H επιλογή του Κεντέρη ως τελευταίου λαμπαδηδρόμου έπαιξε κρίσιμο ρόλο στην εξέλιξη της ιστορίας


Ο Λουδοβίκος ΙΔ’ ρώτησε τον Μαζαρίνο, τον πιστό του Καρδινάλιο: «Πες μου, Καρδινάλιε, μπορεί ποτέ να υπάρξει έγκλημα του οποίου η δικαιολογία να είναι πιο κακή από το ίδιο το έγκλημα;». Ο Μαζαρίνος τού απάντησε ότι θα το δει στην πράξη. Στην υπόθεση του Κώστα Κεντέρη και της Κατερίνας Θάνου, η οποία συγκλονίζει από το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης όλη την Ελλάδα, δεν έχει τόση σημασία το «έγκλημα» – αν τελικά υπήρξαν ή όχι ντοπαρισμένοι – αλλά όσα είχαν προηγηθεί του ελέγχου στην πολυκλινική του Ολυμπιακού Χωριού καθώς και όσα ακολούθησαν: η γενικευμένη σύγχυση, οι κατ’ όνομα υπεύθυνοι που δήλωναν μονίμως «άγνοια», ένα αινιγματικό ατύχημα, μια μυστηριώδης νοσηλεία, ιατρικά ανακοινωθέντα χωρίς υπογραφή γιατρού, όλες οι δικαιολογίες για να εξηγηθεί το γιατί αυτοί οι δύο Ολυμπιονίκες δεν βρίσκονταν εκεί όπου θα έπρεπε να είναι, λίγες ώρες πριν από τη γιορτή της τελετής έναρξης, πυροδοτώντας ένα πρωτοφανές για τα ελληνικά δεδομένα σκάνδαλο.


H κλίμακα της υπόθεσης γιγαντώθηκε και διεθνώς, καθώς ο Κεντέρης ήταν ο αθλητής που θα άναβε τη Φλόγα στον βωμό του Ολυμπιακού Σταδίου. Ο συμβολισμός του τελευταίου λαμπαδηδρόμου είναι τεράστιος και ακρογωνιαίος λίθος κάθε διοργάνωσης – και ως εκ τούτου η ξαφνική απουσία του έλληνα Ολυμπιονίκη κληροδότησε ένα επιπλέον πρόβλημα της τελευταίας στιγμής στην Οργανωτική Επιτροπή και επισκίασε αρκετά την τελετή έναρξης. Και αντίστροφα όμως, η επιλογή του Κεντέρη ως τελευταίου λαμπαδηδρόμου έπαιξε κρίσιμο ρόλο στην εξέλιξη της ιστορίας.


H υπόθεση Κεντέρη (και της Θάνου) αρχίζει ουσιαστικά μετά τον θρίαμβό του στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Μονάχου το καλοκαίρι του 2002, τότε που ο έλληνας ολυμπιονίκης κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο, το τρίτο συνεχόμενο στα 200 μ. σε διεθνείς διοργανώσεις. Τη «χολή» των διεθνών MME για τον έλληνα αθλητή, ο οποίος δεν εμφανίζεται παρά μόνο σε λιγοστές διοργανώσεις, θα συμπλήρωνε ένα έγγραφο παράπονο της IAAF προς τις ελληνικές αθλητικές αρχές για αθλητές τους οποίους δεν μπορεί να εντοπίσει ώστε να τους υποβάλει σε απροειδοποίητους ελέγχους ντόπινγκ. Στη συνέχεια θα αποκαλυπτόταν ότι συχνά οι ιθύνοντες του ΣΕΓΑΣ δεν ενημερώνονταν από τους προπονητές για το πού γίνεται η προετοιμασία των αθλητών τους. Ενας από τους προπονητές, τους «σταβλάρχες» όπως τους είχε χαρακτηρίσει στα ρεπορτάζ της τότε η γαλλική εφημερίδα «L’ Equipe», ήταν και ο Χρήστος Τζέκος, του οποίου αθλητές ήταν η Κατερίνα Θάνου και ο Κώστας Κεντέρης. Αυτό που θα ακολουθούσε, όλους τους επόμενους μήνες, ως και τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ήταν ένα αδιάκοπο κυνηγητό, άλλοτε υπαρκτό και άλλοτε κατασκευασμένο από τα ξένα MME, των ελλήνων αθλητών από τους γιατρούς της Παγκόσμιας Υπηρεσίας Αντιντόπινγκ (WADA). Και όσο πλησίαζαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες τόσο πύκνωναν δημοσιεύματα που επέμεναν ότι οι έλληνες αθλητές και εν προκειμένω ο Κεντέρης και η Θάνου ήταν «εξαφανισμένοι», ότι οι επιστήμονες της WADA αδυνατούσαν να τους εντοπίσουν εκεί όπου τους είχαν υποδείξει οι ελληνικές αθλητικές αρχές. H αλήθεια δεν απείχε πολύ από τους ισχυρισμούς των ξένων αλλά και κάποιων ελληνικών εφημερίδων.


Τελευταίο και χαρακτηριστικό παράδειγμα το δημοσίευμα του βρετανικού «In-dependent», που στις αρχές Αυγούστου είχε θέσει επιτακτικά το ζήτημα της «εξαφάνισης» των ελλήνων ολυμπιονικών. H πίεση εν όψει Ολυμπιακών Αγώνων θα εξαναγκάσει τους έλληνες υπευθύνους να απαντήσουν – και να αρχίσουν μια απίστευτη σειρά ατυχών επεξηγήσεων που δημιουργούν εντυπώσεις ακριβώς αντίθετες από αυτές τις οποίες θα επιδίωκαν. Ο αρχηγός της ελληνικής ολυμπιακής ομάδας κ. Γιάννης Παπαδογιαννάκης δηλώνει ότι οι εν λόγω αθλητές βρίσκονται στο Μεξικό και ότι έχει ενημερωθεί αρμοδίως η WADA. Είναι οι ημέρες που ο Κεντέρης και η Θάνου βρίσκονται στο Λουτράκι (της Ελλάδας), και μάλιστα ο κόσμος εκεί τους βλέπει να μοιράζουν αυτόγραφα! Την περασμένη Δευτέρα ο κ. Παπαδογιαννάκης, ο οποίος είτε αγνοεί πού βρίσκονται οι αθλητές είτε γνωρίζει και τους καλύπτει, προβαίνει σε μία ακόμη ατυχή δήλωση, λέγοντας ότι ο Κεντέρης «βρίσκεται στο Σικάγο» και θα έχανε την τελετή έναρξης! H δήλωση αποσύρθηκε αργότερα και την Τετάρτη δεν υπήρχε κανένας στην ελληνική ομάδα που να δήλωνε με βεβαιότητα πού βρίσκεται ο Κεντέρης.


* Με κασκέτο και μαύρα γυαλιά


Στην πραγματικότητα ο Κεντέρης θα προτιμούσε να έχανε την τελετή έναρξης. Ηταν φανερό ότι ο κ. Τζέκος δεν ήθελε οι αθλητές του να βρεθούν στο Ολυμπιακό Χωριό τόσο νωρίς. Την Πέμπτη όταν ο Κεντέρης και η Θάνου μπήκαν στο Ολυμπιακό Χωριό φορούσαν κασκέτο και μαύρα γυαλιά, θαρρείς και ήθελαν να περάσουν εντελώς απαρατήρητοι. Ανθρωποι στην ομάδα του στίβου εκτιμούν ότι ο κ. Τζέκος δεν θα άφηνε τον Κεντέρη και τη Θάνου, που τον υπακούν τυφλά, να πάνε στο Ολυμπιακό Χωριό και να είναι ευάλωτοι σε έναν έλεγχο αντιντόπινγκ από τη WADA αν δεν είχε λάβει τη διαβεβαίωση από υψηλά ισταμένους ότι θα απέφευγαν τις εξετάσεις. Αυτοί οι υψηλά ιστάμενοι βρίσκονται και μέσα στην ΟΕ «Αθήνα 2004», λένε. Σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς, η ΔΟΕ έχει εξουσία και αρμοδιότητα να διεξάγει ελέγχους ντόπινγκ από τα εγκαίνια του Ολυμπιακού Χωριού ως την τελετή λήξης των Αγώνων, δηλαδή από τις 30 Ιουλίου ως τις 29 Αυγούστου. Στο μεταξύ οι πιέσεις προς την ελληνική ομάδα για παρουσία του Κεντέρη στο Ολυμπιακό Χωριό είναι μεγάλες, καθώς ο χρυσός ολυμπιονίκης του Σίδνεϊ έχει συμφωνηθεί να ανάψει τον ολυμπιακό βωμό – ένας προγραμματισμός που είχε καταρτιστεί από την τελετή της αφής της ολυμπιακής φλόγας τον περασμένο Μάρτιο: ο πρώτος λαμπαδηδρόμος ήταν ο Κώστας Γκατσιούδης, η Κατερίνα Θάνου θα άναβε τον βωμό στο Καλλιμάρμαρο, ο Πύρρος Δήμας θα ήταν σημαιοφόρος στην τελετή έναρξης και ο Κεντέρης θα ήταν ο τελευταίος λαμπαδηδρόμος. Ο Κεντέρης λοιπόν πήγε στο Ολυμπιακό Χωριό την Πέμπτη – αργότερα ο Τζέκος θα δήλωνε ότι ο αθλητής του βρισκόταν «μέσα» από το βράδυ της Τετάρτης, κάτι που ελέγχεται.


* Οι πιέσεις των Αμερικανών


Κάτι το οποίο φαίνεται ότι υποτίμησαν οι άνθρωποι της ελληνικής αποστολής ήταν οι αμερικανικές πιέσεις προς τη ΔΟΕ για τους ελέγχους ντόπινγκ, μια διαδικασία που εξελίσσεται παράλληλα με το «κυνηγητό» των ελλήνων αθλητών τους τελευταίους μήνες. Λόγω του σκανδάλου των συμπληρωμάτων διατροφής της καλιφορνέζικης εταιρείας BALCO και των πιέσεων της WADA για μεγαλύτερη πρόσβαση στα προπονητήρια των αμερικανών αθλητών, ο στίβος των Ηνωμένων Πολιτειών αποδεκατίστηκε. H τιμωρία της αμερικανίδας παγκόσμιας πρωταθλήτριας Τόρι Εντουαρντς πριν από λίγες ημέρες ήταν ένας ακόμη ηχηρός κανονιοβολισμός της WADA κατά των ΗΠΑ. Την Πέμπτη το πρωί ο επικεφαλής της υπηρεσίας και στέλεχος της ΔΟΕ Καναδός Ρίτσαρντ Πάουντ έδινε επίσημη συνέντευξη Τύπου και δήλωνε απερίφραστα ότι «οι αμερικανικές αρχές φέρουν μεγάλο μερίδιο ευθύνης» για την εξάπλωση του ντόπινγκ. Το ίδιο πρωί στελέχη της WADA εφορμούσαν στο προπονητήριο της αμερικανικής ομάδας στο Ρέθυμνο για νέους ελέγχους. Ηταν το τελευταίο που θα ανέχονταν οι αρχηγοί της αμερικανικής ολυμπιακής επιστολής. Το μεσημέρι της Πέμπτης απείλησαν τον Ντένις Οσβαλντ, τον αντιπρόεδρο της ΔΟΕ, ότι θα αποσύρουν την ομάδα τους αν δεν γίνουν έλεγχοι ντόπινγκ και στους δύο έλληνες αθλητές.


Ο Κεντέρης και η Θάνου έμπαιναν στο Ολυμπιακό Χωριό χωρίς να γνωρίζουν τις πιέσεις των Αμερικανών. Αργά το μεσημέρι της Πέμπτης η ΔΟΕ έδωσε εντολή για να γίνει έλεγχος ντόπινγκ στους δύο αθλητές. Το συνεργείο της υγειονομικής επιτροπής πήγε στο Χωριό για να τους εντοπίσει και να τους επιδώσει την κλήτευση για έλεγχο. Ο Κεντέρης και η Θάνου δεν βρίσκονται και έτσι ο επικεφαλής του συνεργείου απευθύνεται στον κ. Παπαδογιαννάκη που ως αρχηγός της ομάδας παραλαμβάνει τις κλητεύσεις στις 6.30 το απόγευμα της Πέμπτης. Οι δύο αθλητές έχουν 60 λεπτά διορία να παρουσιαστούν στην πολυκλινική του Ολυμπιακού Χωριού, αλλά ο κ. Παπαδογιαννάκης, μολονότι αρχηγός της ομάδας, δεν μπορεί να εντοπίσει τους αθλητές του, οι οποίοι, σύμφωνα με ανακοίνωση την οποία εξέδωσε αργά το βράδυ η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, είχαν φύγει από το Χωριό προκειμένου «να λάβουν κάποια προσωπικά τους είδη». Στις 7.30 μ.μ. συντάσσεται το έγγραφο «μη εμφάνισης», το οποίο παραλαμβάνει η Υγειονομική Επιτροπή της ΔΟΕ. Αργότερα ο πρόεδρος της ΔΟΕ Ζακ Ρογκ αποφασίζει τη σύσταση πειθαρχικής επιτροπής για να εξετάσει τους λόγους της απουσίας των δύο Ελλήνων και για το αν συντρέχουν λόγοι τιμωρίας τους.


* Το όργιο φημολογίας


Παράλληλα εξελίσσεται ένα θρίλερ που σαν ρωσικό μυθιστόρημα φλεγόταν από ένα όργιο φημολογιών. Λίγο μετά τα μεσάνυχτα ο Κεντέρης και η Θάνου διακομίζονται στο KAT, ύστερα από ένα ατύχημα με τη μοτοσικλέτα του προπονητή τους κ. Τζέκου. Ο τελευταίος δηλώνει έξω από το νοσοκομείο ότι οι δύο αθλητές του βρίσκονταν στο σπίτι του στην Ανω Γλυφάδα και αρχικά αγνοούσαν πως τους αναζητούσε η ΔΟΕ. Οταν το έμαθαν, έφυγαν βιαστικά για το Ολυμπιακό Χωριό και έτσι συνέβη το ατύχημα, το οποίο ως το βράδυ της Παρασκευής παρέμενε ένα μυστήριο για το οποίο διενεργούσε προανάκριση η Τροχαία της Γλυφάδας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του KAT η πτώση από τη μοτοσικλέτα κληροδότησε στον Κεντέρη κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και στη Θάνου θλαστικά τραύματα. H πειθαρχική της ΔΟΕ που ανέμενε το μεσημέρι της Παρασκευής τους δύο αθλητές για ακρόαση δέχθηκε τελικά μόνο τον κ. Παπαδογιαννάκη, ο οποίος τους προσκόμισε τα έγγραφα του νοσοκομείου και κέρδισε μια δραματική παράταση.


Ο «πυρηνικός επιστήμων» του στίβου Εχει το ελεύθερο να μπαίνει μαζί με τη Θάνου στο «άβατο» της Εθνικής άρσης βαρών για κοινές προπονήσεις με τους αρσιβαρίστες


Ηταν πριν από δύο μήνες, στις 10-12 Ιουνίου, όταν ο Χρήστος Τζέκος, καθισμένος στις κερκίδες των επισήμων στο ΟΑΚΑ, παρακολουθούσε την Κατερίνα Θάνου να τρέχει στα 100 μ. του πανελληνίου πρωταθλήματος στίβου, στη γενική δοκιμή πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες. H αγωνία ήταν ζωγραφισμένη στο πρόσωπό του σαν να έτρεχε ο ίδιος στο κουλουάρ και κρατούσε συνεχώς σημειώσεις στο μπλοκάκι του. Από την Πέμπτη το βράδυ ο προπονητής των επιτυχιών, που απαιτεί τυφλή υποταγή από τους αθλητές του και δεν κρύβει την επιθυμία να ελέγχει όλα όσα τους αφορούν, βρίσκεται στο στόχαστρο όλου του αθλητικού και μη κόσμου. Τα ονόματα των δύο «χρυσών παιδιών» του, του Κώστα Κεντέρη και της Κατερίνας Θάνου, ακούγονται ακατάπαυστα διεθνώς. Και δεν πρόκειται για την κατάκτηση ενός νέου μεταλλίου, αλλά για την αμφισβήτηση της αθλητικής τους καθαρότητας, καθώς και εκείνου που τους καθοδηγεί σε κάθε τους βήμα.


Ο 40χρονος σήμερα κ. Τζέκος είχε τις πρώτες επαφές του με προπονητές του στίβου στις ΗΠΑ, όπου έμεινε τρία χρόνια. Οι γνωριμίες του εκεί επηρέασαν τη μετέπειτα προπονητική πορεία του. Οταν επέστρεψε στην Ελλάδα έγινε αντιπρόσωπος μιας μεγάλης αμερικανικής εταιρείας συμπληρωμάτων διατροφής. Το 1992 ανέλαβε προπονητής στον Εθνικό Γυμναστικό Σύλλογο και εκεί πρωτοσυνάντησε την Κατερίνα Θάνου, τη μετέπειτα ασημένια ολυμπιονίκη και μασκότ του. Το 1994 άρχισε να συνεργάζεται στενά με τον «πρωτομάστορα» προπονητή της άρσης βαρών Χρήστο Ιακώβου, από τον οποίο «δανείστηκε» αρκετές προπονητικές αρχές. Ο Χρήστος Τζέκος έχει εδώ και χρόνια το ελεύθερο να μπαίνει μαζί με τη Θάνου στο «άβατο» της Εθνικής άρσης βαρών για κοινές προπονήσεις με τους αρσιβαρίστες. Τον Κεντέρη τον ανέλαβε τον Οκτώβριο του 1999 και μέσα σε λιγότερο από έναν χρόνο κατάφερε να τον μετατρέψει από παροπλισμένο έλληνα σπρίντερ σε χρυσό ολυμπιονίκη στους Αγώνες του Σίδνεϊ το 2000. «Ο ταχύτερος λευκός στον κόσμο» είναι δικό του δημιούργημα.


Ο κ. Τζέκος δεν είναι μόνο προπονητής. Είναι μαζί και μέντορας, μάνατζερ, διαιτολόγος, ρυθμιστής του προγράμματος της καθημερινής ζωής των αθλητών, εκείνος που θα τους κλείσει συνεντεύξεις, που θα τους καθοδηγήσει στο τι πρέπει ή τι δεν πρέπει να πουν. Πρόκειται επίσης για τον μοναδικό προπονητή στον κόσμο που το καλοκαίρι του 1997 τιμωρήθηκε από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Στίβου με διετή αποκλεισμό από τους αγωνιστικούς χώρους. Το επεισόδιο συνέβη όταν στη διάρκεια ενός προπονητικού καμπ στη Γερμανία ο ίδιος και η κυρία Θάνου δέχθηκαν την αιφνιδιαστική επίσκεψη των «ιπτάμενων γιατρών» της IAAF για έλεγχο ντόπινγκ. Ο κ. Τζέκος «απώθησε» τους ειδικούς με τη δικαιολογία ότι ήθελε να προστατεύσει την αθλήτρια.


Το καλοκαίρι του 2000 ο Χρήστος Τζέκος επεχείρησε να μπει και στον χώρο του ποδοσφαίρου. Προσελήφθη στην AEK, στη θέση του «συμβούλου επί θεμάτων εργοφυσιολογίας». Γρήγορα όμως απεχώρησε εξαιτίας διαφωνιών με τον τότε προπονητή της ομάδας Γιάννη Παθιακάκη, ο οποίος τον απεκάλεσε «πυρηνικό επιστήμονα». Αλλωστε οι ακριβοπληρωμένοι ποδοσφαιριστές δεν ήταν καθόλου πρόθυμοι να υποταχθούν στις προσταγές του με την ίδια ευκολία που το πράττουν οι αθλητές του στίβου.


Στην ιστορία του αθλητισμού έχει γραφτεί και το επεισόδιο που συνέβη στη συνέντευξη Τύπου μετά τον θρίαμβο του Κεντέρη στο Σίδνεϊ. Βρετανός δημοσιογράφος έκανε στον έλληνα ολυμπιονίκη την επίμαχη ερώτηση περί ελέγχων ντόπινγκ αφήνοντας υπονοούμενα για χρήση αναβολικών. Τότε ο Χρήστος Τζέκος εκνευρίστηκε και παρενέβη μη επιτρέποντας στον «γιο του ανέμου» να απαντήσει. Στους αθλητικούς κύκλους ακούγεται κατά καιρούς μια φράση που συνηθίζει να λέει ο προπονητής: «Ντοπαρισμένος είναι αυτός που πιάνεται».


Οι τρεις που θα αποφασίσουν


Αύριο το πρωί στην εν Αθήναις έδρα της ΔΟΕ, στο ξενοδοχείο Hilton, ο Κεντέρης και η Θάνου αναμένονται από την πειθαρχική επιτροπή, η οποία απαρτίζεται από τον Ντένις Οσβαλντ, τον Τόμας Μπαχ και τον Σεργκέι Μπούμπκα. Ο πρώτος είναι ο αντιπρόεδρος της ΔΟΕ, ο δεύτερος ήταν το μέλος της ΔΟΕ που αξιολόγησε την υποψηφιότητα της Αθήνας κατά τη διάρκεια της διεκδίκησης των Ολυμπιακών Αγώνων. Και ο Μπούμπκα είναι ο Μπούμπκα, ένας από τους μεγαλύτερους αθλητές όλων των εποχών, ολυμπιονίκης τού επί κοντώ και θρύλος του σοβιετικού αθλητισμού. Οι τρεις τους θα κληθούν να εκτιμήσουν όλη την ιστορία. Και να μπορέσουν να διατυπώσουν σε επίσημη γλώσσα την αλήθεια…