Βραβεία Grammy

μουσική Βραβεία Grammy Το μονοπώλιο της μαύρης μουσικής Μία από τις πιο επιτυχημένες τραγουδίστριες της αμερικανικής ποπ από τη δεκαετία του ''50 ως τις μέρες μας, η Μαράια Κάρεϊ, συγκεντρώνει τις περισσότερες υποψηφιότητες στην εφετινή, 48η, διοργάνωση Τις προηγούμενες χρονιές είχαμε την Αλίσια Κιζ, τη Νόρα Τζόουνς και την Μπιγιονσέ. Εφέτος τις πολλές υποψηφιότητες συγκεντρώνει όχι μια ακόμη «φρέσκια»

Το μονοπώλιο της μαύρης μουσικής



Τις προηγούμενες χρονιές είχαμε την Αλίσια Κιζ, τη Νόρα Τζόουνς και την Μπιγιονσέ. Εφέτος τις πολλές υποψηφιότητες συγκεντρώνει όχι μια ακόμη «φρέσκια» αποκάλυψη της μουσικής βιομηχανίας αλλά μια από τις πιο επιτυχημένες τραγουδίστριες της αμερικανικής ποπ από τη δεκαετία του ’50 ως τις μέρες μας. Πολλοί μιλούν για δικαίωση, άλλοι για την κορύφωση μιας συνεπούς καριέρας, γεγονός είναι ότι με τις οκτώ υποψηφιότητες για τα 48α βραβεία Grammy – τα περισσότερα από τα οποία πιθανότατα θα κερδίσει – η Μαράια Κάρεϊ φαίνεται να ξεπερνά τα όρια του εποχικού φαινομένου και της πιο επιτυχημένης σταρ για τη δεκαετία του ’90 και μεταμορφώνεται σε μια από τις ελάχιστες ντίβες της ποπ μουσικής γενικότερα.


Το τελευταίο άλμπουμ της «The Emancipation Of Mimi» κυκλοφόρησε μόνο στις ΗΠΑ σε τέσσερα εκατομμύρια αντίτυπα, κερδίζοντας όλα τα σχετικά βραβεία ως σήμερα και σπάζοντας την γκίνια των πέντε τελευταίων ετών όπου πολλοί έσπευσαν να την θεωρήσουν τελειωμένη. Κατάφερε δε με τις επιτυχίες της «We Belong Together» και «Shake It Off» να βρεθεί και στις δύο πρώτες θέσεις των αμερικανικών τσαρτ, όπως είχαν κάνει στο παρελθόν μόνο ο Νέλι, οι OutKast, Bee Gees και Μπιτλς. Να σημειωθεί δε ότι παρά τις σχεδόν δύο δεκάδες Νο1 των επιτυχιών της στις ΗΠΑ, στο παρελθόν έχει κερδίσει μόνο δύο βραβεία Grammy και αυτά το 1990, το πρώτο ως «καλύτερη νέα καλλιτέχνις» και το δεύτερο για το τραγούδι «Vision Of Love».


Οι άλλοι υποψήφιοι


Μαζί της στην κορυφή των υποψηφιοτήτων ο νέος σταρ της σόουλ Τζον Λέτζεντ και ο ράπερ Κάνιε Γουέστ. Από έξι υποψηφιότητες έχουν ο 50 Cent, η Μπιγιονσέ Νόουλς, οι Blackeyed Peas και ο Στίβι Γουόντερ – ο οποίος πιθανότατα θα προσδώσει στην προσεχή τελετή την αίγλη που είχε χαρίσει πέρυσι ο Πρινς. Πέντε υποψηφιότητες έχουν, και εδώ αρχίζουν να κάνουν την εμφάνισή τους και καλλιτέχνες από άλλα είδη μουσικής πλην της μαύρης, η Μίσι Ελιοτ, η Αλίσια Κιζ, ο Μπρους Σπρίνγκστιν, η Γκουέν Στεφάνι και οι U2. Τέλος από τέσσερις υποψηφιότητες έχουν ο Κόμον, οι Foo Fighters, οι Gorillaz, οι Neptunes, o Μπραντ Πέσλεϊ, ο Φιλ Ταν και η Γκρέτσεν Γουίλσον.


Δύο συμπεράσματα


Παρατηρώντας κανείς τις υποψηφιότητες και στις 108 κατηγορίες καταλήγει μια ακόμη χρονιά – όπως συμβαίνει την τελευταία πενταετία – σε δύο βασικά συμπεράσματα:


Το πρώτο είναι πως παρά τα όσα σημαντικά συμβαίνουν στο ροκ και στις υπόλοιπες κατηγορίες της ποπ και της ηλεκτρονικής μουσικής, η μαύρη μουσική συνεχίζει να μονοπωλεί το ενδιαφέρον των ιστορικών και πιο σημαντικών βραβείων για τη σύγχρονη μουσική. Αυτό φαίνεται καθαρά τόσο από την κυριαρχία της Κάρεϊ όσο και της Αλίσια Κιζ, το comeback του Στίβι Γουόντερ με το υπέροχο «Α Time To Love» και τόσων άλλων.


Το δεύτερο συμπέρασμα είναι πως το ενδιαφέρον μέσω των αμερικανικών βραβείων για όσα συμβαίνουν στη Βρετανία είναι, θα λέγαμε, από μηδαμινό ως ανύπαρκτο – με μοναδική εξαίρεση τους Coldplay αλλά κυρίως τους Gorillaz του Ντέιμον Αλμπαρν. Εκπληξη αποτέλεσε η παρουσία του Πολ Μακ Κάρτνεϊ με τρεις υποψηφιότητες για το τελευταίο και κατά γενική ομολογία καλύτερο άλμπουμ της σόλο καριέρας του «Chaos And Creation In The Backyard». H τελετή βράβευσης θα πραγματοποιηθεί στις 8 Φεβρουαρίου στο Staples Center του Λος Αντζελες και βεβαίως εν μέσω των πολλών εξαιρετικών εμφανίσεων καλλιτεχνών, οι οποίοι θα ερμηνεύσουν τραγούδια για τα οποία είναι υποψήφιοι, θα τιμηθούν για τη συνολική προσφορά τους ο Ντέιβιντ Μπάουι, οι Cream, o Ρόμπερτ Τζόνσον, ο Μερλ Χάγκαρντ, ο Ρίτσαρντ Πράιορ και η Τζέσι Νόρμαν.


15 λόγοι για τους οποίους «ενδιαφέρουν» τα βραβεία Grammy


1. Το πρώτο Grammy στην κατηγορία «Αλμπουμ της χρονιάς» κέρδισε ο Χένρι Μαντσίνι, το 1959, για τη μουσική του στην ταινία του Μπλέικ Εντουαρντς «Peter Gun». Ως το 1979 είχε αποσπάσει άλλα 19 βραβεία.


2. Το πρώτο Grammy στην ιστορία του θεσμού κέρδισε το 1958 ο Ντομένικο Μεντούνιο για το πολυτραγουδισμένο «Volare».


3. Τα 15 από τα 21 βραβεία που έχει κερδίσει συνολικά ο Στίβι Γουόντερ τα απέκτησε το διάστημα 1973-1976.


4. Οσο και αν ακούγεται περίεργο, ο «βασιλιάς του ροκ» Ελβις Πρίσλεϊ είχε κερδίσει μόνο τρία βραβεία, τα θρυλικά Σκαθάρια επτά και οι Ρόλινγκ Στόουνς έχουν κερδίσει δύο βραβεία – και αυτά τη δεκαετία του ’90. Οι Doors δεν κέρδισαν ποτέ ένα βραβείο Grammy, το κέρδισε όμως ο Χοσέ Φελιτσιάνο το 1968 διασκευάζοντας τη γνωστή επιτυχία τους «Light My Fire».


5. Το βραβείο για το «Κλασικό άλμπουμ της χρονιάς» παραλαμβάνει το 1961 ο Ιγκόρ Στραβίνσκι για μια ακόμη εκτέλεση των έργων του «Ιεροτελεστία της άνοιξης» και «Πετρούτσκα», που περιλαμβάνονταν στο δίσκο του «Stravinsky Conducts, 1960, Le Sacre Du Pritemps – Petrouchka». Είναι το πρώτο από τα πέντε μεγάλα βραβεία που κέρδισε ο συνθέτης.


6. Αν ψάχνετε όμως για ρεκόρ στον χώρο της κλασικής μουσικής, τα πρωτεία κατέχει ο μαέστρος και συνθέτης Πιερ Μπουλέζ, ο οποίος και με τις δύο ιδιότητές του έχει κερδίσει ως σήμερα 23 βραβεία.


7. Το ρεκόρ όμως ανήκει στον πολυπράγμονα, και μια από τις μεγαλύτερες και σημαντικότερες φυσιογνωμίες της σύγχρονης μουσικής, Κουίνσι Τζόουνς, ο οποίος έχει κερδίσει 26 βραβεία.


8. Το ρεκόρ βραβείων για έναν και μόνο δίσκο κατείχε ως πέρυσι ο Μάικλ Τζάκσον με το πιο εμπορικό άλμπουμ όλων των εποχών «Triller». Η κατάσταση όμως άλλαξε αναπάντεχα όταν τον ισοφάρισε ο Κάρλος Σαντάνα με το άλμπουμ του «Supernatural», το οποίο πραγματοποίησε παράλληλα και κολοσσιαίες πωλήσεις.


9. H γυναίκα που έχει κερδίσει τα περισσότερα βραβεία Grammy δεν είναι άλλη από τη «βασίλισσα της σόουλ» Αρίθα Φράνκλιν. Εκτός από τα 15 Grammy που έχει κερδίσει, η Αρίθα Φράνκλιν κατέχει ακόμη ένα ρεκόρ, καθώς επί οκτώ χρόνια από το 1967 ως το 1974 κέρδιζε αδιάλειπτα στην κατηγορία «καλύτερη γυναικεία ρυδμ εν μπλουζ ερμηνεία», γεγονός που δεν έχει επαναληφθεί σε οποιαδήποτε άλλη κατηγορία.


10. Μπορεί σήμερα οι τραγουδιστές του χιπ-χοπ – άλλοτε ραπ – να σαρώνουν τα βραβεία, να θυμηθούμε όμως ότι μόλις το 1979 δημιουργήθηκε κατηγορία ειδική, έπειτα από μια δεκαετία έντονης παρουσίας του αγαπητού ιδιώματος, και το πρώτο βραβείο δόθηκε στους Jazzy Jeff & The Fresh Prince για το τραγούδι τους «Parents Just Don’t Understand».


11. Ο θρύλος της ροκ Ντέιβιντ Μπάουι, ο οποίος βραβεύεται εφέτος για τη συνολική προσφορά του, έχει κερδίσει μόνο ένα Grammy ως τώρα και αυτό στην κατηγορία «καλύτερο μουσικό βίντεο», το 1984.


12. Ο Λευκός Οίκος και ιδιαίτερα η οικογένεια Κλίντον κατέχει το δικό της μερίδιο στα βραβεία με την πρώτη κυρία των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον να κερδίζει το 1996 στην κατηγορία «Spoken Word» για το CD «It Takes Α Village», το οποίο περιέχει ομιλίες της, ενώ ακολούθησε το 2003 και 2004 ο Μπιλ Κλίντον στην ίδια κατηγορία.


13. Δίσκος της χρονιάς το 1974 το «Killing Me Softly» με τη Ρομπέρτα Φλακ. Το 1997 το ίδιο τραγούδι βραβεύεται μια ακόμη φορά στην κατηγορία «καλύτερο ρυδμ εν μπλουζ γκρουπ», που ερμηνεύει το συγκρότημα Fugees.


14. . Ο «βασιλιάς του ροκ εν ρολ» Ελβις Πρίσλεϊ όμως έχει αδικηθεί κατάφωρα με μόνο τρεις βραβεύσεις.


15. Το 1958 οι κατηγορίες των βραβείων Grammy ανέρχονταν σε 28. Εφέτος έγιναν 108.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.