Αληθινές μεσογειακές ιστορίες με νότες

μουσική Αληθινές μεσογειακές ιστορίες με νότες Τι περιλαμβάνει το μουσικό ταξίδι στη θάλασσα των πολιτισμών που διοργανώνει ο Γιώργος Νταλάρας στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού Ο Γιώργος Νταλάρας χαρακτηρίζει τη μουσική της Μεσογείου «έναν κήπο όπου ανθίζουν κοινές μυρωδιές και κοινοί ήχοι» Μουσικές που «βρέχονται» από τη θάλασσα της Μεσογείου θα παρουσιαστούν αύριο και την Τρίτη στο Ωδείο Ηρώδου

Μουσικές που «βρέχονται» από τη θάλασσα της Μεσογείου θα παρουσιαστούν αύριο και την Τρίτη στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού. Μουσικές χωρών που κρύβουν μυστήρια και ιστορίες αληθινές πίσω από τους στίχους και τις νότες, ιστορίες που θα ξεδιπλωθούν στις δύο μουσικές παραστάσεις που φέρουν τον τίτλο «30ός – 40ός Παράλληλος». Οικοδεσπότης σε αυτή τη μουσική (μεσογειακή) γιορτή είναι ο Γιώργος Νταλάρας, ο οποίος έχει προσκαλέσει την Ντούλτσε Πόντες από την Πορτογαλία, τον Εντι Νάπολι από τους σημαντικότερους ερμηνευτές του ναπολιτάνικου τραγουδιού, τη Μίρα Ανουάρ Αουάντ από το Ισραήλ, τους Χαλίλ Μουσταφά (ούτι, φωνή) και Μεχμέτ Μουσταφά (βιολί) από την Ξάνθη και την Κομοτηνή, τη Μακαρένα Χιράλντες Λοσάδα, την Compania Flamenca με τον Μάρκο Χιμένες και τη Χορωδία Fons Musicalis υπό τη διεύθυνση του Κωστή Κωνσταντάρα.


Δύο παραστάσεις όπου οι συμμετέχοντες μας προσκαλούν σε ένα μουσικό ταξίδι στη Μεσόγειο παρουσιάζοντας τη μουσική των χωρών τους, οι οποίες περικλείονται γεωγραφικά ανάμεσα στους δύο Παραλλήλους (30ός και 40ός). Ο Γιώργος Νταλάρας μιλώντας στο «Βήμα» σημειώνει ότι προσπαθούσε να κάνει αυτές τις δύο συναυλίες πράξη τα τελευταία 20 και πλέον χρόνια. «Οσο όμως και αν το προσπαθούσα δεν τα είχα καταφέρει» σημειώνει και συνεχίζει: «Ισως επειδή άλλο είναι να απευθύνεις πρόσκληση σε ξένους καλλιτέχνες γαι τις ανάγκες μιας συναυλίας και άλλο στο πλαίσιο ενός φεστιβάλ. H αλήθεια είναι όμως ότι και εδώ υπήρχαν δυσκολίες όσον αφορά τις μετακλήσεις, αλλά πιστεύω ότι τελικά το όνειρό μου θα γίνει πραγματικότητα. Στόχος όλων των συντελεστών που παίρνουν μέρος είναι να αποδείξουμε ότι αυτή η μουσική έχει λόγο να υπάρχει. Οπως το να καταδείξουμε επίσης τα διάφορα μουσικά είδη της Μεσογείου καθώς και τις προσμείξεις που έχουν επέλθει με το πέρασμα των αιώνων».


Ο Γιώργος Νταλάρας χαρακτηρίζει τη μουσική της Μεσογείου «έναν κήπο όπου ανθίζουν κοινές μυρωδιές και κοινοί ήχοι. Αυτό για μένα, ως δημιουργό, είναι θελκτικό. Ισως γι’ αυτό δεν βαριέμαι να κάνω πράγματα διαφορετικά μεταξύ τους και γι’ αυτόν τον λόγο δεν έχω προδώσει τίποτε από όλα όσα έχω κάνει». Το μουσικό ταξίδι της Μεσογείου περιλαμβάνει σεφαραδίτικα, ρεμπέτικα, φλαμένκο και φάντος, μπαλάντες, μουσικές και τραγούδια γνωστά σε όλους που χάνονται στο πέρασμα των αιώνων. «Στις δύο αυτές συναυλίες είχα σκοπό να φωνάξω τούρκους μουσικούς» σημειώνει ο Γιώργος Νταλάρας, «και αυτό επειδή η Τουρκία αποτελεί ένα σχολείο στη μουσική της Ανατολής, ενώ έχουν και μεγάλο σεβασμό στην παράδοση και στη βυζαντινή μουσική. Τελικά, αντί να πράξω αυτό, αποφάσισα να καλέσω τους δύο έλληνες μουσουλμάνους μουσικούς από την Ξάνθη και την Κομοτηνή, οι οποίοι κουβαλούν τη μεγάλη παράδοση των παππούδων και των πατεράδων τους. Και φυσικά η «κίνηση» αυτή έχει και τον συμβολισμό της».


Οσον αφορά το πρόγραμμα, τα τραγούδια που θα ακουστούν προέρχονται από την Ελλάδα, την Ισπανία, την Κορσική, την Αίγυπτο, τη Γιουγκοσλαβία, τη Λιβύη, χωρίς να αγνοηθεί η μουσική παράδοση των νησιών αλλά και της Μικράς Ασίας. «Πιστεύω ότι το κοινό μέσα από αυτές τις δύο συναυλίες θα έχει την ευκαιρία να διαπιστώσει τις κοινές ρίζες της μουσικής. Για παράδειγμα, το τραγούδι «Σ’ αγαπώ γιατί είσαι ωραία» είναι ένα τραγούδι που γράφτηκε από τους Εβραίους της Διασποράς, έφθασε όμως σε ελληνικά χέρια στη Μικρά Ασία, μπήκαν ελληνικοί στίχοι και όλοι θεωρούμε ότι είναι ελληνικό. Ανάλογα περιστατικά έχουν συμβεί και με αραβικά, περσικά, τουρκικά και ελληνικά τραγούδια τα οποία μεταφέρονται από λαό σε λαό. Αυτό, με λίγα λόγια, προσπαθεί να αποτυπώσει το συναυλιακό πρόγραμμα».


Ο Γιώργος Νταλάρας πιστεύει ότι δεν χωράει σε ένα μουσικό είδος. «Εγώ καθώς και πολλοί άλλοι καλλιτέχνες δεν μπήκαμε στη μουσική μέσω κάποιου τηλεοπτικού προγράμματος, αλλά σε εμάς η μουσική είχε να κάνει με την πίστη σε μια… θεότητα. Αυτό θέλει να πάρει το κοινό από τις δύο συναυλίες του Ηρωδείου. Να δει και να καταλάβει για ποιο λόγο έχω ασχοληθεί με όλα αυτά τα πράγματα. Και νιώθω ότι τελικά το κοινό όλα αυτά τα χρόνια έχει επικροτήσει αυτή τη στάση μου».


Ωδείο Ηρώδου του Αττικού. Τιμές εισιτηρίων 90, 75, 54, 38 και 28 ευρώ. Εισιτήρια πωλούνται στα κεντρικά ταμεία του Ελληνικού Φεστιβάλ (Πανεπιστημίου 39) και στο Ηρώδειο. Περισσότερες πληροφορίες στο τηλ. 210 9282.900. Ωρα έναρξης: 21.00.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.