Μπροστά στη λαχτάρα να πετάξεις, ο φόβος της πτώσης εκμηδενίζεται. H «ιπτάμενη οικογένεια» από τη Γαλλία, επιστρέφει στη χώρα μας ύστερα από δύο χρόνια με την παράσταση «Ola kala». Από τις 18 Φεβρουαρίου ως τις 13 Μαρτίου, το ελληνικό κοινό, καθισμένο σε αναπαυτικές σεζλόνγκ που θα τοποθετηθούν στο Κέντρο Ιππασίας στο Γουδί, θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει τους 15 ακροβάτες της ομάδας Les Arts Sauts να αψηφούν τον νόμο της βαρύτητας και να σμίγουν, να χωρίζουν και να αγκαλιάζονται στον αέρα, χωρίς βοηθητικούς ιμάντες. Μόνον ένα δίχτυ ασφαλείας θα χωρίζει τους εναέριους χορευτές από τους… κοινούς θνητούς, οι οποίοι θα βρίσκονται ακριβώς από κάτω. Την παράστασή τους θα συνοδεύουν τέσσερις μουσικοί, μία υψίφωνος και άφθονη αστερόσκονη, η οποία θα εντείνει την αίσθηση της μαγείας. Ο ακροβάτης Στεφάν Ρικόρντ μιλάει στο «Βήμα της Κυριακής» για όλα όσα μπορεί να σε διδάξει η πτήση, αλλά και η πτώση.


Ο ελληνικός τίτλος


«Πάντα δίνουμε στις παραστάσεις μας ονόματα από γλώσσες χωρών που επισκεπτόμαστε. Το «Ola kala» είναι μια φράση που ακούγαμε πολύ συχνά κατά τη διάρκεια της παραμονής μας στην Ελλάδα για την παράσταση «kayassine». Δύο ημέρες πριν από την πρεμιέρα και ενώ κάναμε πρόβα, η τέντα μας ξηλώθηκε από τον πολύ δυνατό αέρα, λόγω κάποιου κατασκευαστικού λάθους. Μέσα σε κλάσματα του δευτερολέπτου τα πάντα χάθηκαν. Ημασταν έτοιμοι να τα παρατήσουμε, όταν κάποιοι φίλοι από την Ελλάδα μάς βοήθησαν να καταλάβουμε ότι θα ήταν κρίμα να κάνουμε πίσω. Καταφέραμε να φτιάξουμε καινούργια τέντα και συνεχίσαμε με περισσότερο κέφι. Τότε καταλήξαμε ομόφωνα ότι το όνομα της επόμενης περιοδείας μας θα ήταν «Ola kala». Διότι πολύ απλά, όταν αγαπάς αυτό που κάνεις και όταν έχεις δίπλα σου ανθρώπους με τους οποίους μπορείς να μοιραστείς το ίδιο πάθος, κανένα εμπόδιο δεν μπορεί να σε σταματήσει».


Μια μεγάλη οικογένεια


«Δουλεύουμε μαζί έντεκα χρόνια. Πολλοί από εμάς έχουμε βρει το άλλο μας μισό μέσα στην ομάδα, κάποιοι μάλιστα έχουν παντρευτεί. Σε κάθε περιοδεία λοιπόν παίρνουμε μαζί και τα παιδιά μας και βιώνουμε την καθημερινότητά μας. Αυτός ο συνδυασμός δουλειάς και προσωπικής ζωής είναι ιδανικός όταν ταξιδεύεις τόσο συχνά σε ολόκληρο τον κόσμο».


Μια γαμήλια τελετή


«Μια υπέροχη στιγμή για όλους μας ήταν όταν παντρεύτηκε το πρώτο ζευγάρι ακροβατών από την ομάδα. Αποφασίσαμε να κάνουμε την τελετή στον χώρο… εργασίας μας. Αμέσως μετά, αρχίσαμε να αυτοσχεδιάζουμε στο trapeze (ακροβατικό μονόζυγο). Θεωρώ ότι ήταν η καλύτερη παράστασή μας, μια παράσταση που δόθηκε από εμάς για εμάς. Εκείνη ήταν η πρώτη φορά που αισθανθήκαμε ως ιπτάμενη οικογένεια».


Τέχνη με ημερομηνία λήξεως


«H καρδιά του ακροβάτη μπορεί να μη γερνάει ποτέ. Το σώμα όμως, ύστερα από μια ηλικία, όσο κι αν θέλει, δεν μπορεί να ακολουθήσει. Τον Σεπτέμβριο του 2007 θα δώσουμε λοιπόν την τελευταία μας παράσταση ως ακροβάτες. Είναι προτιμότερο να σταματήσουμε τότε επειδή το θέλουμε και όχι μερικά χρόνια αργότερα επειδή δεν μας θέλει το κοινό. H τέχνη μας έχει ημερομηνία λήξεως, όχι όμως και η ομάδα μας. Οσο υπάρχουν ακροβάτες, θα υπάρχουν στον χάρτη του τσίρκου και οι Les Arts Sauts».


Αντίο, Ελλάδα…


«Αυτή θα είναι η τελευταία μας επίσκεψη στην Ελλάδα, τουλάχιστον ως ακροβατική ομάδα. Χαίρομαι που κλείνουμε αυτόν τον κύκλο με το «Ola kala»· θα είναι ένα φινάλε όμορφο, αισιόδοξο και δυνατό. Αλλωστε, τα ωραία πράγματα στη ζωή δεν τελειώνουν. Εξελίσσονται…».


Σκέψεις για την τέχνη του ακροβάτη


* «Πάντα πίστευα ότι οι άνθρωποι χωρίζονται σε δύο βασικές κατηγορίες: σε αυτούς που κοιτάζουν τον ουρανό και σε εκείνους που κοιτάζουν τη γη. Χρειάστηκε να πάω στο τσίρκο για να ανακαλύψω και μια τρίτη κατηγορία ανθρώπων. Είναι εκείνοι που προτιμούν να κοιτάζουν τον κόσμο από ψηλά, διότι έτσι φαντάζει πιο όμορφος. Είναι οι ακροβάτες». Μαρσέλ Μαρσό, μίμος.


* «Ο μόνος τρόπος για να μάθεις να περπατάς είναι να μάθεις να ακροβατείς. Ο μόνος τρόπος για να μάθεις να πετάς είναι να μάθεις να πέφτεις. Κάποιοι έχουν κάνει τη φιλοσοφία τους επάγγελμα και βρήκαν δουλειά στο τσίρκο». Χάινριχ Μπελ, συγγραφέας.


* «Κάποτε είχα πάει στο τσίρκο. Ετοίμασα τη μηχανή μου και επί δύο ώρες περίμενα να φωτογραφίσω έναν ακροβάτη να πέφτει. Επιστρέφοντας αργότερα στον σκοτεινό μου θάλαμο, κατάλαβα ένα πράγμα: δεν υπάρχει τίποτε πιο μεγαλοπρεπές από έναν ακροβάτη την ώρα που σηκώνεται και ξαναπροσπαθεί να πετάξει». Ανρί Καρτιέ-Μπρεσόν, φωτογράφος.


* «Οταν ήμουν μικρή ονειρευόμουν συχνά ότι πετούσα. Οταν μεγάλωσα και κατάλαβα ότι κάτι τέτοιο ήταν ανέφικτο, αποφάσισα να γίνω τραγουδίστρια. Για να φτάνω με τη φωνή μου εκεί όπου μόνο τα… εκνευριστικά καλλίγραμμα και μικροσκοπικά σώματα των ακροβατριών μπορούν να πάνε». Μπάρμπρα Στράιζαντ, ηθοποιός-τραγουδίστρια.


Κέντρο Ιππασίας, Γουδί. Πληροφορίες στο τηλ. 210 9213.310. H παράσταση «Ola kala» από τη γαλλική ομάδα Les Arts Sauts θα διαρκέσει από τις 18 Φεβρουαρίου ως τις 13 Μαρτίου.