Απόστολος ή Απόστολος-Παύλος, Βαβύλης ή Φωκάς, Αναγνωστάκης ή Γρηγοριάτης, «Μπίζι» ή πατήρ Ραφαήλ. Ο άνθρωπος-μάσκα. Το φάντασμα που πλανάται στα παρασκήνια του εκκλησιαστικού χώρου από την Ελλάδα ως το Ισραήλ και την Κάτω Ιταλία. Το φάντασμα που πλανάται στις διαδρομές του υποκόσμου των ναρκωτικών ως έμπορος και στις υπόγειες μπίζνες… ασφαλείας με «ατζέντηδες» αξιωματικούς της αστυνομίας ή ακόμη και μυστικές υπηρεσίες. Εργα και ημέραι του καταζητούμενου «Μπίζι», όπως τον επονόμαζαν στην αστυνομική αργκό. Με τα πολλά ονόματα και τις πλαστογραφημένες ταυτότητες. Για να χάνεται το κουβάρι της δράσης του. Που ξετυλιγμένο κάνει «κρόσια» με τον Βαβύλη ως θύτη και ενδεχομένως εκείνους που χρησιμοποίησαν τον Βαβύλη ως ενεργούμενό τους, φροντίζοντας να είναι στο απυρόβλητο του νόμου.
Απόστολος Βαβύλης. Βόλος, 1961. Τόπος και έτος γέννησης. Τελειόφοιτος της Κτηνιατρικής. Με δίπλωμα στην Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων. Ομιλεί αγγλικά, γαλλικά, ιταλικά, ελληνικά και ισπανικά. Προέρχεται από συντηρητική μεσοαστική οικογένεια εκπαιδευτικών και κατά δήλωσή του είναι θρησκευόμενος «με στενές σχέσεις και επαφές με την Ελληνορθόδοξη Εκκλησία». Ετσι παρουσιάζει τον εαυτό του σε ένορκη βεβαίωση που υπογράφει.
Ετος 1987. Οταν έδρεπε ακόμη δάφνες ως πρωταθλητής ποδηλασίας και μέλος της τοπικής Εκκλησίας στη γενέτειρά του… Εγραφε εκείνη τη χρονιά στη συστατική επιστολή του για τον Βαβύλη ο τότε Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Χριστόδουλος: «Με τα έκτακτα διανοητικά προσόντα του παρέχει εχέγγυα αξιοποιήσεως πάσης προσφερομένης ευκαιρίας προς επιμορφωσίν του, είναι δε βέβαιο ότι και η Εκκλησία θέλει επωφεληθή μελλοντικώς εκ της προσωπικότητος αυτού. H παρούσα χορηγείται προς χρήσιν ενώπιον πάσης αρχής και παντός προσώπου δυναμένου να προσφέρει εις τον επιφέροντα πάσαν δυνατήν εξυπηρέτησιν προς επίτευξιν των υγιών στόχων του».
* H σύλληψη
Ετος 1988. Συλλαμβάνεται από το Τμήμα Ασφαλείας Βόλου για εμπορία ναρκωτικών, σύμφωνα με αναφορές της Αστυνομίας. Προφυλακίζεται και κρατείται στις φυλακές Βόλου. Ο Βαβύλης έχει εισαγάγει από την Ιταλία 1,5 κιλό ηρωίνη. Την ίδια χρονιά, το Συμβούλιο Εφετών Λάρισας εκδίδει βούλευμα για απαγόρευση εξόδου του από τη χώρα, αλλά έναν χρόνο μετά το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων αίρει την απαγόρευση.
Το 1991 καταδικάζεται από το Πενταμελές Εφετείο Λάρισας σε κάθειρξη 13 ετών για εισαγωγή, μεταφορά και κατοχή ηρωίνης, όμως με τριετή αναστολή ποινής. Υστερα από αναίρεση του Αρείου Πάγου κατά της απόφασης, η υπόθεση εκδικάζεται εκ νέου το 1993 από το Πενταμελές Εφετείο Λάρισας και κατά πλειοψηφία επιβάλλεται η ίδια ποινή με 15ετή αυτή τη φορά αναστολή… Σημειωτέον οι μειοψηφήσαντες δικαστές, που διαφώνησαν να δοθεί η αναστολή, επισήμαναν ότι εντός της φυλακής συνέχιζε να διακινεί και να πουλάει ναρκωτικά… Ελαφρυντικό το «πάρε – δώσε» με την αστυνομία για ευνοϊκή μεταχείριση. Λειτούργησε ως πληροφοριοδότης της για τη σύλληψη εμπόρων ναρκωτικών και την εξάρθρωση κυκλωμάτων. Ο τότε διευθυντής Ασφαλείας Αττικής κ. Γ. Βασιλόπουλος και ο τότε προϊστάμενος της Δίωξης Ναρκωτικών κ. Γ. Παπαευθυμίου εγγράφως και διά ζώσης ως μάρτυρες στο δικαστήριο παρέθεσαν συγκεκριμένες υποθέσεις, στις οποίες συνεργάστηκε.
Εν τω μεταξύ, δικαστήριο της Βενετίας τον είχε καταδικάσει σε επτά χρόνια κάθειρξη για διακίνηση ναρκωτικών. H Ιντερπόλ Ιταλίας εξέδωσε το 1994 διεθνές ένταλμα σύλληψης, με σκοπό την έκδοσή του. Σύμφωνα με την Ελληνική Αστυνομία, η Ιντερπόλ Ελλάδας διαβίβασε το αίτημα των ιταλικών αρχών στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Βόλου, το οποίο κοινοποιήθηκε σε όλες τις συναρμόδιες υπηρεσίες. Χρειάστηκαν τρία χρόνια για να εκδώσει το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας απόφαση (1997) βάσει της οποίας διατάσσεται η σύλληψή του…
«Χέλι» ο διεθνώς καταζητούμενος Βαβύλης, κινείται ευέλικτα σε όλες τις καταστάσεις, συναλλάσσεται επισήμως με την Ελληνική Αστυνομία, δραστηριοποιούμενος επαγγελματικά ως προμηθευτής εξοπλισμού ασφαλείας, τεθωρακισμένων αυτοκινήτων, όπλων, εν Αθήναις. Ταξιδεύει ωσάν ιπτάμενος και… τζέντλεμαν, «διπλωμάτης», ιερομόναχος, λύνει και δένει σαν φαντομάς στους διαδρόμους του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων – παρέα του ο απόστρατος αξιωματικός της αστυνομίας Γιάννης Τριανταφυλλάκης και ο Αρχιμανδρίτης κ. Νικόλαος-Νικόδημος Φαρμάκης. H χάρη του έφθασε ως το Βατικανό.
* H εταιρεία
Εδώ «Μπίζι», εκεί Απόστολος, να ο Βαβύλης το 1996 (!) σε αλληλογραφία με το υπουργείο Δημόσιας Τάξης ως εκπρόσωπος του ιρλανδικού οίκου El. Thorne Developments LTD που είχε προμηθεύσει δύο τεθωρακισμένα οχήματα στην Ελληνική Αστυνομία – τι κι αν καταζητούνταν διεθνώς από το 1994. Διαβεβαίωνε εγγράφως, αναφορικά με τα προβλήματα που είχαν παρουσιαστεί στα οχήματα, ότι θα ανταποκριθεί η εταιρεία στις υποχρεώσεις της για αποκατάστασή τους. Ηταν η ίδια εταιρεία που είχε αναλάβει, ήδη από το 1995, την προμήθεια εξοπλισμού για τις ανάγκες των EKAM, όπως έγινε και αργότερα, το 1997 – μάλιστα κατά την παραλαβή του υλικού παρίστατο αυτοπροσώπως ο Βαβύλης! Και όχι μόνο αυτό. Σε τριάντα μέτρα απόσταση από το κτίριο της Ασφάλειας Αττικής, στην οδό Δημητσάνης 16, λειτουργούσε κατάστημα όπλων και ειδών εξοπλισμού για αστυνομικούς, πίσω από τη «βιτρίνα» του οποίου υπήρχε ο Βαβύλης, προφανώς και οι διασυνδέσεις του με αξιωματικούς της Ελληνικής Αστυνομίας. Παρεμπιπτόντως ο Γιάννης Τριανταφυλλάκης είχε διατελέσει διευθυντής στο 4ο Τμήμα Οπλων και Εκρηκτικών της ΕΛ.ΑΣ. Οι επιχειρηματικές αναζητήσεις του Βαβύλη διασταυρώνονται με τις δραστηριότητες του Ισραηλινού Γιόσι Γκέρσον (υπεύθυνος πωλήσεων υλικών θωράκισης της ισραηλινής εταιρείας Oran Palmach Zova) και πωλούν τρία τεθωρακισμένα αυτοκίνητα στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, το 1996. Παρεμπιπτόντως ο Βαβύλης παντρεύτηκε το 1997 Ισραηλινή.
* H ταυτότητα
Απόστολος-Παύλος Φωκάς. Αθήνα, 1960. Τόπος και έτος γέννησης. Τα στοιχεία αυτά αναφέρονται σε δελτίο ταυτότητας το οποίο εξέδωσε το Αστυνομικό Τμήμα Καπανδριτίου βάσει πλαστών πιστοποιητικών που είχε προσκομίσει εκεί το 2000. Ο Βαβύλης-Φωκάς δήλωσε ψευδώς ότι πρώτη φορά αιτείται έκδοσης αστυνομικής ταυτότητας γιατί ως τότε κατοικούσε στο Ζαΐρ και ότι πλέον διαμένει μόνιμα στην περιοχή της Ιπποκρατείου Πολιτείας… Σχηματίστηκε σε βάρος του δικογραφία για πλαστογραφία από τη Διεύθυνση Ασφαλείας Αττικής, που διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία το 2002 και προσδιορίστηκε δικάσιμος στο Δ’ Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών στις 14 Απριλίου 2005.
Εδώ Απόστολος, εκεί Βαβύλης, να ο Φωκάς με διαβατήριο και την πλαστή ταυτότητα να αλωνίζει στα Ιεροσόλυμα από το 2000. Είναι παρών την ημέρα ενθρόνισης του κ. Ειρηναίου ως Πατριάρχη Ιεροσολύμων, σε ρόλο φρουρού του στην πομπή που τον ακολουθεί – Αύγουστος 2001. Από κοντά και ο απόστρατος ταξίαρχος της αστυνομίας Γιάννης Τριανταφυλλάκης και ο Αρχιμανδρίτης κ. Νικόλαος-Νικόδημος Φαρμάκης. Εμφανίζεται συχνά – πυκνά στους διαδρόμους του εκεί Πατριαρχείου. Από πού και ως πού εκεί;
Ο Βαβύλης-Φωκάς σε ένορκη βεβαίωση (Φεβρουάριος 2004), που κατατέθηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ, ισχυρίζεται ότι η γνωριμία του με τον κ. Ειρηναίο έγινε τον Ιανουάριο του 2001, στο γραφείο του Αρχιεπισκόπου στην Αθήνα, όπου του εξέφρασε την πρόθεσή του να μεταβεί στα Ιεροσόλυμα για να βοηθήσει στην προεκλογική καμπάνια για την πατριαρχική εκλογή. Επαναλαμβάνει ότι ο κ. Χριστόδουλος του είχε δώσει συστατική επιστολή και σημειώνει ότι ο σημερινός Πατριάρχης τον χρησιμοποίησε για να αντιμετωπίσει τον αντίπαλό του στην πατριαρχική εκλογή, Μητροπολίτη Βόστρων κ. Τιμόθεο. Λέει ότι ο κ. Ειρηναίος διένειμε φωτογραφίες του κ. Τιμόθεου με σεξουαλικό περιεχόμενο, που ήταν προϊόν ηλεκτρονικού φωτομοντάζ. Αναφέρει το όνομα του Γιόσι Γκέρσον – «προσωπικά τον συνέστησα στον Πατριάρχη» λέει -, ο οποίος δήλωνε πως ήταν στρατηγός του ισραηλινού στρατού που εργαζόταν για τη Μοσάντ, συνεργαζόταν με τον Ειρηναίο και είχε συναντηθεί με τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο. Τονίζει ότι ήταν δεξί χέρι του κ. Ειρηναίου κατά τον προεκλογικό αγώνα, αναφέρεται στον Γ. Τριανταφυλλάκη και στον Αρχιμανδρίτη Νικόδημο Φαρμάκη. Μάλιστα τονίζει πόσο δυσαρεστήθηκε όταν διάβασε ένα υπόδειγμα επιστολής προς τον Αραφάτ, το οποίο έγραψε ο κ. Ειρηναίος, ο οποίος παρουσίαζε τον εαυτό του ως φίλο των Παλαιστινίων.
ΑΝΤΙΛΟΓΟΣ Βαριά άρρωστος και αδικημένος
Ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ. Ειρηναίος αρνείται πλήρως τους ισχυρισμούς του Βαβύλη, διαψεύδει ότι είχε οποιαδήποτε σχέση μαζί του, όπως και με τον Γιάννη Τριανταφυλλάκη, και διά του πληρεξουσίου δικηγόρου του κατηγορεί τον Μητροπολίτη Βόστρων κ. Τιμόθεο, συνυποψήψιό του στην πατριαρχική εκλογή, ως ενορχηστρωτή της επίθεσης εναντίον του. Επίσης η Αρχιεπισκοπή της Αθήνας διέψευσε ότι ο κ. Χριστόδουλος απέστειλε επίσημα ή ανεπίσημα οποιονδήποτε για να συμβάλει στην εκλογή του κ. Ειρηναίου. Με το όνομα πατήρ Ραφαήλ-Απόστολος Αναγνωστάκης εμφανίζεται ο Βαβύλης πριν από τρία χρόνια ως μέλος της αντιπροσωπείας του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων – μαζί με τον Αρχιμανδρίτη Νικόλαο-Νικόδημο Φαρμάκη – σε Διαθρησκειακή Συνάντηση που διοργάνωσε το Βατικανό το 2002 στην Ασίζη. Τελικά η παρουσία τής αντιπροσωπείας ματαιώθηκε.
Με το όνομα πατήρ Ραφαήλ Γρηγοριάτης είχε εμφανιστεί την ίδια χρονιά ως κληρικός στη Νομαρχία Αχαΐας.
Ο Βαβύλης την προηγούμενη Πέμπτη, με επιστολή του προς τον Μάκη Τριανταφυλλόπουλο, ανέφερε ότι είναι βαριά άρρωστος, στα πρόθυρα του θανάτου, και αδικημένος. Ισχυρίστηκε ότι για το διεθνές ένταλμα σύλληψης έμαθε το 2000. Στοιχεία εμφανίζονται συνεχώς στα MME, επιστολές πέφτουν βροχή, πληροφορίες βγαίνουν συνεχώς στον αέρα… Θα συντεθεί κάποτε το παζλ με το πραγματικό πρόσωπο του Βαβύλη;