Σε γενικές γραμμές, οι τράπεζες χορηγούν δάνειο ίσο με το 75% της εμπορικής αξίας του ακινήτου. Και η εμπορική αξία δεν είναι η τιμή αγοράς ή η τιμή που αναγράφεται στο συμβόλαιο. Καθορίζεται από τους εκτιμητές της τράπεζας, οι οποίοι κάποια στιγμή θα επισκεφθούν το ακίνητο που ενδιαφέρεστε να αγοράσετε και θα αποτιμήσουν την αξία του με βάση τα δεδομένα της αγοράς.
Σε καμία περίπτωση όμως δεν μπορείτε να πάρετε δάνειο μεγαλύτερο από την αξία που αναγράφεται στο συμβόλαιο. Το ύψος του δανείου θα πρέπει να είναι τουλάχιστον ίσο με την αξία που αναγράφεται στο συμβόλαιο. Συνήθως στα συμβόλαια μπαίνει η αντικειμενική αξία του ακινήτου, η οποία στις περισσότερες περιπτώσεις είναι κατά πολύ χαμηλότερη της εμπορικής. Ετσι, αν π.χ. το ακίνητο που θέλετε να αγοράσετε κοστίζει 30 εκατ. δρχ. και η αντικειμενική αξία του διαμορφώνεται σε 18 εκατ. δρχ., δεν μπορείτε να πάρετε δάνειο 20 εκατ. δρχ. αν στο συμβόλαιο αναγραφεί η αντικειμενική αξία του. Θα πρέπει να μπει τουλάχιστον το ποσό των 20 εκατ. δρχ. το οποίο θέλετε να δανειστείτε.
Επίσης, το ύψος του δανείου που μπορείτε να πάρετε σχετίζεται άμεσα με το εισόδημα που δηλώνετε στην Εφορία. Σε γενικές γραμμές, το συνολικό ετήσιο ποσό των δόσεων που καταβάλλετε για την αποπληρωμή του δανείου δεν μπορεί να υπερβαίνει το 40% – 45% του ετήσιου δηλωθέντος εισοδήματος. Ετσι, για εισόδημα 6 εκατ. δρχ. η μηνιαία δόση δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερη από 200.000 δρχ., δόση που αντιστοιχεί με τα σημερινά επίπεδα των σταθερών επιτοκίων των στεγαστικών δανείων σε ποσό ύψους 15 εκατ. δραχμών.
Ωστόσο, μπορείτε να ξεπεράσετε τον σκόπελο του εισοδήματος αν είστε διατεθειμένος να πληρώσετε υψηλότερο επιτόκιο. Ορισμένες τράπεζες, όπως π.χ. η Εμπορική ή η Eurobank, χορηγούν δάνεια χωρίς έλεγχο εισοδήματος. Τι σημαίνει αυτό; Οτι δεν θα εξεταστεί η φορολογική δήλωσή σας και θα σας χορηγηθεί το ποσό του δανείου που ζητάτε, αρκεί βέβαια να καλύπτεται από την αξία του ακίνητου. Για αυτή την υπηρεσία τους οι τράπεζες χρεώνουν επιτόκιο μία ως δύο ποσοστιαίες μονάδες πάνω από το βασικό επιτόκιό τους.