Πότε φεύγουν τα πυρηνικά του Αράξου

Πότε φεύγουν τα πυρηνικά του Αράξου * Τι ζήτησε η κυβέρνηση από το ΝΑΤΟ και τι απαντούν οι Βρυξέλλες. Πώς θα αξιολογηθούν τα ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη Ν. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ Το ΝΑΤΟ με έγγραφό του προς την ελληνική κυβέρνηση ζητεί την αξιολόγηση μιας πολεμικής μοίρας F-16 για να την εντάξει από το 2001 μόνιμα στις αεροπορικές του δυνάμεις. Είναι η πρώτη φορά από το 1974, όταν λόγω της τουρκικής εισβολής

Το ΝΑΤΟ με έγγραφό του προς την ελληνική κυβέρνηση ζητεί την αξιολόγηση μιας πολεμικής μοίρας F-16 για να την εντάξει από το 2001 μόνιμα στις αεροπορικές του δυνάμεις. Είναι η πρώτη φορά από το 1974, όταν λόγω της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο η χώρα μας αποχώρησε από το στρατιωτικό σκέλος της Συμμαχίας, που το ΝΑΤΟ εκφράζει επισήμως την πρόθεσή του να αξιολογήσει τις επιχειρησιακές δυνατότητες ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών, κάτι βεβαίως που σήμανε συναγερμό προετοιμασίας για την Πολεμική Αεροπορία.


Επιπλέον η κυβέρνηση, όπως αναφέρουν πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, προτίθεται να αρχίσει εντός του 2001 συνομιλίες με τη Συμμαχία για την απομάκρυνση των πυρηνικών βομβών που βρίσκονται εδώ και δεκαετίες αποθηκευμένες στην αεροπορική βάση του Αράξου, αφού το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ αρνούνται επιμόνως να διαθέσουν δωρεάν στην Ελλάδα ειδικά μαχητικά F-16, που μπορούν να φέρουν φορτίο πυρηνικών βομβών. Τα αεροσκάφη αυτά τα ζήτησε για πρώτη φορά από το ΝΑΤΟ πριν από έξι χρόνια ο τότε πρωθυπουργός Α. Παπανδρέου με την αιτιολογία ότι είναι απολύτως απαραίτητα για τη μεταφορά φορτίου πυρηνικών βομβών, αφού η χώρα μας δεν διαθέτει τέτοιου τύπου μετά την οριστική απόσυρση (λόγω παλαιότητας) των F-104.


* Η νομική προετοιμασία


Χωρίς τα ειδικά αυτά αεροσκάφη οι πυρηνικές βόμβες, όσο καλά και αν είναι αποθηκευμένες στον Αραξο, είναι στην ουσία άχρηστες για τη χώρα μας, παρά το γεγονός ότι τα νατοϊκά επιχειρησιακά σχέδια προβλέπουν σε περίοδο κρίσεως μεταστάθμευση αεροσκαφών άλλων χωρών στον Αραξο για να «φορτώσουν» από εκεί τις βόμβες. Η θέση της Ελλάδας είναι ότι οι βόμβες αυτές μπορούν να αποθηκευθούν σε χώρες οι οποίες διαθέτουν ειδικά αεροσκάφη για τη μεταφορά τους, όπως π.χ. η γειτονική Ιταλία. Ηδη επιτροπή επιτελών νομικών του υπουργείου Αμυνας, σε συνεργασία με το διπλωματικό και στρατιωτικό γραφείο του Πρωθυπουργού, άρχισε τη νομική προετοιμασία ώστε να αποταθεί «εν ευθέτω χρόνω» στη Συμμαχία για την απομάκρυνση των πυρηνικών από τη χώρα μας.


Επισήμως το ΝΑΤΟ δεν αντέδρασε. Νατοϊκές πηγές ωστόσο στις Βρυξέλλες επισημαίνουν ότι μόλις πρόσφατα η Συμμαχία εκσυγχρόνισε τις αποθήκες πυρηνικών βομβών της στον Αραξο και έχει πραγματοποιήσει από τότε πολλές ασκήσεις φύλαξης, φόρτωσης σε αεροσκάφη και αντιμετώπισης τρομοκρατικών ενεργειών με τη συμμετοχή και ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων. Επιπλέον οι ίδιοι κύκλοι τόνιζαν ότι με τη συμμετοχή της στο ΝΑΤΟ η Ελλάδα έχει και υποχρεώσεις και δικαιώματα και μία από τις υποχρεώσεις της είναι να διατηρεί πυρηνική δύναμη κρούσης ή να έχει αποθηκευμένα στο έδαφός της πυρηνικά όπλα.


* Πρόσθετα έξοδα


Οσον αφορά την αξιολόγηση των αεροσκαφών, το ΝΑΤΟ απαιτεί από τη χώρα μας να διαθέσει περίπου 20 F-16 block 50 που να καλύπτουν πλήρως τις αυξημένες επιχειρησιακές ανάγκες της Συμμαχίας στην περιοχή. Τα αεροσκάφη αυτά θα βρίσκονται σε ελληνικές βάσεις, αλλά θα διατίθενται στο ΝΑΤΟ όποτε η Συμμαχία κρίνει σκόπιμο, όπως συνέβαινε και παλαιότερα με τις μοίρες των F-104. Αυτή η απαίτηση σημαίνει ταυτόχρονα για την οικονομία μας πρόσθετα έξοδα πολλών δισεκατομυρίων δρχ., αφού εκτός των αεροσκαφών η Ελλάδα υποχρεούται να διαθέσει, σύμφωνα με τα νατοϊκά εγχειρίδια, ειδικές εγκαταστάσεις και ειδικό προσωπικό υποστήριξης των αεροσκαφών (περίπου… 450 άτομα!).

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.