Ο 37ΧΡΟΝΟΣ Ηλίας Μαζαράκης, ο οποίος είχε σπουδάσει το 1985 Ιατρική στην Ιταλία ­ ήταν συγκρατούμενος με τον καταζητούμενο Θ. Κράλλη στις φυλακές Αλικαρνασσού ­ φέρεται ως ο περιώνυμος «γιατρός» που αναζητούσαν επί σειρά μηνών οι διωκτικές αρχές θεωρώντας τον κεντρικό πρόσωπο στην υπόθεση απαγωγής και δολοφονίας του επιχειρηματία Γ. Νικολαΐδη και της φίλης του Σούλας Καλαθάκη. Ο Μαζαράκης, ο οποίος εξέτιε ποινή κάθειρξης δις ισόβια, τον περασμένο Σεπτέμβριο είχε παραβιάσει την πενθήμερη άδειά του και έκτοτε καταζητείται.


Σύμφωνα με πληροφορίες, τον συγκεκριμένο δράστη φαίνεται να αναγνώρισε ως τον «γιατρό» ­ την περασμένη Πέμπτη ενώπιον αξιωματικών της ΕΛΑΣ και της ανακρίτριας κυρίας Π. Λεών ­ η προφυλακισμένη για την υπόθεση αυτή Μ. Χωραΐτου, στενή φίλη του ιθύνοντος νου του εγκληματικού σχεδίου Π. Κράμπη. Από τις αρχές ασφαλείας πάντως θεωρείται ιδιαίτερα πιθανόν ότι και ο Μαζαράκης μετά τον Κράμπη έχει διαφύγει στο εξωτερικό.


ΣΤΙΣ 4.2.88 ο Ηλίας Μαζαράκης είχε καταδικασθεί στις 4.2.88 από το Μεικτό Ορκωτό Κακουργοδικείο Κέρκυρας για τη δολοφονία στις 2.2.85, λόγω κληρονομικών διαφορών, του παππού του Στυλιανού Δούκα και της θείας του Ευτυχίας Δούκα που διέμεναν στην οδό Ηλία Πολίτη 22, στην Κέρκυρα.


Ο Μαζαράκης είχε σπουδάσει Ιατρική στην Ιταλία και διέμενε στην Αθήνα. Δηλαδή, η περιγραφή των ιδιοτήτων και των ενεργειών του φερομένου ως «γιατρού» ταυτίζεται απόλυτα με τις μαρτυρίες των προφυλακισθέντων φίλων του Π. Κράμπη, Μ. Χωραΐτου και Μ. Ασημάκη που υποστήριζαν κατ’ επανάληψη στις προανακριτικές καταθέσεις τους ότι, «όπως τους εκμυστηρεύθηκε ο Π. Κράμπης, ο «γιατρός» ήταν κάποιος που είχε σπουδάσει Ιατρική στην Ιταλία και είχε σκοτώσει παλαιότερα δύο άτομα, είχε καταδικασθεί, αλλά είχε φύγει από τις φυλακές». Ακόμη επαληθεύεται απόλυτα η περιγραφή που είχε δώσει στη συμπληρωματική απολογία της, στις 14.5.98, η Μάνια Χωραΐτου, η οποία είχε δει τον «γιατρό» στη διάρκεια της μετακίνησής της προς το αεροδρόμιο του Ελληνικού στην απόπειρα του ζευγαριού, τον προηγούμενο Δεκέμβριο, να φύγει από τη χώρα. Τον περιέγραφε ως έναν άνδρα μετρίου αναστήματος, λεπτό, καστανό, 32-38 ετών, με έντονα μάτια. Οπως ακριβώς είναι τα εξωτερικά χαρακτηριστικά του ανευρεθέντος «γιατρού».


Ο Μαζαράκης εκρατείτο επί σειρά ετών στις φυλακές Αλικαρνασσού μαζί με τον Θ. Κράλλη, κατηγορούμενο και καταζητούμενο για την απαγωγή και τη δολοφονία του ζεύγους Νικολαΐδη – Καλαθάκη. Ο Κράλλης εξέτιε ποινή πολυετούς κάθειρξης για κλοπές και εκβιάσεις αλλά κατόρθωσε να προχωρήσει σε διακοπή της ποινής του τον Αύγουστο του 1997. Ο Μαζαράκης, ενώ ως τότε είχε επιδείξει άψογη συμπεριφορά, παραβιάζει στις 6.9.97 την πενθήμερη άδειά του και εξαφανίζεται, για να «ενεργοποιηθεί», όπως φαίνεται, στην υπόθεση Νικολαΐδη.


Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, ο Μαζαράκης, όπως ίσως είχε προσυμφωνηθεί από τις φυλακές Αλικαρνασσού, συναντά τον Κράλλη και πορεύονται μαζί στις πάσης φύσεως δραστηριότητές τους στην Αθήνα. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τον Οκτώβριο και μετά την ανάρρωση του Κράλλη από την επίθεση που είχε δεχθεί έξω από νυκτερινό κέντρο, αρχίζει η στενή συνεργασία των δύο με τον Π. Κράμπη, εμπνευστή του σχεδίου απαγωγής του Νικολαΐδη.


Η εγκληματική «επιχείρηση» μπαίνει στο τελευταίο στάδιο. Ακολουθούν η απαγωγή και η δολοφονία του Νικολαΐδη και της Καλαθάκη στη θέση Σέσι Γραμματικού με την παρουσία, όπως προκύπτει από σειρά μαρτυριών, του Κράμπη και του Μαζαράκη – «γιατρού». Από τους αξιωματικούς της Ασφαλείας θεωρείται πιθανόν στη δολοφονία να ήταν παρών και ο Κράλλης.


Παραμένουν όμως δύο εκκρεμή ζητήματα σε σχέση με όσα ακριβώς συνέβησαν κατά τη διάρκεια της υλοποίησης του εγκληματικού σχεδίου: Ποιος ήταν ο τρόπος «συμμετοχής» του Μαζαράκη; Στις διωκτικές αρχές έχουν περιέλθει πληροφορίες ότι τεχνηέντως άλλα μέλη της σπείρας «μετέθεσαν» την ευθύνη και εμφάνισαν τον «γιατρό» ως μοναδικό φυσικό αυτουργό της άγριας δολοφονίας, βοηθώντας τον παράλληλα, λίγες εβδομάδες μετά το έγκλημα, να διαφύγει από τη χώρα έτσι ώστε να μην μπορεί να απαντήσει στις κατηγορίες. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Μαζαράκης έχει αναχωρήσει τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο για Ολλανδία και ακολούθως για Νότιο Αμερική, πιθανώς στο Καράκας της Βενεζουέλας.


Σύμφωνα με ένα άλλο σενάριο, ο Μαζαράκης κρύβεται στην Ελλάδα ή έχει ακολουθήσει την τραγική τύχη των θυμάτων της σπείρας. Πάντως, το διαμέρισμα που είχε δηλώσει ως τόπο κατοικίας, στο ημιυπόγειο της πολυκατοικίας στην οδό Λαρίσης 57, στους Αμπελοκήπους, είναι κλειστό και οι περίοικοι «έχουν χρόνια να τον δουν».


Ο δικηγόρος του Μαζαράκη στην Κέρκυρα κ. Αν. Νάκος δήλωσε προς «Το Βήμα» ότι «πλέον δεν έχει καμία επικοινωνία μαζί του» καθώς και ότι «γνωρίζει πως μετά τη φυγή του από τις φυλακές Αλικαρνασσού έχουν χαθεί τα ίχνη του». Πάντως εντός των επομένων ημερών θεωρείται ιδιαίτερα πιθανόν ­ μετά από την εκτίμηση των νέων αποδεικτικών στοιχείων ­ να εκδοθεί ένταλμα σύλληψης του Μαζαράκη για τη συμμετοχή του στη δολοφονία Νικολαΐδη – Καλαθάκη.


Αναπάντητο ερώτημα παραμένει ακόμη και ο βαθμός συμμετοχής κι άλλων φίλων του Κράμπη από την Ιταλία οι οποίοι ήταν παλιοί «γνώριμοί» του από το λαθρεμπόριο ψαριών και την εξαπάτηση ελλήνων ιχθυοκαλλιεργητών από τη Μαφία. Πληροφορίες προσδιορίζουν ότι η ανάκριση θα ζητήσει τις επόμενες ημέρες σχετικές καταθέσεις από τους Ι. Λαγκαδιανό και Π. Φιορλέττα, συνεργάτες του Κράμπη στο εμπόριο αλιευμάτων. Καθυστέρησαν οι έρευνες


Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ της ταυτότητας του φερομένου ως «γιατρού» σε συνδυασμό με τις προϋπάρχουσες ­ από τον Φεβρουάριο ­ αναλυτικές καταθέσεις βασικών μαρτύρων στην υπόθεση απαγωγής και δολοφονίας του Γ. Νικολαΐδη και της Σούλας Καλαθάκη δημιουργούν την αίσθηση ολιγωρίας και μη αξιοποίησης του ανακριτικού υλικού από τους αξιωματικούς της ΕΛΑΣ που ασχολούνται από την αρχή με την υπόθεση αλλά και ορισμένων δικαστικών λειτουργών. Ενώ υπήρχαν συγκεκριμένες και σαφέστατες καταθέσεις των μαρτύρων Μ. Χωραΐτου και Μ. Ασημάκη που προσδιόριζαν βασικά στοιχεία του εγκληματικού παρελθόντος του «γιατρού» και των εξωτερικών χαρακτηριστικών του, που σχεδόν όριζαν… μονοσήμαντα την ταυτότητά του, υπήρξε χαρακτηριστική καθυστέρηση. Στις καταθέσεις αναφερόταν με πλήρη σαφήνεια ότι «ο «γιατρός» είχε κάνει δύο δολοφονίες και είχε φύγει από τη φυλακή» καθώς και ότι «πιθανόν είχε σπουδάσει Ιατρική στην Ιταλία». Επίσης οι πληροφορίες που είχαν οι διωκτικές αρχές (σ.σ.: σχετικό ρεπορτάζ του «Βήματος» στις 17.5.98) ήταν ότι ο «γιατρός» σχετιζόταν με τον Κράλλη και όχι με τον Κράμπη αλλά ουδείς προχώρησε στις κατάλληλες ενέργειες. Ο «γιατρός» αποδεικνύεται, σύμφωνα με τα στοιχεία, ότι ήταν συγκρατούμενος του Θ. Κράλλη στις φυλακές Αλικαρνασσού. Ο Μαζαράκης, μάλιστα ήταν ο μοναδικός από το συγκεκριμένο σωφρονιστικό κατάστημα που είχε κάνει δύο φόνους και ταυτόχρονα είχε παραβιάσει την πενθήμερη άδεια, παραμένοντας ασύλληπτος! Και όμως ουδείς εξέτασε τη σχέση του με τον Κράλλη, το παρελθόν του, την ταύτιση με τα δεδομένα της δικογραφίας και την απουσία του.