Αίτηση της Aramco κατά του ομίλου Βαρδινογιάννη

Αίτηση της Aramco κατά του ομίλου Βαρδινογιάννη Στα δικαστήρια οι δύο μέτοχοι της Μότορ Οϊλ για χρέη ύψους 70 δισ. δρχ. Προ ολίγων ημερών άρχισαν να έρχονται στο φως της δημοσιότητας οι απόηχοι της διαφοράς μεταξύ των δύο μετόχων της εταιρείας Μότορ Οϊλ, καθένας των οποίων κατέχει σήμερα το 50% των μετοχών αφ'' ενός της Aramco (αραβικής ιδιοκτησίας) και αφ'' ετέρου του ομίλου Βαρδινογιάννη. «Το Βήμα»

Προ ολίγων ημερών άρχισαν να έρχονται στο φως της δημοσιότητας οι απόηχοι της διαφοράς μεταξύ των δύο μετόχων της εταιρείας Μότορ Οϊλ, καθένας των οποίων κατέχει σήμερα το 50% των μετοχών αφ’ ενός της Aramco (αραβικής ιδιοκτησίας) και αφ’ ετέρου του ομίλου Βαρδινογιάννη.


«Το Βήμα» ζήτησε από τους εκπροσώπους του ομίλου αυτού τις απόψεις τους ως προς την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσαν στο Δικαστήριο στις 25.9.98 οι δικηγόροι της Aramco κκ. Τρύφων Κοταλίδης και Γρ. Λογοθέτης και η οποία θα εκδικαστεί στις 30 Νοεμβρίου 1998.


Οι Σαουδάραβες (συνιδιοκτήτες της Μότορ Οιλ) αναφέρουν στην αίτησή τους ότι ο όμιλος Βαρδινογιάννη οφείλει στη Μότορ Οϊλ περισσότερα από 70 δισ. δρχ., και ότι εν τω μεταξύ μεταβιβάζει σε ξένες εταιρείες περιουσιακά του στοιχεία.


Η Aramco, η οποία συμμετέχει από τον Μάρτιο του 1996 κατά 50% στην εταιρεία Μότορ Οϊλ, κατέθεσε την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων στις 25 Σεπτεμβρίου 1998 στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, ζητώντας να διοριστεί προσωρινή διοίκηση στην εταιρεία. Δύο ενέργειες, οι οποίες, σύμφωνα με όσα υποστηρίζει η Aramco, θα επιτρέψουν στη Μότορ Οϊλ να διεκδικήσει την επιστροφή στα ταμεία της ποσού άνω των 70 δισ. δρχ.


Η πλευρά του ομίλου Βαρδινογιάννη, σύμφωνα με τις δηλώσεις εκπροσώπων της, εκφράζει τη βεβαιότητα ότι η υπόθεση δεν θα φθάσει στο ακροατήριο. Και αυτό γιατί, όπως υποστηρίζεται, «υπάρχει πρόσφορο έδαφος για εξωδικαστικό συμβιβασμό που θα ικανοποιεί τα συμφέροντα και των δύο μετόχων».


Η βάση για ενδεχόμενη συμφωνία, υποστηρίζουν οι ίδιοι εκπρόσωποι της πλευράς Βαρδινογιάννη, θα μπορούσε να ήταν οι παλαιότερες προτάσεις του κ. Βαρδινογιάννη για τη μεταβίβαση στη Μότορ Οϊλ και στην εταιρεία πετρελαιοειδών AVIN περιουσιακών στοιχείων του (τέσσερα φορτηγά πλοία, μετοχές της εμπορικής εταιρείας ΤΟΤ Hellas). Η αποδοχή αυτών των προτάσεων εκ μέρους της Aramco, όπως υποστηρίζεται από την πλευρά Βαρδινογιάννη, θα μείωνε δραστικά το ποσό της οφειλής προς τη Μότορ Οϊλ.


Αλλά η Aramco επιμένει για διέξοδο στα δικαστήρια, επικαλούμενη ότι ο βασικός εγγυητής για τα χρέη μεταβιβάζει τα εμφανή περιουσιακά του στοιχεία (π.χ. μετοχές της Τράπεζας Χίου) σε εταιρείες που δεν βρίσκονται στην Ελλάδα, ώστε (υποστηρίζει η Aramco) ούτε η Μότορ Οϊλ ούτε η Aramco να μπορούν να εκτελέσουν οποιαδήποτε δικαστική ή διαιτητική απόφαση εναντίον του.


Οπως είναι γνωστό, η οικογένεια Βαρδινογιάννη στις 14 Μαρτίου 1996 πώλησε στην εταιρεία Aramco (θυγατρική της Saudi Arabian Oil Company, της μεγαλύτερης διεθνώς εταιρείας παραγωγής αργού πετρελαίου) το 50% των μετοχών της Μότορ Οϊλ (Ελλάς) Διυλιστήρια Κορίνθου και το 50% των μετοχών της εταιρείας πετρελαιοειδών AVIN έναντι ποσού 283 εκατ. δολ. (ή περίπου 85 δισ. δρχ.). Για τις μετοχές της Μότορ Οϊλ η Aramco πλήρωσε 246,2 εκατ. δολ. (ή περίπου 74 δισ. δρχ.) και για τις μετοχές της AVIN άλλα 36,8 εκατ. δολ. (ή περίπου 11 δισ. δρχ.)


Η μεταβίβαση των μετοχών της Μότορ Οϊλ και της AVIN καθυστέρησε σχεδόν ένα χρόνο ­ η υπογραφή της συμφωνίας πώλησης των μετοχών των δύο εταιρειών γίνεται στις 6 Απριλίου 1995 και η μεταβίβαση ολοκληρώνεται στις 14 Μαρτίου 1996 ­ και αποδίδεται, σύμφωνα με την Aramco, στη γνωστή αντιδικία με τα παιδιά του αποβιώσαντος Νικολάου Ι. Βαρδινογιάννη περί την κυριότητα των μετοχών της Μότορ Οϊλ.


Υστερα από χρονοβόρες συζητήσεις και διαπραγματεύσεις, τα δύο μέρη στις 18 Νοεμβρίου 1997 καταλήγουν σε συμφωνία, η οποία επικυρώνεται και με την υπογραφή μιας σύμβασης διακανονισμού για τα χρέη.


Ο διακανονισμός στον οποίο συμφώνησαν τα δύο μέρη προέβλεπε τα εξής: Το ποσό της οφειλής «σπάει» σε δύο μεγάλα κομμάτια. Ποσό 140 εκατ. δολ. συμφωνείται να πληρωθεί εντόκως και σε έξι ετήσιες δόσεις, αρχής γενομένης από τον Ιανουάριο του 1999, ενώ το υπόλοιπο της οφειλής (330-140 εκατ. δολ.) ορίζεται να καταβληθεί στις 9 Ιουλίου 1998.


Επιπλέον, η Aramco, με τη συμφωνία διακανονισμού πληρωμής των χρεών, συναίνεσε στα εξής:


α) Σε περίπτωση που η προτεινόμενη από τον όμιλο Βαρδινογιάννη πώληση των μετοχών της εταιρείας πετρελαιοειδών ΤΟΤ Hellas στην AVIN επραγματοποιείτο, το προϊόν από την πώληση αυτή θα χρησιμοποιούσε ο κ. Βαρδής Βαρδινογιάννης για μερική εξόφληση των απαιτήσεων της Μότορ Οϊλ. Ο κ. Βαρδινογιάννης με έγγραφη δήλωσή του είχε κάνει σαφές προς την πλευρά της Aramco ότι οι μετοχές της ΤΟΤ Hellas ανήκουν σε εκείνον και όχι στον κ. Σ. Δρακόπουλο, ο οποίος εμφανιζόταν ως ιδιοκτήτης της εταιρείας. Η υπόθεση αυτή δεν έχει λήξει, καθώς ο κ. Δρακόπουλος έχει κάνει αγωγή εναντίον του κ. Βαρδινογιάννη για το θέμα της κυριότητας των μετοχών.


β) Αν επληρούντο ορισμένοι όροι μέσα σε καθορισμένο χρονικό διάστημα (δηλαδή πριν από τις 10 Ιανουαρίου 1998), θα μεταβιβαζόταν η κυριότητα από την οικογένεια Βαρδινογιάννη στη Μότορ Οϊλ τεσσάρων φορτηγών πλοίων, τα οποία εκείνη την εποχή ήταν υπό κατασκευή στο ναυπηγείο Νικολάεφ της Ουκρανίας. Με την προτεινόμενη μεταβίβαση των πλοίων οι απαιτήσεις της Μότορ Οϊλ θα μειώνονταν κατά 52 εκατ. δολ. ή περίπου 15 δισ. δρχ.


Ως τις 9 Ιουλίου 1998, όπως προκύπτει από την αίτηση των ασφαλιστικών μέτρων, η πλευρά Βαρδινογιάννη είχε πληρώσει 100 εκατ. δολ. έναντι των υποχρεώσεών της. Αφαιρουμένων των τόκων, το ποσό ανερχόταν σε 96,2 εκατ. δολ. (περίπου 29 δισ. δρχ.) και απέμενε καθαρό ποσό οφειλής 93,2 εκατ. δολ. (28 δισ. δρχ.) Το ποσό αυτό δεν πληρώθηκε ­ όπως έπρεπε να έχει γίνει ­ στις 9 Ιουλίου 1998 και, όπως αναφέρει η Aramco στην αίτησή της, οι οφειλέτες ­ και ταυτόχρονα εγγυητές της συμφωνίας διακανονισμού ­ δεν έδωσαν τις απαιτούμενες εμπράγματες ασφάλειες.


Ετσι φθάνουν στα δικαστήρια και η Aramco ζητεί να υπάρξει μια νέα πλειοψηφία στο διοικητικό συμβούλιο της Μότορ Οϊλ, η οποία θα αρχίσει όλες τις αναγκαίες ενέργειες προκειμένου να καταβληθεί το ποσό της συνολικής οφειλής που φθάνει σήμερα τα 233 εκατ. δολ. ή περίπου τα 70 δισ. δρχ. Ανακοίνωση του ομίλου Βαρδινογιάννη


Το βράδυ της Παρασκευής ελήφθη το ακόλουθο φαξ:


«02 Οκτωβρίου 1998


Από τον Ομιλο Εταιρειών Βαρδινογιάννη ανακοινώνονται τα εξής:


Το περιεχόμενο δικογράφου που διέρρευσε χθες, πριν ακόμη από την επίδοσή του, δεν αποτυπώνει την αλήθεια ούτε για τις σχέσεις του ομίλου με την Aramco ούτε για το ύψος της οικονομικής συναλλαγής. Η διαφορά δημιουργήθηκε από το γεγονός ότι η Aramco, για λόγους που αποκλειστικά την αφορούν, εμπόδισε παρά τις σχετικές συμφωνίες την παραλαβή από τη Μότορ Οϊλ τεσσάρων πετρελαιοφόρων πλοίων του ομίλου, μέρος της αξίας των οποίων ­ 48 εκατ. δολ. ΗΠΑ ­ είχε συμφωνηθεί να εξοφλήσει ίσο ποσό των προς αυτήν επιστρεπτέων ποσών. Κατά τον ίδιο τρόπο η Aramco εμπόδισε τη μεταβίβαση μετοχών εμπορικής ανωνύμου εταιρείας, αξίας 20 εκατ. δολ., με περαιτέρω εξόφληση παντός απομένοντος υπολοίπου. Συνεπώς το συνολικό ποσό της διαφοράς είναι 68 εκατ. δολ. ΗΠΑ και όχι τα ποσά που αναφέρονται τόσο στο δικόγραφο όσο και στα δημοσιεύματα.


Ολα αυτά, συνομολογούνται από την Aramco στο δικόγραφο που διέρρευσε στον Τύπο, γεγονός που πιστοποιεί ότι η διαφορά δεν είναι οικονομική αλλά είναι καθαρά ερμηνείας των σχετικών συμφωνιών.


Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο η συνεργασία με την Aramco συνεχίζεται κανονικά, όπως συνεχίζονται και οι συζητήσεις για την επίλυση της διαφοράς και μετά την κατάθεση (και μη επίδοση) του δικογράφου».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.