Οκτώ χρόνια μετά την ανάδειξη του Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Χριστόδουλου Παρασκευαΐδη στον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο ο πνευματικός του πατέρας, ο 80χρονος Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Καλλίνικος Καρούσος, ο άνθρωπος που τον έπεισε να γίνει κληρικός και έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ανάρρησή του στη θέση του Προκαθημένου, εξομολογείται και αποκαλύπτει τα άγνωστα μέχρι σήμερα γεγονότα εκείνων των ημερών. Ηγούμενος της Μοναστικής Αδελφότητας «Παναγία η Χρυσοπηγή», μέλος της περίφημης εκκλησιαστικής «τρόικας» μαζί με τον Αρχιεπίσκοπο και τον Μητροπολίτη Καλαβρύτων κ. Αμβρόσιο, ο κ. Καλλίνικος λίγα εικοσιτετράωρα μετά την παραίτησή του από τον Μητροπολιτικό Θρόνο του Πειραιά σε μια εκ βαθέων συνέντευξη προς «Το Βήμα» μιλάει για τις διεργασίες, τις συμμαχίες και τις αντιπαραθέσεις που προηγήθηκαν της εκλογής του κ. Χριστόδουλου. Αποκαλύπτει ακόμη άγνωστες σκηνές από τις συνεδριάσεις της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, «αθωώνει» τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο από τον χαρακτηρισμό του χουντικού ενώ κατηγορεί τον Αρχιεπίσκοπο Σεραφείμ ότι επιθυμούσε την προσωπική του εξόντωση και βρισκόταν πίσω από τις καταγγελίες του ιεροψάλτη Τούμπα για σεξουαλική παρενόχληση. Ο κ. Καλλίνικος αποκαλύπτει ότι η αρχικά έκλινε προς την υποστήριξη του Μητροπολίτη Θηβών κ. Ιερωνύμου, ο οποίος ήταν ο κυριότερος αντίπαλος του κ. Χριστόδουλου στις εκλογές του 1998. «Εγώ είχα άριστες σχέσεις» δηλώνει «με τον Μητροπολίτη Θηβών Ιερώνυμο και από χρόνια πολλά μέσα μου υπήρχε μάλλον η ιδέα να γίνει Αρχιεπίσκοπος». Προσθέτει όμως πως όταν «εξεδηλώθη ο Χριστόδουλος εγώ έπρεπε να ταχθώ με το παιδί μου. Ηταν ικανότερος και αξιότερος όλων στην Ιεραρχία».
Ο κ. Καλλίνικος επιμένει ότι αρχικά η «Χρυσοπηγή» και οι κληρικοί που συμμετείχαν σε αυτήν δεν κινητοποιήθηκαν για την εκλογή του Αρχιεπισκόπου. Και όταν ερωτάται πότε εξεδήλωσε ο κ. Χριστόδουλος τη φιλοδοξία να γίνει Αρχιεπίσκοπος απαντά: «Το «θέλω να γίνω Αρχιεπίσκοπος» το εξεδήλωσε δειλά, πολύ δειλά όταν άρχισε να αρρωσταίνει ο Αρχιεπίσκοπος (σ.σ.: ο μακαριστός Σεραφείμ) ένα δύο χρόνια πριν. Σ’ εμέ όμως δειλά, πολύ δειλά. Σε άλλους φανερά. Δεν μου είπε ποτέ ότι θέλει να γίνει σαφώς Αρχιεπίσκοπος, αλλά είδα ότι ωρέγετο, γι’ αυτό και δεν έγινε ποτέ καμία ενέργεια της Χρυσοπηγής για να γίνει Αρχιεπίσκοπος».
Ο τότε Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Χριστόδουλος, όπως λέει ο πνευματικός του πατέρας, με τις γνωριμίες που είχε από τον Βόλο αλλά και κληρικούς όπως ο μακαριστός πλέον Μητροπολίτης Σερρών Μάξιμος Ξύδας, «έκανε συσκέψεις κρυφά πολλές φορές από εμένα και ερήμην της «Χρυσοπηγής» προλειαίνων το έδαφος για να γίνει Αρχιεπίσκοπος. Είχε συνάψει συνασπισμόν με προεξάρχοντα τον τότε Μητροπολίτη Σερρών Μάξιμο, με τον νυν πρωτοσύγκελο (σ.σ.: της Αρχιεπισκοπής) πρωτοπρεσβύτερο Θωμά Συνοδινό και με άλλους κυρίως λαϊκούς παράγοντες». Ο κ. Καλλίνικος δηλώνει τώρα ότι δεν συμφωνούσε με αυτές τις παρασκηνιακές κινήσεις: «Εγώ δεν συμφωνούσα με τις διαβουλεύσεις αυτές, γιατί δεν μου αρέσουν ούτε τα παρασκήνια ούτε οι διαβουλεύσεις. Είμαι ο άνθρωπος ο οποίος θέλω όχι τις μάχες για τα αξιώματα αλλά τις μάχες διά την επέκτασιν του λόγου του Ευαγγελίου».
Ο ίδιος ο Μητροπολίτης Πειραιώς επιμένει ότι κατόπιν εορτής κινητοποιήθηκε για να στηρίξει την υποψηφιότητα Χριστόδουλου λέγοντας: «Δεν είχε ποτέ το θάρρος να μου ζητήσει βοήθεια. Εγώ τον βοηθούσα με το κύρος μου, και στηρίχθηκε στο κύρος μου, στην εμπιστοσύνη που είχαν οι αρχιερείς σε μένα. Και βεβαίως και τον τελευταίο καιρό επήρα και αρχιερείς και τους επηρέασα».
Ο Μητροπολίτης Πειραιώς σημειώνει επίσης ότι στη διάρκεια της εκλογής, εκείνο το πρωινό της 28ης Απριλίου του 1998, μέσα στον μητροπολιτικό ναό της Αθήνας όπου βρίσκονταν μόνο τα μέλη της Ιεραρχίας και ο τότε υπουργός Παιδείας κ. Γεράσιμος Αρσένης, προσπάθησε να πείσει τον τότε Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως και νυν Θεσσαλονίκης κ. Ανθιμο να παραιτηθεί από την υποψηφιότητά του. «Οταν μαζευτήκαμε και η πρώτη εκλογή ήταν περίπου ίση με τον Θηβών, υπερτερούσε κατά έναν – δύο ψήφους ο κ. Χριστόδουλος και ο Ανθιμος πήρε ελάχιστους, τότε παρενέβην και τον παρακάλεσα να υποχωρήσει υπέρ Χριστοδούλου. Δεν με άκουσε και δεν υποχώρησε καθόλου. Ετσι προχώρησαν στη δεύτερη φάση αλλά και σε αυτήν όσο και στην τρίτη ο κ. Ανθιμος δεν υποχώρησε».
Επαιξε ρόλο στην εκλογή του κ. Χριστόδουλου η ομάδα των λεγομένων ιερωνυμικών (που τότε ήταν περίπου δέκα στην Ιεραρχία); Ο κ. Καλλίνικος είναι κατηγορηματικός: «Οι ιερωνυμικοί μητροπολίτες είναι αλήθεια ότι επηρεάστηκαν από εμένα αρκετά σοβαρά να αποκλίνουν προς τον Χριστόδουλο».
Ο Μητροπολίτης Πειραιώς δηλώνει ακόμη ότι μετά τις διεργασίες που έγιναν στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ήταν σίγουρος για την εκλογή του κ. Χριστόδουλου. Την παραμονή της εκλογής ήταν μαζί με τον Αρχιεπίσκοπο και όταν ερωτάται πώς ήταν το κλίμα εκείνης της βραδιάς απαντά: «Δεν το θυμάμαι τώρα, αλλά νομίζω ότι δεν είχαμε ποτέ ούτε αγωνία, ούτε υπερένταση. Δεν είχα ποτέ μου αγωνία αν θα εκλεγεί».
Ο Μητροπολίτης Θηβών κ. Ιερώνυμος επέμενε από το 1998 ότι καθοριστικό ρόλο στη μη εκλογή του έπαιξε η σκανδαλολογία με τις «στημένες», όπως τις χαρακτηρίζει, κατηγορίες εις βάρος του για κακή διαχείριση των οικονομικών της Εκκλησίας όταν ήταν στην οικονομική επιτροπή της Συνόδου επί Αρχιεπισκοπίας Σεραφείμ. Οκτώ χρόνια αργότερα ο κ. Καλλίνικος δηλώνει ότι ο κ. Ιερώνυμος ήταν αθώος: «Εγώ πιστεύω ότι ο Μητροπολίτης Θηβών ήταν αθώος, το πίστευα και το πιστεύω».
«Πού διαφωνώ με τον Χριστόδουλο»
Στο ερώτημα αν ήρθαν στιγμές που συγκρούστηκε με τον Αρχιεπίσκοπο ο κ. Καλλίνικος δηλώνει: «Σφόδρα, γιατί ο Χριστόδουλος τα πρώτα χρόνια στη Μητρόπολη Δημητριάδος τηρούσε επακριβώς τις αρχές που του είχα δώσει, τα τελευταία όμως χρόνια είχε αρχίσει να χαλάει η πορεία που εγώ πολλές φορές δεν ενέκρινα. Δεν επενέβαινα, όπως δεν επεμβαίνω στη Μητρόπολη κανενός. Είχα όμως αντιταχθεί στις επιλογές προσώπων».
Μία από αυτές τις επιλογές ήταν του σημερινού Μητροπολίτη Βρεσθένης και πρώην Θεσσαλιώτιδος κ. Θεόκλητου Κουμαριανού, τον οποίο ο κ. Χριστόδουλος αμέσως μετά την εκλογή του στον Αρχιεπίσκοπο Θρόνο είχε υποδείξει με τη γνωστή φράση «ιδού, παιδί μου Θεόκλητε, η μητρόπολή σου» ως διάδοχό του στον Βόλο: «Εγώ, ως πατέρας» λέει ο κ. Καλλίνικος «βλέπω ότι δεν είναι συμφέρον για τον Βόλο να εκλεγεί ο κ. Θεόκλητος. Αντιτίθεμαι. Δεν με ακούει ο Χριστόδουλος. Αντιτίθεμαι και δεύτερη και τρίτη φορά. Δεν με ακούει ο Χριστόδουλος και επιμένει. Και τότε τα πράγματα οξύνονται. Αντιτίθεμαι με πολύ μεγαλύτερη οξύτητα συνεπικουρούμενος και από τον Καλαβρύτων, ότι δεν πρέπει να γίνει ο Θεόκλητος Δημητριάδος αλλά κάποιο άλλο πρόσωπο. Θεωρούσα επιζημίαν την τοποθέτηση του Θεοκλήτου για το κύρος του Αρχιεπισκόπου και την Εκκλησία του Βόλου. Ο χαρακτήρας του νομίζω δεν ήταν καλός».
Τότε ο Αρχιεπίσκοπος υποχρεώνεται να προτείνει τη μητρόπολη στον σημερινό Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Δημήτριο. Αυτός όμως αρνείται, τότε ο κ. Καλλίνικος προτείνει τον πρωτοσύγκελο της Μητρόπολης Πειραιώς κ. Ιγνάτιο Γεωργακόπουλο. «Ο Ιγνάτιος ηρνήθη να δεχθεί» θυμάται ο κ. Καλλίνικος. «Ησκησα πίεσιν αφόρητον προς τον Ιγνάτιον, μέχρι απειλής, να δεχθεί. Τον διέταξα να δεχθεί οπωσδήποτε και όταν είδε ο Χριστόδουλος ότι υπετάγη ο Ιγνάτιος, τότε υιοθέτησε την εκλογή».
Στην παρατήρηση ότι ο κ. Θεόκλητος υποστηρίζει ότι «πληρώνει» το «αμάρτημά του» να μην ενταχθεί στη «Χρυσοπηγή», ο κ. Καλλίνικος απαντά: «Αυτό που είπε είναι έγκλημα, σφάλμα. Ουδεμία ανάμειξη είχε η «Χρυσοπηγή» στην πορεία του κ. Θεοκλήτου». Και όταν του υπενθυμίζεται ότι ο κ. Θεόκλητος έχει καταγγείλει ότι κληρικοί της «Χρυσοπηγής» προσέφυγαν στην ΕΥΠ για να αντλήσουν πληροφορίες εις βάρος του, ο Μητροπολίτης Πειραιώς δηλώνει: «Εγώ πότε».
H πρόσκληση του Αρχιεπισκόπου «ελάτε και με το σκουλαρίκι στην Εκκλησία», η μετάδοση ροκ μουσικής και πολιτικών ειδήσεων από τον ραδιοφωνικό σταθμό της Εκκλησίας ήταν μερικά ακόμη σημεία που προκάλεσαν διαφωνίες ανάμεσα στον κ. Καλλίνικο και στον κ. Χριστόδουλο. «Με το σκουλαρίκι. Αυτή ήταν η πρώτη μου διαφωνία. Δεν συμφωνώ με τέτοια πράγματα. Εμένα η γραμμή μου είναι καθαρά πνευματική. Ο Χριστόδουλος είναι πιο ανοιχτός από ό,τι είμαι εγώ. Οταν στον ραδιοφωνικό σταθμό της Εκκλησίας έβαλαν ροκ μουσική και πολιτικές ειδήσεις αντιτάχθηκα σφόδρα».
Οι Αρχιεπίσκοποι Ιερώνυμος και Σεραφείμ
Για τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, που ανήλθε στην κορυφή της Εκκλησίας μετά το πραξικόπημα της χούντας το 1967, ο Μητροπολίτης Πειραιώς δηλώνει ότι πρόκειται «για μια φοβερά αδικημένη προσωπικότητα που δεν επηρεάζετο ούτε από το Παλάτι ούτε από τους συνταγματάρχες παρά μόνο από τη συνείδησή του και την αγάπη του προς την Εκκλησία». Ακόμη όταν ερωτάται γιατί δεν συμπαραστάθηκε στους διωκόμενος φοιτητές, ο κ. Καλλίνικος απαντά: «Αυτά είναι συκοφαντίες».
Αντίθετα, για τον Αρχιεπίσκοπο Σεραφείμ ο Μητροπολίτης Πειραιώς παραδέχεται ότι ήταν μεγαλόψυχος, αρκεί όμως όπως σημειώνει να μην έβαζε κάποιον στο στόχαστρο του. «Είχε μια λεβεντιά ψυχής, μια μεγαλοκαρδία. Αποκαλούσε τον Θεό γιαραμπή και έλεγε: «Εμένα ο Θεός μ’ αγαπάει» ». Ακόμη του αναγνωρίζει ότι ήξερε να ξεχωρίζει προσωπικότητες όπως με τον Μητροπολίτη Αμβρόσιο. «Την ημέρα της χειροτονίας εις επίσκοπον του κ. Χριστοδούλου εις τον ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Παλαιό Φάληρο, ο Αμβρόσιος ήταν αρχιμανδρίτης-ιεροκήρυκας της Χωροφυλακής τον βλέπει ο Σεραφείμ, τον κοιτάζει κατάματα και του λέει: «Ρε συ, πού υπηρετείς;». Του απαντά «στη Χωροφυλακή». «Ελα αύριο να σε δω». Και τον πήρε μαζί του. Τον αγαπούσε, τον αγαπούσε γιατί ήταν έξυπνος ο Αμβρόσιος και του έλεγε το εξής χαρακτηριστικό: «Δεν ξέρω ποιος γεννήθηκε πρώτος, ο Διάβολος ή εσύ»».
Σε αντίθεση με τον κ. Αμβρόσιο, ο Αρχιεπίσκοπος Σεραφείμ, όπως αποκαλύπτει ο Μητροπολίτης Πειραιώς, απέναντί του ήταν ιδιαίτερα σκληρός. «Σε μια φάση οξείας αντιπαραθέσεώς μου στην Ιεραρχία με τον Σεραφείμ» λέει ο κ. Καλλίνικος «είχα την τόλμη και το θράσος να τον αποκαλέσω πλαστογράφο – είναι γραμμένα -, διότι άλλα είχαμε κουβεντιάσει την προηγούμενη ημέρα και άλλα έλεγε την επόμενη ημέρα στα πρακτικά». Επίσης τονίζει ότι, επειδή στήριζε την αποκατάσταση των λεγομένων ιερωνυμικών μητροπολιτών, ο Αρχιεπίσκοπος Σεραφείμ είπε: «»Δεν θα πεθάνω αν δεν φάω τον Πειραιώς», την ίδια φράση· και τότε μηχανεύεται την εναντίον μου σκευωρία με τον ιεροψάλτη».
Ο Βαβύλης, ο Γιοσάκης και η «Χρυσοπηγή»
Ο Μητροπολίτης Πειραιώς αναφέρεται και στον Απόστολο Βαβύλη και δηλώνει: «Δεν ξέρω τον άνδρα. Τον συνάντησα μία φορά στα Ιεροσόλυμα ως λαϊκό. Δεν έχω ποτέ μου συνεργαστεί. Δεν τον έχω δει ποτέ μου στη «Χρυσοπηγή»». Παραδέχεται όμως ότι κατόπιν παρακλήσεως διαφόρων παραγόντων – φίλων του Πατριάρχη πρώην Ιεροσολύμων κ. Ειρηναίου – επέτρεψε στον αρχιμανδρίτη κ. Νικόδημο Φαρμάκη να βοηθήσει στην εκλογή του στον Πατριαρχικό Θρόνο: «Αρνήθηκα στην αρχή αλλά κατόπιν πιέσεων από διάφορους παράγοντες, που ήσαν φίλοι του Ειρηναίου, υποχώρησα. Πήγε και βοήθησε. Ομως εγκαίρως τον φώναξα να γυρίσει πίσω και δεν ήθελε να γυρίσει πίσω».
Οσο για τον αρχιμανδρίτη κ. Ιάκωβο Γιοσάκη ο κ. Καλλίνικος τονίζει ότι δεν τον γνώριζε. «Δεν τον έχω δει ούτε κατά πρόσωπο» επισημαίνει χαρακτηριστικά.
Οι Αρχιεπίσκοποι Αλβανίας και Αμερικής
Το 1978, όταν ο κ. Καλλίνικος εξελέγη Μητροπολίτης Πειραιώς, συνυποψήφιός του ήταν ο σημερινός Αρχιεπίσκοπος Τιράνων κ. Αναστάσιος. Ο τότε Αρχιεπίσκοπος Σεραφείμ όμως δεν επιθυμούσε την εκλογή του κ. Αναστασίου, τον οποίο χαρακτήριζε «ζωικό» (μέλος της οργάνωσης θεολόγων «H Ζωή»). «Είχε ένα μένος κατά των οργανωσιακών. Είχε εμμονές. Κατ’ αρχήν τον αποκαλούσε πάντα «ζωικό» ενώ ο άνθρωπος δεν ανήκε στη «Ζωή», απλώς κάποτε ανήκε και έφυγε. Δεν έγινα εγώ αιτία να περιφρονηθεί ο Αναστάσιος».
Οπως επισημαίνει, ήταν μεγάλο λάθος η μη εκλογή του κ. Αναστασίου σε μητροπολιτικό θρόνο της Εκκλησίας της Ελλάδος, το ίδιο ισχύει, όπως προσθέτει, και για τον σημερινό Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Δημήτριο. «Ηταν μέγα σφάλμα που τέτοια αναστήματα δεν τα πρόσεξε και τα περιφρόνησε. Αυτά είναι κοντόφθαλμα και βλάπτουν την Εκκλησία».
H γνωριμία με τον Οικουμενικό Πατριάρχη
Στα μέσα της δεκαετίας του ’60 τρεις κληρικοί της «Χρυσοπηγής» συναντώνται στη Ρώμη με έναν νεαρό κληρικό του Οικουμενικού Θρόνου που σπούδαζε εκεί με υποτροφία: «Το 1965 κατά μήνα Ιούνιο οι τρεις μας, εγώ, ο Χριστόδουλος και ο Αμβρόσιος, ως αρχιμανδρίτες επισκεφθήκαμε τη Ρώμη. Ο Πατριάρχης ήταν διάκονος και σπούδαζε στο Ινστιτούτο Ανατολικών Σπουδών και όταν πήγαμε στην Εκκλησία για να εκκλησιαστούμε – γιατί ήταν η γιορτή του Αγίου Πνεύματος – γνωρίστηκε μαζί μας, συνδεθήκαμε φιλικότατα» αφηγείται ο κ. Καλλίνικος. Οπως επισημαίνει, ο Οικουμενικός Πατριάρχης «είναι ένας εγκάρδιος άνθρωπος, καλόκαρδος, πανέξυπνος και πολύ πρόθυμος».
Απαντώντας σε ερώτηση για τις σχέσεις Οικουμενικού Πατριαρχείου και Εκκλησίας της Ελλάδος, χαρακτηρίζει τα όσα συνέβησαν λυπηρά. Αναφέρεται στη μεσολαβητική πρωτοβουλία που ανέλαβε κατά τη διάρκεια της κρίσης των ζητήματος των λεγομένων Νέων Χωρών και λέει: «Μιλούσα στον Πατριάρχη πολύ έντονα, χρώμενος της παλαιάς μας φιλίας και του συνδέσμου μας γιατί πολλές φορές είχαμε συναντηθεί και είχαμε συμφάγει. Είχε έρθει και στη «Χρυσοπηγή». Θαύμασα την αγάπη του, την ανοχή του».
Γιατί παραιτήθηκα – H διαδοχή μου
«Θα ήθελα να είμαι εξήντα ετών και να συνεχίσω, αλλά η ζωή προχωράει, υπάρχει βιολογική φθορά» δηλώνει ο κ. Καλλίνικος αναφερόμενος στους λόγους της παραίτησής του. «H κατάστασις της υγείας μου είναι σοβαρή. Επαθα τον τελευταίο καιρό τρεις κρίσεις και το κακό είναι ότι όταν συνήλθα δεν θυμόμουν τίποτε. Δεν είχα συνείδηση. Μου τα είπαν άλλοι. Μου είπαν ότι ήμουν στον Θρόνο και αποκοιμήθηκα» τονίζει χαρακτηριστικά.
Ο κ. Καλλίνικος αποκλείει το ενδεχόμενο να τον διαδεχθεί στον Πειραιά ο Βενιαμίν της «Χρυσοπηγής» στην ιεραρχία, Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος. «Δεν τον ενδιαφέρει. Ο Ιγνάτιος θέλει να παραμείνει στον Βόλο» επισημαίνει ο Μητροπολίτης Πειραιώς.
«H διαθήκη μου»
Μετά από 28 χρόνια στον Μητροπολιτικό Θρόνο του Πειραιά ο 80χρονος ιεράρχης, που γεννήθηκε στο Βαρθολομιό της Ηλείας, αποχωρεί και όταν ερωτάται για την ευχή που θα ήθελε να αφήσει στην Ιεραρχία απαντά:
«Πρώτον, εκλογή αρχιερέων με ανεπίληπτον ήθος, με ιεραποστολικήν δραστηριότητα και με ζήλον ιερατικόν, εκλογή προσωπικοτήτων. Δεύτερον, η πορεία της Εκκλησίας να είναι για τη σωτηρία του λαού».
Στον Αρχιεπίσκοπο κ. Χριστόδουλο εύχεται «να εργάζεται με γνώμονα πάντα το συμφέρον της Εκκλησίας». Οπως επισημαίνει: «Ο Αρχιεπίσκοπος είναι προσοντούχος άνθρωπος, ξέρω ότι αγαπάει την Εκκλησία πάρα πολύ, να είναι φοβερά προσεκτικός στην επιλογή προσώπων, γιατί είναι καλόψυχος. Να συνεχίσει με ενθουσιασμό, να έχει υγεία, να συνεχίσει να ορθοτομεί τον λόγον της αληθείας».
Ο «αστός» Χρηστάκης και ο «ατακτούλης» Θανάσης
Το 1957 ο νεαρός τότε διάκονος Καλλίνικος Καρούσος γνωρίζεται με έναν δεκαεπτάχρονο τότε μαθητή της Λεοντείου Σχολής που έψελνε στον ναό της Αγίας Ζώνης στην Κυψέλη. Ο «μικρός Χρηστάκης», όπως τον ήξεραν όλοι στην Εκκλησία, συνδέει από τότε τη ζωή του με τον διάκονο Καλλίνικο. «Ο πατέρας του σημερινού Αρχιεπισκόπου ήθελε να τον δει δικηγόρο και γι’ αυτό και τον πίεσε να γραφτεί στη Νομική Σχολή παρά το ότι ο νεαρός Χρήστος είχε πετύχει και στη Θεολογική». Τελικά όμως ο διάκονος Καλλίνικος τον έπεισε να τον ακολουθήσει στη «Χρυσοπηγή»: «Ο πατέρας τους έτρεφε φρούδες ελπίδες ότι θα έχει νομική εξέλιξη αλλά όταν έφτασε η εποχή του 1959 να ‘ρθει τελικά μαζί μου, να φύγει δηλαδή από το σπίτι του και να ‘ρθει στη μόλις συσταθείσα, ολιγομελή αδελφότητα «Χρυσοπηγή», τότε ο πατέρας αντέδρασε αλλά τελικά ενέδωσε γιατί ο Χριστόδουλος ήρθε με την απόφαση να γίνει μοναχός και κληρικός». Λίγα χρόνια νωρίτερα στην Πάτρα, όταν ακόμη ο σημερινός Μητροπολίτης Πειραιώς ήταν λαϊκός κατηχητής με το όνομα Κωνσταντίνος Καρούσος, γνώρισε έναν άλλο νεαρό που έβαλε και αυτός τη σφραγίδα του στη σύγχρονη πορεία της Εκκλησίας της Ελλάδος, τον Αθανάσιο Λενή, τον σημερινό Μητροπολίτη Καλαβρύτων κ. Αμβρόσιο. Ο Θανάσης Λενής, όπως τον περιγράφει σήμερα ο Μητροπολίτης Πειραιώς, ήταν «ένα ζωηρό παιδί, ζωντανό παιδί, ατακτούλης», σε αντίθεση με τον σημερινό Αρχιεπίσκοπο ο οποίος ήταν «πάντα ήπιος και πολύ διανοούμενος, ο αστός της ομάδας». «Οταν όλα τα παιδιά του κατηχητικού πήγαιναν εκδρομές με το λεωφορείο, ο Αμβρόσιος ερχόταν με το ποδήλατο» θυμάται ο κ. Καλλίνικος.