Κι αυτό ακόμα το σκαλί το πρώτο Πολύ από τον κοινό τον κόσμο απέχει Εις το σκαλί για να πατήσεις τούτο Πρέπει με το δικαίωμά σου νάσαι Πολίτης εις των ιδεών την πόλη
Με τους παραπάνω στίχους του K.Π. Καβάφη, στις 15 Απριλίου του 1954, ένα καινούργιο περιοδικό παρουσιάστηκε μπροστά στο αναγνωστικό κοινό. Ηταν Το Πρώτο Σκαλί και δεν το εξέδωσαν καταξιωμένοι λογοτέχνες ή διανοούμενοι, αλλά λίγοι νέοι στην Κέρκυρα. Συντασσόταν από επιτροπή και είχε διευθυντή έκδοσης τον Αντώνη Κυριάκη.
Σκοπός του περιοδικού, να προσφέρουν αυτοί οι λίγοι νέοι που το εκδίδουν, με το δικό τους τρόπο, ένα λιθαράκι στο πνευματικό οικοδόμημα του τόπου μας. Σκοπός ευγενικός που απέβλεπε στο καλό μιας νεολαίας, που μπορεί και θέλει να δημιουργήσει. Και πραγματικά η προσπάθεια αυτή φαίνεται να χαίρει της συμπάθειας των αναγνωστών, της τοπικής κοινωνίας αλλά όχι μόνο. Εφημερίδες και περιοδικά όπως τα Κερκυραϊκά νέα, η Εφημερίδα των ειδήσεων, η Μακεδονική χαρακτηρίζουν την κίνηση αυτή των λιγοστών νέων της Κέρκυρας αξιέπαινη, επαινετή. Ταυτόχρονα ο Φώτης Κόντογλου τους παρακινεί με επιστολή του: τραβάτε το δρόμο σας μέσα στην πεζότητα και στην πνευματική σαχάρα του καιρού μας. Εχετε για παράδειγμα τόσους ιδεολόγους που ζήσανε στα χώματά σας…
Ηταν μια περιοδική έκδοση νέων, για τη σκέψη και τον λόγο, για τα γράμματα και την τέχνη και αποτέλεσε ένα πρώτο σκαλί σε όλα αυτά για τους νέους της Κέρκυρας, αφού το περιοδικό συνήθιζε να δημοσιεύει άρθρα τόσο γνωστών προσωπικοτήτων όσο και ανωνύμων. Ακόμη στις σελίδες του συναντά κανείς αποσπάσματα ποιημάτων, διηγημάτων ή και μυθιστορημάτων από έργα σπουδαίων ελλήνων και ξένων λογοτεχνών. Υπάρχουν ειδικά άρθρα για τις τέχνες, με ιδιαίτερη έμφαση στη ζωγραφική και στη μουσική καθώς και άρθρα για τα γράμματα και τις επιστήμες. Ακόμη περιέχονται βιβλιοκρισίες, τοπικές ειδήσεις, αλληλογραφία σε μόνιμες στήλες.
Το σχήμα του είναι το 8ο (24×17 εκ.) και στο εξώφυλλο ο τίτλος εμφανίζεται κάθε φορά με διαφορετική διάταξη. Τα τεύχη φτάνουν τις 60 σελίδες και όταν είναι διπλά ξεπερνούν τις 100. Οι σελίδες του είναι πυκνογραμμένες και περιέχουν, αν και σπάνια, σκίτσα, ζωγραφικούς πίνακες και φωτογραφίες. Οι διαφημίσεις κάνουν την εμφάνισή τους στα τελευταία τεύχη του περιοδικού κυρίως στις τελευταίες σελίδες του.
Το περιοδικό είχε άτακτη συχνότητα έκδοσης. Οι δυσκολίες που αντιμετώπιζαν οι υπεύθυνοι για την έκδοσή του ανάγκασαν τη διακοπή κυκλοφορίας του για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα μέσα στο 1955. Ωστόσο τον Γενάρη του 1956 Το Πρώτο Σκαλί επανεκδόθηκε και έτυχε θερμής υποδοχής τόσο από τους παλιούς συνδρομητές του όσο και από τους νέους αναγνώστες. Βέβαια στο ειδικό σημείωμα που αναφέρεται σε αυτό το θέμα ο διευθυντής του περιοδικού σημειώνει ότι δεν έχει εξασφαλιστεί ακόμα η απρόσκοπτη έκδοσή του, αφού συνεχίζεται η συστηματική αδιαφορία των αρμοδίων που αρκούνται στις υποσχέσεις χωρίς να παρέχουν μια θετικότερη βοήθεια. Ετσι το περιοδικό σταμάτησε να κυκλοφορεί τον Μάρτιο του 1956 έχοντας εκδώσει συνολικά οκτώ τεύχη. Στις συλλογές του ΕΛΙΑ απόκεινται όλα τα τεύχη του περιοδικού.