην Interamerican Ελληνική Ασφαλιστική Εταιρεία Ζωής να ανέρχεται σε 27,28%, αλλά μέσω της Interamerican Διεθνής ελέγχει επιπλέον το 55% της ασφαλιστικής εταιρείας με αποτέλεσμα η περιουσία του μόνο από αυτές τις συμμετοχές να προσεγγίζει τα 650 δισ. δρχ. Μια καλή απόδοση αν αναλογισθεί κανείς πως όταν εισήλθε η Interamerican στο ΧΑΑ ο κ. Κοντομηνάς κατείχε μετοχές αξίας περίπου 150 δισ. δρχ. Επίσης θα πρέπει να επισημανθεί ότι ο κ. Κοντομηνάς μέσω της Interamerican ελέγχει περίπου το 10% της Γενικής Τράπεζας, η συνολική χρηματιστηριακή αξία της οποίας ανέρχεται σήμερα σε 321 δισ. δρχ.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΟΡΑΣΙΔΗΣ
Ο κ. ΑΝΔΡΕΑΣ Κορασίδης ελέγχοντας το 63,88% της Ραδιο-Κορασίδης έχει σήμερα στην κατοχή του μετοχές αξίας 141 δισ. δρχ. Παράλληλα ελέγχει το 55% της Μπριτάννια, δηλαδή περίπου άλλα 20 δισ. δρχ. Σήμερα η χρηματιστηριακή αξία της Ραδιο-Κορασίδης ανέρχεται σε 220 δισ. δρχ. έναντι 23 δισ. δρχ. πριν από ένα χρόνο και της Μπριτάννια φθάνει τα 35 δισ. δρχ. από 2 δισ. δρχ.(!), επίσης πριν από ένα χρόνο.
Από την κατάταξη με τους επιχειρηματίες που ελέγχουν μετοχές αξίας αρκετών εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δεν θα μπορούσαν να λείψουν και τα μέλη της οικογενείας Στασινόπουλου, οι οποίοι έτσι και αλλιώς εκπροσωπούν τον μεγαλύτερο βιομηχανικό όμιλο της χώρας. Οπως προκύπτει από τον πίνακα, ο κ. Ευ. Στασινόπουλος κατέχοντας το 39% της εταιρείας συμμετοχών του ομίλου Βιοχάλκο ελέγχει μετοχές αξίας 475 δισ. δρχ. Η συνολική αξία των υπόλοιπων εισηγμένων εταιρειών του ομίλου (ΕΛΒΑΛ, Ελληνικά Καλώδια, ΕΤΕΜ, Σιδενόρ, Χαλκόρ) ανέρχεται περίπου σε 1.180 δισ. δρχ., αλλά δεν είναι εφικτό να εξακριβωθεί το ακριβές ποσοστό της οικογένειας σε καθεμία εταιρεία χωριστά. Πριν από ένα χρόνο η χρηματιστηριακή αξία του ομίλου και των θυγατρικών του έφθανε τα 600 δισ. δρχ., ενώ σήμερα ξεπερνά τα 2,3 τρισ. δρχ.!
Επίσης μετοχές αξίας αρκετών δισεκατομμυρίων κατέχουν οι επιχειρηματίες κκ. Αθανάσιος Αθανασούλης και Θεόδωρος Φέσσας, οι οποίοι ελέγχουν έμμεσα ή άμεσα περισσότερες από μία εισηγμένες εταιρείες. Ο κ. Αθανασούλης κατέχει περίπου το 30% της Altec (έχει συνολική χρηματιστηριακή αξία 420 δισ. δρχ.,) αλλά η Altec και ο ίδιος ως φυσικό πρόσωπο μετέχουν στις εταιρείες Sysware και Unisoft. Η Sysware έχει χρηματιστηριακή αξία 175 δισ. δρχ. και η Unisoft 186 δισ. δρχ.
Ο κ. Φέσσας ελέγχει περίπου το 56% της Infoquest, με αποτέλεσμα να του αναλογεί μια χρηματιστηριακή αξία της τάξεως των 150 δισ. δρχ. Οι συμμετοχές του στην Πληροφορική Εργασίας και στη Unifon ανέρχονται περίπου σε 40 δισ. δρχ. και 30 δισ. δρχ. αντιστοίχως.
Τέλος, η κατοχή υψηλών ποσοστών στις εταιρείες τους έχει κάνει πλουσιότερους κατά αρκετά δισεκατομμύρια τον κ. Πρόδρομο Εμφιετζόγλου της Μηχανικής, τον κ. Μιχάλη Μαΐλλη της ομώνυμης εταιρείας και τον κ. Νίκο Λύκο της Inform Λύκος.
ΘΩΜΑΣ ΛΑΝΑΡΑΣ
Ο κ. Θωμάς Λαναράς διοικεί τον μεγαλύτερο κλωστοϋφαντουργικό όμιλο της χώρας, ο οποίος συγκαταλέγεται στους πέντε πρώτους της Ευρώπης. Η συμμετοχή της Κλωνατέξ στα Κλωστήρια Ναούσης μεταφράζεται σε 279 δισ. δρχ., αλλά αν συνυπολογισθούν το 51% που ελέγχει η οικογένεια Λαναρά στην ίδια την Κλωνατέξ (σημερινή χρηματιστηριακή αξία 242 δισ. δρχ.), το 27% της Fanco (συνολική χρηματιστηριακή αξία 60 δισ. δρχ.), το 23% της Δούδος (35 δισ. δρχ.) και το 12% της Γιαννούσης (23 δισ. δρχ.) ο κ. Λαναράς κατέχει σήμερα μετοχές αξίας πολύ πάνω από τα 400 δισ. δρχ. Η χρηματιστηριακή αξία των Κλωστηρίων Ναούσης πριν από 12 μήνες έφθανε τα… 26,5 δισ. δρχ.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ
Ο κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος ελέγχοντας το 51,5% της εταιρείας Μυτιληναίος κατέχει μετοχές αξίας 185 δισ. δρχ. Στο παραπάνω ποσόν θα πρέπει να υπολογισθούν και περίπου 145 δισ. δρχ. που του αναλογούν από το 55% της ΜΕΤΚΑ, αλλά και περίπου 13 δισ. δρχ. από το 10% που ελέγχει στην ΑΛΚΟ. Από μια μικρή εμπορική εταιρεία μεταλλουργικών προϊόντων ο όμιλος Μυτιληναίου έχει καταστεί σήμερα ένας από τους βασικότερους προμηθευτές στην Ευρώπη μεταλλευμάτων μολύβδου και ψευδαργύρου. Παράλληλα, με την εξαγορά της ΜΕΤΚΑ, ο όμιλος Μυτιληναίου απέκτησε πρόσβαση σε αμυντικά και ενεργειακά έργα. Η αγορά εκτιμώντας τις ενέργειες αυτές μέσα σε ένα χρόνο τετραπλασίασε τη χρηματιστηριακή αξία της Μυτιληναίος και οκταπλασίασε αυτήν της ΜΕΤΚΑ.
ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
Μετοχές αξίας άνω των 229 δισ. δρχ. ελέγχουν σήμερα ο κ. Περικλής Παναγόπουλος και μέλη της οικογένειάς του, καθώς άμεσα ή έμμεσα κατέχουν το 58% της εταιρείας Επιχειρήσεις Αττικής. Προσφάτως οι Επιχειρήσεις Αττικής απέκτησαν και το 38% της ναυτιλιακής εταιρείας Στρίντζη, η κεφαλαιοποίηση της οποίας ανέρχεται σήμερα σε 138 δισ. δρχ. Ακριβώς πριν από ένα χρόνο η χρηματιστηριακή αξία των Επιχειρήσεων Αττικής ήταν περίπου 150 δισ. δρχ.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ
Ο κ. Γεώργιος Αποστολόπουλος μαζί με τα μέλη της οικογένειάς του ελέγχουν σημαντικό ποσοστό του Ιατρικού Κέντρου με αποτέλεσμα να τους αναλογεί σήμερα μια περιουσία της τάξεως των 335 δισ. δρχ. Στο παραπάνω ποσόν θα πρέπει να υπολογισθεί και η συμμετοχή της οικογένειας στο Ιατρικό Παλαιού Φαλήρου (άνω του 67%), η συνολική χρηματιστηριακή αξία του οποίου ξεπερνά τα 109 δισ. δρχ. Η χρηματιστηριακή αξία του Ιατρικού Κέντρου έχει τετραπλασιασθεί.