Οι «άγριοι» των γηπέδων

Οι «άγριοι» των γηπέδων Ο ξυλοδαρμός της Ελένης Πετρουλάκη από τον Ιλια Ιβιτς κατέγραψε τον ποδοσφαιριστή του Ολυμπιακού στη «λίστα» των αθλητών με προκλητική και ακραία συμπεριφορά. Εξ αφορμής, λοιπόν, του γεγονότος σας παρουσιάζουμε ανάλογες συμπεριφορές άσων των γηπέδων, που δεν συνάδουν προς το... αθλητικό πνεύμα Η συμπεριφορά των παικτών εντός και εκτός του γηπέδου

Ο ξυλοδαρμός της Ελένης Πετρουλάκη από τον Ιλια Ιβιτς κατέγραψε τον ποδοσφαιριστή του Ολυμπιακού στη «λίστα» των αθλητών με προκλητική και ακραία συμπεριφορά. Εξ αφορμής, λοιπόν, του γεγονότος σας παρουσιάζουμε ανάλογες συμπεριφορές άσων των γηπέδων, που δεν συνάδουν προς το… αθλητικό πνεύμα



Η συμπεριφορά των παικτών εντός και εκτός του γηπέδου βρίσκεται πάντα στο επίκεντρο σχολιασμού, μια και η φήμη τούς ακολουθεί σε κάθε τους βήμα. Τα ινδάλματα στο γήπεδο συχνά λέγεται ότι αποτελούν και πρότυπο. Γι’ αυτό οι ακραίες συμπεριφορές τους γίνονται και πρωτοσέλιδο. Ο Ιλια Ιβιτς βέβαια δεν έγινε πρώτο θέμα γιατί είναι διάσημος, αλλά γιατί η πράξη του να χτυπήσει την Ελένη Πετρουλάκη είναι έτσι κι αλλιώς κολάσιμη και καταδικαστέα. Το σίριαλ που ακολούθησε στα κανάλια και στον Τύπο έχει σχέση με την ιδιότητά τους ως αθλητή και γυμνάστριας «τηλεορασοπροβλημένης». Πόσες άλλες γυναίκες έχουν ζήσει και ζουν τέτοιες καταστάσεις; Η περίπτωσή τους όμως δεν «πουλάει»… Ενα μονόστηλο και πολύ είναι. Το ποδόσφαιρο έχει δώσει κατά καιρούς τροφή σε δημοσιεύματα που άλλοτε στηρίζονται στο «όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά» και άλλοτε είναι προϊόν μιας πραγματικότητας, όπως βγαίνει από τα αστυνομικά δελτία και συχνά από το δικαστήριο…


Μεγάλα ονόματα του αθλητισμού συνέδεσαν την ποδοσφαιρική τους ταυτότητα με το επίθετο του «καταραμένου», του «περιθωριακού», του «βίαιου», του «στιγματισμένου». Πρώτος τη τάξει «καταραμένος» ο θρύλος του παγκόσμιου ποδοσφαίρου Τζορτζ Μπεστ. «Best the Best» φώναζαν οι οπαδοί της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, τη δεκαετία του ’60, στο γήπεδο του Ολντ Τράφορντ. Ο σπουδαίος Μπεστ ήξερε να ζαλίζει την μπάλα και τους αντιπάλους. Ο ίδιος όμως τιμωρούσε τον εαυτό του πίνοντας. Στα 26 του χρόνια, ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα της ιστορίας του ποδοσφαίρου, εγκατέλειψε τα γήπεδα βουτηγμένος στο πάθος του αλκοόλ. Ο βορειοϊρλανδός παίκτης έφτασε στο σημείο να εκτίσει φυλάκιση τριών μηνών, όταν συνελήφθη να οδηγεί μεθυσμένος. Ακόμη και αργότερα, όταν επιχείρησε να επιστρέψει στους αγώνες, δεν μπόρεσε να βρει τον ρυθμό του.


Πρόσφατα, ο Τζορτζ Μπεστ προκάλεσε σχόλια με τις δηλώσεις του σε αγγλικό κανάλι κατακεραυνώνοντας αυτούς που έδιωξαν προσωρινά από τη Γουνάιτεντ τον Ερίκ Καντονά. «Εγώ στη θέση του κόσμου δεν θα πλήρωνα ούτε λίρα για να πάω στο Ολντ Τράφορντ να δω τη Γιουνάιτεντ χωρίς τον Καντονά. Αυτός ο ποδοσφαιριστής ερεθίζει την ποδοσφαιρική μου όραση». Αφορμή βεβαίως ήταν η επίθεση του Καντονά κατά ενός νεαρού που παρακολουθούσε τον αγώνα Κρύσταλ Πάλας – Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Ο Μάθιου Σίμονς, οπαδός της Κρύσταλ, του φώναξε ενώ πήγαινε προς τα αποδυτήρια «Γύρνα πίσω στη βρωμογαλλία σου» και ο Καντονά τον κλώτσησε με δύναμη στο στήθος.


Η φήμη του «ατίθασου» και βίαιου ακολουθούσε τον Καντονά ήδη από τότε όπου έπαιζε στις γαλλικές ομάδες, αφού κατ’ επανάληψη είχε έρθει στα χέρια με συμπαίκτες του, ενώ η αθυροστομία του είναι επίσης γνωστή. Απευθυνόμενος στον ομοσπονδιακό προπονητή των Γάλλων Ανρί Μισέλ τον χαρακτήρισε «μια σακούλα με σκατά», επειδή δεν τον είχε καλέσει στην Εθνική όσο διάστημα ήταν προπονητής της.


Στις 19/1/97 ο Ερίκ Καντονά είχε πει σε συνέντευξή του προς «Το Βήμα»: «Για όλους το επεισόδιο στο Κρύσταλ Πάλας ήταν η έκφραση του ταμπεραμέντου μου. Γι’ αυτό και θεωρούν ότι μετά το επεισόδιο αυτό υπήρξε μεγάλη αλλαγή μέσα μου. Πολλοί πιστεύουν ότι ύστερα από αυτό άρχισα να αισθάνομαι άβολα με τον εαυτό μου. Στην πραγματικότητα ποτέ δεν ένιωσα άβολα με τον εαυτό μου. Απλώς το επεισόδιο αυτό ήταν μια κακή στιγμή. Ολοι έχουν τις κακές στιγμές τους, όλοι κάποια στιγμή χάνουμε τον έλεγχο. Οσο ελεγχόμενος και αν είσαι, δεν μπορείς να πεις ότι ποτέ δεν θα σου συμβεί κάτι τέτοιο».


Βεβαίως, το μεγάλο αστέρι των γηπέδων του οποίου η προσωπική ζωή επηρέασε αρνητικά την καριέρα του είναι ο Ντιέγκο Μαραντόνα. Εμπλεξε με ναρκωτικά, τράβηξε πιστόλι στο σπίτι του απειλώντας τους δημοσιογράφους. Σίγουρα περισσότερο από όλα τιμώρησε τον εαυτό του με την κοκαΐνη… Ο συμπατριώτης του Κανίγια ακολούθησε τον ίδιο δρόμο με αυτόν. Με τα ναρκωτικά άλλωστε βρέθηκαν μπλεγμένοι και παίκτες σε ελληνικά γήπεδα (Οτιτζι) ή στο μπάσκετ ο Μάικ Τζόουνς, ο Στιβ Μπαρτ κ.ά.


Στα ελληνικά γήπεδα της δεκαετίας του ’60 κάποιοι ποδοσφαιριστές απασχόλησαν την κοινή γνώμη. Οπως ο άσος των ελληνικών γηπέδων, ένας από τους καλύτερους παίκτες όλων των εποχών στη χώρα μας, ο Τάκης Λουκανίδης. Το 1962, όταν μεσουρανούσε στο γήπεδο, γνώρισε μια 25χρονη κοπέλα ονόματι Γιούλα. Η σχέση τους πήρε απρόσμενη τροπή όταν η μητέρα της κοπέλας, η ηθοποιός Καλή Καλό, έκανε καταγγελία στον εισαγγελέα ότι ο ποδοσφαιριστής βίασε την κόρη της. Ο εισαγγελέας έδωσε εντολή για περιοριστικά μέτρα σε βάρος του και έμεινε προφυλακισμένος 20 μέρες στις φυλακές Αβέρωφ. Μάλιστα έχασε τότε το ταξίδι με την ομάδα του στην Αμερική. Τελικά η μήνυση αποσύρθηκε και η υπόθεση έληξε.


Μία ακόμη έκπληξη περίμενε τον Τάκη Λουκανίδη κρεμασμένη… σε περίπτερο. Η εφημερίδα «Ακρόπολις» βγήκε με πρωτοσέλιδο που έγραφε: «Ο Τάκης Λουκανίδης βίασε και αποπλάνησε ανήλικη». Επρόκειτο για τη Γιόλα, μια 15χρονη που είχε προσεγγίσει τον Λουκανίδη για αυτόγραφο. Η ιατροδικαστική εξέταση απέδειξε ότι η κοπέλα ήταν παρθένα αλλά το θέμα της αποπλάνησης δεν ήρθη. Η ποινή για μια τέτοια πράξη ισοδυναμούσε με τρία χρόνια φυλάκιση. Τελικά ο Λουκανίδης την παντρεύτηκε, αλλά σύντομα χώρισαν.


Πρωταγωνιστής για μία ακόμα φορά ήταν το 1964 ο παίκτης του ΠΑΟ, όταν βρέθηκε με την παρέα του, 15 άτομα, σε ένα ταβερνάκι της Πεύκης, περασμένα μεσάνυχτα. Εβαλαν τραγούδια στο τζουκ μποξ αλλά ο ιδιοκτήτης τούς είπε ότι απαγορεύεται μετά τις 12 το τραγούδι. Κάποιος χωροφύλακας που βρισκόταν στο μαγαζί τούς ζήτησε τα ονόματα για να καταθέσει μήνυση για διατάραξη κοινής ησυχίας. Δεν άργησε να γίνει μεγάλη φασαρία. Ο χωροφύλακας πιάστηκε στα χέρια με τον Λουκανίδη, έφτασε η Αστυνομία και ο Λουκανίδης οδηγήθηκε στο Τμήμα. Κατηγορήθηκε για αντίσταση κατά της αρχής και για τεντιμποϊσμό με τον Νόμο 4000, ενώ παρεπέμφθη σε δίκη. Του επεβλήθη ποινή οκτώ μηνών. Εξέτισε τελικά ένα μήνα στη φυλακή της Καλλιθέας, αλλά η υπόθεσή του επανεξετάστηκε. Το περιστατικό κρίθηκε ότι δεν εμπίπτει στον Νόμο 4000. Το υπόλοιπο της ποινής του το εξαγόρασε και επέστρεψε στα γήπεδα.


Ο Λάκης Σοφιανός, παίκτης του Αρίωνα και μετά του Παναθηναϊκού, δεν είχε καθόλου καλή φήμη. Στη δεκαετία του ’60, ακόμη και ως σέντερ φορ εθεωρείτο ότι χρησιμοποιούσε θεμιτά και αθέμιτα μέσα στο ματς. Εκτός γηπέδου η ζωή του ήταν άστατη και κατέληξε μάλιστα στη φυλακή για υπόθεση κλοπών.


Ο Τάκης Καραγκιοζόπουλος, παίκτης της ΑΕΚ, στις αρχές της δεκαετίας του ’80, είχε εμπλακεί σε υπόθεση αποπλάνησης ανήλικης ύστερα από μήνυση των γονιών της. Τελικά την παντρεύτηκε.


Πρόσφατη περίπτωση που μονοπώλησε την επικαιρότητα είναι του μπασκετμπολίστα Ζάρκο Πάσπαλι, ο οποίος το φθινόπωρο του ’96 κατηγορήθηκε από νεαρή κοπέλα, τη Ρέα Κώνστα, ότι την εγκατέλειψε με ένα παιδί που υποστήριζε ότι είναι δικό του.


Την έφεσή του, εκτός από την μπάλα, και στις κλοπές έδειξε ο ρουμάνος ποδοσφαιριστής Ντάνουτ Λούπου όταν έπαιζε στην Κόρινθο ως δανεικός από τον Παναθηναϊκό. Ηταν μέλος συμμορίας κλεπταποδόχων και οδηγήθηκε στη φυλακή.


Οι προπονητές και παράγοντες των ομάδων συχνά ρίχνουν πρόστιμα σε παίκτες με άσχημη εξωγηπεδική ζωή. Τον Δεκέμβριο του 1996 ο Χρήστος Αρχοντίδης τιμώρησε με πρόστιμο τους Τουρσουνίδη, Χάβο και Πουρλιοτόπουλο γιατί τους πέτυχε στα μπουζούκια ο Κώστας Ορφανός, αντιπρόεδρος του ΠΑΟΚ. Τα νυχτοπερπατήματα είναι σύνηθες παράπτωμα για τους «ζωηρούς» ποδοσφαιριστές. Συχνά, βέβαια, το ξενύχτι, το ποτό και οι γυναίκες γίνονται για τους ποδοσφαιριστές εμπόδιο στην εξέλιξή τους. Πολύ μελάνι χύθηκε για τον πάλαι ποτέ τερματοφύλακα του Ολυμπιακού Γιώργο Μίρτσο, σχετικά με το ότι η εξωγηπεδική του ζωή δεν τον άφησε να ξεδιπλώσει το ταλέντο του.


Παλιά, τις δεκαετίες ’50 και ’60, δεν υπήρχε η επιβολή προστίμου στους παίκτες, αφού το ποδόσφαιρο ήταν ερασιτεχνικό και οι παίκτες έπαιζαν για τη φανέλα. Οι περιπέτειες των γοήτων της ομάδας έπαιρναν συχνά μυθιστορηματική μορφή στις εφημερίδες, αφού το έτερον ήμισυ ήταν συνήθως καλλιτέχνις. Ο Λινοξυλάκης με τη Λάουρα, ο Λάκης Πετρόπουλος με τη Συλβάνα Παμπανίνι, ο Στεφανάκος με τη Μάρθα Καραγιάννη. Φόβος και τρόμος για τους προπονητές ως προς το ξεμυάλισμα των παικτών τους, με συνέπεια τη χαμηλή απόδοση στο γήπεδο, ήταν οι θαυμάστριές τους. Οι παλιοί θα θυμούνται το ειδικό συνεργείο που είχε δημιουργήσει ο Παναθηναϊκός, για να μην ενοχλούν οι ωραίες της Αθήνας τους γόητες παίκτες της ομάδας. Η ομάδα διωκτών ενοχλητικών γυναικών είχε προκαλέσει θέμα όταν καταδίωξαν στην περιοχή της Βαρυμπόμπης δύο κοπέλες που ήρθαν να ενοχλήσουν τους παίκτες. Οι ποδοσφαιριστές είχαν αποσυρθεί σε ξενοδοχείο της Βαρυμπόμπης και εκεί κατέφθασαν η «Γλύκα», μια ξανθιά κοπέλα, και η μελαχρινή φίλη της με Βόλβο. Μια ομάδα περιφρούρησης με επικεφαλής τον Σωτήρη Αγγελόπουλο τις καταδίωξε και τις απείλησε.


Σήμερα ανάλογες περιπτώσεις, όπου η γραφικότητα διαδέχεται την πρόκληση, υπάρχουν βέβαια στο ΝΒΑ, στο μεγαλύτερο και καλύτερο πρωτάθλημα μπάσκετ στον κόσμο. Εκεί κυριαρχεί ο πιο δημοφιλής επαγγελματίας αθλητής στις ΗΠΑ, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, ο Ντένις Ρόντμαν. Ο «Ουόρμ», ο οποίος με το στυλ του και τις ιδιορρυθμίες του δημιουργεί κατά καιρούς σάλο, βάφει τα μαλλιά του με ό,τι χρώμα μπορεί να φανταστεί κανείς, έχει τατουάζ και σε τακτά χρονικά διαστήματα συμμετέχει σε φασαρίες. Μάλιστα, τελευταία κλώτσησε τον καμεραμάν Γιουτζίν Εϊμος στο παιχνίδι με τη Μινεσότα και βέβαια αποβλήθηκε για 11 αγώνες.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.