Τέσσερις αιματηρές επιθέσεις αραβικών και ισλαμιστικών οργανώσεων στην Ελλάδα ή εναντίον ελληνικών στόχων οι οποίες σημειώθηκαν την περίοδο 1985-1996 και αποδόθηκαν αρχικώς σε… λάθος έχουν μπει ξανά τις τελευταίες εβδομάδες στο μικροσκόπιο της Ελληνικής Αστυνομίας και των μυστικών υπηρεσιών. Οι ελληνικές υπηρεσίες με την αναψηλάφηση των τεσσάρων φακέλων επιχειρούν να προσδιορίσουν τις πιθανότητες τρομοκρατικής επίθεσης στη χώρα μας μετά το πολλαπλό πλήγμα στις ΗΠΑ την 11η Σεπτεμβρίου αλλά και τις διασυνδέσεις των αραβικών και ισλαμιστικών οργανώσεων. Μάλιστα σημαντικότερη εξ αυτών των υποθέσεων για την εκτίμηση του κινδύνου θεωρείται η πολύνεκρη επίθεση, το Πάσχα του 1996, εναντίον ελλήνων τουριστών στην Αίγυπτο που συνδέεται άμεσα με στενούς συνεργάτες του Οσάμα μπιν Λάντεν. Η υπόθεση αυτή παρουσίασε τις τελευταίες ημέρες σημαντική εξέλιξη που ανατρέπει τα μέχρι στιγμής δεδομένα, ενώ το ενδιαφέρον των ελληνικών αρχών ενισχύει το γεγονός πως η επίθεση αυτή φέρεται ότι έχει άμεση σχέση με την τρομοκρατική επίθεση το 1993 στους δίδυμους πύργους στη Νέα Υόρκη.
Οι τέσσερις επιθέσεις που επανεξετάζονται από τις ελληνικές υπηρεσίες είναι: αρχικώς η έκρηξη βόμβας το βράδυ της 31ης Οκτωβρίου 1985 σε αστικό λεωφορείο γεμάτο μαθητές που είχε προορισμό την Αργυρούπολη, με αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό 28 ατόμων (έχει καταγραφεί ως η μοναδική «τυφλή» τρομοκρατική επίθεση στην Ελλάδα), η αιματοχυσία στις 11 Ιουλίου 1988 στο κρουαζιερόπλοιο «City of Poros», με απολογισμό 13 νεκρούς, η έκρηξη βόμβας στις 19 Απριλίου 1991 στην είσοδο της πολυκατοικίας στην οδό Βότση 12-14 στην Πάτρα, που στοίχισε τη ζωή σε έξι ανθρώπους, και η τρομοκρατική επίθεση στις 18 Απριλίου 1996 φανατικών ισλαμιστών εναντίον γκρουπ ελλήνων τουριστών, με αποτέλεσμα τον θάνατο 18 ατόμων. Ολες αυτές οι ενέργειες έχουν αποδοθεί σε «ανθρώπινο λάθος» αλλά η τωρινή επανεξέταση ανατρέπει τα δεδομένα σε ορισμένες εξ αυτών. Παράλληλα μεταβάλλει τους υπολογισμούς για την εκτίμηση κινδύνου από τη δράση κυρίως ισλαμιστικών οργανώσεων εναντίον ελληνικών στόχων.
* Τα γεγονότα στο Κάιρο
Το ενδιαφέρον λοιπόν των ελληνικών υπηρεσιών εστιάζεται κυρίως στην τρομοκρατική επίθεση προ πέντε ετών έξω από το ξενοδοχείο «Europa» του Καΐρου εναντίον ομάδας ελλήνων τουριστών. Σύμφωνα με σήματα της Ιντερπόλ και έγγραφα που εστάλησαν από την ελληνική πρεσβεία στο υπουργείο Εξωτερικών τις τελευταίες ημέρες, οι αιγυπτιακές αρχές προχώρησαν στη σύλληψη 170 Αιγυπτίων, μελών της ομάδας Μουσουλμανική Αδελφότητα, οι οποίοι έχουν τη βάση τους στην περιοχή Μίνια της Ανω Αιγύπτου και ευθύνονται για μια σειρά τρομοκρατικές επιθέσεις που κόστισαν τη ζωή σε 250 ανθρώπους την περίοδο 1994-2000. Βασικό τμήμα του κατηγορητηρίου εναντίον των φανατικών ισλαμιστών αφορά την τρομοκρατική επίθεση της 18ης Απριλίου 1996 εναντίον των ελλήνων τουριστών, η οποία παρέμενε ως σήμερα ανεξιχνίαστη. Οι αιγυπτιακές αρχές είχαν αναφέρει μόνο ότι λίγες ημέρες μετά το μακελειό δύο εκ των τρομοκρατών είχαν σκοτωθεί σε συμπλοκή με αιγύπτιους αστυνομικούς, χωρίς όμως άλλα επιβεβαιωτικά στοιχεία.
Σύμφωνα λοιπόν με τη νεότερη ενημέρωση των ελληνικών αρχών, όπως προέκυψε από την ανάκριση των συλληφθέντων μελών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, η επίθεση εναντίον των ελλήνων τουριστών δεν οφείλεται σε λάθος των τρομοκρατών, «οι οποίοι πίστεψαν ότι επρόκειτο για ισραηλινούς περιηγητές», όπως είχε αναφερθεί τότε. Αντιθέτως, τα στοιχεία που συγκεντρώνουν οι ελληνικές υπηρεσίες αναφέρουν ότι επρόκειτο για συνειδητή ενέργεια εναντίον των ελλήνων τουριστών. Την εκτίμηση αυτή υιοθετεί μιλώντας στο «Βήμα» και ο κ. Γρηγόρης Μυστακίδης, ιδιοκτήτης ενός εκ των δύο πρακτορείων ταξιδιών με τα οποία ταξίδευαν οι άτυχοι έλληνες τουρίστες.
«Από την περαιτέρω έρευνά μας αλλά και την ενημέρωση που είχαμε στο ξενοδοχείο αυτό δεν διέμενε κανένα γκρουπ ισραηλινών τουριστών, όπως αναφέρθηκε αρχικώς. Διέμεναν μόνο γκρουπ πολωνών τουριστών με την παρουσία καθολικών ιερέων» σημειώνει ο κ. Μυστακίδης.
* Καταγγελίες και απειλές
Τα στοιχεία λοιπόν που ανησυχούν τις ελληνικές αρχές είναι δύο. Αρχικώς ότι στη Μουσουλμανική Αδελφότητα, η οποία είχε αναλάβει την ευθύνη για τη δολοφονία του αιγύπτιου προέδρου Ανουάρ Σαντάτ το τελευταίο διάστημα έχει επιχειρήσει ανεπιτυχώς να αποκτήσει «πολιτικό σκέλος» και κοινοβουλευτική εκπροσώπηση , βασικό στέλεχος είναι ο 50χρονος στενός συνεργάτης του Οσάμα μπιν Λάντεν και επικρατέστερος διάδοχος του Αϊμάν Αλ Ζουαχίρι. Επιπλέον, ότι η επίθεση εναντίον της ομάδας ελλήνων τουριστών φέρεται να συνδέεται με την επίθεση εναντίον των δίδυμων πύργων το 1993 από την οργάνωση Γκαμαάτ Αλ Ισλαμίγια, η οποία αποτελεί «παράρτημα» της Μουσουλμανικής Αδελφότητας. Λίγες ημέρες πριν από την επίθεση εναντίον των ελλήνων τουριστών υπήρξαν καταγγελίες και είχαν εκτοξευθεί απειλές για εκδικητική ενέργεια ύστερα από τις τότε καταγγελίες της αιγυπτιακής οργάνωσης ότι ο ηγέτης της σεΐχης Ομάρ Αμπντέλ Ραχμάν υφίστατο κακομεταχείριση στις φυλακές των ΗΠΑ. Ο Αμπντέλ Ραχμάν είχε καταδικασθεί σε ισόβια για ηθική αυτουργία στη βομβιστική επίθεση στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου της Νέας Υόρκης.
Ακολούθως το ενδιαφέρον των ελληνικών υπηρεσιών και του εισαγγελέα κ. Ι. Διώτη, ο οποίος συνεργάζεται με την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, στρέφεται προς την αναδίφηση του φακέλου της μοναδικής βομβιστικής επίθεσης στη χώρα μας εναντίον ανυποψίαστων Ελλήνων. Πρόκειται για την έκρηξη βόμβας «δίχως αιτία» μέσα σε ένα λεωφορείο γεμάτο μαθητές που επέστρεφαν από φροντιστήρια της Αθήνας τον Οκτώβριο του 1985, με αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό 28 ατόμων, εκ των οποίων τρεις έμειναν ανάπηροι. Το λεωφορείο εξερράγη στη λεωφόρο Βουλιαγμένης, στο ύψος του Νέου Κόσμου, και όπως προέκυπτε από την αρχική έρευνα των αστυνομικών μεταφορέας της βόμβας ήταν ο νεαρός Ιρακινός Χαλίντ Οράχα, ο οποίος επέβαινε στο λεωφορείο και φιλοξενείτο από έναν ιερέα στην περιοχή της Γλυφάδας.
* Η λάθος συνδεσμολογία
Η έκρηξη αποδόθηκε και αυτή σε ένα λάθος της συνδεσμολογίας με προορισμό το αυτοκίνητο αμερικανού διπλωμάτη στην περιοχή της Αργυρούπολης. Ο Οράχα, ο οποίος ηρνείτο κάθε ανάμειξη, τόνιζε ότι δεν ήξερε οτιδήποτε για τη βόμβα ούτε θα μπορούσε να τη μεταφέρει με το… λεωφορείο. Αλλά ο Ιρακινός φυγαδεύθηκε λίγες ημέρες μετά το περιστατικό και ουσιαστικά η υπόθεση της τυφλής τρομοκρατικής επίθεσης παραμένει ως και σήμερα ανεξιχνίαστη.
Τρίτη επανεξεταζόμενη υπόθεση είναι αυτή της αιματηρής τρομοκρατικής επίθεσης στο κρουαζιερόπλοιο «City of Poros», τον Ιούλιο του 1988, στην οποία επίσης προηγήθηκε ένα άλλο «λάθος»: η άκαιρη έκρηξη ενός παγιδευμένου με εκρηκτικά αυτοκινήτου στο Τροκαντερό λίγη ώρα μετά την αναχώρηση του κρουαζιεροπλοίου για τα νησιά του Σαρωνικού. Από την έκρηξη σκοτώθηκαν τέσσερις άραβες τρομοκράτες και ένας εξ αυτών, ο 38χρονος Χατζάμπ Τζαμπάλα ή Σαμίρ Χαντάρ, φερόταν ως οργανωτής της επιχείρησης.
Οπως διεπίστωσαν οι αστυνομικοί, η επιχείρηση προέβλεπε βομβιστική επίθεση και πυροβολισμούς κατά ριπάς εναντίον των ξένων τουριστών τη στιγμή της αποβίβασής τους από το κρουαζιερόπλοιο. Αλλά η έκρηξη, που οφειλόταν πιθανώς σε σχέδιο αποτροπής ισραηλινών πρακτόρων, ανέτρεψε τα πάντα και έτσι ένας εκ των τρομοκρατών, ο Μοχάμεντ Σοζάντ Αντνάν, ο οποίος επέβαινε στο κρουαζιερόπλοιο άρχισε να πυροβολεί κατά των επιβατών όταν το «City of Poros» ήταν εν πλω, με αποτέλεσμα τον θάνατο εννέα επιβατών και τον τραυματισμό δεκάδων άλλων.
* Το μέγα ζητούμενο
Σύμφωνα με έγγραφο που συνέταξε το 1994 η Κρατική Ασφάλεια της ΕΛ.ΑΣ., η επίθεση οφείλεται στην οργάνωση ΑΝΟ επίσημος τίτλος: Επαναστατικό Συμβούλιο Φατάχ του περιώνυμου τρομοκράτη Αμπού Νιντάλ, η οποία είχε δύναμη 1.000 ανδρών και είχε πραγματοποιήσει 12 τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ελλάδα την περίοδο 1984-1994. Το μέγα λοιπόν σημερινό ζητούμενο των ελληνικών αρχών είναι τι απέγινε αυτό το τεράστιο δίκτυο του «προπομπού» τού Οσάμα μπιν Λάντεν, του Αμπού Νιντάλ, που εξαφανίστηκε… ξαφνικά στα μέσα της δεκαετίας του ’90 και το οποίο είχε σχετική προτίμηση σε στόχους επί ελληνικού εδάφους.
ΠΑΤΡΑ Το μυστικό μιας έκρηξης
Το «τέταρτο λάθος» που διερευνούν εκ νέου οι ελληνικές αρχές είναι αυτό της ακούσιας έκρηξης, τον Απρίλιο του 1991, μιας βόμβας στα χέρια του Παλαιστινίου Αχμέτ Χασικέχ στην Πάτρα, με αποτέλεσμα τον θάνατο έξι ανθρώπων, εκ των οποίων οι πέντε εργαζόμενοι σε ταχυδρομικό ταμιευτήριο ή περαστικοί. Στόχος των τρομοκρατών ήταν η τοποθέτηση της βόμβας στο αγγλικό προξενείο και σε παρακείμενη ναυτιλιακή εταιρεία στην Πάτρα. Η επίθεση αυτή αποδόθηκε σε αυτόνομη ομάδα της ισλαμικής Τζιχάντ αλλά ο φάκελος της υπόθεσης αυτής περιλαμβάνει χρήσιμα στοιχεία για τη διαπλοκή της οργάνωσης σε όλη την Ελλάδα, για τον τρόπο εξάρθρωσης ενός μεγάλου τμήματός της αλλά και για μεθόδους που ακολούθησαν την περίοδο των γεγονότων του Κόλπου για να αποφευχθεί άλλο τρομοκρατικό πλήγμα στην Ελλάδα.