Το Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Αθηνών θα μετατραπεί σε μεγάλο αθλητικό πόλο και θα διατηρήσει τον χαρακτήρα του και μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ορισμένες από τις καινούργιες κατασκευές θα μετατραπούν μετά το 2004 σε συνεδριακά και εκθεσιακά κέντρα, ενώ το εσωτερικό των αθλητικών εγκαταστάσεων θα αναμορφωθεί ριζικά και θα αποκτήσει ενιαία ταυτότητα διά χειρός Σαντιάγο Καλατράβα (πρόκειται για τον διάσημο ισπανό αρχιτέκτονα).
Συγκεκριμένα, στο ΟΑΚΑ θα αναβαθμιστούν οι αθλητικοί χώροι και θα δημιουργηθεί κέντρο υγρού στίβου, κλειστό γυμναστήριο, ποδηλατοδρόμιο, κέντρο αντισφαίρισης ολυμπιακών προδιαγραφών και το υπάρχον στάδιο θα αναδιαμορφωθεί.
Στον χώρο του ΟΑΚΑ θα κατασκευαστεί και το Διεθνές Κέντρο Ραδιοτηλεόρασης (IBC) και το βασικό Κέντρο Τύπου (MPC) συμπληρωματικό κτίριο και αναβάθμιση του υφιστάμενου κτιρίου. Εν εξελίξει βρίσκεται η ανάπτυξη του βασικού σχεδίου για το ΟΑΚΑ.
Ο σχεδιασμός για το ΟΑΚΑ τείνει στο να δημιουργηθεί ένα μεγάλο αθλητικό κέντρο το οποίο θα φιλοξενεί τη διοργάνωση διεθνών αθλητικών γεγονότων και μετά το 2004. Αυτό θα έχει αποτέλεσμα να αυξηθούν στην ευρύτερη περιοχή του Αμαρουσίου και στους γειτονικούς δήμους οι ανάγκες για τη διαμονή των αθλητών, των παραγόντων και των θεατών.
Εξάλλου στις περιοχές αυτές εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων προβλέπονται ευρείες πολεοδομικές και αισθητικές παρεμβάσεις.
Το Μαρούσι και οι περιοχές γύρω από αυτό αναμένεται να μεταμορφωθούν σε… Μανχάταν, όπως εκτιμούν παράγοντες της κτηματαγοράς. Αυτό θα είναι το αποτέλεσμα της ψήφισης του νομοσχεδίου για την Ολυμπιάδα του 2004, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή σύντομα. Με το νομοσχέδιο επανέρχεται ύστερα από αρκετά χρόνια η μεταφορά του συντελεστή δόμησης προκειμένου να δημιουργηθούν έργα στον Δήμο Αμαρουσίου για τις ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων.
Οπως τονίζει μιλώντας στο «Βήμα» ο δήμαρχος Αμαρουσίου κ. Π. Τζανίκος, «με το νομοσχέδιο συνδυάζονται οι απαιτήσεις του δήμου και τα έργα για την Ολυμπιάδα. Δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα στην αγορά ακινήτων και γενικότερα στην ποιότητα ζωής της πόλης, αντιθέτως επιλύει προβλήματα που είχαν δημιουργηθεί τα τελευταία 30 χρόνια. Με τον νόμο αυτόν εξυπηρετούνται τα ολυμπιακά έργα, γίνεται σεβαστός ο σχεδιασμός της πόλης που προϋπήρχε και αποκτούμε χώρους που ως σήμερα δεν μπορούσαμε να αξιοποιήσουμε».
Παράγοντες που δραστηριοποιούνται στον χώρο της κτηματαγοράς εκτιμούν ότι το νομοσχέδιο ευνοεί τις μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες, οι οποίες θα προχωρήσουν στην ανάπτυξη πολυώροφων κτιρίων, με συνέπεια να αλλάξει προς το χειρότερο η αισθητική της περιοχής. «Μανχάταν θα γίνει το Μαρούσι» τόνισε ο μεσίτης κ. Ζ. Μπουγονικολός, ο οποίος θεωρεί ότι η περιοχή θα υποβαθμισθεί ποιοτικά τα επόμενα χρόνια. «Η ευρύτερη περιοχή του Αμαρουσίου θα γίνει σαν την Κυψέλη και το Παγκράτι» συμπλήρωσε και ο μεσίτης κ. Γ. Λενακάκης.
Ο δήμαρχος Αμαρουσίου κ. Τζανίκος όμως έχει αντίθετη άποψη, αφού, όπως δηλώνει, «με το νομοσχέδιο δεν αλλάζουν οι χρήσεις γης και γίνονται σεβαστοί όλοι οι πολεοδομικοί κανόνες που έχει ως σήμερα η πόλη. Ως προς τις αλλαγές στους συντελεστές δόμησης δεν πρόκειται για αυξήσεις αλλά για δυνατότητα μεταφοράς σε ακίνητα που βρίσκονται κατά μήκος της λεωφόρου Κηφισιάς όπου εδώ και μία εξαετία είχε προβλεφθεί να υπάρχει δυνατότητα υποδοχής συντελεστή δόμησης. Με τη σχετική αυτή διάταξη μεταφοράς του συντελεστή απελευθερώνονται μεγάλης έκτασης κοινόχρηστοι χώροι, τους οποίους ο δήμος δεν θα μπορούσε να αξιοποιήσει με τις δικές του δυνάμεις, με στόχο να διαμορφωθούν πάρκα, αθλητικά κέντρα κτλ.» επισημαίνει.
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηματομεσιτών Ελλάδας κ. Γ. Ρεβύθης αναφερόμενος στις επιπτώσεις που μπορεί να επιφέρει το νομοσχέδιο στην κτηματαγορά επισημαίνει ότι «η αξία γης θα αυξηθεί μόνο στα οικόπεδα όπου μεγαλώνει ο συντελεστής δόμησης». Ο κ. Ρεβύθης πιστεύει ότι είναι θετικός ο μεγάλος συντελεστής διότι θα έχουμε μεγάλα κτίρια, ενώ τόνισε ότι είναι πρόωρη η οποιαδήποτε εκτίμηση για το ύψος των αυξήσεων. «Τις αυξητικές τάσεις τις διαμορφώνει η προσφορά και η ζήτηση» είπε χαρακτηριστικά, ενώ για τα ενοίκια προέβλεψε ότι ως το τέλος του τρέχοντος έτους δεν αναμένονται σημαντικές διαφοροποιήσεις από τα σημερινά επίπεδα.
Μεσίτες που δραστηριοποιούνται στην αγορά της περιοχής του Αμαρουσίου και των βορείων προαστίων εκτιμούν ότι ως το 2004 οι τιμές θα κινούνται ανοδικά σε ποσοστό που μπορεί να ξεπεράσει και το 30%. Ειδικότερα αυξητικές τάσεις εκδηλώνονται για τα επαγγελματικά ακίνητα που βρίσκονται επί της λεωφόρου Κηφισιάς και στις κεντρικές οδικές αρτηρίες της πόλης, ενώ σε χαμηλότερους ρυθμούς αύξησης θα κινηθούν οι τιμές πώλησης των διαμερισμάτων. Σχεδόν το σύνολο των μεσιτών όμως εκτιμά ότι από το 2004 και μετά οι τιμές των ακινήτων θα ακολουθήσουν σταθεροποιητικές τάσεις.
Η διαφαινόμενη αναβάθμιση του Αμαρουσίου έχει ήδη επηρεάσει θετικά περιοχές όπως το Χαλάνδρι, η Κηφισιά, η Νέα Ιωνία, το Ηράκλειο, η Αγία Παρασκευή, η Πεύκη, τα Μελίσσια, ακόμη και το Γαλάτσι.
Σύμφωνα με μεσίτες, τα τελευταία δύο χρόνια ο τιμές πώλησης των ακινήτων και ιδιαίτερα των επαγγελματικών στην περιοχή του Αμαρουσίου και του Χαλανδρίου έχουν διπλασιασθεί. Η αύξηση, σύμφωνα με τον μεσίτη κ. Γ. Λενακάκη, έχει σχέση με τη ζήτηση ακινήτων από μεγάλες τράπεζες, ασφαλιστικές, ξενοδοχειακές και ναυτιλιακές επιχειρήσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόσφατα μια μεγάλη κατασκευαστική εταιρεία αγόρασε 50 στρέμματα εκτός σχεδίου πόλεως στο Μαρούσι για να κτίσει πολυώροφα κτίρια, ενώ άλλη μεγάλη εταιρεία που δραστηριοποιείται στον χώρο της πληροφορικής καταβάλλει κάθε μήνα για ενοίκιο 11.000.000 δρχ. για έκταση χώρου 837 τετραγωνικών μέτρων (περίπου 12.000 δρχ. το τ.μ.). Σύμφωνα με έρευνα του Εργαστηρίου Γεωγραφίας του Μετσοβίου Πολυτεχνείου υπό την επίβλεψη του καθηγητή κ. Αγγελου Σιόλα, στο Μαρούσι είχαμε αύξηση 126% στις τιμές των ακινήτων τη δεκαετία 1990-2000.
Οι αλλαγές όμως στους όρους δόμησης στο Μαρούσι και εξ αντανακλάσεως στις γειτονικές περιοχές Πεύκη, Χαλάνδρι, Νέο Ηράκλειο κτλ. με την παράλληλη εκτίναξη των τιμών των επαγγελματικών κυρίως ακινήτων προκαλούν αντιδράσεις κατοίκων της περιοχής. Το παραδοσιακό προάστιο, με τους εκτεταμένους ελεύθερους χώρους, υποστηρίζουν ότι θα μετατραπεί σε μια παραδοσιακή συνοικία του κέντρου των Αθηνών με δεκάδες επιχειρήσεις και γραφεία που θα αλλοιώσουν τον χαρακτήρα του. Επισημαίνουν εξάλλου ότι τα νέα σχέδια αναπόφευκτα θα οδηγήσουν σε ένα παιχνίδι κερδοσκοπίας της γης, των κτιρίων και των οικοπέδων.
Σε δεκάδες ακάλυπτους χώρους στο Μαρούσι και στις γύρω περιοχές αρκετές εταιρείες σχεδιάζουν να αγοράσουν γη και να κτίσουν πολυώροφα κτίρια. Ο τριπλασιασμός του συντελεστή δόμησης, η αύξηση του ποσοστού κάλυψης των οικοπέδων και η ταυτόχρονη μεταφορά συντελεστή από άλλες περιοχές γύρω από το Μαρούσι ή το κέντρο της Αθήνας έχουν εντείνει τις προσπάθειες των επιχειρήσεων για αγορά γης. Πολλά μελετητικά και κτηματομεσιτικά γραφεία έχουν ήδη καθημερινές συναντήσεις με στελέχη επιχειρήσεων τόσο του εσωτερικού όσο και του εξωτερικού που ενδιαφέρονται να μετεγκατασταθούν στο Μαρούσι και στους όμορους δήμους.
Σε περιοχές όπως ο Σωρός, στην οδό Δελφών, στο Μαρούσι αρκετές ναυτιλιακές, ξενοδοχειακές και τραπεζικές επιχειρήσεις έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για αγορά ακινήτων και κατασκευή κτιρίων. Στην περιοχή των σχολών ΣΕΛΕΤΕ, δίπλα στις γραμμές των ΗΣΑΠ στο ΟΑΚΑ, πάρα πολλές επιχειρήσεις έχουν εκδηλώσει έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον για αξιοποίηση της γης. Στα Ανάβρυτα, στο κτήμα Καρέλα, ξενοδοχειακές μονάδες έχουν εκφράσει επιθυμία για αγορά ακινήτων. Σύμφωνα με πληροφορίες, η γνωστή ξενοδοχειακή εταιρεία Hayatt έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για αγορά γης δίπλα στις εγκαταστάσεις της Helexpo στη Λ. Κηφισιάς.
Οι κάτοικοι και οικολογικές οργανώσεις της περιοχής του Αμαρουσίου και των γύρω δήμων διαμαρτύρονται έντονα για την υποβάθμιση των περιοχών τους. «Δεν θα επιτρέψουμε την περαιτέρω υποβάθμιση της περιοχής, της ποιότητας ζωής και την τσιμεντοποίηση των χώρων πρασίνου» τονίζει η κυρία Ε. Προεστάκη, μέλος της συντονιστικής επιτροπής κατοίκων του Παράδεισου Αμαρουσίου. Οι κάτοικοι υποστηρίζουν ότι η υπερσυγκέντρωση γραφείων στην περιοχή, το κυκλοφοριακό χάος, η ρύπανση και η έλλειψη χώρων πρασίνου ζημιώνουν την περιοχή και η γη χάνει την αξία της.
Και στον γειτονικό Δήμο του Χαλανδρίου όμως υπάρχουν αντιδράσεις. Μάλιστα ο δήμαρχος κ. Κ. Παττακός έστειλε επιστολή προς τους αρμόδιους υπουργούς εκφράζοντας τον προβληματισμό του για τη χωροθέτηση στους χώρους του Ιδρύματος της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής.
«Είμαστε αντίθετοι με τις χρήσεις γης που αλλοιώνουν τη φυσιογνωμία του περιβάλλοντος» επεσήμανε μιλώντας στο «Βήμα» ο κ. Παττακός, ο οποίος υποστήριξε ότι οι αλλαγές στη Ριζάρειο θα βλάψουν το φυσικό περιβάλλον και θα αλλοιώσουν τη φυσιογνωμία της περιοχής.