Ετοιμαστείτε για μια νέα διάσταση στο Internet: Sony και Philips ανακοίνωσαν από κοινού ότι από το φθινόπωρο θα κυκλοφορήσουν στην Αμερική τα μαγικά μαύρα κουτάκια που θα κάνουν μια κοινή τηλεόραση ικανή να προσφέρει βολική πρόσβαση στις πληροφορίες του Internet στο Web (WWW, World Wide Web). Πρόκειται για μικρά κουτάκια ηλεκτρονικών που θα τοποθετούνται πάνω στην τηλεόραση (set top box) και θα συνδέονται με την τηλεόραση και μια κοινή τηλεφωνική γραμμή. Ο χειρισμός προβλέπεται απλούστατος, με τη βοήθεια ενός ασύρματου τηλεχειριστηρίου. Για να συνδεθεί κανείς στο δίκτυο το μόνο που θα χρειάζεται είναι να πατήσει ένα κουμπάκι στο τηλεχειριστήριο!


Οι δύο γίγαντες των οικιακών ηλεκτρονικών συνεργάστηκαν με την εταιρεία WebTV Networks, που υποστηρίζεται από τον Paul Allen, συνιδρυτή της Microsoft. Η εταιρεία αυτή θα προσφέρει όλη τη δικτύωση με τρόπο διαφανή: πατώντας ένα κουμπάκι στο τηλεχειριστήριο, ο νέος χρήστης θα βρίσκεται στη δική της σελίδα Web, από την οποία θα μπορεί να πάει οπουδήποτε αλλού, ψάχνοντας με όλα τα διαθέσιμα εργαλεία. Η σύνδεση με την τηλεόραση θα γίνεται στο τηλεοπτικό σύστημα NTSC με άμεσο τρόπο, έτσι ώστε να μπορεί να συνδεθεί σε οποιαδήποτε υπάρχουσα τηλεόραση.


Το κόστος των κουτιών WebTV δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα, αλλά αναμένεται να είναι κάτω από 500 δολάρια (125.000 δρχ.), πράγμα απαραίτητο προκειμένου να υπάρχει ικανή διαφορά τιμής από την αγορά ενός πλήρους PC. Αν βέβαια το επιθυμεί, ο χρήστης θα μπορεί να προμηθευτεί και ένα ασύρματο πληκτρολόγιο (μικρού κόστους) έτσι ώστε να διευκολύνεται σε πολλές πιο σύνθετες λειτουργίες. Ουσιαστικά όμως, για το μεγάλο μέρος του κοινού, το βασικό μέσο χρήσης είναι το τηλεχειριστήριο, που θα δουλεύει απλά σαν ασύρματο ποντίκι.


Η κίνηση WebTV των Sony και Philips σηματοδοτεί την ουσιαστική αρχή της σύγκλισης του χώρου των οικιακών ηλεκτρονικών με τους υπολογιστές, που είναι μια τεχνολογική πραγματικότητα. Για τους κατασκευαστές των οικιακών ηλεκτρονικών η WebTV αποτελεί το πρώτο βήμα σε μια σειρά από μεγαλεπήβολα σχέδια που θα τους προσφέρουν νέες αγορές, με μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης. Βεβαίως, για τις ίδιες αγορές αγωνίζονται και οι παραδοσιακές εταιρείες υπολογιστών, από τη δική τους οπτική γωνία.


Για την Ευρώπη δεν υπάρχουν σχέδια, μια και εδώ η προσφορά πληροφοριών είναι αρκετά πιο μικρή, ενώ βεβαίως δεν βοηθά και ο κατακερματισμός της σε πολλές μικρές γλωσσικές ενότητες. Ως συνήθως, οποιαδήποτε κίνηση στην Ευρώπη θα εκτιμηθεί μετά τα πρώτα αποτελέσματα του αμερικανικού εγχειρήματος. Μέγα ερώτημα βέβαια παραμένει κατά πόσον θα αντέξει τη νέα ανάπτυξη η υπάρχουσα δομή του Internet, που είναι ήδη ασταθής και αργή.


Ο κ. Θ. Σπίνουλας είναι διευθυντής του περιοδικού RAM.